Help (extreem) bijt gedrag puppy

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Beste forum gebruikers,
De titel van dit onderwerp zou jullie vast bekend voorkomen. Helaas weet ik even niet meer wat te doen, het bijtgedrag van mijn puppy wordt erger en erger. Daarom zou ik graag een beroep willen doen op jullie expertise en ervaring. Hieronder mijn verhaal, alvast excuses voor de lengte...

Sinds 2 weken hebben wij een Boerenfox puppy, genaamd Sem. Hij is geboren op een boerderij en was eigenlijk niet gepland. Daar bedoel ik mee dat vader en moeder aanwezig waren en per ongeluk de moeder gedekt is. Dus geen sprake van bewuste fok. Sem is extreem jong bij ons gekomen, hij was 6 weken oud. Zijn moeder keek niet meer naar het nest om, ze renden van het nest weg. Dit hebben we zelf gezien.  De dierenarts die het nest met 6 weken kwam enten concludeerde dat de pups het nest konden 
verlaten. Ik heb deze dierenarts zelf nog even gebeld om dit te checken en door onze eigen dierenarts de situatie laten beoordelen. Die gaf bevestiging. 

In het begin was al vrij snel duidelijk dat hij een obsessie voor voeten had, logisch het is een puppy. We hebben er niet zo'n big deal van gemaakt. Speeltjes aangeschaft speciaal om op te bijten, het zal wel loslopen dachten wij. Natuurlijk, we hebben hem pas 2 weken maar helaas wordt zijn bijtgedrag steeds extremer. Denk aan voeten / benen aanvallen als je loopt, speeltje laten vallen en in je handen of voeten bijten maar ook met het belonen en het oefenen van commando "zit". Hij laat de activiteit voor wat
 is en bijt in je voeten of handen. 

Ik heb al van alles geprobeerd maar geen enkele progressie. Nogmaals ik ben me ervan bewust dat het een pup is maar nu voelt het niet alsof ik de touwtjes in handen heb. Ik heb het boek "puppymanieren" aangeschaft van Martin Gaus en afgelopen woensdag voor het eerst met Sem naar de hondenschool geweest. Eveneens van Martin Gaus. Zoals jullie vast weten gaat deze MG manier als volgt in zijn werk: verkeerd gedrag negeren en gewenst gedrag belonen. Alleen het frustrerende is dat Sem het gedrag wat hij, als gevolg van het negeren, zou moeten vertonen, vertoond hij niet. Het lijkt hem helemaal niks te boeien. Als hij bijt en we staken acuut het spelen of elke vorm van aandacht en lopen bij hem weg, loopt en springt hij al bijtend en grommend richting benen of voeten. Als we even later de kamer in komen start hij het voeten aanvallen of het bijten weer opnieuw. Een ander gedrag wat hij laat zien is dat als we hem negeren hij boos lijkt te worden, hij gaat dan beginnen met slopen. Dan leiden we hem af met geluid en geven hem een speeltje. Dus weer aandacht geven... Maar dit lijkt hij na een halve minuut al niet meer interessant te vinden, laat het speeltje vallen en gaat door met slopen of opzoek naar handen of voeten. Dit doet hij ook met spelen, op een gegeven moment ziet hij je handen of voeten en gaat in de "aanval". 

De volgende acties heb ik al ondernomen, in overleg met de hondenschool: 
* Bijten is acuut stoppen met spelen of aandacht geven, weglopen, negeren en hem niet aankijken 
Actie Sem: boos worden, meteen zijn frustratie af reageren op meubels en tapijt. 
Bij terugkomst in de kamer gaat Sem meteen weer in de aanval op je voeten af. 
* Als Sem bijt heel hard AU! roepen en weglopen 
Actie Sem: wat leuk! Er komt ook nog geluid uit de vingers, hij gaat dan een trekspelletje spelen. 
* Als Sem in mijn voeten (schoenen) bijt stokstijf blijven staan, negeren en in de lucht kijken
Actie Sem: hij blijft aan mijn schoenen knagen. Totaal niet onder de indruk dat baasje niet meer beweegt. 

Gisteren bij de hondenschool na veelvuldig telefonisch contact het advies gekregen om Sem, als hij baldadig wordt rustig in de bench te zetten. Uiteraard zonder mopperen, ik ben me ervan bewust dat de bench nooit voor straf is. Is hij weer rustig hem een herkansing geven. Helaas gaat hij meteen weer in de "fout". Uiteraard heb ik dit te kort gedaan om al effect te zien. Daarnaast voelt het voor mij op deze manier toch een beetje als straf geven. 

Ik ben me ervan bewust dat puppy's ook kunnen gaan bijten als ze overprikkelt zijn. Ik laat Sem na spelen of een wandelingof een nieuw avontuur altijd meteen rusten. En pas de regel een uur uit de bench is 2 uur slapen in bench toe. Maar als Sem s'ochtends wakker wordt en hij loopt na het uitlaten en eten eventjes in de kamer los. Begint hij meteen de dag met bijten... 

Ik hoop dat jullie me tips kunnen geven.

Alvast bedankt Groetjes Kim

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help (extreem) bijt gedrag puppy" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Hoi Kim,

gefeliciteerd met de kleine Sem!

Ik zeg het al, "kleine", SEm is te vroeg bij zijn familie weggehaald!
Pups mogen bij de wet pas na 7 weken uit het nest!
Dan kan het best zo zijn dat de moeder niet volledig meer gericht is op haar pups, ze zal toch altijd een oogje in het zijl blijven houden hoor!
Daar komt ook nog bij dat de pups van elkaar ook nog heel veel kunnen leren en eventueel op sommige moment ook van moeders, dan bedoel ik de hondentaal, het sociaal gedragen tegenover andere honden etc.

Pups die te vroeg bij een nieuw baasje komen, kunnen bepaald gedrag vertonen, hier kan best aan gewerkt worden maar houdt wel rekening met het feit dat de pup toch iets gemist heeft en handel hier ook naar!
Wat bij elke pup ook speelt het feit dat ze de eerste tijd heel erg moeten wennen aan al het nieuwe, het nieuwe huis, de nieuwe baasjes, nieuwe regels etc.
Een pup moet eerst hier vertrouwen in krijgen, ook in jullie, inweze kent hij jullie niet.
Door veel leuke dingen te doen samen, bouw je een band op en vertrouwen!
Maar goed, dat kost allemaal tijd en in Sem zijn geval nog meer tijd vanwege zijn situatie!

Je geeft aan wat je zoal gedaan hebt, zoals ik het lees, heb je Sem vooral laten merken wat hij NIET mag, maar hoe weet hij nu wat hij dan WEL mag..??
Als Sem gaat bijten, kun je ook eens proberen hem lekker afleiden met een speeltje of iets lekkers of je gaat "ruilen", ipv op een schoen te bijten, wat niet mag, geef je hem een speeltje wat van hem is, waar hij dus wel op mag bijten.
Het negeren van ongewenst gedrag en belonen van gewenst gedrag is idd een goede manier, ook het afleiden en ruilen kan een manier zijn om dit onder controle te krijgen!

Groetjes


honden page profiel Sab.Sab.

honden foto van Sab.

Misschien heb je deze tip al honderd keer gehoord, maar je zou kunnen proberen om Sem een speeltje te geven wanneer hij jou bijt. Zeg niks over het bijten in jouw handen/voeten, maar beloon (met je stem, een knuffel of wat lekkers) wanneer hij zjn eigen speeltje pakt.

Ik heb op dit moment zelf ook een pup (pas een paar daagjes) en dit is de methode die ik toepas. Ze bijt nog steeds hoor, daarvoor is ze ook te kort hier, maar ze gaat dan ook echt wel even met haar speeltje spelen en heeft even geen interesse meer in mijn handen. En wanneer ze dit wel weer krijgt (soms zelfs al na een paar minuten), dan herhaal ik dit.

Hopelijk krijg je nog meer tips! :-)

honden page profiel Sab.Sab.

honden foto van Sab.

Oh, ik zie nu pas dat je dit al hebt geprobeerd O-)

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Hi,
Dat in de bench zetten is geen straf. Ik vind het juist een heel goed advies! Je zou hem op dat moment ook een kauwstaafje of een botje kunnen geven, waar hij dan even lekker op kan kluiven.
Of misschien hebben jullie een kong? Deze kan gevuld worden met iets plakkerigs waar hij even mee bezig is.

Het is waarschijnlijk zo dat je pupje gewoon te veel prikkels heeft op deze momenten en hier even niet mee om kan gaan. (Zie het maar als kleine kinderen die eigenlijk moe zijn en moeten slapen en heel vervelend worden) En de oplossing is vaak simpel - veel meer rust.
En ja, lang niet alle pupjes nemen zelf deze rust. (En ik spreek uit eigen ervaring, Mikey kon er ook wat van met bijten).

Maar het zou ook kunnen dat je (per ongeluk!) het verkeerde gedrag beloond. Stel hij ligt even met zijn eigen speeltjes te spelen/bijten. Wat doe je dan? Doe je heel enthausiast? Speel je mee? Of denk je, zo dat is eindelijk goed en zeg je 1 keer goed zo en ga je iets voor jezelf doen?
En begint hij dan te bijten in andere spullen. Probeer je hem dan af te leiden, een eigen speeltje aan te bieden net zolang tot het weer goed gaat? M.a.w. meer aandacht aan geeft.

Ik had dit zelf namelijk wel. Als Mikey rustig en braaf was vond ik dit eigenlijk wel vanzelfsprekend, maar als ze dan iets deed waar ik het niet mee eens was kreeg ze ineens een hoop aandacht..

Door dit om te draaien - heel blij doen als ze met haar eigen speeltjes bezig was en compleet negeren als ze ergens anders in beet - heb ik het er helemaal uitgekregen. Wel met geduld, want het duurt even voordat dit kwartje valt. (En als het ech meubels betrefte waarbij ik het niet kon negeren dan gelijk een eigen speeltje aanbieden en heel blij zijn bij iedere hap in dat speeltje. En zo bij het meubel weglokken)

Gr. Alexandra

honden page profiel Leen & GeikeLeen & Geike

honden foto van Leen & Geike

Hallo,

Mijn hond beet ook enorm als pup. Je past de technieken toe die ik ook toepaste. wat ik niet deed was heel hard auw roepen. Ik deed meer het typische pijngeluidje na. Geike reageerde hier heel sterk op omdat ze me zeker geen pijn wou doen. Geike kon ook heel verlekkerd naar kuiten kijken en blote voeten vond ze ook heel lekker. Wanneer ze ze in voeten of benen probeerde te bijten corrigeerde ik haar toch door op rustige maar kordate manier shh of foei of wat dan ook te zeggen en door mijn houding duidelijk te maken dat dit niet gewenst was. Soms protesteerde ze dan ook wel eens door nog eens de "aanval" te proberen inzetten, maar dan deed ik nog eens hetzelfde en zette een stap naar voor in haar richting, desnoods nog een tweede. Meer was er niet nodig en ze heeft het op deze manier heel snel afgeleerd zonder dat onze band er onder leed. Persoonlijk vind ik in handen bijten nog iets anders dan in benen & voeten. Wanneer ze in je handen bijten, ben je hen meestal ook aan het knuffelen of met hen aan het spelen en dan is het bijten geen abnormale omgansmanier voor een hond. Je moet hen dan vooral leren dat ze niet mogen doorbijten wanneer ze spelen. Naar voeten en benen bijten gebeurt meestal wanneer je gewoon voorbij loopt zonder dat je in interactie bent met hen. Dan vind ik dat het absoluut niet kan dat ze zomaar beginnen bijten. Daarom ging ik iets anders om met het bijten in handen en het bijten in andere lichaamsdelen. Ook wanneer ze beet in meubelen etc kwamer er een foei en deed ik haar weggaan van het voorwerp. Dit heeft bij mijn hond heel goed gewerkt.
Veel succes

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Nog een kleine aanvulling. Wij konden Mikey ook simpel weg niet aaien als ze we aan het spelen waren of als ze gewoon lekker druk was overdag. Dus dit hebben we ook gewoon niet gedaan, want dat was vragen om een hap.
Ook als ze overdag even ging liggen aaiden we haar zelden. Gewoon om haar echt die rust te gunnen en het bijten proberen te voorkomen. Alleen 's ochtends als ze wakker werd of 's avonds net voor haar lange slaap konden we haar aaien zonder dat ze gelijk in je vingers hing.
Later werd ze wat rustiger en was dit geen probleem meer.

Gr. ALexandra

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb een link voor je naar een amerikaanse site met tips over opvoeding. Puppies Het is veelal nononsense aanpak waarbij er weinig ruimte gegeven wordt om de pup fouten te laten maken. Er staat een stukje over chewing en nipping, de rest is vast ook handig. Voor een timeout kan je ook een puppiepen gebruiken ipv de bench.

honden page profiel KatjaKatja

honden foto van Katja

Wij hadden dit ook met onze chihuahua pup Milow. Hij bleef maar bijten en bijten, en als je hem dan een speeltje gaf deed het hem niks. Ook het negeren en alle andere opgesomde manieren van jou hielpen niet. Wat wij deden is, als hij na een paar waarschuwingen niet luisterde,  Milow onderdanig maken, hij was en is nog steeds een dominant hondje en hij moet zo af en toe even inzien dat wij mensen de baas zijn en niet hij. Het enigste wat ik doe als hij niet stopt met bijten is zijn kop en nek naar de grond duwen, dit klinkt echt heel bruut, maar duw hem maar omlaag, hij spartelt even tegen en ziet het in het begin als spelen, maar als je hem omlaag houdt, geeft hij zich vanzelf over en dan mag je hem pas weer loslaten. Bij milow heeft het tot nu toe echt heel goed geholpen ;-) Mijn dierenarts kwam met deze tip, en nu is Milow natuurlijk maar een chihuahua, toch hoop ik dat het bij jullie ook helpt. Je moet hem natuurlijk niet te hard aan zijn nek trekken o.i.d. gewoon zachtjes doen maar toch kordaat wezen.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN

HP hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden. Met inzicht en geduld kun je een hond prima op positieve wijze opvoeden.

Het adviseren en/of rechtvaardigen van fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysieke) provocerende handelingen is daarom niet toegestaan. Behalve dat het beschadigend is voor de vertrouwensrelatie en stress veroorzaakt bij de hond kunnen ze ook een risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Voorbeelden van fysieke correcties; Een hond corrigerend in het nekvel pakken (al dan niet schudden), een hond op de grond duwen en/of vastklemmen, knijpen, prikken/porren, de bek vastklemmen, een tik geven, slaan en schoppen, anderszins pijnigen of provoceren.
Corrigerende Hulpmiddelen; Wurg- en stroombanden en slipkettingen.

Hier geldt dat het iedereen toegestaan is om allerlei vragen rondom opvoeding te stellen. Ook als dit vragen betreft over fysieke correcties of corrigerende hulpmiddelen. Wij willen juist hierin meewerken aan een stuk bewustzijnsvergroting ten aanzien van verantwoord opvoeden. Een open gesprek hierover is dus mogelijk, maar actief adviseren van fysieke correctie of correctiehulpmiddelen of provoceren is niet toegestaan en wordt aangeduid met een rode pijl en een moderatormededeling . Herhaaldelijk actief adviseren of provoceren levert een waarschuwing en bij doorgaan een afkoelban op.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Wij hadden dit ook met onze chihuahua pup Milow. Hij bleef maar bijten en bijten, en als je hem dan een speeltje gaf deed het hem niks. Ook het negeren en alle andere opgesomde manieren van jou hielpen niet. Wat wij deden is, als hij na een paar waarschuwingen niet luisterde,  Milow onderdanig maken, hij was en is nog steeds een dominant hondje en hij moet zo af en toe even inzien dat wij mensen de baas zijn en niet hij. Het enigste wat ik doe als hij niet stopt met bijten is zijn kop en nek naar de grond duwen, dit klinkt echt heel bruut, maar duw hem maar omlaag, hij spartelt even tegen en ziet het in het begin als spelen, maar als je hem omlaag houdt, geeft hij zich vanzelf over en dan mag je hem pas weer loslaten. Bij milow heeft het tot nu toe echt heel goed geholpen ;-) Mijn dierenarts kwam met deze tip, en nu is Milow natuurlijk maar een chihuahua, toch hoop ik dat het bij jullie ook helpt. Je moet hem natuurlijk niet te hard aan zijn nek trekken o.i.d. gewoon zachtjes doen maar toch kordaat wezen. "

Hier ben ik het niet mee eens en ik zou dit ook zeker niet doen. Je pupje moet nog zoveel leren. Hij zal waarschijnlijk niet eens snappen wat hij fout doet, want in zijn ogen is het heel normaal dat pupjes/honden elkaar bijten. Hij moet alleen leren dat wij mensen graag ander gedrag zien. En dit leert hij het snelst als het andere gedrag (spelen met eigen speeltjes) goed beloond wordt en het ongewenst gedrag (bijten in mensen) zo veel mogelijk genegeerd wordt.

En buiten dit alles kan deze manier de band tussen jou en je hondje heel erg schaden. Je pupje moet zich veilig en beschermd voelen bij jou, jij bent toch zijn leider die goed voor hem zorgt?! Hoe moet hij jou vertrouwen als je hem zo zou behandelen.

Gr. Alexandra

KimSem (Gast)

Hallo allemaal,
Heel erg bedankt voor de reacties! Ik weet het Sem was extreem jong toen hij bij ons kwam. Ik twijfelde ook enorm om hem met 6 weken al bij ons in huis te nemen, doordat 2 dierenartsen afzonderlijk van elkaar, gezien de situatie, dit advies gaven hebben we dit opgevolgd. Het is nooit! mijn bedoeling om de pup te beschadigen. 

Ik doe mijn best om Sem heel enthousiast te belonen als hij gewenst gedrag laat zien. Voornamelijk met mijn stem want raak ik hem aan dan hapt hij naar mijn handen. 

Het ruilen van een "verboden" voorwerp voor een speeltje doe ik heel veel. Ik wissel af met speeltjes maar hij laat het na een zeer korte tijd vallen en gaat weer voor snode plannen. Als hij even bezig is met zijn speeltje beloon ik hem uitgebreid met mijn stem. 

Het negeren lijkt hem helemaal niks te interesseren. Maar dan ook echt helemaal niks. Net wat Leen beschrijft, hij valt je voeten of benen aan als je langs loopt zonder dat ik in interactie ben met Sem. Loop ik dan weg, ziet hij dit als een spel. Ik heb nog geen shh of foei gezegd omdat de MG methode dit niet beschrijft. Maar ik wil dit gedrag niet accepteren. Dat hij mijn handen pakt zodra ik met hem speel of aai kan ik nog in komen, het is en blijft een pup. 

Maar het blijft nu een vicieuze cirkel. Sem bijt > negeren > Sem gaat slopen > geluid maken om hem af te leiden > speeltje aanbieden > Sem laat het speeltje voor wat het is en gaat bijten. 

Ik ga de link van Wendy eens goed bekijken, bedankt daarvoor.

Fysieke straffen voel ik helemaal niks voor.  Ik wil hem correct opvoeden met respect en een goede leider zijn. Maar het spoor ben ik echt even bijster...

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

"
Maar het blijft nu een vicieuze cirkel. Sem bijt > negeren > Sem gaat slopen > geluid maken om hem af te leiden > speeltje aanbieden > Sem laat het speeltje voor wat het is en gaat bijten.  "

En als je de circel een beetje aanpast?

Sem bijt > gelijk lang speeltje aanbieden, zodat je handen verder weg zijn > speeltje niet leuk? Misschien een balletje weggooien > sem gaat slopen > zelf met zijn speeltje spelen (beetje mazzel komt hij zelf meespelen) > geen reactie? vlak naast hem uitdagen om het speeltje te pakken > weer bijten/door met slopen > even lekker een half uurtje rusten in de bench, eventueel met iets te kabbelen.

(Als je hem uit de bench haalt, geen feestje maken, want het moet immers zo normaal mogelijk worden dat hij in en uit de bench gaat)

Gr. Alexandra

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

" Wij hadden dit ook met onze chihuahua pup Milow. Hij bleef maar bijten en bijten, en als je hem dan een speeltje gaf deed het hem niks. Ook het negeren en alle andere opgesomde manieren van jou hielpen niet. Wat wij deden is, als hij na een paar waarschuwingen niet luisterde,  Milow onderdanig maken, hij was en is nog steeds een dominant hondje en hij moet zo af en toe even inzien dat wij mensen de baas zijn en niet hij. Het enigste wat ik doe als hij niet stopt met bijten is zijn kop en nek naar de grond duwen, dit klinkt echt heel bruut, maar duw hem maar omlaag, hij spartelt even tegen en ziet het in het begin als spelen, maar als je hem omlaag houdt, geeft hij zich vanzelf over en dan mag je hem pas weer loslaten. Bij milow heeft het tot nu toe echt heel goed geholpen ;-) Mijn dierenarts kwam met deze tip, en nu is Milow natuurlijk maar een chihuahua, toch hoop ik dat het bij jullie ook helpt. Je moet hem natuurlijk niet te hard aan zijn nek trekken o.i.d. gewoon zachtjes doen maar toch kordaat wezen. "


Nou nou, wat een ontzettend stom idee, een pup onderdanig maken :'(
Geef een hond ook de kans om op te groeien zeg!
Ik snap ook niet dat een dierenarts dit als beste advies kan geven. Zou voor mij reden zijn direct een ander te zoeken.

Begin de hond als hond te zien, denk je nu echt dat hij snapt dat hij al een paar waarschuwingen heeft gehad? Het is geen kind.

Daarbij heeft alles tijd nodig, dus als je alle methodes even en kort na en door elkaar heen gaat gebruiken gaat het sowieso niet lukken.

Kim, volgens mij ben je goed bezig hoor, 't is vaak ook een kwestie van volhouden, soms lijkt er geen verbetering te komen en ineens merk je dat het bij hem blijft hangen.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

"

Nou nou, wat een ontzettend stom idee, een pup onderdanig maken :'(
Geef een hond ook de kans om op te groeien zeg!
Ik snap ook niet dat een dierenarts dit als beste advies kan geven. Zou voor mij reden zijn direct een ander te zoeken.

Begin de hond als hond te zien, denk je nu echt dat hij snapt dat hij al een paar waarschuwingen heeft gehad? Het is geen kind.

Daarbij heeft alles tijd nodig, dus als je alle methodes even en kort na en door elkaar heen gaat gebruiken gaat het sowieso niet lukken.

Kim, volgens mij ben je goed bezig hoor, 't is vaak ook een kwestie van volhouden, soms lijkt er geen verbetering te komen en ineens merk je dat het bij hem blijft hangen.
"


Mee eens!


:-)


honden page profiel CorinaCorinagoedgekeurde fokker

honden foto van Corina

Wij laten bij ongewenst gedrag wel wat van ons horen, geen geschreeuw maar wel een zacht sppssss, of een foei.
(hierbij niet wijzen, want dan geef je juist iets om te bijten)

Verder doorgaan zoals je al beschreef, en vooral volhouden en heel conseguent zijn.

Normaal gesproken leert een pup dit ongewenste gedrag af in het nest. Maar deze is natuurlijk iets te vroeg weg gegaan en heeft dit waarschijnlijk niet geleerd.

Dus vooral volhouden en heel consequent, alle leden van het gezin moeten hetzelfde doen.

honden page profiel Kim DriessenKim Driessen

Bedankt voor jullie reacties. 

Alexandra: net meteen jouw tips uitgeprobeerd. We waren eventjes bij de buren op bezoek om Sem te laten spelen met hun volwassen hond. Ik had een speeltje meegenomen ( kong met aan beide zijden een touw). Op dat speetje is hij dol. Na een paar minuten waren ze uitgespeeld en heb ik Sem op schoot genomen om eventjes mijn glas leeg te drinken. Het speeltje al naast me neer gelegd zodat ik adrem kon reageren. Sem begon meteen aan mijn arm te knagen met krachtige beten. Ik wilde meteen mijn arm voor het speeltje ruilen  maar Sem bleef door gaan met in mijn am bijten. Toen ik hem eenmaal zover had dat hij het speeltje aannam liet hij dit snel vallen om weer mijn arm en vingers te bewerken. Zo hard als Sem net beet heeft hij nog niet gedaan. Hij had daarvoor wel voor het eerst met een hond gespeeld, dus misschien was het de opwinding.


Santa: jouw advies om de hond als hond te zien is een goede. 

Uiteraard besef ik dat hij het allemaal nog niet kan snappen na een paar waarschuwingen. Al moet ik zeggen dat ik probeer zo min mogelijk waarschuwingen te geven maar het juist te negeren. Ik betrap me er wel op dat me dit laatste de afgelopen 2 dagen moeite begint de kosten. Ik heb al een paar keer foei! en nee! geroepen. Slecht, ik weet het... Maar ik ben er maar gewoon eerlijk in. Het is een puppy dat vergeet ik niet maar ik word er eventjes moedeloos van. Daarnaast ook een beetje verdrietig....

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Eens met isha en Katja het is gewoon weg schandalig dat jij zo met je chi omgaat.
Kom op zeg een chi op de grond drukken? stoere vrouw ben je dan hoor ;-)

honden page profiel lunaloverlunalover

honden foto van lunalover

Sorry als ik met een totaal belachelijke opmerking kom, het is al lang geleden dat ik een puppy had maar bijten puppies ook niet omdat ze last van hun tandvlees/tandjes hebben?

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Bedankt voor jullie reacties. 

Alexandra: net meteen jouw tips uitgeprobeerd. We waren eventjes bij de buren op bezoek om Sem te laten spelen met hun volwassen hond. Ik had een speeltje meegenomen ( kong met aan beide zijden een touw). Op dat speetje is hij dol. Na een paar minuten waren ze uitgespeeld en heb ik Sem op schoot genomen om eventjes mijn glas leeg te drinken. Het speeltje al naast me neer gelegd zodat ik adrem kon reageren. Sem begon meteen aan mijn arm te knagen met krachtige beten. Ik wilde meteen mijn arm voor het speeltje ruilen  maar Sem bleef door gaan met in mijn am bijten. Toen ik hem eenmaal zover had dat hij het speeltje aannam liet hij dit snel vallen om weer mijn arm en vingers te bewerken. Zo hard als Sem net beet heeft hij nog niet gedaan. Hij had daarvoor wel voor het eerst met een hond gespeeld, dus misschien was het de opwinding.
"

Als ik dit zo lees was het zeker! de opwinding :-) En dit is niet verwijtend of aanvallend bedoeld.
Maar hij speelt eerst met een andere hond. "Let op, bijten en stoeien." Dit is gedrag wat er in deze situatie van hem verwacht wordt, dit kent hij en hier wordt goed op gereageerd.
Dan komt hij bij jou op schoot en gaat in deze 'stemming' verder. En door het speeltje in deze situatie aan te bieden vraag je eigenlijk ook oom nog meer actie terwijl je eigenlijk rust wilt hebben.

Misschien was het spelen al erg veel voor hem.
Hoe lang hebben ze gespeeld? Was het misschien net te lang?

In dit geval zou ik hem niet eens om schoot nemen, maar bijvoorbeeld achter je op de bank, zodat hij achter jou kan liggen en zo even wordt afgeschermd van alles om hem heen.
Ook niet aaien en niet uitdagen om te spelen. Het is nu gewoon even te veel allemaal voor je (baby!) hondje.
En als hij niet kalmeert, gewoon lekker aanlijnen en naar huis. Je buren hebben ook een hond en zullen dit waarschijnlijk wel begrijpen.

Het afleiden met een speeltje bedoelde ik meer als jullie bijvoorbeeld thuis in de kamer zijn en er is eigenlijk gewoon niets aan de hand en hij wil bijvoorbeeld dan bijten. Dan is hij ondernemend, niet echt heel erg moe en dan kan hij even zijn energie kwijt op het speeltje.

En ja foei roepen.. Hij weet nog niet wat dat is.. kun je net zo goed heel hard roepen "aardappel".. of 'badschuim"... ook worden waarvan hij geen idee heeft wat het betekend :-) Maar of dit gaat helpen??

Gaan jullie ook op puppycursus? Daar leer je namelijk wel hoe je je pupje duidlijk kunt leren wat nee of foei betekent.

Gr. Alexandra

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Nog een laatste tip,
Heb veel geduld. Ja is niet makkelijk, maar dit gaat echt over. Veel en veel meer rust brengen in je pupje.

(Mikey is ook zo'n druk hondje in nieuwe situaties, pas de afgelopen keer op een feest was de eerste keer dat ze echt uit zichzelf ging liggen! En toen was ze 7 maanden :-) én aangelijnd. Ik zeg niet dat het bij jou ook zo is, maar sommige hondjes hebben gewoon de tijd nodig om te leren dat het bij iemand op visite zijn of ergens mee naar toe zijn ook gewoon kan zijn - en niet een heel super feest.)

Meer gebruik maken van de bench, korte visites, niet met hem spelen als hij rust moet hebben. 
Als je merkt dat op visite gaan lastig blijft, nodig dan mensen bij jou uit zodat je pupje en zijn eigen bench kan rusten.

Veel succes en het komt echt wel goed.

Gr. Alexandra

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

" Sorry als ik met een totaal belachelijke opmerking kom, het is al lang geleden dat ik een puppy had maar bijten puppies ook niet omdat ze last van hun tandvlees/tandjes hebben? "


Is niet belachelijk hoor :-) Als je het over wisselen hebt, heb je wel gelijk. Maar dit is pas vanaf ongeveer 3 maanden. En dit bijtgedrag hoeft ook niet perse op je handen/benen te gebeuren. Juist zoeken ze dan harde/stevige voorwerpen. Mikey kon bijvoorbeeld alles van staat pikken, als stenen, blikjes, stokken, cola dopjes.. Was erg vermoeiend. Toen ze eenmaal het grootste gedeelte had gewisseld was dit over! :-D Loopt nu een stuk prettiger :-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Onbegrijpelijk dat dierenartsen dit advies geven. Dierenartsen zijn geschoold in het beter maken van zieke dieren, niet in gedrag van honden. Een gedragstherapeut weet dat ook al negeert de moeder het nest, de pups nog altijd veel van elkaar leren. Dus ook zonder moederhond moet het nest tot minimaal 7 weken bij elkaar blijven. Juist de belangrijke sociale fase heeft de pup nu gemist.

Bodhi was ook een extreme happer. Niets hielp, behalve het meer bieden van rust. Geen standaard 1 uur op en 2 uur in de bench, maar gewoon kijken naar wat de hond nodig heeft. Soms lag Bodhi na 10 minuten alweer in de bench, omdat hij al helemaal overprikkeld was na een wandelingetje. En soms was hij langer op.

Ik zou hem voldoende bezig houden als hij wakker is. Rustige spelletjes, denkspelletjes en speurspelletjes. Lekker laten kluiven.

Leer de hond 'nee' aan. Dit kun je doen door iets lekkers in je hand te huden en als je hond het wilt pakken, sluit je je hand en zeg je rustig 'nee'. Je wisselt danaf; soms krijgt de hond wel het lekkers, soms niet. Oefen dit 2x per dag of zo, niet te vaak. Je hond leert al snel wat 'nee' is en dan kun je dit inzetten als je hond ergens aan zit. Maar als je hond niet luistert, dan in de bench. Niet luisteren = moe.

Tijdens het wandelen proberen af te leiden met een speeltje. Kan soms heel lastig zijn en soms worden ze er nog wilder van. Het wordt beter; bij Bodhi werd het gedrag na 5 weken minder.

honden page profiel BipkeBipke

honden foto van Bipke

Lexi gaat ook niet graag op schoot, dan gaat ze ook bijten, zit ze op de grond om te aaien gaat beter.
En inderdaad ze kennen de hondentaal op zes weken nog niet.Ik zie dat ook met Jethro, die laat veel toe, zelfs oortjes of pootjes hapen , maar als ze overdrijft, dan komt er een snauw (vergelijkbaar met onze sssht of foei) om te pup te corrigeren, en meestal snappen ze dat dan wel, hij hoeft ze niet aan te raken. BIj het spelen met mekaar leren ze dat een hoog piepgeluid een stop betekend, dat ze dan moeten lossen. Daarom is het vaak ook beter wel beertjes etc te geven, maar in het begin niet te veel speeltjes met een piepje in, want dan leren ze dar in te bijten en steeds harder en dat blijft lekker piepen, als ze dan bij een ander hond komen kan dat verkeerd uitpakken.
Ik wilde ook al zeggen, na dat spelen kan je ze aangelijnd bij of naast je leggen maar zeker niet op schoot, dat zou hier ook beetjes uitlokken... puppy's op de leeftijd van sem zitten nou eenmaal vollop in die bijtfase, normaal oefenen ze van vijf tot ach weken hun bijt en speeltechnieken met hun nestgenootjes. DUs zelfs al keek moeder er niet meer naar, ze konden gerust eigen voer krijgen, maar mekaar verder socialiseren, en door achter moeder aan te rennen en gecorrigeerd te worden als ze in haar poten wilden bijten, hadden ze ook geleerd dat niet alles zomaar kan. Dus vind ik dat die dierenartsen slecht advies hebben gegeven, want ze leren net op die leeftijd heel erg veel van mekaar, en moeders begint hen dan gewoon wat los te laten omdat voor haar al die tandjes ook niet leuk zijn, en ze best mekaar bezig kunnen houden... Dus kan ik je alleen maar veel doorzettngsvermogen toewensen, om goed op Sem in te spelen dat hij in een leuke evenwichtige hond uitgroeid...

honden page profiel Karin, Philo, en YeniKarin, Philo, en Yeni

honden foto van Karin, Philo, en Yeni

Hoi Kim,

Zo te zien ben je heel goed bezig, dus vooral volhouden.
Bij Yeni roepen we met een hoge stem AU! En geven haar dan een kluif of speeltje. Als ze baldadig is negeren we haar of doen haar rustig in de bench.
We hebben ook een grote hulp, onze oude Lab. Philo. Toen hij klein was heeft hij heel veel gespeeld met een jonge volwassen hond die hem leerde hoever hij kan gaan. Is er niet iemand bij je in de buurt die je kent met een volwassen hond, daar heb je heel veel aan.

Succes,

Gr. Karin

honden page profiel Erika & JettaErika & Jetta

honden foto van Erika & Jetta

" Ik heb al een paar keer foei! en nee! geroepen. Slecht, ik weet het... Maar ik ben er maar gewoon eerlijk in. Het is een puppy dat vergeet ik niet maar ik word er eventjes moedeloos van. Daarnaast ook een beetje verdrietig.... "


Ik snap niet waarom het slecht is om foei of nee te roepen. Je doet je hond er heus geen pijn mee hoor, je laat gewoon weten dat je dat gedrag niet tollereert. Ik zal ook altijd eerst proberen ongewenst gedrag te negeren maar ik vind dat soms geen duidelijke boodschap naar de hond. In dit geval is de hond zo gefixeerd op de voeten dat het negeren van de baas hem niets uitmaakt, ik denk dus niet dat dat de juiste "straf" is. Ik vind dat je soms een hond echt wel eens duidelijk mag maken wat je niet wil, onze hond begrijpt heel goed wat "nee!" betekent, als hij opspringt en we roepen "nee" gaat hij meteen weer met 4 poten op de grond, dan ff belonen en de boodschap is weer doorgedrongen, voor mij veel effectiever dan je daar ff omdraaien en wachten tot hij het eventueel door heeft.

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Erika het heeft geen zin om dat te roepen aangezien de pup waarschijnlijk totaal nog niet weet wat je bedoelt.
Daarbij moet een niet op een kwade toon geroepen worden wat vaak wel gebeurd.
Simpelweg iets je stem en kordaat nee is voldoende mits ze weten wat ermee bedoelt wordt.
Je kan het dus wel zeggen immers leren ze het zo maar de hond snapt het niet dus moet je dit wel leren wat je met het woordje nee bedoelt.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

"

Ik snap niet waarom het slecht is om foei of nee te roepen. Je doet je hond er heus geen pijn mee hoor, je laat gewoon weten dat je dat gedrag niet tollereert. Ik zal ook altijd eerst proberen ongewenst gedrag te negeren maar ik vind dat soms geen duidelijke boodschap naar de hond. In dit geval is de hond zo gefixeerd op de voeten dat het negeren van de baas hem niets uitmaakt, ik denk dus niet dat dat de juiste "straf" is. Ik vind dat je soms een hond echt wel eens duidelijk mag maken wat je niet wil, onze hond begrijpt heel goed wat "nee!" betekent, als hij opspringt en we roepen "nee" gaat hij meteen weer met 4 poten op de grond, dan ff belonen en de boodschap is weer doorgedrongen, voor mij veel effectiever dan je daar ff omdraaien en wachten tot hij het eventueel door heeft. "

Je zegt het zelf al: jouw hond begrijpt wat nee betekend.
 
Dit kun je op 2 manieren bereiken.
 
Manier 1
Op de juiste manier aanleren met idd een brokje in je hand, deze afsluiten en zo het woord 'nee' koppelen aan de onthouding. Nee betekend - geen brok -
Ik vind het antwoord van Bohdi ook erg kort door de bocht. (sorry, goed bedoeld!) Het is wel dat het zo werkt, maar dit is echt een heel proces en moet zeker met mate en in het tempo van je pupje worden aangeleed. En kan ook het beste onder begeleiding van bijvoorbeeld een puppy cursus of trainer.
 
Maar als je dit proces netjes volgt is het nee heel duidelijk voor je hond en een net zo normaal commando als zit of af. Je hoeft dan ook niet te schreeuwen en je hond ervaart geen stres. (Het is immers gewoon een commando)
 
Manier 2
Dit ontstaat als het woord nee gekoppeld is aan iets heel negatiefs. Bijvoorbeeld door nee te schreeuwen of zelfs erger, er een straf aan te koppelen. Je hond leert dat nee iets heel negatiefs tot gevolg heeft. Als je nu nee zegt zal je hond ook stoppen met wat hij aan het doen is, maar dan puur uit angst voor een mogelijk negatieve reactie die kan volgen.
Deze manier is onnodig en jammer. En is ook niet erg fijn voor de relatie tussen baas en hond.
 
@ Kim
 
Jouw hondje vind ik persoonlijk nog te jong om echt nee te leren. Laat hem eerst goed wennen en ga je daarna verdiepen in het leren van nee of foei.
ALs je echt een voorbeeld wilt, kun je even lezen onder opvoeding puppy in het topic  De eerste nacht met Zara. Zij is ook bezig met het leren van -nee- en ik heb hier uitgelegd hoe ik dat geleerd heb.
 
Maar probeer liever 'ja' aan te leren. Alles wat goed gaat als spelen met eigen speeltjes, netjes naast je lopen, weglopen bij de tafel mocht hij hierin bijten... Alles wat goed gaat is JA. Heel blij met je stem belonen. Hierdoor leert hij ook goed wat gewenst is. En door de rest te negeren leert hij dat dit dus niets oplevert.
 
Gr. Alexandra

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Hallo,

Pups spelen met elkaar vrij ruig, bijten, bij elkaar op springen noem maar op. Wanneer de pup ditzelfde doet met ons mensen kan dat vrij pijnlijk zijn. Dus wat voor een pup normaal is, is te hard voor ons.

Wat pups in de latere weken leert, wanneer moederhond meer uit het nest gaat, is het spelen met elkaar en hoe ruig dit er aan toe mag gaan, dus ze leren bv. door elkaar te bijten hoe hard ze mogen bijten, wanneer een pup te hard bijt doet het die andere pup pijn en begint te piepen, vervolgens bied de bijtende pup een soort van excuus aan(spelhouding) en ze spelen weer verder, gaat de bijtende pup toch door dan bemoeit de moederhond zich hier over het algemeen mee en de bijtende pup krijgt ee correctie.

Jij hebt de pup in deze crusiale fase uit het nest gekregen dus kan het heel goed wezen dat de pup dit in mindere mate geleerd heeft.

Om dit nu in goede banen te leiden zul je, als baasje, de pup moeten leren wat je van hem verwacht. Dus wanneer je aan het spelen bent met de pup is het zaak dat je op het juiste moment op houd, en dat schrijf je ook, alleen dit helpt niet zeg je.
Dat dit niet helpt kan heel logisch zijn want de relatie pup/baas is nog niet dusdanig goed dat hij jou laat bepalen wanneer hij op moet houden met spelen, dus zou ik dit spelen eerst even aan de kant zetten, en andere dingen met de pup gaan doen zoals gewoon rustig de pup aaien en knuffelen als dat kan. Je zult dit dus iets rustiger moeten opbouwen en zonder woorden en met een rustige lichaamshouding de pup moeten leren wat gewenst is. Raak niet gefrustreerd maar blijf ten alle tijde rustig!

Wat er nu gebeurt eigenlijk is, jij daagt de pup uit voor een spel, de pup gaat spelen met jou en wanneer dit te ruig gaat krijgt hij "straf" en moet in de bench. Wat je hier gewoon ook kan doen is het spel over slaan, er ook niet op in gaan als de pup jou uit daagt(want dat doet hij, omdat hij dit inmiddels ook al geleerd heeft), op deze manier hoef je de pup ook niet voor "straf" in de bench te zetten, in ieder geval niet hierom ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help (extreem) bijt gedrag puppy" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Raskeuze
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^