Wetterhoun

Wetterhoun

Rasgroep van de Wetterhoun

De Wetterhoun behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Wetterhoun

Wetterhoun

Geschiedenis in het kort
De oorsprong van de Wetterhoun, die al eeuwen lang in Friesland voorkomt, is onduidelijk. De Wetterhoun vertoont, met zijn brede schedel, de wat grimmige oogopslag en die typische astrakanvacht, nauwelijks enige gelijkenis met andere honden. De Wetterhoun heeft iets totaal origineels, het is een ras apart! Gissingen over de voorgeschiedenis vertellen ons dat zigeuners of zeelieden uit het Oostzee gebied hem geïmporteerd zouden hebben.
Ook oude Friezen wisten te vertellen dat zigeuners vroeger wel van die dogachtige honden bij zich hadden. Misschien is de Wetterhoun wel een kruising van zo´n dogachtige met een inheemse Friese jachthond. Over de naam bestaan ook verschillende veronderstellingen; misschien gaat het gewoon over de ‘waterhond’ (want ‘wetter’ is het Friese woord voor ‘water’). De Wetterhoun kwam ook het meeste voor in (waterrijke) lager gelegen streken van Friesland. De vachtstructuur maakt hem zeer geschikt voor het buitenleven en waterwerk. Vooral voor de jacht op de otter en de bunzing was deze moedige en geharde hond geschikt.
De Wetterhoun werd vroeger, behalve als bewaker van het erf, ook gebruikt als trekhond. Maar in de eerste plaats was en is bij een betrouwbare en zorgvuldige heem- en jachthond. Aan enkele enthousiaste liefhebbers uit de veertiger jaren is het te danken dat de Wetterhoun in zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven. Ook nu is de populatie van deze bijzondere hond klein (700 tot 800 in de wereld), hoewel het ras weer aan populariteit wint en men hem steeds vaker op Nederlandse tentoonstellingen ziet.

Karakter van de Wetterhoun

Wetterhoun

De wetterhoun heeft over het algemeen een zacht karakter en zijn erg baas gericht.
Als je je wetterhoun goed verzorgd dan zal deze voor jou door het vuur gaan.
Meestal duurt het een tijdje voordat mensen door hebben hoe je een wetterhound moet trainen omdat de meeste wetterhoun een beetje hun eigen gedrag hebben en op andere dingen reageren.
Sommige doen iets voor iets lekkers. Een wetterhoun met harde hand aanpakken is uit den boze, ook al kunnen ze erg eigenwijs zijn. Als je ze op een harde manier iets probeert bij te brengen zullen ze over het algemeen weigeren om de opdracht uit te voeren.
Wetterhounen zijn erg trouw en vrij knuffelig.
Ze kunnen wat terughoudend zijn naar vreemde mensen, maar mogen dan nooit agressief zijn.
Als ze opgroeien met andere honden en dieren, zijn ze heel sociaal naar en in de eigen groep.Ook is de Wetterhoun een grote kindervriend.Daarom is de wetterhoun ook geschikt in een gezin met (kleine)kinderen.( let wel op laat nooit een hond alleen met kleine kinderen)Maar dat geld natuurlijk voor elk Ras.

Rasstandaard van de Wetterhoun

Wetterhoun

De oorsprong van de Wetterhoun, die al eeuwen lang in Friesland voorkomt, is onduidelijk. De Wetterhoun vertoont, met zijn brede schedel, de wat grimmige oogopslag en die typische astrakanvacht, nauwelijks enige gelijkenis met andere honden. De Wetterhoun heeft iets totaal origineels, het is een ras apart! Gissingen over de voorgeschiedenis vertellen ons dat zigeuners of zeelieden uit het Oostzee gebied hem geïmporteerd zouden hebben. Ook oude Friezen wisten te vertellen dat zigeuners vroeger wel van die dogachtige honden bij zich hadden. Misschien is de Wetterhoun wel een kruising van zo´n dogachtige met een inheemse Friese jachthond. Over de naam bestaan ook verschillende veronderstellingen; misschien gaat het gewoon over de ‘waterhond’ (want ‘wetter’ is het Friese woord voor ‘water’). De Wetterhoun kwam ook het meeste voor in (waterrijke) lager gelegen streken van Friesland. De vachtstructuur maakt hem zeer geschikt voor het buitenleven en waterwerk. Vooral voor de jacht op de otter en de bunzing was deze moedige en geharde hond geschikt.

De Wetterhoun werd vroeger, behalve als bewaker van het erf, ook gebruikt als trekhond. Maar in de eerste plaats was en is bij een betrouwbare en zorgvuldige heem- en jachthond. Aan enkele enthousiaste liefhebbers uit de veertiger jaren is het te danken dat de Wetterhoun in zijn oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven. Ook nu is de populatie van deze bijzondere hond klein, hoewel het ras weer aan populariteit wint en men hem steeds vaker op Nederlandse tentoonstellingen ziet.

Gebruik
Wat de Friese achtergrond en het gebruik betreft, vertoont de Wetterhoun veel gelijkenis met die van de Stabij. De Wetterhoun is een veelzijdige werkhond, die op ‘huis en haard’ past. Een ´beer´van een hond, soms een tikkeltje onbehouwen, maar een echte doordouwer. Een uitstekende kameraad en huishond, die zich sterk hecht aan de huisgenoten. Ook als jachthond, mits goed en consequent getraind, wordt hij gewaardeerd. Voor een goede conditie, zowel lichamelijk als emotioneel, moet deze hond veel beweging worden gegund en moet hij veel buiten zijn.
!
Wie eigenlijk geen tijd heeft om dagelijks met deze hond ´opstap te gaan´ moet niet aan een Wetterhoun beginnen!

Gezondheid van de Wetterhoun

Wetterhoun

De Wetterhoun kan Epilepsie, HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) hebben.

De kans dat deze aandoening bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en ED-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED ED-vrij de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Wetterhoun

De vacht van een wetterhoun is als het goed is een beetje vettig en heeft een heel eigen geur. De verzorging is minimaal: bij rui een paar keer goed doorborstelen. Of even met een vochtige hand de hond een aantal keren stevig aanhalen. Ook dan haal je er heel wat dood haar uit. Rond de oren en de broek van de hond willen nog wel eens wat verviltingen komen. Het is verstandig deze vroegtijdig te verwijderen door deze weg te trekken.
De vacht hoeft niet gewassen te worden en op het moment dat de hond bejaagd is, is het verstandig helemaal niet te wassen omdat dit de vetlaag van de ondervacht aantast waardoor de hond te langzaam opdroogt.
Bij een goede vachtverzorging is de hond min of meer na een half uur weer droog nadat hij heeft gezwommen. Als je de hond met regelmaat wast met een shampoo tast je de vette ondervacht aan en duurd het drogen van de vacht steeds langer.

Opvoeding van de Wetterhoun

Wetterhoun

Deze soms wat eigenwijze hond heeft een consequente baas nodig die van aanpakken weet. De hond is keihard voor zichzelf maar als baas moet je deze hond niet te hard aanpakken omdat je dan het risico loopt dat de hond niets meer voor je doet.
Een wetterhoun heeft een strenge maar doch rechtvaardige baas nodig die niet van fysiek strafen houdt.
Zeer zeker geen hond voor mensen die voor de eerste keer een hond nemen. Of ze moeten zich wel erg goed geinformeerd hebben in het ras, maar ook dan moet je zeker je mannetje kunnen staan bij deze honden.

Rasvereniging van de Wetterhoun


Staby- & Wetterhounen, Nederlandse Vereniging voor
Staby- & Wetterhounen, Nederlandse Vereniging voor

Langengriend 3
3343CK Hendrik Ido Ambacht
Telefoon: 078-6823297
Website: http://www.nvsw.nl


De Wetterhoun Vereniging Nederland
De Wetterhoun Vereniging Nederland

Wassenaar

Popularitieit van de Wetterhoun

De Wetterhoun staat op dit moment op de 97e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Wetterhoun

Gebruik
Wat de Friese achtergrond en het gebruik betreft, vertoont de Wetterhoun veel gelijkenis met die van de Stabij. De Wetterhoun is een veelzijdige werkhond, die op ‘huis en haard’ past. Een ´beer´ van een hond, soms een tikkeltje onbehouwen, maar een echte doordouwer. Een uitstekende kameraad en huishond, die zich sterk hecht aan de huisgenoten.
Ook als jachthond, mits goed en consequent getraind, wordt hij gewaardeerd. Voor een goede conditie, zowel lichamelijk als emotioneel, moet deze hond veel beweging worden gegund en moet hij veel buiten zijn.Wetterhoun pup aanschaffen

Puppy informatie is in te winnen bij de Nederlandse Vereniging voor Stabij en Wetterhounen NVSW.
Waar men zich ook op kan geven voor pupbemiddeling. De meeste pups worden via de pupbemiddeling aan een baas geholpen.

Wetterhoun fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Wetterhoun.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Wetterhoun pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Wetterhoun hebben ook deze rassen

Meer weten over de Wetterhoun ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Wetterhoun:


Afbeeldingen

WetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhounWetterhoun

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Wetterhoun hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^