Slovensky Cuvac

Slovensky Cuvac

Rasgroep van de Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Slovensky Cuvac

Slovensky Cuvac

De Slovenský čuvač is nauw met de tatrahond, de kuvasz, de berghond van de Maremmen en Abruzzen en de Pyrenese herdershond verwant. Zijn naam komt van het woord "čúvať" wat zoveel betekent als horen. Dit duidt op zijn waakzaamheid. De vacht is typisch wit en dik. De neus, oogleden en muilranden zijn zwart.

De Slovenský čuvač bereikt een schofthoogte van 62 tot 70 centimeter en een gewicht van 31 tot 55 kilogram.
Zie± http://www.vhbinfo.com/

Karakter van de Slovensky Cuvac

Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac is een stabiele, rustige hond met een goed karakter. De hond is zeer trouw aan de baas en veelal eenkennig tegenover vreemden.
Het is een fijne gezinshond en is waaks. De Cuvac heeft een zeer eigen karakter en kan soms enigzins eigenwijs zijn. Verder heeft hij een strakke hand nodig. Met andere honden kan hij goed overweg, reuen kunnen echter dominant gedrag vertonen. Teefjes zijn echter zeer vriendelijk tegenover andere honden.

Rasstandaard van de Slovensky Cuvac

Rasbeschrijving

lichaam: het lichaam van de slovensky cuvac is wat langer dan hoog. de rug is krachtig en recht en loopt enigzins af naar de lendenen toe. Het kruis is stevig en vierkant; het helt licht.De laag aangezette en rechte staart wordt hangend gedragen en reikt tot op de sprongen. De borst reikt tot aan de ellebogen en de breedte ervan is ongeveer gelijk aan een kwart van de schouderhoogte.De ribben zijn goed gerond en lopen ver naar achteren door. De buik en flanken zijn matig opgetrokken. De lange schouders liggen schuin. De Slovensky Cuvac heeft rechte benen, die loodrecht onder het lichaam geplaatst en goed gehoekt zijn. De voorvoeten zijn compact, rond en goed gesloten en de achtervoeten zijn iets langer. De droge hals is even lang als het hoofd. Als de hond alert is, draagt hij zijn hoofd hoog.

Hoofd: de brede en langwerpige schedel is lichtgewelf, maar de bovenschedel is vlak. Van opzij gezien loopt de bovenschedel parallel aan de rechte neusrug. De stop is goed aangegeven. Er is sprake van wenkbrauwen en een weinig diepe voorhoofdsgroef. De brede en zware voorsnuit versmalt iets naar de neuspunt toe en is iets korter dan de schedel. De lippen zijn strak en sluiten goed aan. De oren zijn hoog aangezet. Ze hebben afgeronde punten en worden hangend tegen het hoofd aan gedragen. De ogen hebben een ovale vorm, met goed aangesloten oogleden. Ze zijn recht in het hoofd geplaatst. De slovensky Cuvac heeft een schaargebit. Schouderhoogte: reuen: 62/70 cm teven 59/65 cm gewicht: reuen: 36/45 kg teven 30/37 kg

Vacht: de vacht is dicht en overvloedig en mag geen scheiding op de rug vormen. de dekharen bedekken de kortere, dichte en fijne ondervacht geheel. De dekharen zijn 5 tot 15 cm lang en licht gegolfd. Reuen hebben een halskraag.

Kleuren: de Slovensky Cuvac heeft een effen witte vachtkleur. Een geelachtige waas bij de ooraanzet is toegestaan. De oren zijn wit van kleur en de neusspiegel, lip- en oogranden zijn evenals de voetzolen zwart.

Aard: honden van dit ras hebben een evenwichtig karakter. ze zijn niet snel ergens van onder de indruk en in de regel zeer zelfverzekerd. Hoewel ze buitenshuis behoorlijk actief kunnen zijn, zijn ze in huis vrij rustig. Ze hebben een goed territoriumgevoel. Het bewaken en beschermen van huid en haard ,maar ook van "hun" mensen , is beslist aan ze toevertrouwd. Ze zijn zeer trouw aan hun baas en het gezin, maar tevens ook zelfstandig. Hoewel ze het gezelschap van mensen zeer op prijs stellen, kunnen ze zichzelf bepaalde delen van de dag ook redelijk goed vermaken. Hun dichte vacht beschermd ze uitstekend tegen weerinvloeden.

Sociale aanleg: De honden gaan doorgaans erg goed om met kinderen ten opzichte van mensen die ze niet kennen, nemen ze in eerste instantie een waakzame houding aan, maar als de baas zegt dat het goed is, leggen ze zich daarbij neer. Reuen kunnen wat dominant zijn ten opzichte van andere reuen.

Verzorging: De vacht is redelijk onderhoudsvriendelijk. De honden verliezen wel haar in huis, wat de eigenaar voor lief moet nemen, maar de vacht klit niet of nauwelijks. Borstel de vacht ongeveer eens per week goed door. in de verharingsperiode verliezen de honden in een kort tijdsbestek erg veel haar. Een dagelijkse borstelbeurt is dan wel vereist.

Opvoeding: deze hond heeft een groot aanpassingvermogen. Het ras kan voornamelijk buitenshuis gehouden worden als bewaker van huis en hof, maar het heeft dan wel voldoende aandacht nodig om te voorkomen dat de hond al te zelfstandig wordt. Wanneer u veel aandacht en tijd besteedt aan de opvoeding, komt u uit de strijd met een hond die graag naar u luistert en het ook wel best leuk vind om commando's op te volgen. Een Slovensky Cuvac is vrij beweeglijk. Wanneer u een flinke, goed omheinde tuin heeft zal de hond voor een groot deel in zijn eigen bewegingsbehoefte voorzien. Zo niet, dan zult u regelmatig met hem erop uit moeten trekken.

Gebruiksmogelijkheden: Het ras wordt in de streken van herkomst voor verschillende taken ingezet. Daarbuiten komt het ras erg weinig voor en is het voormamelijk in trek als waakse gezelschaphond.

Land van herkomst: SLovakije oorspronkelijke taak: kuddebewaker

Gezondheid van de Slovensky Cuvac

Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac kan HD (heupdysplasie) hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac heeft een dikke vacht die, indien men de hond in huis houdt, eigenlijk het gehele jaar door grote witte wolken haar achterlaat.
M.n. in de zomerperiode verliest de vacht veel haar. Regelmatig kammen is dus noodzakelijk.
De Cuvac heeft met regelmaat beweging nodig om hem beweeglijk en soepel te houden. Drie tot vier keer per dag een goede wandeling is een must, anders wordt de hond lui. De Cuvac kan s´winters heerlijk in de sneeuw liggen slapen a.g.v. de dike vacht.

Opvoeding van de Slovensky Cuvac

Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac heeft, net als andere honden, een consequente opvoeding nodig. In het 1e levensjaar een goede basiscursus volgen en je hebt er de rest van z´n leven plezier van. Ze zijn licht eigenwijs, dus ze proberen altijd hun eigen gang te gaan als je even niet oplet.Dit gedrag maakt het ook weer tot een hele leuke ondeugende hond.

Rasvereniging van de Slovensky Cuvac


ers- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië;, Vereniging
ers- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Azië;, Vereniging

Rucphen
Website: http://www.vhbinfo.com

Popularitieit van de Slovensky Cuvac

De Slovensky Cuvac staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Slovensky Cuvac

Let op!!!
De Cuvac is een hond die niet voor iedereen is geschikt.Het is zeker geen hond voor beginners!
Deze honden hebben van nature een zeer sterk karakter en vooral reuen moeten goed worden begeleid tijdens hun pubertijd om rangordeproblemen te voorkomen.
Als de Cuvac consequent wordt benadert is hij een hele trouwe ziel die alles over heeft voor zijn roedel.

Slovensky Cuvac pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Slovensky Cuvac pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Slovensky Cuvac pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Slovensky Cuvac fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Slovensky Cuvac.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Slovensky Cuvac pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Slovensky Cuvac hebben ook deze rassen

Meer weten over de Slovensky Cuvac ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: groot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Slovensky Cuvac:


Afbeeldingen

Slovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky CuvacSlovensky Cuvac

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Slovensky Cuvac hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^