straffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

" Straf hmmm, is een zwaar woord. Wat is corrigeren eigenlijk en waar is het voor nodig….correcties zijn nodig in een opvoeding. Gebruik je geen correcties dan heb je of geen regels/grenzen, of je houd je niet aan de regels/grenzen, of het op te voeden wezen heeft geen eigen mening en volgt klakkeloos elke regel/grens op die je maakt, of kan ook nog je laat het op te voeden wezen nooit toe om een regel of grens te overtreden.
.....

Voor ons is straf ten alle tijde een tijdelijk iets, een half minuutje of zo, en het moet vallen binnen het denkvermogen van een hond, anders heeft het weinig nut.
"


Mooi verwoord. Ben het er ook mee eens.

Wat in mijn ogen nog vaak door elkaar wordt gehaald is 'straf' c.q. 'correctie' en de momenten dat een pup iets doet dat gevaarlijk is voor de pup. Ik vergelijk dat altijd met de baby en het stopcontact; een kind dat met een metalen spijker in een stopcontact zitnte peuteren evrtoont ongewenst gedrag. Ik denk dat er weinig ouders zijn die dat negeren... Je schrikt zelf, instintctief handel je. Als je er niet direct bij bent, kan het heel effectief zijn om het kind te laten schrikken omdat het stopt met wat het aan het doen is. Hetzelfde met een pup aan die aan een stroomkabel knaagt. In je handen klappen, roepen, alles om hem zsm te laten stoppen. Dat kan gebeuren. Wat je niet moet denken, is dat je daarmee de pup iets geleerd hebt. In het voorbeeld van het kind; de meeste ouders zullen bij een echt klein kind ervoor kiezen dat het niet weer kan gebeuren. Kinderslotje erop. Bij een pup kabels weg.
Wat gebeurt er trouwens met een kind dat met een grote gil van ma geconfronteerd wordt; huilen en troosten. Geschrokken, beide partijen. Bij een pup is dat volgens mij niet anders. Ik heb een keer Spot een pets op zijn neus gegeven in een gevaarlijke situatie in de keuken, anders was zijn leermoment een gloeiend hete schaal lasagne geworden. Mijn fout om hem op zo'n moment in de keuken te hebben. Hij droop af naar de bench, heel zielig. Hij was echt overstuur, hele avond op mijn schoot gezeten.
Overigens moet ik zeggen dat ik dat echt het moeilijkste vind om positief dat af te leren, neus richting eten op lage tafel, en daarbij wel een hand om neus of vingertikje op de neus gebruikt heb, samen met eheh of nee.

Groet, Mireille

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "straffen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ik wil hier ook graag iets vragen. Swift vertoont soms drijfgedrag (border collie) richting mij. Bijvoorbeeld wanneer hij zich herinnert dat we hier of daar linksaf gingen en gisteren nog rechtsaf. Doorlopen/ negeren foei/nee zeggen werkt dan echt niet. Het lokt juist nippen uit, omdat Swift van mening is dat er niet naar hem wordt geluisterd. Het enige wat op zon moment werkt is vastpakken bij de onderkaak, recht in de ogen kijken en een duidelijke "Nee" zeggen. Het is op dit moment voor mij de enige manier om hem uit zijn trance te halen. Ik ben nog op zoek naar een alternatief (ik had hiervoor een topic geopend, maar kreeg weinig reacties en (helaas) geen bruikbare tips. Daarna is het ook klaar en kunnen we weer rustig doorwandelen.
Wat vinden jullie hiervan? Graag een reactie.
PS: ik wil even duidelijk stellen dat het hier gewoon om vastpakken gaat, zoals je bijvoorbeeld zijn poot vastpakt wanneer de riem eromheen gedraaid zit. Er zijn hier nogal wat mensen die bij het woord vastpakken al gelijk denken aan mishandeling en dat wil ik graag voor zijn.
Groeten Kevin "

kan je hem niet voordat je een andere weg inslaat iets te doen geven?

Ik ken het wel, als ik ga joggen met Lola en ik wil eens ergens anders heen dan het vaste rondje wil ze ook niet en gaat tegen mijn hielen springen of blokken/happen of zich zelfs neer laten vallen, gedrag wat ze vroeger ook bij de normale wandeling vertoonde. Bij haar werkt het om het voor te zijn, inmiddels ken ik haar goed genoeg om te weten wanneer ik haar aandacht moet vragen.


Af en toe, als compensatie, mag ze ook eens een wandeling zelf bepalen, waarheen we gaan en waar we stilstaan, opvallend is dat ze in de middag en avond dan altijd een kleine en in mijn ogen vervelende ronde kiest. Een rondje door de stad bijv. Als ze nog vol energie is kiest ze vaak een rondje langs het station en in een ander stadsdeel. Bijna nooit kiest ze zelf een wandeling in het bos...vreemd.

honden page profiel kk

honden foto van k

Bedankt Dobry, ik zal dit zeker gaan proberen.

honden page profiel KaatKaat

honden foto van Kaat

Ik straf niet fysiek en als het even kan ook niet met mijn stem.

Ik zal nu wel heel wat over me heen krijgen, maar dit is mijn mening: een hond een tik geven (of erger) is in mijn ogen onmacht/frustratie van het baasje. Dat botvieren op een weerloos dier vind ik onacceptabel. Het is gewoon niet nodig.

Met je stem 'straffen' in de zin van nee zeggen is echt voldoende mits je dat goed timed.
Ongewenst gedrag negeren is het meest effectief.
Toch probeer ik ook dat te vermijden en gewoon positief gedrag te belonen.

honden page profiel DD

honden foto van D

Mireille,
je voorbeeld van in de keuken, is net zoals mijn voorbeeld mijn schoenen. Maar in feite is het onze eigen schuld en niet van de hond, dus je geeft straf aan je hond die niet gegrond is. Ik zette mijn schoenen weg en het probleem was over.
Jij moet er voor zorgen dat als je eten aan het koken bent, je hond niet meer in de keuken is.

Nog een voorbeeld van mij: toen DJ nog pup was, knaagde hij aan mijn antieke grenen kasten en salontafel. Hij had een bot en andere zaken waar hij dat op kon doen, maar vond mijn kasten lekkerder. Hij knaagde aan de hoeken, maar ik kan moeilijk een kast weghalen, zoals ik dat wel met mijn schoenen deed.
Dus ik heb hem geleerd dat UH....of NEE....betekend dat wat hij aan het doen is, niet mag. Met daarbij een handgebaar dat hij terug moest(altijd vlakke hand gebruiken!).  En tegelijkertijd hebben we ijzeren hoeklatjes op de hoeken van de kast gezet waar hij zijn tanden in had gezet. De hoeken die nog in orde waren, hebben we zo gehouden. De salontafel hebben we bij geschaafd en verder niest gezegd. Het was eigenlijk toen gelijk over.

Nog even een uitleg over de neus:
Een hond aan zijn neus corrigeren is het ergste wat je kan doen. Dat schreef ik al eerder. En toch zie ik het veel mensen doen, maar de neus is het instrument van de hond. Hij werkt daarmee. En als ik vraag aan de mensen die dat doen waarom ze dat doen, zeggen ze altijd dat ze het zachtjes doen en dan voelt de hond het toch niet. (de vraag waarom wordt dan eigenlijk niet beantwoord)  Dan is mijn weder vraag waarom ze het dan doen, als de hond het toch volgens hun niet zou merken. En ik leg dan uit dat hij het wel degelijk voelt.
Mijn neus bijv. is 6 keer geopereerd, nu ruik ik als de beste en ik ruik altijd dingen die andere niet ruiken, maar als ik er een tik op krijg dan zit ik tegen het plafond van de pijn. En al is het maar een kleine tikje of een aai er overheen, ik moet dat niet en zal mijn neus altijd beschermen. Dat leg ik de mensen dan altijd uit, want ook ik werk immers met de neus.

Mijn mening is dat je heel veel situaties van te voren kan inschatten en daarnaar kan handelen. Zorg er dus voor dat de snoeren bedekt zijn in een daarvoor bestemd materiaal, zorg dat er niets in de tuin is (als je die hebt) waar hij zich aan kan bezeren en of giftige planten staan, zorg er voor dat er niets op de salontafel staat wat hij kan pakken en opeten enz. enz.
Dat doe je bij kleine kinderen ook. Je hoeft niet alles weg te halen, dat doe ik voor ons kleinkind ook niet, want anders leren ze het niet. Maar je kan wel voor een veilige haven zorgen.
Met wandelen weet je vaak al wel wat je tegenkomt als je vaker dat rondje loopt. En als er dan altijd al wat is waar hij bang van wordt of juist dominant of wat dan ook, dan zorg je er voor dat je daar met een boog omheen loopt. Soms moet je dingen mijden omdat dat beter is voor je hond.

Ik ben er van overtuigd dat je eigenlijk niet hoeft te straffen, laat je hond lekker hond zijn, en beloon positief gedrag.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Nou idd Angela(sophie,DJ),je eigen neus is echt al gevoelig genoeg,jij bent dan nog geopereerd,maar als ik een voorwerpje op mijn neus krijgt dan voelt dat al behoorlijk onplezierig!!!

honden page profiel SiberienneSiberienne

honden foto van Siberienne

" Mireille,
je voorbeeld van in de keuken, is net zoals mijn voorbeeld mijn schoenen. Maar in feite is het onze eigen schuld en niet van de hond, dus je geeft straf aan je hond die niet gegrond is. Ik zette mijn schoenen weg en het probleem was over.
Jij moet er voor zorgen dat als je eten aan het koken bent, je hond niet meer in de keuken is.

. "


Ja, is nu ook zo. Maar, hoe zal ik het zeggen... Shit happens. Ik deed niet goed cq er gebeurde iets waar ik geen rekening mee had gehouden en om spot nu daarvoor te laten betalen met een verbrande kop..

Mireille

Anoniem (Gast)

Ik straf niet maar begrens de honden wel.

Ik werk veel met mijn lichaamstaal, energie en toon van de stem.

Mijn motto is voorkomen is beter dan genezen, dus ik probeer mijn honden altijd een stap voor te zijn, ombuigen en afleiden werkt dan gewoon goed.
Ik beloon altijd gewenst gedrag en investeer in een goede band met mijn honden, ze willen het dus graag goed doen.
Als de honden iets doen wat niet mag, is dit in eerste instantie een tekortkoming van mezelf, ik ben dan gewoon te laat of onduidelijk geweest.
Als laatste wil ik graag melden dat honden geen robots zijn, ze hebben recht op een leerproces met goede en slechte dagen ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "straffen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Happy Happy Birthday Buddy !!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^