Help (extreem) bijt gedrag puppy

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Bedankt allemaal.
Ik voel me ontzettend rot dat Sem te vroeg bij ons is gekomen. Ik wil het allerbeste voor hem, en moet nu vooruit kijken. Uiteraard ben ik me ervan bewust dat ik niet meteen resultaat kan verwachten, zeker niet gezien de situatie.

Het bijtgedrag doet zich niet alleen voor met het spelen. Het lijkt de hele dag door te gaan. Natuurlijk verwacht ik niet dat Sem ineens niet meer bijt. Maar of hij met het spelen per ongeluk mijn vingers te pakken heeft of zijn speeltje laat vallen om die te verruilen voor mijn vingers vind ik echt anders. Sem lijkt zo gefixeerd op handen en voeten. 

De manier die Alexandra beschrijft betreft het woordje "nee" in combinatie met onthouding van het voer. Dit hebben we ook bij de puppycursus gehad. Je laat de pup zitten en geeft hem een koekje. Tegelijkertijd als de pup het koekje pakt zeg je "pak maar". Na een paar keer sluit je je hand om het koekje heen en zegt: "nee" op een ontspannen toon. Als de pup niet meer gefixeerd op het koekje is, open je je hand en zegt weer "pak maar". Ik oefen echt maar heel kort. Als ik mijn hand sluit en rustig "nee" zeg lijkt Sem echt pissig te worden. 
Hij springt tegen me op en bijt en knaagt in mijn hand. Vanzelfsprekend geef ik Sem onder geen enkele voorwaarden dat koekje. Totdat hij rustig is. Maar hij wordt dan echt baldadig en drukker en drukker. 

Vandaag heb ik, als Sem baldadig werd en begon te bijten, hem opgepakt en zonder iets te zeggen in de bench gezet. De kamer uit gelopen en hem genegeerd. Na een minuut hem eruit gehaald en een herkansing gegeven. Ik hoop dat ik op deze manier niet de bench als straf gebruik. Maar als ik hem negeer zonder weg te zetten blijft hij doorgaan en heeft het geen effect.

Groetjes Kim

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help (extreem) bijt gedrag puppy" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Kimm,

Voel je niet rot hoor. Het is een leerproces en dit neem je voor je leven. Je kunt mensen adviseren om te wachten met een pup te halen tot ze 8 weken zijn. Natuurlijk is het jammer nu voor jullie maar nu kun je enorm leren van de situatie.

Om goed te kunnen bepalen wat nodig is voor jullie kun je gaan kijken naar je dagindeling. Wat doe je met je pup overdag? Hoeveel speel je? Hoelang is je pup wakker? Hoeveel slaapt je pup?

Als je gemiddeld uitkomt op 18 uren rust per etmaal dan ben je op de goede weg. Ik geef altijd een leidraad, 1 uur wakker = 2 uren rust. Zo kan een pup alle prikkels verwerken van de dag.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Als het glas van je hond te vol raaktis een fijn artikel om hierbij te lezen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Zeker gewoon in de bench doen is helemaal niets mis mee en zie het ook niet als straf. En als je hem 10 minuten laat zitten ipv 1 minuut is ook prima, dan kan hij echt even afkoelen. Ik blijf erbij dat zodra hij echt baldadig wordt, hij gewoon te moe is. En dan werk rust het aller beste.

En het is jammer dat je dierenartsen zo gehandeld hebben, maar dit is niet jouw fout! En het komt ook zeker gewoon goed alleen kost het misschien iets meer tijd. Ik zou ook nog om tips blijven vragen op je cursus. Daar kunnen ze het gedrag ook zelf zien en beter inschatten of het overprikkeling is of dat hij toch een beetje aan het uitproberen is.
Gr. Alexandra

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Bedankt Esther en Alexandra,
De regel 1 uur uit de bench is 2 uur in de bench pas ik zeker toe. Maar nu twijfel ik toch of hij wel voldoende slaapt. Aan 18 uur komt hij niet, ik leg hem wel in de bench maar hij valt niet meteen in slaap. 

Het dagritme: ik ben docent en heb 6 weken vakantie. We hebben Sem meteen gehaald toen mijn vakantie begon. Ik heb nu nog 4 weken vakantie. Daardoor heb ik nu eventjes een andere leefwijze. Daar bedoel ik mee dat ik laat naar bed ga en er ook wat later uitkom. Dit heb ik bij de puppycursus besproken, was geen probleem. Als jullie iets anders adviseren hoor ik dat graag. 

Ik ga rond 1 uur naar bed en sta rond half 9 op. Tussendoor laat ik Sem nog een keer buiten. De laatste 2 
dagen slaapt hij door tot 7 uur. 

De speelsessies samen beperk ik tot hooguit 5 minuten. Ik ben het met je eens Alexandra maar als Sem om half 9 naar buiten is geweest en eventjes met me gaat spelen wordt hij meteen baldadig. Kan er dan sprake zijn dat hij te moe is? 

Hebben jullie voor mij een schema van een goed dagritme voor Sem? Ik moet ook echt gaan oefenen met het alleen zijn want dat is er nog niet van gekomen.

Groetjes Kim

honden page profiel Mark RozeboomMark Rozeboom

honden foto van Mark Rozeboom

Kunnen reacties naar mensen die een ietwat andere mening toegedaan zijn een beetje vriendelijker?
Ik krijg hier de kriebels van. Ook het wegdrukken van een mening, die toevallig niet in het straatje past van de moderatoren. Goed, het is hun goed recht, want staat in de regeltjes, maar krijg hier het idee dat mensen compleet in de zeik gezet worden.

De hond van Kim is nog erg jong en zal nog wel een tijdje uitdagen. Dus vooral doorgaan in de al ingeslagen weg. Probeer zo min mogelijk fysiek te straffen, want daar krijg je enkel narigheid van in de toekomst. Dit wil niet zeggen dat je niet fysiek een duw kunt geven. Kijk naar moederhonden. Die staan een tijd lang het gedrag van de pup toe, omdat meestal de puppies onderling de boel wel kunnen regelen. (Goede opvoeders van kinderen doen dit ook) Maar dat gebeurt niet altijd. Soms gaat een pup te ver of te lang door. Dan geeft de moederhond een ferme duw tegen de pup, soms met even een klein beetje in de schoft. Aangezien dat onze taal niet is, kunnen we een te groot accent hebben en de plank misslaan, als je begrijpt wat ik bedoel, en dan begrijpt de pup je weer niet. Dat kneepje in de schoft even niet geven. Ik doe dat wel, maar heb hiermee wel succes, maar heb dan ook veel met honden die een beetje buiten regeltjes bezig waren. Dit wil niet zeggen dat je de hond murw moet knijpen. Dat is mishandeling. Een duwtje alleen kan ook al helpen.

En heb het lef niet me achter een pijl te zetten!

Groet
Mark

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Kunnen reacties naar mensen die een ietwat andere mening toegedaan zijn een beetje vriendelijker?
Ik krijg hier de kriebels van. Ook het wegdrukken van een mening, die toevallig niet in het straatje past van de moderatoren. Goed, het is hun goed recht, want staat in de regeltjes, maar krijg hier het idee dat mensen compleet in de zeik gezet worden.
"


Als iemand het advies geeft een pupje naar beneden te drukken dan moet deze pesoon niet raar opkijken als hier mensen op reageren, dan wel niet zo vriendelijk. Vind ik persoonlijk heel logisch.
Het is ook niet nodig. Ook het "knijpen" van jou is niet nodig..

@ Kim

Als je hondje van buiten komt is hij niet moe, maar heeft hij waarschijnlijk even te veel gezien.
Zie het meer als een : Jippie jippie jippie jippe dat was gaaf zag je dat vrouwje dat blaadje hiihoe dat steentje dat takje dat hondje in de verte hap hap volgens mij zag ik iets vliegen wat gaan we nu doen wat heb je daar hap hap wat komt er nu en dan en nu hap... 
Misschien een beetje overdreven :-) Maar het is gewoon even de spannig en opwinding van buiten die hij mee naar binnen neemt. Dus ook dan eventjes in de bench even rustig ademhalen en na een paar minuutjes weer eruit.
En over dat ritme daar zie ik ook geen problemen in. Vind het trouwens super goed dat hij zo goed slaapt!! Echt waar, dat is ook niet altijd vanzelfsprekend en voor jou iets waar je trots op mag zijn. En een bevestiging dat je helemaal op de goed weg zit. :-) Probeer gewoon die 18 uur van esther te halen en verder gewoon goed volhouden zo. :-)

@ Mark

En heb het lef niet?? 
Weet niet wat jij onder vriendelijke reacties verstaat, maar ik vind deze er nou niet bepaald bij aansluiten..
Ik hoop dat je wel beseft dat jij nu zelf reacties uitlokt .. mochten er meer mensen op reageren.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Met het opbouwen om alleen te zijn heb ik niet echt een schema.
Wij zijn begonnen met hele kleine stapjes. Als ze net in slaap viel in de bench dan even de kamer uit. Gelijk weer terug voor ze helemaal wakker kon worden.
Wij weten dat we terugkomen. Een hond heeft hier nog geen besef van en ziet alleen ons gaan. Dus het belangrijkste is eerst te leren dat je altijd gelijk terugkomt.
Zo leren ze dat je weg gaat én terug komt, zonder dat er wat gedaan moet worden. (en dan bedoel ik dat ze moeten blaffen of piepen om jou terug te laten komen)
Ook heel neurtraal weer binnen komen. Het is de normaalste zaak van de wereld dat je even weg gaat en terug komt. Dit zo vaak mogelijk herhalen tot je merkt dat je pupje nauwelijks meer raar opkijkt als je even de kamer uit loopt. En dan zo opbouwen door steeds iets langer weg te blijven en uiteindelijk een keertje echt de buitendeur uitgaat. En dan weer terug, zo neutraal mogelijk.

Het belangrijkste is om echt zulke kleine stapjes te nemen en te voorkomen dat je hondje in paniek raakt omdat je er niet bent. Als hij per ongeluk gaat piepen of blaffen, dan weet je dat je te snel bent gegaan.
En dan moet je ook gelijk 2 stappen terug. (Want je wilt hem niet leren dat hij moet blaffen om jou terug te krijgen;-) )

Ook kun je dit oefenen als hij bijvoorbeeld met een kauwstaafje in de bench ligt. De kamer uit en weer gelijk terug. Zie je dat hij rustig doorkauwt. Ga dan20 seconde de kamer uit.. Gaat dit goed een minuutje.. enz.

Wat wij met onze hond wel doen is de radio aanlaten. Zo is het niet ineens 'stil en eenzaam'. En worden ook de geluiden van buiten een beetje onopvallend. 

(Wij waren met Mikey erg laat en langzaam om het alleen zijn aan te leren. Gewoon omdat in onze situatie ze zelden alleen zit.. Dus ik kan ook niet gericht zeggen hoe snel het zou kunnen. Maar ik denk dat het met vaak oefenen en kleine stapjes erg snel de normaalste zaak van de wereld kan worden dat je eventjes weg bent.)

Gr. Alexandra

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Het meeste gedrag wat een pup laat zien wordt gevoed door de antwoorden die baasjes geven op dat gedrag, een pup daagt uit en in eerste instantie gaan de baasjes vaak mee en laten zich dus uitdagen, vervolgens gaat de pup een stapje verder en dan wordt het lastig voor ons en moet het vaak weer af geleerd worden. Er voor zorgen dat het niet zover kan komen moeten baasjes vrij scherp zijn op het gedrag en goed reageren.

Als je de juiste antwoorden geeft op het gedrag van een pup heb je geen schema's nodig, kijk bijv. naar hoe volwassen honden om gaan met pups, een pup daagt een volwassen hond doorlopend uit maar de volwassen hond negeert de pup en zijn uitdagende gedrag en doet gewoon net of bestaat de pup niet en gaat in veel gevallen gewoon liggen te slapen, de pup wordt moe van het uitdagende gedrag, wanneer de volwassen hond het negeert, en valt in de meeste gevallen ook gewoon in slaap.

Een leuk voorbeeld voor baasjes om hetzelfde te doen, een voordeel hier van is dat pups rustig worden en ze leren zich prima beheersen. De belangrijkste stappen die baasjes met pups zouden moeten maken zijn de allereerste stappen, op die manier maak je gelijk duidelijk hoe en wat jij het wilt.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

@ J & T

Ben het er wel helemaal mee eens hoor. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het erg moeilijk en ook erg pijnlijk is een bijtende pup te negeren. En honden kunnen hier nou eenmaal beter mee omgaan dan mensen.

Ik trok op het moment dat ik uit bed stapte laarzen aan, anders kon ik niet rustig door de kamer lopen, want dan hing die kleine in m'n voeten en enkels. En geloof me, dat deed zo;n zeer dat negeren simpelweg niet lukte. Met deze laarzen kon ik het wel negeren en ging het beter.
En met handen bijten en meer (Mikey sprong ook wel eens op de bank om vervolgens op mijn hoofd te springen en te bijten) ging ze ook gewoon even in de bench. Blijven zitten en negeren lukte echt niet! En ik heb het echt geprobeerd. En opstaan en weglopen hielp ook weining. Rende ze vrolijk mee alsof het een spel was of ze zat geduldig te wachten tot ik terug kwam en dan ging het weer verder. Maar het even in de bench doen en op deze manier negeren hielp wel.

Gr. Alexandra

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

" @ J & T

Ben het er wel helemaal mee eens hoor. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het erg moeilijk en ook erg pijnlijk is een bijtende pup te negeren. En honden kunnen hier nou eenmaal beter mee omgaan dan mensen.

Ik trok op het moment dat ik uit bed stapte laarzen aan, anders kon ik niet rustig door de kamer lopen, want dan hing die kleine in m'n voeten en enkels. En geloof me, dat deed zo;n zeer dat negeren simpelweg niet lukte. Met deze laarzen kon ik het wel negeren en ging het beter.
En met handen bijten en meer (Mikey sprong ook wel eens op de bank om vervolgens op mijn hoofd te springen en te bijten) ging ze ook gewoon even in de bench. Blijven zitten en negeren lukte echt niet! En ik heb het echt geprobeerd. En opstaan en weglopen hielp ook weining. Rende ze vrolijk mee alsof het een spel was of ze zat geduldig te wachten tot ik terug kwam en dan ging het weer verder. Maar het even in de bench doen en op deze manier negeren hielp wel.

Gr. Alexandra "


Ja klopt dit soort ervaringen kennen we maar al te goed, hebben 10 nesten gehad, en de rest van de pups die we opgevoed hebben, vorig jaar rond deze tijd kregen we 4 pups tegelijk van 10 weken.

Wat ik zeggen wil, zodra mensen een pup in huis krijgen, krijgt ie heel veel aandacht er wordt gelijk heel veel mee gedaan,gespeelt, geknuffeld, geaait enz. deze aandacht gaat de pup terug vragen op de enige manier die hij kent, een hondse manier, en bijten heeft vaak het meeste effect want daar komt eigenlijk altijd reactie op.

Ga je gelijk wanneer de pup in huis komt iets minder aandacht geven, of aandacht geven op een iets ander moment op een iets andere manier, dan scheelt dit de helft al, voordat ik 's morgens dus pups los laat in de kamer of naar buiten begeleid neem ik eerst een paar bakjes koffie, ik kan dan even iets relaxter blijven en je ziet ook dat dit effect heeft op de pups, het punt is namelijk wanneer je niet rustig kan blijven de pups daar op reageren en het nog "leuker" gaan vinden en dus nog extremer gaan reageren.

Nu wanneer het pupje al vrij extreem reageert is de weg terug iets moeilijker, en idd laarzen aan doen is een goeie oplossing om rustig te kunnen blijven en als het ware het gedrag te kunnen negeren. Maar ook even een tijdje niet spelen, of enkel en alleen maar spelen wanneer de baas het initiatief neemt, scheelt in dit geval ook de helft al.

honden page profiel DorrieDorrie

honden foto van Dorrie

Er hadden er een paar advies gegeven om andere honden op te zoeken. Nu weet ik dat ie nog te jong is om te veel te spelen met andere honden. Maar ik denk dat je pup daar toch wel veel van kan leren.
Ik had een paar jaartjes geleden 4 honden en veel van onze kennissen kwamen met hun jongere honden of pups bij ons zodat ze veel van elkaar konden leren.
Want alleen puppen onder elkaar is soms een zooitje ongeregeld (ook al leren ze toch veel vanuit het nest).
Hoop dat je bijv. zoiets zou kunnen regelen, want zo leert de pup ook meteen de "hondentaal" en dan zou je zelf ook goed kunnen kijken hoe zij dit allemaal onderling regelen. Is ook goede leerstof voor jezelf.;-)

Ik heb het lang geleden zelf gehad met mijn eerste hondje.
Ik woonde nog bij mijn vader thuis en ik kreeg een pitbulletje aangeboden. Nou ik kan je vertellen dat de situatie waarin die pup zat ,om te janken was. Zeg maar zo'n situatie als die je wel eens ziet in programma's op animal planet , dat zegt genoeg denk ik. Mijn pup was nog net 5 weekjes. Maar alles is heel goed gekomen, omdat zij bij de herders van mijn vader is gekomen, die zelf al een nest hadden gehad, en wisten om te gaan met puppies.
En dit zie ik nog terug in rooie, stabiel,sociaal en weet hoe in te grijpen bij "stoute" puppies (niet negatief hoor echt niet)En allemaal bijgebracht door haar mama, die te jong was weggehaald uit haar omgeving.
Dus na een lang voorbeeld verhaal.....verschillende soorten honden in verschillende leeftijden mee in contact laten komen zodat er heel veel geleerd kan worden. want 1 hond kan meer dan wat wij weten.(wel kiezen voor stabiele honden hoor, want slecht gedrag is ook snel overgenomen)

succes met je puppie

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Het gedrag wat Alexandra beschrijft hoe Mikey zich gedroeg als pup doet Sem precies hetzelfde. Loop je van hem weg hupst hij zo, al bijtend in je been, met je mee. Ik doe inderdaad ook schoenen aan om het beter te kunnen negeren. Maar als hij grommend en knagend aan mijn schoenen zit te bijten en dat ook blijft doen vraag ik me af in hoeverre dat effect heeft. 

Ik hoop echt dat je gelijk hebt Alexandra. Zelf heb ik namelijk niet het idee dat Sem altijd denkt van jippie!!! Wel vaak, maar ook als ik hem s'ochtends wil laten plassen bijt hij in mijn hand. Dat bijten lijkt echt erger te worden, met erger bedoel ik harder. Ik laat hem zelf dan uit zijn bench lopen en til hem dan voorzichtig op, loop de trap af en zet hem buiten. Eerst aaide ik hem in de tijd dat ik van de trap afliep maar dat doe ik niet meer. 

@ J&T Je hebt helemaal gelijk! In het begin heb ik Sem heel veel aandacht gegeven. Ik voelde me zo rot dat hij te vroeg uit het nest is gehaald. Door ons.... Dus inderdaad ik heb hem, omdat ik me zo schuldig voelde toen vol gestopt met liefde, aandacht en knuffels. 

In zijn bench liggen standaard 2 speeltjes, een flostouw en een knuffelbeestje uit het nest. Ik heb in de la nog een stuk of 5 speeltjes liggen. Deze haal ik altijd, op mijn initiatief, een stuk of 3 uit de la. Ik leg deze dan op een kleedje zodat hij er zelf mee kan spelen. Als hij dit gaat doen beloon ik hem met mijn stem. Als hij dit een paar minuten braaf doet ga ik eventjes met hem spelen. Maar 1 minuut of zo.  Is het dan beter om niet meer met hem te spelen? Heeft een pup dat niet nodig? 

Als ik hem 2 uur in de bench wil laten slapen wordt hij tussendoor wakker. Hij gaat dan piepen, ik maak me dan zorgen of hij moet plassen of poepen. Ik wacht uiteraard eerst totdat hij stil is en haal hem dan eruit om hem buiten te zetten. Net heb ik dat piepen genegeerd. Hij is toen weer in slaap gevallen.

 Ik heb me goed ingelezen maar ik vind dat er veel dilemma's zijn. Gisteren heb ik een dagje niks met Sem ondernomen, dus een keer geen nieuw avontuur. Ik wil hem absoluut niet overbelasten maar hem wel goed socialiseren.

honden page profiel gerrie en droopygerrie en droopy

honden foto van gerrie en droopy

al is de pup te jong, dan nog kan het goedkomen hoor,ons vorige hondje hadden wij al met 4 weken, doordat de moeder er niks meer van wilde weten, ze beet tot bloedens toe,
en het is helemaal goed gekomen met dat beessie,

ons hondje die we nu hebben heeft heel lang gebeten.
en me man bijt hij soms nog,
ik ging steeds als hij begon te bijten, te zeggen ,droop klaar nu, en hield 1 vinger omhoog, en bleef alleen maar kijken,
meer niet,
en mij beet hij heel snel al niet meer,
me man is het nu ook aan het toepassen, omdat hij het na een jaar nu toch ook wel zat is,
en ook bij hem begint het te werken,
de eerste tijd bleef hij wel doorbijten hoor, maar ik reageerde er niet meer op, zei niks meer, maar keek alleen maar,
op den duur draaide droop zich weg,
wel met een hele diepe zucht hoor, maar ging dan slapen,
je moet enorm geduld hebben, en het zal ook niet zo 1 2 3 over zijn,
bij droop heeft het een maandje geduurd,
en nu hoef ik soms alleen me vinger omhoog te doen, en hij stopt waar hij mee bezig is,
en die vinger werkt nu overal voor,

en zonder dat ik droop heb aangeraakt, of in de bench heb gedaan, want daar werd droop veel drukker door, omdat hij het eng vond in de bench,
droop sliep niet veel in de tijd van pup zijnde, maar had veel energie,
succes meis

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Dat hij harder bijt kan ook logisch te verklaren zijn.

Voorbeeld:
Je bent gewend als je op het knopje drukt van de lift dat de lift komt..
Nu is er toevallig een storing en de lift komt niet.. Maar ja, dat weet jij niet..
Wat doe je: Je drukt nog een keer, nog paar keer achter elkaar en waarschijnlijk begin je zelfs op de knop te rammen ;-) Je wilt namelijk gewoon dat die lift komt

Het duurt even voordat je door hebt de de lift gewoon niet komt... Door op de knop te drukken

Stel dat er een portier wordt neergezet naast de lift. Die de lift kan laten komen als je er om vraagt.
Dan vraag je dit.. en de lift komt ..
De volgende keer dat je bij de lift komt, staat de portier er weer..
Wat ga je doen? Je drukt 1 keer op de knop.. gebeurt niets..
Je vraagt het de portier.. En jawel.. De lift komt.

Nu kom je weer bij de lift.. en portier..
Wat doe je? Je vraagt het gelijk..

Als je in dit hele verhaaltje de 'lift' leest als de beloning voor je hond (aandacht) die hij krijt door het bijten. (het drukken op het knopje) dan snap je dat hij even probeert deze aandacht te krijgen omdat jij nu de storing bent. Zijn gedrag wat immers altijd de aandacht opleverde die hij wilde doet dit nu dus niet meer.

De kunst voor jou is ook om de juiste 'portier' te vinden waardoor hij zijn aandacht kan verdienen op een andere manier. En dit kan bijvoorbeeld door hem uitbundig aandacht te geven wanneer hij in een speeltje bijt. Als hij leert dat dit wat oplevert als spel/aandacht (zijn lift) dan zal hij de knop (bijten) langzaam minder gaan gebruiken en vaker de portier (speeltje) gaan gebruiken.

Maar het kost gewoon tijd! En misschien wat pleisters ;-) Maar het zal echt beter worden.

Gr. Alexandra

honden page profiel Karin, Philo, en YeniKarin, Philo, en Yeni

honden foto van Karin, Philo, en Yeni

Hoi Kim,

Nogmaals, volgens mij doe je het hartstikke goed. En je zeker niet rot voelen als je je pup in de bench stopt. Als jij rustig en niet gefrustreerd haar gewoon de bench in lokt met wat lekkers en dan rustig de deur dicht doet, voelt je pup dit zeker niet als straf. Als hij dan nog niet tot rust komt helpt het om een deken o.i.d. er over heen te doen. Ze hebben het gewoon nodig!

Gr. Karin :-)

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Hallo allemaal,
We zijn nu een paar dagen verder. Het gaat slechter en slechter. En ik word gefrustreerder en gefrustreerder. Daar baal ik van want dat wil ik helemaal niet. Ik probeer continu mijn gedrag te reflecteren om te checken of ik Sem geen verkeerde signalen geef. Maar hij wordt brutaler en feller, pakt elke dag meer terrein. Als ik bedenk dar hij nu nog niet in de rangorde fase zit zakt het moed me in de schoenen. Ik weet echt niet meer wat te doen...

Nu geef ik Sem telkens een time out in de bench. Als ik hem negeer zonder dat ik hem in de bench zet sloopt hij mijn hele huis om maar weer aandacht te krijgen. Maar bij de herkansing gaat hij meteen weer de fout in. Hij bijt echt hard, van speels bijten is geen sprake.

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Kimm,

In welke provincie woon je? Ik denk dat het beter is dat er iemand bij je thuis komt kijken zodat je live begeleiding kan krijgen.

Een pup sloopt niet om aandacht te krijgen, hij sloopt omdat hij gefrustreerd is. Wat heb je veranderd de laatste dagen?

Groetjes van Esther

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Hallo allemaal,
We zijn nu een paar dagen verder. Het gaat slechter en slechter. En ik word gefrustreerder en gefrustreerder. Daar baal ik van want dat wil ik helemaal niet. Ik probeer continu mijn gedrag te reflecteren om te checken of ik Sem geen verkeerde signalen geef. Maar hij wordt brutaler en feller, pakt elke dag meer terrein. Als ik bedenk dar hij nu nog niet in de rangorde fase zit zakt het moed me in de schoenen. Ik weet echt niet meer wat te doen...

Nu geef ik Sem telkens een time out in de bench. Als ik hem negeer zonder dat ik hem in de bench zet sloopt hij mijn hele huis om maar weer aandacht te krijgen. Maar bij de herkansing gaat hij meteen weer de fout in. Hij bijt echt hard, van speels bijten is geen sprake. "

Ik zou het duidelijk aangeven op je puppy cursus. Vraag ook of het mogelijk is of er vanuit de cursus iemand bij jullie thuis kan komen voor gericht advies? Het is vanaf hier moeilijk te beoordelen namelijk.
Misschien denken wij allemaal dat het overprikkeling is en misschien is het wel echt een soort verdedigen?
Als denk ik zelf nog steeds aan een combinatie van overprikkeling, uitproberen en geen bijtrem..

Ik denk zelf dat dit niets te maken heeft met rangorde. Het is echt niet zo dat hij zichzelf een weg omhoog bijt.. daar hoef je niet bang voor te zijn.
Rangorde fase heb ik eigenlijk nog nooit van gehoord. Ik denk dat dit iets is wat altijd speelt. Je hondje moet altijd duidelijkheid krijgen over zijn plaats en dan is er geen enkel probleem. In de pubertijd worden ze wat ondernemender en sommige honden zullen dan proberen hun grenzen te verkennen. Maar het is echt niet dat je daar nu al iets over kan zeggen en het is ook zeker niet de iedere hond problemen geeft in de pubertijd.

Je hebt wel een kans dat je pupje jouw energie over aan het nemen is. En hierdoor zelf ook wat meer gefrustreerd raakt. Maar nogmaals, ik vind het moeilijk om je nu nog echt iets aan te raden, behalve dan dat je echt even serieus advies en hulp kan vragen bij je cursus.

Heel veel succes en probeer niet te wanhopen! Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen, maar ik denk dat echt persoonlijke hulp (niet via tekst) veel beter resultaat gaat geven en voorkomt dat je steeds gefrustreerder raakt, door dingen te proberen die niet helpen.

Gr. Alexandra

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Hallo Esther en Alexandra,

Wederom bedankt voor jullie reacties. 

Ik probeer echt steeds te bedenken dat het een puppy is en dat hij alleen maar wil spelen en hoe dan ook aandacht wil. Ik weet dat Sem geen benul heeft dat hij me pijn doet, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik voor die gedachte steeds meer moeite moet doen :'(  Het lijkt soms zo gericht...

Net ook, Sem is heel speels aan het spelen, hij ligt onder de bank in zijn balletje te bijten. Ik was helemaal niet in interactie met hem maar zat op de andere bank. Maar in een keer komt hij al blaffend en vliegend onder de bank vandaan, komt gericht op me af en bijt in mijn benen, handen voeten en begint aan de bank te bijten. Mij lukt het dan echt niet om dit gedrag te negeren. Dus ik probeer niet te mopperen (lukt me niet altijd, aangezien ik soms gewoon schrik van die onverwachte acties). Ik heb NEE! gezegd en hem daarna in de bench gezet. Zonder mopperen hoor. Hij is daarna meteen in slaap gevallen. Ik heb absoluut niet het idee dat ik hem overprikkelt heb. Daarvoor heeft hij 2 uur geslapen, toen hij wakker was ben ik 7 minuutjes met hem gaan wandelen. Geen gekkigheid tijdens het wandelen, gewoon rustig. Toen hij terug kwam heb ik hem een speeltje gegeven en toen speelde het bovenstaande zich af. 

Als ik heel eerlijk ben heb ik aan de puppycursus niet veel. Heel vervelend. Het is een Martin Gaus hondenschool en daar is negeren het code woord. Tot op heden heb ik daar dus geen succes mee. Ik heb al meerdere keren advies gevraagd en ze buiten lestijden om gebeld en gemaild met de vraag: wat te doen!?. Helaas niet veel gehoor. Ik krijg steeds het antwoord: opstaan, weglopen en negeren. Maar Sem vertoont na deze acties niet de reacties die hij volgens de beschreven MG theorie zou moeten doen. Ik voel me door de puppycursus helaas niet echt serieus genomen...

Ik woon in Sint-Oedenrode, dat is een dorpje in Noord-Brabant.

Bedankt dat jullie me wel echt serieus nemen!

honden page profiel gerrie en droopygerrie en droopy

honden foto van gerrie en droopy

je schrijft 7 minuten gelopen,
dat is veel te weinig,
je pup kan ook gaan bijten uit verveling he,
als droop niet genoeg beweging en speeltijd krijg, gaat hij ook bijten,
ga eens een balletje weggooien of een knuffeltje,
gewoon in huis, rent hij erachteraan, dan kan je hem moe maken,
dan vallen ze wel in slaap,
maar 7 minuten lopen is echt veel te weinig,
ik denk dat je hondje bijt omdat hij zich verveelt, niet omdat hij moe is,
je moet ook even spelen met een puppie,
doen puppies ook met elkaar,
ga dat eens proberen, en als hij je dan met spelen wil bijten, zeg je nee, pak speeltje, en dan gooi je die weer weg,
ik denk dat dat goed gaat helpen,

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik denk niet dat 7 minuten per se te weinig is. Tuurlijk kan je het rustig proberen iets langer te lopen en als het goed helpt is dit natuurlijk alleen maar goed. Maar op het moment dat je dan weer terug komt, dan weet je vrijwel zeker dat hij moe is en dan zou ik hem ook gelijk rustig in de bench doen. Eerst even verwerken, daarna pas weer los.

Doordat je zegt: Hij is daarna meteen in slaap gevallen, denk ik toch weer dat hij wel degelijk moe is geraakt van het balletje. (En dat het ook zeker niet is om jou wat te doen! Anders had er echt een hevig protest geweest vanuit de bench)
Misschien raakte hij wat gefrustreerd doordat hij het niet onder de bank vandaan kreeg? Vind hij het balletje zoo spannend dat hij er veel te druk mee heeft gespeeld? Het is voor hem misschien een onbegrijpelijk ding zo;n balletje, blaft en bijt niet terug, maar rolt wel steeds weg.. Misschien krijgt hij het balletje net niet in zijn bekje maar probeert dit wel 100x.. ben blijft het wegschieten en rollen..enz.
Ja, het is maar een balletje, maar toch... En op een gegeven moment raakt hij zo in de war, ziet ineens jou en gaat dan met dezelfde energie met jou verder. Kijken of jij ook zo reageert als het balletje.

Heb je misschien kennissen met een sociale hond? Ik denk ook dat het misschien goed is als hij met een andere hond speelt. Honden onder elkaar kunnen veel beter reageren dan dat wij dit kunnen. En misschien leert hij hier veel beter van? Als je een hond hebt waarvan je weet dat deze in ingeent is en sociaal kan het geen kwaad. En dan ook weer niet te lang, gewoon een paar minuutjes even laten gaan en daarna weer rustig uit elkaar halen. Misschien is het iets om te proberen? Neem niet een te grote hond, want de kans dat je pupje gecorrigeerd wordt zit er natuurlijk in. En het moet wel leuk blijven natuurlijk :-)

Jammer dat je hondenschool zo reageert. Tuurlijk zou negeren goed zijn, maar dit is niet altijd de oplossing. :(

Stel dat je hem weer een keer ziet spelen met een speeltje of balletje, kijk dan heeel goed. Zie je dat hij drukker wordt, meer bewegelijker en dit loopt op, probeer hem dan even bij je te roepen. Als hij komt even goed belonen met je stem en koekje. Misschien kun je een paar stapjes lopen en je pupje naast je been een paar brokjes voeren zodat hij even een paar stapjes netjes naast je loopt. (geen commando's ofzo). En daarna ga je weer rustig zitten en kijken of hij nu weer even wat rustiger kan spelen.
Zo niet, even kalmeren in de bench.

Gr. Alexandra

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Jammer dat ze dan niet verderkijken wat er aan de hand is met de pup op de hondenschool.

Ikweet niet of Monique van Kessel ver uit de buurt is, ze is van hondenschool take-it-easy of merlyn van Dommelen die zit omgeving Eindhoven. Weet even de naam niet meer. Dit zijn hondenscholen die verder kijken naar het gedrag.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Merilyn is van hondenschool dogcollege

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker

honden foto van Marieke

Het kan ook zijn dat je pup aanrakingen ziet als uitnodiging tot spel. Je zou dus het aanraken kunnen gaan oefenen. Dus een brokje in je hand voor zijn neus houden, met je andere hand hem even aanraken (te beginnen op de plekken waar hij het minst reageert!) langzamerhand kun je de tijd dat je hem aanraakt even opvoeren. Altijd aan het einde beloning geven. Buiten de oefensessies om zou ik hem, gedurende in elk geval een week, zo weinig mogelijk aanraken.

Ik zou als hij zo opgewonden raakt van spelen en dan weer gaat bijten niet gaan spelen maar bijv. voertjes over de grond strooien (van spelen komt hij weer meer adrenaline vrij waardoor hij ipv minder meer enthousiast wordt!)

Voor alles waarbij je werkt dmv negeren moet je altijd in gedachten houden dat als je iets negeert er uitdovingsweerstand bij komt kijken dwz dat de hond niet begrijpt waarom zijn gedrag dat eerder altijd succes had (in zijn ogen, het leverde aandacht op positief of negatief!)nu geen succes meer oplevert. Hij zal dus harder gaan proberen om alsnog wel succes te hebben (dus harder bijten of zoals julie pup inmiddels ook heeft geleerd (tis een slim beestje!) in meubels oid bijten. Je zult dus enerzijds moeten voorkomen dat hij dat doet (meubels kapot bijten) en anderszijds de uitdovingsweerstand zo goed mogelijk negeren of zorgen dat hij ander gewenst gedrag kan gan uitvoeren.

Voor en pup uit de situatie waauit jouw pup komt kan 7 minuten wandelen al een behoorlijke dosis prikkels opleveren. Doe rustig aan met de socialisering (1 nwe prikeel per dag!) en hou in je achterhoofd dat prikkels opbouwen gedurende de dag, 's avonds zal hij nog minder kunnen hebben als 's ochtends.

Als laatste wil ik nog zeggen dat het bijten echt een fase is, het gaat over!!

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Dit "vliegend onder de bank vandaan, komt gericht op me af en bijt in mijn benen, handen voeten en begint aan de bank te bijten. Mij lukt het dan echt niet om dit gedrag te negeren. Dus ik probeer niet te mopperen (lukt me niet altijd, aangezien ik soms gewoon schrik van die onverwachte acties). Ik heb NEE! gezegd en hem daarna in de bench gezet. Zonder mopperen hoor. Hij is daarna meteen in slaap gevallen." dat het bijten een uiting van moeheid is omdat hij meteen ging slapen toen jij hem in de bench hebt gezet.

Hij heeft door het wandelen en het spelen veel prikkels gekregen. Wij, als mens, ervaren wandelen en spelen niet als overprikkeling maar je pup ervaart het dus wel zo. Daar zit vaak onze valkuil. Gisteren nog met een cursist erover gehad. Als haar hond uit de bench komt dan kan ze hem wel aaien maar is hij al een tijdje op dan kan ze hem niet meer aaien want dan heeft hij al teveel prikkels gehad en gaat hij bijten.

De kunst is nu dat je hem de bench in gaat begeleiden voordat dat hij gaat bijten. Want nu gaat hij wel leren, bijten = bench. Langzamerhand ga je zijn gebruiksaanwijzing leren zien dan merk je wanneer hij moe wordt omdat je hem eerder begeleid.

Jammer dat de hondenschool je niet verder helpt. Negeren werkt idd niet bij jullie. Er zal heus wel een catogorie zijn waarbij het wel helpt maar helaas niet bij jou. Dit is het lastige bij een hondenschool bij sommige val je buiten de boot omdat de groepen te groot zijn en de instructeurs niet weten hoe dit op te lossen. Mimi heeft al een paar hondenscholen aangeven waarbij ze dit wel kunnen oplossen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help (extreem) bijt gedrag puppy" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Raskeuze
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^