Hoe kan je het best honden uit elkaar halen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Was even aan het twijfelen of ik het hier neer zou zetten. Zie vaak nogal wat kritische reacties neergepend op dit forum. Maar goed hier gaan we dan toch..
Ik heb de situatie die ik zal opschrijven zelf geanalyseerd en ben tot volgende conclusies gekomen: 1. geen bot/eten in de ruimte waar de twee honden samen zijn 2. ik moet soms eens diep ademhalen voor ik paniekerig word ;-) 
Moon en het cavaliertje van mijn ouders kunnen op zich best met elkaar overweg. Ze negeren elkaar voornamelijk want het cavaliertje is al wat ouder en moet niet zoveel van Moon's jonge streken weten. De enige momenten wanneer het mis gaat is wanneer Fleur (cavalier) aan Moon's eten  of bot gaat ruiken/opeten. Alhoewel Moon Fleur al verschillende keren heeft gewaarschuwd is Fleur's drang naar eten blijkbaar te sterk om er niet aan te komen. Daarom opgelost door zowel Moon als Fleur in een aparte ruimte eten te geven en verder niets eetbaars te laten rondslingeren. Na het eten gaan de borden ook meteen weg dus allemaal geen probleem. Moon had buiten een bot maar begon (zoals ik in een ander topic wel es had neergeschreven) deze steeds te begraven. Met als gevolg dat ik het bot binnenhaalde en in haar mand had gelegd (waar Fleur niet komt) om verdere putten te vermijden. Gisteren even niet opgelet: Moon had het bot uit haar mand gelegd en ergens op de grond gedeponeerd en lag lekker naast mij op de bank te slapen.
Plots wat een herrie! Fleur was aan het bot gaan snuffelen en in 1 sec zat Moon bovenop haar. Fleur is ondertussen al 9 jaar, best wat zwakker en het ziet er naar uit dat ze het geen jaren meer gaat trekken. Ik ben dus altijd best bang dat Moon met haar geweld (ook al zou ze misschien niet doorbijten) wel eens schade zou kunnen aanrichten aan Fleur. Snelle reactie van mij: beginnen roepen en Moon aan haar nekvel wegtrekken. Helemaal fout natuurlijk: dat weet ik zelf ook best wel. Ik mag soms van geluk spreken denk ik dat ik zelf geen beet ontvang. Ik zou het haar ook niet kwalijk kunnen nemen dan. Maar ze heeft er nog nooit maar iets van aanleiding toe gehad om richting mij te grommen of bijten als ik ze zo uit elkaar haal. Alleen weet ik best wel dat het niet de juiste manier is. Gewoon een schrik reactie die ik steeds maar weer automatisch lijk te hebben.
Nu is mijn vraag hier. Hoe is de beste manier om de honden uit elkaar te halen? Commando geven dat Moon los moet laten... zo ver staan we nog niet. Ik ben nog druk aan het trainen met haar maar zoals velen misschien al gelezen hebben is er daarin toch nog een weg te gaan. Tips zijn altijd welkom :-)

Uiteraard geen botten meer in de leefruimte waar beide honden samen zijn :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe kan je het best honden uit elkaar halen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel KK

honden foto van K

faith heeft voernijd, dus krijgen ze nooit botten van mij.max eet binnen, en faith eet buiten.
enige lastige moment is als het vlees wordt bezorgd, want ik kan geen 3 kratten tegelijk tillen, en dan gaat het nog wel eens mis.
ik hoef dan maar 1x te roepen(lees:krijsen), en het is afgelopen.
als moon fleur beet zou hebben, moet je zeker niet gaan trekken, want dan worden de verwondingen erger.
een emmer koud water wil wel eens werken.

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Alhoewel Moon Fleur al een paar keer heeft beet gehad, heb ik nog nooit een wonde gevonden. Enkel wat natte vlekken en een fel jankend Fleurtje. Moon heeft ook al een paar keer losgelaten toen ik ontzettend hard ging tieren. Kwam ze gelijk kijken waar ik mij zo ontzettend druk over maakte ;-) maar ik weet niet of het wel de juiste manier is.
Dat van die emmer water had ik ook al eens gelezen. Alleen is Fleur zo tenger in vergelijking met Moon dat die emmer water als het echt zo erg zou worden wel eens te laat zou kunnen zijn. Maar nogmaals.. misschien zal Moon nooit echt doorbijten.. ik weet het niet.

honden page profiel KK

honden foto van K

voorkomen is zowiezo beter dan genezen.

honden page profiel anetteanette

honden foto van anette

Hallo mijn twee honden (teven) vechten regelmatig tot bloedens toe. Omdat ik alleen ben moet ik ze dus ook uit elkaar zien te halen. Ik vind de beste maniet de achterpoten van de hond die vast heeft op te tillen. Dit werkt bij mij nog het beste.
OOk ik heb hier zeker geen speelgoed botten of wat dan ook voor ze liggen jammer maar dat gaat niet.

honden page profiel Johanna en CharlyJohanna en Charly

honden foto van Johanna en Charly

Ik lees even mee. Charly 'pakt' onze dwergteckel weleens als er eten in het spel is. Dat ziet er heel heftig uit maar de teckel heeft dan nooit wat. Op de hondenschool zeiden ze: 'Wat is uw lievelingseten? Biefstuk? Of schnitzel? Stel u zichzelf nou eens voor dat iemand dat wilt afpakken. Dan wordt u toch ook heel boos?' Ja, eh... ja... ;-)

honden page profiel Johanna en CharlyJohanna en Charly

honden foto van Johanna en Charly

In het begin flipte ik trouwens ook altijd maar nu  ga ik er zo goed mogelijk tussenin staan, pak ik Charly bij zijn halsband (heeft ie daarom ook altijd om), zeg duidelijk: nee! en breng hem in een andere situatie (hok, huis, slaapkamer, etc.) Daarna spelen ze altijd weer vriendelijk (als er geen eten in de buurt is).

honden page profiel KK

honden foto van K

vaak komt voernijd voor bij honden die honger hebben geleden.het zij bij honden die als pup kleiner waren, waardoor ze moeilijker bij de tepel van mams konden komen, het zij bij honden die van hun baas te weinig eten hebben gehad, of zijn gedumpt(bv in een bos).
faith was heel mager toen ze in het asiel kwam, dus het is makkelijk te verklaren waarom ze elke dag de boterhammen van de kids probeert te stelen, en max aanvalt als hij bij eten in de buurt komt.
max is daar nogal makkelijk in, als faith hem aanvalt, zet hij een grote poot op haar kop. dan is madam zo weer rustig;-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

De beste tip die ik je kan geven: botten geven en opruimen. Niet laten liggen want je ziet dat het mis kan gaan. Hier blijven botten 'mijn' bezit. Ik geef ze en als ik ze terug wil hebben roep ik Dobber bij haar, vraag haar het botje los te laten en leg het weg. Even een minuutje gek doen en spelen om haar aandacht van het botje af te halen (ook al heb het het volledige recht om het uberhaupt gewoon af te pakken, dat is mijn privilege zeg maar) en daarna weer naar binnen. Botjes zijn en blijven van mij, dan krijg je ook geen gezeur dat een botje begraven word of dat je het vergeet. Hetzelfde zou ik doen met speeltjes.

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Pff wat een leuke tip van je hondenschool Johanna.. daar heb je toch ook niets aan. Ik snap ook best wel dat Moon boos wordt als Fleur aan haar bot of eten zit. Maar het verhelpt het probleem niet. Ik moet Moon ook maar eens altijd haar halsband laten aanhouden. Ik heb gewoon vaker het idee dat ze dan niet vrij kan spelen.

@ anette: best heftig als ze tot bloedens toe vechten. Ik zou de hele tijd mijn hart vasthouden. Als je de achterpoten optilt draaien ze zich dan niet verder om om te bijten? Of stopt het gevecht direct.

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

" De beste tip die ik je kan geven: botten geven en opruimen. Niet laten liggen want je ziet dat het mis kan gaan. Hier blijven botten 'mijn' bezit. Ik geef ze en als ik ze terug wil hebben roep ik Dobber bij haar, vraag haar het botje los te laten en leg het weg. Even een minuutje gek doen en spelen om haar aandacht van het botje af te halen (ook al heb het het volledige recht om het uberhaupt gewoon af te pakken, dat is mijn privilege zeg maar) en daarna weer naar binnen. Botjes zijn en blijven van mij, dan krijg je ook geen gezeur dat een botje begraven word of dat je het vergeet. Hetzelfde zou ik doen met speeltjes. "

Het grappige is dat Moon mij letterlijk het bot geeft. Ze komt het op mijn schoot leggen of rolt het met haar neus naar mij toe. Alleen Fleur mag er niet aankomen. Daarom dus ook geen botten meer waar beiden erbij zijn. Moon heeft er geen enkel probleem mee dat ik het van haar overneem.

@karin: wat leuk dat max faith zo kan kalmeren. Fleur is daar toch een tikkeltje te klein voor ..

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

"
Het grappige is dat Moon mij letterlijk het bot geeft. Ze komt het op mijn schoot leggen of rolt het met haar neus naar mij toe. Alleen Fleur mag er niet aankomen. Daarom dus ook geen botten meer waar beiden erbij zijn. Moon heeft er geen enkel probleem mee dat ik het van haar overneem. "
Wat zou de motivatie van dat gedrag zijn? Dat ze het je geeft betekent niet dat als jij op haar af zou lopen en het af zou pakken dat ze het ook toe zou staan ;-). Ze kan het net zo goed geven om jou te inviteren met haar te spelen (of je daar op in zou moeten gaan is een ander verhaal).

Beetje off topic ;-). Maar in elk geval zou ik ervoor zorgen dat er geen dingen rond slingeren wat bezitterigheid opwekt.

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

" Wat zou de motivatie van dat gedrag zijn? Dat ze het je geeft betekent niet dat als jij op haar af zou lopen en het af zou pakken dat ze het ook toe zou staan ;-). Ze kan het net zo goed geven om jou te inviteren met haar te spelen (of je daar op in zou moeten gaan is een ander verhaal).

Beetje off topic ;-). Maar in elk geval zou ik ervoor zorgen dat er geen dingen rond slingeren wat bezitterigheid opwekt. "

Ik kan het ook gewoon van haar wegnemen. En idd dat naar mij toe rollen is inviteren tot spelen maar daar ga ik voor het moment niet op in aangezien ik spel alleen toe laat wanneer ik daar aanzet toe geef. Maar goed laten we hopen dat er geen vechtpartijen meer tot stand komen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Inderdaad, niet ingaan op de invitatie ;-). Volgens mij ben je goed op weg, houd de speeltjes en botjes e.d. lekker voor jezelf en geef ze alleen als ze gescheiden zijn van elkaar.

honden page profiel KaatjekoekKaatjekoek

honden foto van Kaatjekoek

Gelukkig zijn die 3 van mij aan elkaar gewaagd en ik laat ze het vaak zelf uitzoeken. Behalve als het 'serieus' wordt. Dan schreeuw ik hard en streng 'HOU OP!!', wat ze dan ook onmiddelijk doen en pak het betreffende bot af voor een paar uur.

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

Hey Beth,

Honden onderling hebben een 'bezittings zone' hoe hoger de hond, hoe groter die is. Een onderdanige hond verdedigt wat hij tussen zijn poten heeft, een meer dominante hond claimt bv alles in de tuin.

http://www.youtube.com/watch?v=YOdaA2WUu74&feature=youtube_gdata_player


Kijk maar eens wat er op dit filmpje gebeurt; de zwarte hond, Shadow is de baas en claimt allebei de ballen die ik heb gegooid. Bv in seconde 16 verstart hij en doet een stap naar Spot. Daarmee zegt hij 'mijn' en als jij dat pakt krijgen we mot. Die signalen kunnen heel subtiel zijn. Ik laat mijn honden veel onderling uitzoeken maar Shadow is ook nog maar een puber die ook moet leren dat niet altijd alles voor hem is en dat het ook niet steeds nodig is alles te claimen. Ik ben namelijk de baas ;-). Dus als er teveel geruzied wordt over een speeltje, dan pak ik dat af. Als Shadow steeds en zijn kong en die van Spot claimt, ga ik ertussen staan. Dit vereist enige kennis van honden taal en van je honden. Je kunt het namelijk ook weer niet teveel sturen. Ik heb een keer de fout gemaakt iets van Shad af te pakken en weer aan Spot te geven waarop Shad bovenop Spot vloog. Het werkt eigenlijk alleen als je dit ook in hondentaal doet, bv door er tussenin te gaan staan. Poeh, wat is dit moeilijk uitleggen via een berichtje...

Waar ik erg op gespitst ben is verstilling. Bv ik zie Spot ergens heen lopen en dan ineens zie ik Shadow verstrakken. Op dat moment kan ik ingrijpen, afhankelijk van de situatie ertussen gaan staan, kostbare item wegnemen of afleiden door met een vrolijke stem Koekje te roepen of Shadow's piepspeeltje te pakken of... Dat laatste is eigenlijk vrj veiig, je kunt er weinig fout mee doen
Als het mis gaat en ze vliegen op elkaar, wat hier een paar keer is gebeurd, dan probeer ik eerst met HEY en en mij handen klappen ze te laten schrikken en dan te scheiden. Tweede is kijken, wachten op een opening, er een pakken en wegtrekken. Ik ben bij mijn eigen honden niet bang om gebeten te worden, miss niet terecht maar het is me nog nooit gebeurd en ze hebben een fantastische bijtinhibitie naar elkaar, dus ik hoop ook naar mij..Derde is de bezem ertussen en wegvegen die handel, ik veeg zedan uit elkaar en drijf er bv een de garage in. Ik probeer niet te veel te roepen, maar dat lukt me ook niet altijd helemaal hoor!

Ennuh, we maken allemaal fouten of schattensituaties 'verkeerd' in. Niet zo gek als je ineens een alien over de vloer hebt. Al doende leert men, je doet vreselijk je best met Moon, die niet de makkelijkste hond is lijkt me, dus niet aarzelen, vragen. Hoe is het spreekwoord ook alweer,wie zonder zonde is werpe de eerste steen?

Groet, Mireille

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Heel erg bedankt Mireille voor je reactie! Wat ben ik blij te lezen dat ik toch niet de enige ben die wel es heel hard gaat roepen of ze wegtrekt als de honden aan het vechten gaan. Ik heb bij Moon gewoon het gevoel dat ik niet teveel in de fout mag gaan om zo haar vertrouwen niet te verliezen en haar duidelijkheid te geven over wat ze aan mij heeft als baas.
Alhoewel de GT aangaf dat Moon best dominante trekjes had, valt dat qua claimen heel goed mee. Ze gaat idd alleen verdedigen wat ECHT van haar is. Fleur is niet zo geïnteresseerd in speeltjes dus in die zin heb ik er niet echt zicht op hoe Moon dan zou reageren. Misschien test ik dat eens uit met een hond die iets sterker is. Haar speeltjes (niet diegene waar ze samen met mij mee speelt maar gewoon van haar) liggen wat verspreid buiten en die gaat ze ook niet begraven of verstoppen dus ik denk niet dat ze die zo zou claimen.
Ik snap heel goed wat je wil uitleggen: heb je prima gedaan! Ik ga nu ook steeds vaker tussen Moon en het ander object staan als ik haar gedrag wil 'onderbreken'. Duidelijk aantonen dan dat ik kies wat er verder gaat gebeuren en zij zich daar verder geen zorgen over moet maken. De reactie snelheid tussen het verstarren van Moon en een werkelijke reactie erop is soms zo snel dat ik nauwelijks doorheb dat het fout gaat. Signalen waar ik nu wel heel hard probeer op te letten maar soms gaat het gewoon sneller fout dan dat je erop kan inspelen omdat ze op dat moment mij niet meer hoort of ziet.
Ik denk niet dat Moon mij ooit zal bijten. Ben daarom ook niet bang als ik ze zo uit elkaar trek. Maar goed je leest het zo vaak dat ik denk beter niet ogen dichtknijpen en denken dat het toch maar nooit zal gebeuren. Ze heeft sinds haar adoptie nog nooit op ook maar enige manier agressief of raar op mij gereageerd dus op dat vlak zit het wel goed: gelukkig!
En ja, Moon is echt niet gemakkelijk. Ik ga allerhardst zuchten als ze me na een lange wandeling, waar ze aan de flexi wat losjes mag snuffelen en dan uiteindelijk dicht moeten lopen, gewoon letterlijk de straat overtrekt en ik om de meter moet stilstaan.. maar eens thuis gaat ze lekker naast je slapen en vergeet je dat gelukkig weer. We komen er wel..

Dank je wel voor de tips! Groetjes, Beth

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Precies zo zou ook mijn eerste reactie zijn...wat zeg ik zo is mijn reactie meermalen geweest. Echter weet ook ik, net als jij, dat dit niet de beste manier is. Zeker toen ik tegenover twee vechtende reuen (mijn eigen en die van vrienden) a 30/40 kg per stuk stond ben ik deze uitdaging ook niet aangegaan. Enige bij de hand toen was een ballen-werpstok en die heb ik ook ingezet, eigenlijk heb ik er gewoon op los gemept en toen ze los waren ben ik ertussen gaan staan. Drijgend met de werpstok "pas er op of jullie krijgen weer een knal"...woest was ik, stelletje hormoon kanonnen. Maar ook dit is niet de manier maar je moet wat.

De beste optie is denk ik een emmer water eroverheen. Maar ja die heb je niet alijd bij de hand. Dan iets op de grond gooien, sleutelbos, plasic service. Of een bezem ertussen, dan kan jouw in elk geval niet veel gebeuren. Wat ik ook wel eens heb gehoord is de achterpoten pakken, dat ze dan ook schrikken en loslaten.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca +

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Ik zou in elk geval zorgen, dat ze niet samen eten en ook andere zaken ed. apart geven.Het is gewoon het beste te voorkomen dat ze gaan vechten, vechten ze, dan is het al moeilijker
ze te stoppen.
Ik heb ook twee vechtende honden in huis gehad. Ik liet ze vechten.
Dat was nou net precies het verkeerde dat ik deed. Ik had ze niet moeten laten vechten.
Sterker nog ik had moeten voorkomen dat ze vochten. Dwz goed opletten en ze stoppen
voordat ze gingen vechten.
De gedragsdeskundige die ik in huis haalde, zei me, rust in huis te houden.
Beiden een time-out en zelf proberen rustig te blijven. Het moment dat ik dacht, ze gaan vechten, vochten ze. De honden voelen dit feilloos aan.
Toen ik er zelf rustiger in werd, vochten ze niet meer.

honden page profiel DorrieDorrie

honden foto van Dorrie

Bij de achterpoten pakken heeft niet veel nut bij een "normaal" gevecht. Heb je honden die in elkaar vastzitten en beginnen te schudden Dan til je vaak de achterpoten(en achterlijf ) van de grond om de schade te beperken ,want zo verliezen ze kracht mbt het schudden.


verder kan ik je alleen zeggen blijf rustig en probeer haar aan haar halsband weg te krijgen en een ferme NEE of LOS te zeggen dan leggen ze de link vaak wel vrij snel hoor...(zo heb ik t ook geleerd, want ik deed t ook zo als jou ;-) ) ach je bent nooit te oud om te leren toch O-) En vaak brul je vaker iets uit paniek hoor , maar nu helemaal ZENN haha

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

" Precies zo zou ook mijn eerste reactie zijn...wat zeg ik zo is mijn reactie meermalen geweest. Echter weet ook ik, net als jij, dat dit niet de beste manier is. Zeker toen ik tegenover twee vechtende reuen (mijn eigen en die van vrienden) a 30/40 kg per stuk stond ben ik deze uitdaging ook niet aangegaan. Enige bij de hand toen was een ballen-werpstok en die heb ik ook ingezet, eigenlijk heb ik er gewoon op los gemept en toen ze los waren ben ik ertussen gaan staan. Drijgend met de werpstok "pas er op of jullie krijgen weer een knal"...woest was ik, stelletje hormoon kanonnen. Maar ook dit is niet de manier maar je moet wat.

De beste optie is denk ik een emmer water eroverheen. Maar ja die heb je niet alijd bij de hand. Dan iets op de grond gooien, sleutelbos, plasic service. Of een bezem ertussen, dan kan jouw in elk geval niet veel gebeuren. Wat ik ook wel eens heb gehoord is de achterpoten pakken, dat ze dan ook schrikken en loslaten. "


Ik moest lachen om dat beeld van jou en de werpstok en de adrenaline..... Bij het ergste gevecht tussen Spot en Shad was ik niet bij. Mijn vriend had de emmer water al geprobeerd, zonder effect. Uiteindelijk heeft hij er met de bezem op in staan hakken en dat werkte pas. Toen ik thuis kwam was Spot, het mama-kindje, niet alleen zielig, beetje kreupel maar ook erg nat en vies....

Weet je, bij mij is het makkelijker om een inschatting te maken omdat ze altijd bij elkaar zijn, bij incidentele contacten met vreemde honden vind ik het veel moeilijker. Daarom gaan we binnenkort ook naar een cursus sociale wandelingen met andere honden, dat lijkt me echt leuk.

Mireille

honden page profiel BethBeth

honden foto van Beth

Dank je wel voor jullie reacties allemaal. Het is toch iets dat we als mensen zo snel 'schrikken' en onze kalmte dan maar moeilijk kunnen behouden. Denk dat de honden wel eens denken: "baasje waar maak je je nu weer druk over".. maar goed liever voorkomen dan dat er echt ongelukken gebeuren.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe kan je het best honden uit elkaar halen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: jeuk
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^