straffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MierandaMieranda

honden foto van Mieranda

ik leer op deze site echt veel ;-) maar iedereen heeft een eigen mening over 'je hond straffen.' de ene vind een kleine zachte tik wel kunnen en de andere vind dat ook teveel, hoe straffen/straften jullie, jullie's pup/hond?

groetjes

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "straffen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Ik weet niet wat je onder straffen bedoelt. ALs Bora iets deed dat ik liever niet had dan haalde ik haar met mijn stem uit de situatie. Maar ik denk dat je dat niet bedoelt.

honden page profiel MierandaMieranda

honden foto van Mieranda

ik bedoel met straffen; haar laten merken dat je het niet eens bent met haar gedrag.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier wordt niet gestraft....heus niet omdat het bamse is, maar het is niet nodig.

als ze eens in een sloot springt, wat ik niet graag heb, en ik ben buiten bereik van haar, zie ik niets, wacht rustig af dat ze er weer uitkomt, en begroet haar vriendelijk ...hahaha ja echt. en ik zoek gewoon weer een schoon watertje op. wil ik echt niet dat ze in de sloot springt ? dan lijn ik haar aan.

en voor de rest is bamse een vriendelijke goeiege lobbes, die nimmer straf verdiend. :-D

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik vind straffen echt heel naar klinken, ik straf Santa geloof ik nooit. Is ook niet nodig.
Ongewenst gedrag heb ik weleens genegeerd.
Maar het is aan mij als baasje om hem goed te begeleiden en ervoor te zorgen dat hij niet in situaties komt waardoor ik hem zou moeten straffen.
Als hij iets doet wat niet mag, leidt ik hem af of haal hem daar weg.

Een kleine zachte tik is trouwens ook een tik, hoe mooi je het ook opschrijft.

Kun je een voorbeeld noemen van een situatie waarvan jij vindt dat er gestraft moet worden?
En wat je dan doet?

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik denk dat je eerst de situatie en het gedrag goed moet bekijken waarvoor je je hond wilt straffen.
Zelf straf ik alleen op een manier van negeren en in uitzonderlijke gevallen stemverheffing. Ik ben van mening dat er heel veel andere manieren zijn om ander gedrag te krijgen (want dat is meestal wat je wilt toch?) dan straffen.

Vind ook het woord straffen geen goed woord en ik zie het meer als corrigeren. En met corrigeren leidt ik onze hond ook wel eens weg uit een bepaalde situatie. (in enkele gevallen met een koekje) is ook haar gedrag corrigeren maar niet door te straffen...

Realiseer je wel dat deze topic uit loopt op discussies.. en dat er 'verkeerde' adviezen over straffen naar voren kunnen komen..  is dat je bedoeling?

Wil je tips om je hond te straffen???
Vraag liever om tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond begrijpt en hij jou - zodat het hele straffen niet aan de orde hoeft te komen.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Straffen kan heel ruim bekeken worden.
Ik "straf" zelf niet, ik waarschuw.
En enkel en alleen met mijn stem en door van houding te veranderen.
Als Marcel op het punt staat iets te doen dat niet mag (bijvoorbeeld op tafel springen, want dat doen ze hier graag...) dan zeg ik heel luid "EH!" en maak ik mijzelf wat groter (de houding is moeilijk uit te leggen)
Maar straffen door middel van een tik of wat dan ook is hier uit den boze.

Ik ben absoluut geen voorstander van straffen, de opvoeding van mijn Marcelleke is gebaseerd op het wederzijds vertrouwen tussen mij en mijn hond.
Hij vertrouwt erop dat ik weet hoe er moet gereageerd worden. En wacht dus altijd af wat ik doe voor zelf tot actie over te gaan. En ik vertrouw erop dat hij heel de tijd op mij blijft letten. 

Dit is volgens mij de meest betrouwbare en de fijnste manier om met je hond om te gaan.
Ik kan hem perfect los laten lopen en ik weet dat hij zal terug komen en bij mij zal blijven omdat hij dat zelf wil, niet omdat hij bang is straf te krijgen als hij het niet doet.

honden page profiel Toby <3Toby <3

honden foto van Toby <3

Als Toby iets fout doet dan negeer ik hem meestal gewoon even. (in dit geval heb ik het over te wild willen spelen (bijten) of dergelijke, dan stop ik gewoon even en negeer ik hem tot hij terug wat rustiger is)

Wat betreft andere dingen probeer ik er ook zo weinig mogelijk aandacht aan te geven en hem te belonen wanneer hij het wel goed doet

maar over het algemeen heb ik een heel lief en braaf hondje hoor :-D O-)

honden page profiel L, K & PL, K & P

honden foto van L, K & P

Echt straffen doe ik niet. Ik gebruik hoogstens mijn stem om ze te laten merken dat iets niet mag en haal ze uit de situatie. (pak iets af of haal hen weg, afhankelijk van de situatie) Fysieke straffen laten in mijn ogen een hond niet meer snappen dat hij fout zit en wat hij dan fout doet en dus zie ik ook geen reden om die te gebruiken.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Als ik weet dat Dobber echt 'verkeerd' gedrag laat zien (dus bijvoorbeeld bewust ongehoorzaam zijn) dan straf ik haar met een verbale correctie. Als ze het heel bont maakt leg ik mijn hand over haar neus. En vervolgens zorg ik ervoor dat ze niet meer in zo'n situatie komt. Dus bijvoorbeeld: luistert ze niet omdat ze een konijntje ziet dan corrigeer ik haar verbaal als ze terug komt (want ze weet echt wel dat ze niet achter konijntjes aan mag jagen dus ze weet ook heel goed waarom ik haar corrigeer. Honden zijn echt niet zo dom als dat wij denken). Vervolgens lijn ik haar aan en weet ik voor de volgende keer dat ik dit gedrag voor moet zijn. Dus: aangelijnd houden in dat gebied met al die leuke konijnengeurtjes. Als ik ergens wandel kijk ik altijd eerst heel goed naar het gedrag van Dobber. Toont ze heel veel interesse in de grond en wil ze sporen volgen? Dan gaat ze niet los. Is ze heel ontspannen en gaat het algeheel luisteren ook heel goed dan bied ik haar de ruimte om te laten zien hoe goed ze kan (en wil!!!) luisteren. 
Ik probeer in elk geval altijd zo veel mogelijk te voorkomen dat ik haar moet corrigeren. Corrigeren is iets dat een zelfverzekerde leider niet doet, die voorkomt dat. Ik voorkom bepaald gedrag dus al van te voren. Als ik zie dat ze te alert op een andere hond af gaat draaien we gewoon om. Als ze te veel interesse toont in de grond dan weet ik dat er wild loopt en laat ik haar ook niet los. 

Wat je wel in de gaten moet houden is dat een pup niet gelijk is aan een volwasssen hond. Een pup moet nog leren hoe wij willen dat hij/zij zich gedraagt. Dat is iets heel anders dan een volwassen hond die weet wat wel en niet gewenst is en toch het ongewenste doet (het zij uit een misplaatst gevoel van leiderschap, het zij vanuit een bewuste actie om een gesprek met je te voeren).

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ja straffen is een groot begrip natuurlijk, zelf vind ik als je je hond negeert is dat al een straf opzich.

bijvoorbeeld hij doet iets wat je niet wilt, zeg maar even wat....de tuin omwoelen, je komt thuis en het is gebeurd....ruim het op. negeer je hond, vind tie niet leuk.

en hier wordt altijd heerlijk op die dikke kont van mijn hond ..geslagen...tijdens een wandeling, loop ik altijd met haar te kletsen, haar kont is hoog, vlakbij mijn middel, en om haar te laten merken dat ik blij ben met haar, sla ik haar heerlijk op haar kont, kijk dat is geen straf natuurlijk he. ze vind het prachtig, dus wat versta je onder een tik geven ?

als je hond iets niet doet wat jij wenst, is iedere tik te veel, je kan beter straffen met je stem, daar hebben ze meer ontzag voor dan een tik.

honden page profiel Juul & Mara Juul & Mara

honden foto van Juul & Mara

ik vind dit ook altijd erg lastig,

als die wat opeet wat niet mag of zelfs gevaarlijk is , dan heeft negeren niet zo veel zin hè,
soms als ze echt iets heel ergs doet (kan even geen voorbeeld bedenken) dan pak ik haar neus en kijk haar recht aan en zeg NÉÉ.
vaak doe ik ook gewoon door èeuh, maar dat heeft ook niet altijd zin (licht puberende hond).

maar ik heb voor sommige dingen nog niet echt een gepaste 'correctie' gevonden, want dan lijkt het alsof het haar niks doet.

ik blijf dit topic even volgen

Gr. J&M

honden page profiel Toby <3Toby <3

honden foto van Toby <3

" ik vind dit ook altijd erg lastig,

als die wat opeet wat niet mag of zelfs gevaarlijk is , dan heeft negeren niet zo veel zin hè,
soms als ze echt iets heel ergs doet (kan even geen voorbeeld bedenken) dan pak ik haar neus en kijk haar recht aan en zeg NÉÉ.
vaak doe ik ook gewoon door èeuh, maar dat heeft ook niet altijd zin (licht puberende hond).

maar ik heb voor sommige dingen nog niet echt een gepaste 'correctie' gevonden, want dan lijkt het alsof het haar niks doet.

ik blijf dit topic even volgen

Gr. J&M "



Ik ben het helemaal eens met je!
Toby zit nu ook in een fase waarin hij alles wilt opeten wat hij vind en dan is negeren niet echt efficiënt..

Dan pak ik het gewoon af en zeg "foei" met mijn vingergebaar dat ik telkens maak als hij iets doet wat niet hoort x)

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Als je hond weet wat nee/ foei of uh betekend kan je dit makkelijk zeggen al maak je er een commando van zoals potverdrie/ kareltje/ hopiedepoepie het gaat erom hoe je iets zegt en wanneer.

Hier wordt nooit geslagen/ een tik gegeven/ vast gepakt of wat dan ook.
Enige is verbale correctie en niet schreeuwend maar op een normale toon maar wel andere toonhoogte.
Ook werken wij veel met ons lichaam.
Bij iets eten wat niet mag roep ik ze bij me of zeg LOS.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" ik vind dit ook altijd erg lastig,

als die wat opeet wat niet mag of zelfs gevaarlijk is , dan heeft negeren niet zo veel zin hè,
soms als ze echt iets heel ergs doet (kan even geen voorbeeld bedenken) dan pak ik haar neus en kijk haar recht aan en zeg NÉÉ.
vaak doe ik ook gewoon door èeuh, maar dat heeft ook niet altijd zin (licht puberende hond).

maar ik heb voor sommige dingen nog niet echt een gepaste 'correctie' gevonden, want dan lijkt het alsof het haar niks doet.

ik blijf dit topic even volgen

Gr. J&M "

Je kan het topic blijven volgen, maar je hebt niet duidelijk uitgelegd waarvoor je voor 'sommige dingen' een correctie wilt hebben. Alleen voor het eten van de grond? Als dit zo is zou je misschien beter met het commando los kunnen gaan trainen, zodat je je hond leert hoe leuk het is om iets los te laten als jij daarom vraagt bijvoorbeeld... en zo zijn er nog wel meer manieren waarbij je zonder straf het gewenste gedrag kan krijgen.

Als je nu gaat 'luisteren' naar andere mensen die bepaalde correcties toepassen, zegt dit niets over jouw hond, jouw situatie..enz. en dit lijkt me niet de manier om aan een oplossing voor het probleem te werken.

Niet aanvallend bedoeld, maar bijvoorbeeld het voorbeeld van Dobber dat hij even zijn hand over zijn hond z'n neus legt is misschien op dat moment voor zijn hond in die situatie een effectieve methode.
Wat zegt dit over de methode voor jouw hond en jouw probleem?
Nogmaals ik wil je echt niet aanvallen, maar probeer niet zomaar manieren van straf van andere te volgen/uit te proberen op jouw hondje en jouw probleem, maar vraag gericht advies.

Gr. Alexandra

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Enige correctie die hier gegeven is dat was altijd met de stem. Ik praat op een hogere toon tegen dieren (gaat bijna automatischO-)) en zeker met belonen dan praat ik hoger. Zodra Bijou iets deed wat niet mocht dan was op neutrale toon (dat is dus een zwaardere toon dan belonen, maar niet bewust) ''nee'' voldoende. Hielp dat niet dan uit de situatie halen, dus stel ze zat in de tuin een struik te slopen en ''nee'' werkte niet, dan liep ik er rustig naar toe en bracht haar daar weg.

Beste is natuurlijk voorkomen, maar in sommige situaties zal je nu eenmaal iets moeten hebben om het gedrag te stoppen. Negeren is ook een goede 'straf', maar dat is niet in alle situaties handig;-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

@ Dobber
Sorry dat ik even jouw voorbeeld nam. Maar dit is precies zo'n voorbeeld wat schade kan aanrichten in de vertrouwensband tussen baasje en hond als dit verkeerd uitgevoerd wordt.
Ik zeg ook dus niet dat dit bij jou het geval is en het gaat er ook niet eens om of ik het er wel of niet mee eens ben. Maar een neuscorrectie is lang niet voor iedere hond aan te raden.
Gr. Alexandra

honden page profiel gerrie en droopygerrie en droopy

honden foto van gerrie en droopy

wij straffen niet, wij corrigeren, met de vinger en met de stem,
en hij krijgt wel eens een liefkozend tikje tegen het lijf, is niet slaan,
want dat beessie zit dan meestal bij ons, en als we dan knuffelen dan krijgt hij wel eens een paar schouderklopjes laat maar zeggen,
niet te hard natuurlijk want het is een klein beessie,
en droop weet dat van die klopjes, want dan leg hij zo lief dat koppie tegen je aan,
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

honden page profiel Bertine, Junto, RomyBertine, Junto, Romy

honden foto van Bertine, Junto, Romy

Toen ik Junto kreeg moest ik echt leren omgaan met niet gewenst gedrag. Buddy was altijd de braafheid zelve en heb ik nooit hoeven toespreken eigenlijk. Hooguit: "je ligt lekker in de weg" als ik wilde koken en ze ging precies voor het fornuis liggen.
Bij Junto heb ik me echt moeten aanwennen om heel goed naar hem te kijken en eerst goed in me op te nemen wat er nu eigenlijk gebeurd, vóór ik reageerde. Nu ik Junto beter ken kan ik vaak uit zijn ongewenste gedrag wel opmaken wat nu eigenlijk zijn behoefte is en dat probeer ik hem dan op een andere, wel gewenste, manier te geven. 

Bijv graven in de tuin: denk dat Junto energie teveel heeft, dan gooien we ff een balletje op het veld achter het huis.
Iets opeten dat niet mag/kan. kauwbehoefte ik geef hem een ander kauwspeeltje en zorg dan knijpers en plastic bloempotten buiten zijn bereik blijven.
Me aanstaren als ik zit te eten. Hij heeft waarschijnlijk 'ergens' toch iets te eten meegekregen en/of heeft zelf ook trek. Tijd om meer consequent te zijn en hem de plek te wijzen waar hij wel mag zijn als ik eet.
Fixeren tijdens het wandelen: Konijnen zijn interessanter dan ik, dus tijd om daar iets aan te doen.

honden page profiel Lizzie en SterreLizzie en Sterre

honden foto van Lizzie en Sterre

Gewoon het woordje 'foei' of 'nee' gebruiken. Wel opletten met nee want ik merk wel eens bij Lizzie dat als ik dan om iets anders nee zeg, ze meteen haar oren naar achter doet ;-) ook een harde klank zoals EH! kan werken. Ik knip er vaak ook bij in mijn vingers. Wanneer ik in mijn vingers knip is dit voor Lizzie een teken dat ze goed moet opletten, dit pas ik dus in meer situaties toe.

honden foto van anja jordy ivan tim en ons hondje simba <3  <3

soms moet je een hond net als een kind eens straffen is niet zielig,
ik zet hem dan altijd voor een time out in de beng 10min als hij dan niet slaapt mag hij eruit

honden page profiel Juul & Mara Juul & Mara

honden foto van Juul & Mara

"
Je kan het topic blijven volgen, maar je hebt niet duidelijk uitgelegd waarvoor je voor 'sommige dingen' een correctie wilt hebben. Alleen voor het eten van de grond? Als dit zo is zou je misschien beter met het commando los kunnen gaan trainen, zodat je je hond leert hoe leuk het is om iets los te laten als jij daarom vraagt bijvoorbeeld... en zo zijn er nog wel meer manieren waarbij je zonder straf het gewenste gedrag kan krijgen.

Als je nu gaat 'luisteren' naar andere mensen die bepaalde correcties toepassen, zegt dit niets over jouw hond, jouw situatie..enz. en dit lijkt me niet de manier om aan een oplossing voor het probleem te werken.


Niet aanvallend bedoeld, maar bijvoorbeeld het voorbeeld van Dobber dat hij even zijn hand over zijn hond z'n neus legt is misschien op dat moment voor zijn hond in die situatie een effectieve methode.
Wat zegt dit over de methode voor jouw hond en jouw probleem?
Nogmaals ik wil je echt niet aanvallen, maar probeer niet zomaar manieren van straf van andere te volgen/uit te proberen op jouw hondje en jouw probleem, maar vraag gericht advies.

Gr. Alexandra "


ten eerste:
het is niet zo dat omdat ik las dat dobber dat soms doet, ik dat ook doe !

ten tweede:
ik doe dit heeeeeeeeeeeel soms alleen in uitzonderlijke situaties. er is niks mis met de vertrouwensband tussen mijn hond en mij.

(bijna) altijd doe ik correcties verbaal, of met een blik.

met het commando los zijn wij ook aan het trainen. maar je sommige dingen moet je een hond laten weten dat die het fout doet als die weer wat pakt en dan kan je wel leren dat die los laat, maar ze moet ook weten dat ze dat niet mag doen, dat wil niet zeggen dat ik dan meteen haar neus pak , dat wil niet zeggen dat ik haar dan in elkaar sla.
.
het is niet zo dat ik haar neus breek, ik pak hem alleen soms zachtjes vast en zeg daarbij duidelijk nee, meestal is dit zonder het neus pakken en met het aankijken en nee zeggen en soms een gebaar met vinger.

ik probeer vooral te zeggen dat je sommige dingen wel moet corrigeren, dat wil niet zeggen dat ik dat fysiek wil doen, ik wou dit topic blijven volgen om te kijken hoe anderen dat doen, het is niet zo dat als iemand zegt dat die zijn hond slaat zodra hij iets fout doet, dat ik dat ook ga doen ofzo.

ik zei ook alleen dat op sommige momenten het mara niks doet als ik haar corrigeer met een nee, dat wil niet zeggen dat ik haar dan haar neus pak.
ik volg dus dit topic om te lezen hoe andere mensen hun hond dus afleiden ofzo, en dan kan ik daar misschien zelf een goede oplossing voor mijn hond uit halen.

Gr. J&M

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" ik bedoel met straffen; haar laten merken dat je het niet eens bent met haar gedrag. "

Laten merken dat je iets niet goedkeurt, is toch geen straf? Straf is een sanctie, een boete en is altijd onaangenaam.
Als je echter 'eh-eh-eh' of 'nee' of 'foei' tegen je hond zegt, is dit echt geen straf, hoor. Dat valt onder verbale correctie. Daar is m.i. niks mis mee, als je het tegenovergesteld ook gebruikt: een 'flink zo' op momenten dat de hond het wel goed doet.

honden page profiel Juul & Mara Juul & Mara

honden foto van Juul & Mara

"
Laten merken dat je iets niet goedkeurt, is toch geen straf? Straf is een sanctie, een boete en is altijd onaangenaam.
Als je echter 'eh-eh-eh' of 'nee' of 'foei' tegen je hond zegt, is dit echt geen straf, hoor. Dat valt onder verbale correctie. Daar is m.i. niks mis mee, als je het tegenovergesteld ook gebruikt: een 'flink zo' op momenten dat de hond het wel goed doet. "


ja, wij zeggen ook altijd eerst als ze iets fout doet euuuhh, en daarna als ze het goed doet wel goed belonen ;-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

"
ik volg dus dit topic om te lezen hoe andere mensen hun hond dus afleiden ofzo, en dan kan ik daar misschien zelf een goede oplossing voor mijn hond uit halen.

Gr. J&M
"

;-)

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" @ Dobber
Sorry dat ik even jouw voorbeeld nam. Maar dit is precies zo'n voorbeeld wat schade kan aanrichten in de vertrouwensband tussen baasje en hond als dit verkeerd uitgevoerd wordt.
Ik zeg ook dus niet dat dit bij jou het geval is en het gaat er ook niet eens om of ik het er wel of niet mee eens ben. Maar een neuscorrectie is lang niet voor iedere hond aan te raden.
Gr. Alexandra "
Had het nog niet eens gelezen ;-). En ik ben het met je eens hoor, de hand over de neus is iets dat ik bij lange na niet altijd gebruik. Dus zeker niet bij elk wissewasje. En het is ook zeker niet bij elke hond nodig. Hoeveel honden krimpen niet in elkaar als je je stem verheft? Bij zo'n hond zou ik (hangt natuurlijk af van wat ik allemaal weet en ervaren heb van en met die hond) niet snel mijn hand over de snuit leggen. Terwijl Dobber dus als ik even kwaad ben echt niet snel in elkaar duikt. Zou ze dat wel doen dan zou ik ook anders met haar om gaan.

honden page profiel Juul & Mara Juul & Mara

honden foto van Juul & Mara



ik denk, dat het een misverstand was ;-)

honden page profiel Juul & Mara Juul & Mara

honden foto van Juul & Mara

" Had het nog niet eens gelezen ;-). En ik ben het met je eens hoor, de hand over de neus is iets dat ik bij lange na niet altijd gebruik. Dus zeker niet bij elk wissewasje. En het is ook zeker niet bij elke hond nodig. Hoeveel honden krimpen niet in elkaar als je je stem verheft? Bij zo'n hond zou ik (hangt natuurlijk af van wat ik allemaal weet en ervaren heb van en met die hond) niet snel mijn hand over de snuit leggen. Terwijl Dobber dus als ik even kwaad ben echt niet snel in elkaar duikt. Zou ze dat wel doen dan zou ik ook anders met haar om gaan. "


mee eens

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Oja, ik vind het trouwens goed dat er wordt geattendeerd op het verschil tussen pup die nog moet leren en een volwassen hond waarvan je weet dat ie het weet, zeg maar.

Ben nog steeds benieuwd naar jouw eigen visie Mieranda?

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik beschouw mijn hond als een hond, die kan dan misschien wel in mijn ogen " fouten" maken (wat zou trouwens een hondenfout zijn, ik kan zo gauw niets verzinnen), maar hoogstwaarschijnlijk ziet de hond dit heel anders.

Dus straffen wordt hier niet gedaan aangezien ik misschien wel zelf een fout gemaakt heb, misschien had ik wel iets verkeerd begrepen van de hond, of hem in een situatie gebracht die hij (nog) niet aankon, of ik had dingen kunnen voorkomen, of hem teveel of te weinig laten doen etc. Ik ga ervan uit dat ik de fout maak en niet de hond.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "straffen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Happy Happy Birthday Buddy !!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^