Tamaskans

Tamaskans

Rasgroep van de Tamaskans

De Tamaskans behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Tamaskans

Tamaskans

De eerste honden die geleid hebben tot de Tamaskan van vandaag zijn in de jaren 80 over gekomen vanuit Amerika. Deze 5 honden, beschreven als Husky-achtige honden, werden geïmporteerd in Engeland. Deze honden werden gefokt met Alaska Malamutes, Siberische Husky's en Duitse Herder kruisingen met het idee om een hond te creëren die eruit zag als een wolf met een goed karakter, die geschikt is als huishond en geschikt om mee te werken.
Anzara (Utonagan), ©TDR
In het begin werden deze 5 honden gefokt met pure of eerste generatie kruisingen Siberische Husky's en werden de Duitse Herder en Alaska Malamute toegevoegd. Daarna werden zij selectief met elkaar gefokt om in een aantal jaar een wolf-look-a-like te creëren. (Tot deze tijd is niemand 100% zeker van de fokprogramma's, aangezien er geen gegevens beschikbaar werden gesteld) In 1988 werd de naam 'wolf-hond' die gegeven was veranderd in de naam 'Northern Inuit', aangezien er geen wolvenbloed inzat en de eerste naam dus misleidend was. Er werd een vereniging opgericht, de 'Northern Inuit Society'. Door onenigheid in deze vereniging kwam er een tweesplitsing. De nieuwe vereniging besloot de naam van het ras te veranderen in 'Utonagan' er ontstonden nu dus twee aparte rassen. De Utonagan begon uiterlijk te veranderen maar nog steeds niet wolf-achtig genoeg. Het karakter van al deze honden was wel voorbeeldig. Ook bij de Utonagan vereniging ontstond onenigheid waardoor er weer een splitsing plaats vond. Hieruit kwam de 'British & International Utonagan Society' voort.
In de tussentijd ging de 'British & International Utonagan Society' door met het selectief fokken om type te verbeteren. Alle dekkingen en gezondheidsproblemen werden bijgehouden. Er werd een schema gestart voor heup en oog testen, regels werden vastgelegd, fokkers contracten werden verschaft. Na een tijd veranderde het uiterlijk van deze honden ten opzichte van de honden gefokt door de originele 'Utonagan Society'.
Helaas hielden de originele fokkers onnauwkeurige gegevens bij in het begin van het ras. Dekkingen vonden plaats tussen aanverwante honden wat resulteerde in gezondheidsproblemen die pas later in het ras ontdekt werden. Nieuw, gezond, niet-verwant bloed was nodig. Dat leidde tot een zoektocht naar nieuwe honden met het goede uiterlijk en karakter, en een goede werkcapaciteit.
De zoektocht naar andere honden met een wolfachtig uiterlijk leidde naar Lapland waar honden met soortgelijke afkomst werden gefokt voor het slede trekken in extreme temperaturen. Deze voorouders hoorden bij de beste slede honden van de wereld en dat zou er aan bijdragen dat de werkcapaciteit van het ras in de toekomst beter zou worden. Na wat overleg met kennel eigenaren, werd er een teef gekocht en geimporteerd in Engeland. Zes andere honden van dezelfde kennel werden alvast besproken voor latere invoer.
Two Socks at Moonstone (Husky x), ©TDR
Met een aantal nieuwe bloedlijnen erbij was het tijd om na te denken over de toekomst. Na overleg tussen de commissieleden van de 'British & International Utonagan Society' werd besloten om de 'British & International Utonagan Society' op te heffen. De orignele 'Utonagan Society' kreeg een nieuw bestuur en besloot een compleet andere weg te volgen dan de 'British & International Utonagan Society'. De Utonagan zou als ras daardoor erg ver uit elkaar gaan liggen. Daarop werd besloten om een andere naam te geven aan het 'nieuwe' ras.
De 'grondleggers' van het ras bestonden uit het teefje dat geïmporteerd was vanuit Finland en 7 andere geselecteerde honden van de Blustag Kennels in Engeland (en ook 4 geslecteerde honden uit Engeland en 2 uit de Verenigde Staten, allemaal van de Blustag Kennel). Deze honden verhuisden allemaal naar Finland. De 6 besproken honden uit Lapland werden ook ingevoerd. 2 van deze honden, een volwassen teef en reu niet verwant aan elkaar, werden geëxporteerd naar Engeland. In 2006 werden er nog 2 andere honden toegevoegd.
In februari 2006 werd 'The Tamaskan Dog Register' opgericht. Tamaska betekent 'Machtige Wolf' in de Noord-Amerikaanse Indianen taal. Het 'Tamaskan Dog Register', opgericht begin 2006, vormt nu het bestuursorgaan voor alle Tamaskans ter wereld. De 'Tamaskan Dog Society of Great Britain' en 'The National Tamaskan Club of America' zijn in datzelfde jaar opgericht. 'Euro Tamaskan' is opgericht in 2009.
Tamaskans zijn geëxporteerd vanuit Finland naar Denemarken, Nederland, Engeland, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en de Verenigde Staten.
De Tamaskan ziet een goede toekomst tegemoet en moet niet worden verward met de Utonagan, wiens rasstandaard anders is. De grootste verschillen zijn de diepte van de stop, vorm van het hoofd, lengte van de vacht en de grote verscheidenheid aan kleuren die voor mogen komen bij de Utonagan. Het verschil tussen de 2 rassen is goed te zien door afbeeldingen van beide rassen met elkaar te vergelijken.
BRON: Nederlandse Tamaskan Club

Karakter van de Tamaskans

Tamaskans

De Tamaskan is een sociale, vriendelijke hond. Ze worden graag zoveel mogelijk betrokken in het gezinsleven. De meeste honden zijn erg aanhankelijk en gedragen zich als schoothondjes ondanks hun grote formaat. De meeste Tamaskan zijn redelijk open tegenover vreemden hoewel sommige iets terughoudend kunnen zijn. Erge terughoudendheid, zoals je die vaak bij de Saarloos Wolfhond ziet, is niet gewenst. De Tamaskan hoeft geen allemansvriend te zijn die zelf met iedereen contact zoekt, maar het is ook zeker niet de bedoeling dat ze angstig zijn voor vreemde mensen of terugdeinzen wanneer er contact gezocht wordt met hen. Als waakhond is het ras niet geschikt, sommige Tamaskan zullen ook helemaal niet blaffen.
Het ras is in de omgang met andere honden over het algemeen erg makkelijk. Ze maken graag contact met andere honden en zullen zelden conflicten aangaan. Bijna alle Tamaskan leven dan ook samen met andere honden in huis, dat is voor hunzelf ook erg fijn. Ze hebben graag een maatje om mee te spelen en hun gezelschap te houden. Het komt zelfs voor dat mensen 2 pups uit hetzelfde nest nemen, ook van hetzelfde geslacht. Hoewel het niet altijd even makkelijk is om 2 pups tegelijkertijd op te voeden levert dit voor de rest bijna nooit problemen op. Volwassen, intacte reuen, kunnen zich soms wat dominant opstellen tegenover andere reuen van hetzelfde kaliber. Maar dominantie tegenover andere honden is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Tsjechische Wolfhond, meer uitzondering dan regel.
De Tamaskan gaat ook goed om met andere dieren in het gezin mits ze daarmee goed gesocialiseerd zijn vanaf het begin. Katten en konijnen bijvoorbeeld zullen geaccepteerd worden als roedelgenoot en in sommige gevallen kunnen het ook echt maatjes worden die samen spelen en slapen. De Tamaskan heeft wel wat jachtinstinct/prooidrift in zich dus het is wel belangrijk dat het aanwennen goed gebeurd wanneer de Tamaskan nog jong is. Op latere leeftijd er ineens een kat bijnemen, terwijl de hond hier niet aan gewend is, zou wel problemen op kunnen leveren. Met dieren buiten het eigen gezin is voorzichtigheid nodig. De meeste Tamaskan zullen als ze een dier zien wegvluchten voor hun neus er wel achteraan gaan jagen en deze ook pakken wanneer ze de kans krijgen. Het is daarom ook van belang de Tamaskan niet zomaar overal los te laten lopen, plekken waar veel wild zit of vee rondloopt bestaat het risico dat ze gaan jagen. Wel is het zo dat ze doordat ze erg roedelgericht zijn vaak dicht bij de baas en de rest van de Roedel in de buurt willen blijven. In tegenstelling tot de meeste poolhonden kunnen Tamaskan daarom wel vaak loslopen zonder er gelijk vandoor te gaan en zullen ze ook goed terug te roepen zijn wanneer dit getraind is.
Roedelhond
Als er iets is waar het overgrote deel van het ras een hekel aan heeft is het wel alleen blijven. De Tamaskan is het liefst 24 uur per dag samen met de roedel. Voor de eigenaar van een Tamaskan is het dan ook van belang om het alleen zijn vanaf pup af aan heel rustig op te bouwen. Dit zal niet altijd even makkelijk gaan, er is veel geduld voor nodig. Er moet dan ook rekening gehouden worden met verbouwingen van het huis, huilconcerten en zelfs uitbraakpogingen van de hond. Dit ras is om deze reden daarom zeker niet geschikt voor mensen die vaak van huis weg zijn vanwege werk of andere redenen. Natuurlijk is het wel mogelijk om de hond aan te leren enkele uren alleen te zijn, dit kan bij sommige Tamaskan veel moeite en tijd kosten.
Beweging en Sport
De Tamaskan is een actieve hond die graag samen met de baas eropuit gaat. Minimaal één uur per dag een lange wandeling, waarbij de hond het liefst los kan rennen en spelen, en een aantal kleinere wandelingen over de dag verdeeld wordt aangeraden voor dit ras. De Tamaskan kan prima meerdere uren wandelen, ze beschikken over een uitstekende conditie. Maar ook met af en toe wat minder beweging kan het ras prima overweg. Ze passen zich uitstekend aan en gedragen zich in huis rustig. Het ras is geschikt om verschillende takken van de hondensport te beoefenen. Door hun sledehonden achtergrond kunnen Tamaskan gebruikt worden voor de sledehondensport* hoewel ze niet zo fanatiek zijn als de echte sledehonden. Het ras kun je ook o.a. terugvinden in de behendigheid, flyball, obedience en reddingshondenwerk. De Tamaskan is een hond die graag met de baas wil werken mits dit allemaal op een positieve manier gebeurt en zonder te veel druk. Ze zijn intelligent en leren snel nieuwe dingen aan. De echte 'will to please' die je vaak bij herdershonden terugziet heeft de Tamaskan niet, ze willen wel graag beloond worden voor hun harde werken. De meeste Tamaskan zijn dol op eten dus voor wat lekkers doen ze graag hun best.
* In Nederland mag je officieel NIET met de Tamaskan de sledehondensport beoefenen, behalve met een ontheffing.
Een ras in opbouw
De Tamaskan staat als ras nog in zijn kinderschoenen. Hierdoor zie je nog erg veel verschil in type, zowel uiterlijk als temperament. Het is daarom belangrijk om te weten dat er naar de huidige rasstandaard wordt toegewerkt en dat niet alle honden daar al aan voldoen op dit moment. In sommige lijnen zit meer husky, deze honden kunnen wat energieker zijn en wat meer jachtinstinct hebben dan andere lijnen. Er zijn ook lijnen waar de honden iets gereserveerder zijn naar mensen toe, en andere weer opener. Als je een pup zoekt kun je het beste aangeven wat je precies verwacht van de hond, de fokker kan dan kijken uit welke combinatie/lijnen je het beste een pup zou kunnen nemen en je eventueel doorverwijzen naar een andere fokker.
BRON: Nederlandse Tamaskan Club

Rasstandaard van de Tamaskans

ALGEMENE VERSCHIJNING:
De Tamaskan is groot en atletisch. De hond moet een wolf-achtige verschijning hebben met een groffe/dikke vacht, kleine oren en een rechte/borstelige staart.
BELANGRIJKE VERHOUDINGEN:
De lengte van het lichaam is langer dan de schofthoogte.
KARAKTER:
De Tamaskan is vriendelijk en aanhankelijk. Het ras mag niet aggressief of TE gereserveerd t.o.v. mensen of andere honden zijn. De hoge intelligentie en “will-to-please” maken hem veelzijdig als werkhond en trouwe kameraad.
HOOFD:
In balans met het lichaam. Vormt een wig tussen de ogen.
SCHEDELGEDEELTE:
Schedel: Licht gebogen.
Stop: Licht/Matig.
GEZICHTSGEDEELTE:
Neus: De pigmentatie van de neus, lippen en rond de ogen moet zwart zijn. Een sneeuwneus is toegestaan.
Snuit: Lang, rechte neusbrug. Mag niet puntig zijn.
Lippen: Nauw aansluitend.
Gebit: Kaken sterk en symmetrisch. Goed ontwikkelde tanden, Schaargebit.
Wangen: Voldoende gespierd.
Ogen: Ogen zijn geel tot oranje en bruin. Almond gevormd en van gemiddelde grootte. Blauwe ogen zijn een diskwalificerende fout. Nauw aansluitende oogleden.
Oren: Van gemiddelde grootte, maar klein in verhouding tot het hoofd. De oren zijn driehoekig van vorm en licht afgerond aan de uiteinden. Ver uit elkaar op de schedel. Naar voren en rechtopstaand gedragen.
Nek: Licht gebogen, lang en sterk.
LICHAAM:
Toplijn: Level topline met een licht hellende croup.
Schoft: Goed gespierd, uitgesproken.
Rug: Stevig en recht.
Lendenen: Kort, goed gespierd, niet breed, licht hellend.
Croup: Korte, niet breed, licht aflopend.
Onderste Lijn/Buik: Strakke buik, opgetrokken.
STAART:
De staart moet tot aan het spronggewricht reiken, maar niet daarbuiten. In rust moet de staart naar beneden gedragen worden, maar wanneer de hond opgewonden is of in beweging, wordt de staart hoger gedragen. De staart mag niet over de rug heen krullen. Grof dik haar, maar niet bevederd.
VOORHAND:
Voorbenen: De voorpoten zijn recht, dicht bij elkaar en de voeten moeten iets naar buiten toe staan.
Schouders: Het schouderblad is vooruit, goed gespierd.
Bovenarm: Sterk gespierd.
Ellebogen: Nauwsluitend, niet naar binnen of buiten gedraaid.
Voorarm: Lang, schoon en recht.
Voeten: Lange gewelfde tenen.
ACHTERHAND:
Achterbenen: Achterbenen krachtig, de achterpoten staan parallel. Dew-klauwen zijn niet wenselijk en moeten worden verwijderd.
Bovenbeen: Lang, goed gespierd. Het heupgewricht is stevig en flexibel.
Knie: Sterk, flexibel.
Onderbeen: Lang, zuiver, goed gespierd.
Hakken: Lang, zuiver. Laag aan de grond.
Middenvoet: Iets schuin, sterk, flexibel.
GANGWERK/BEWEGING:
Licht, evenwichtig maar krachtige vloeiende beweging vergelijkbaar met die van een wolf. Massieve grond dekking.
HUID:
Strak, zonder rimpels.
VACHT:
Recht, gesloten. In de winter verschilt de vacht als een indrukwekkende ondervacht gevormd word over het hele lichaam inclusief de binnenkant van de oren. Goed bedekte nek. De vacht moet een lichte kraag vormen rond de nek en schouders.
KLEUREN:
Zwart-Grauw, Wolfs-Grauw en Rood-Grauw, altijd met een zwarte bedekking en karakteristiek wolvenmasker. Solide kleuren zijn onaanvaardbaar.
HOOGTE/GEWICHT:
Schofthoogte:
* Volwassen Reuen: Tussen de 63 & 71 cm.
* Volwassen Teven: Tussen de 61 & 66 cm.
Gewicht:
* Volwassen Reuen: Tussen de 30 & 45 kg.
* Volwassen Teven: Tussen de 23 & 38 kg.
FOUTEN:
Elke afwijking van de voorgaande punten moet worden beschouwd als een fout, en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, moet in verhouding staan tot de graad.
DISKWALIFICATIEFOUTEN:
- Atypische oogkleur
- Onjuiste oordracht
- Onjuiste aftekeningen
- Onjuiste staartdracht
N.B.: Reuen moeten 2 duidelijk normale testikels hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.
BRON: Nederlandse Tamaskan Club

Gezondheid van de Tamaskans

Tamaskans

HD & Fokken
Volgens de regels van de TDR moeten alle Tamaskans geröntgend worden voordat ze ingezet mogen worden. Honden moeten hiervoor tenminste 12 maanden oud zijn. Alleen met een BVA score lager dan 19 (FCI A of B) mag gefokt worden.

DM & Fokken
De DM test wordt door de TDR aangeraden maar is niet verplicht. Om te voorkomen dat er lijders geboren worden moet tenminste één van de ouders vrij zijn getest. DM vererft enkelvoudig autosomaal recessief, een lijder moet dus van beide ouders (minimaal dragers) het defecte gen hebben geërfd.

Nederlandse Tamaskan Club

Verzorging van de Tamaskans

zie stukje info

Opvoeding van de Tamaskans

Tamaskans

zie stukje info

Rasvereniging van de Tamaskans


Nederlandse Tamaskan Club (NTC)
De Nederlandse Tamaskan Club (NTC) is opgericht in mei 2013. De NTC heeft als doel het ras de Tamaskan in stand te houden en te verbeteren. De gezondheid en het welzijn van de Tamaskan te bevorderen in het algemeen en het voorkomen en bestrijden van erfelijke gebreken binnen het ras in het bijzonder.

Maassluis
Website: http://www.tamaskan-dog.nl/

Popularitieit van de Tamaskans

De Tamaskans staat op dit moment op de 96e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Tamaskans

Fokker: www.vantaelsesluske.nl

de NEDERLANDSE TAMASKAN CLUB

The Tamaskan Dog Register
Officiële register van de Tamaskan wereldwijd.
The Tamaskan Dog Forum
Internationale Tamaskan forum.

Tamaskans pup aanschaffen

Voor je een hond aanschaft is het belangrijk om er goed over na te denken. Ten eerste moet je nagaan of het ras geschikt voor jou of het gezin is.
Heb je genoeg tijd voor een hond? Voor iedere hond geldt dat ze niet teveel alleen gelaten moeten worden maar voor de Tamaskan is het extra belangrijk, zij hebben gezelschap van mensen of andere honden nodig. Tamaskans hebben aardig wat beweging nodig, een snel rondje door de buurt is niet genoeg.
De Tamaskan heeft ook mentale stimulatie nodig omdat ze zich anders gaan vervelen en slopen kan dan een gevolg zijn. Het is daarom ook aan te raden om een sport/training met je Tamaskan te volgen.
Koop altijd een pup bij een geregistreerde fokker. Als je op bezoek komt bij de fokker zorg dan dat je de moederhond maar ook de overige aanwezige honden te zien krijgt. Als de vader niet aanwezig is vraag dan om zijn gegevens (gezondheidsuitslagen, registratiedocumenten, foto’s etc.)
Een goede fokker zal vragen stellen over je leef en woonsituatie, of je plannen hebt met je toekomstige pup en wat je verwachtingen zijn. Door deze gegevens kan de fokker ervoor zorgen dat alle pups zo goed mogelijk terecht komen en dat de pup en eigenaar goed bij elkaar passen. De fokker zal het geen probleem vinden om al je vragen te beantwoorden en de toekomstige eigenaren zo goed mogelijk te informeren.
De Tamaskan is nog geen ‘populair’ ras, ahoewel de populariteit wel aan het stijgen is. Dat maakt het niet makkelijk om een pup te vinden, zeker niet als je daarbij ook nog bepaalde voorkeuren hebt zoals geslacht en kleur.
Een Tamaskan pup kopen
Als je een Tamaskan pup wil kopen zorg dan dat de pup bij een geregistreerde fokker vandaan komt!
Hier is een lijst met alle geregistreerde fokkers wereldwijd.
De meeste fokkers werken via een wachtlijst. Hoe hoger je op de wachtlijst staat hoe meer kans je hebt op een pup, daarom wordt er aangeraden om tijdig contact te zoeken met een fokker. In de meeste gevallen zijn alle pups al besproken voordat ze geboren zijn. Voordat je op de wachtlijst geplaats wordt zal er een aanbetaling gevraagd worden. Hiermee willen de fokkers voorkomen dat mensen die niet serieus zijn zich op de wachtlijst laten plaatsen om dan uiteindelijk toch geen pup te nemen en de fokker met pups te laten zitten. Ook zal de fokker eerst kennis willen maken om te kijken of je geschikt bent voor een pup en je laten kennismaken met de moederhond en eventuele andere honden.
De prijs voor een pup verschilt per fokker maar je kunt ongeveer rekening houden met een bedrag tussen de €1000 en €1500. Haal je een pup uit het buitenland dan komen daar natuurlijk ook nog transportkosten bij.
BRON; Nederlandse Tamaskan Club

Tamaskans fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Tamaskans.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Tamaskans pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Tamaskans hebben ook deze rassen

Meer weten over de Tamaskans ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: groot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Tamaskans:


Afbeeldingen

TamaskansTamaskansTamaskansTamaskansTamaskansTamaskansTamaskansTamaskansTamaskans

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Tamaskans hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^