Schotse Terrier

Schotse Terrier

Rasgroep van de Schotse Terrier

De Schotse Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Schotse Terrier

Schotse Terrier

Deze kortbenige Terriër met zijn lange snuit en stevige snor vindt zijn ontstaan in de Schotse Hooglanden. Oorspronkelijk werd hij nog Aberdeen Terriër genoemd naar de stad waar hij veel gefokt werd. Later, rond 1880, is zijn naam veranderd en stond hij bekend als Schotse Terriër. Lange tijd werden deze honden gebruikt voor de jacht onder de grond, op vossen en dassen bijvoorbeeld. In het begin van 1900 wonnen ze veel aan populariteit en werden ze door liefhebbers ook Scottie genoemd. Later, maar ook nu nog, stonden ze bekend als de ´Whiskey hondjes´.

Karakter van de Schotse Terrier

Schotse Terrier

Een voorbeeld van een dappere en onbevreesde hond is de Schotse Terriër. Deze eigenschappen heeft hij nog behouden van de jacht onder de grond. Nu is hij erg geliefd als gezinshond omdat hij een goede waker is en graag met kinderen speelt. We mogen echter niet vergeten dat hij niet als speelgoed mag gezien worden. Een vroege socialisatie met kinderen en andere huisdieren blijft noodzakelijk vanaf jonge leeftijd. Dit geldt trouwens voor elke ras. De Schotse Terriër is erg gehecht aan zijn gezin en toont zijn aanhankelijkheid binnenshuis. Maar ten opzichte van vreemden is hij afstandelijk en komt hij hooghartig over. Het is een gevoelige hond die met wederzijds respect en liefde moet worden opgevoed. Hij houdt helemaal niet van gedwongen te worden en kan al even eigenzinnig als hardnekkig zijn. Toch is de Schotse Terriër een eerlijke vriend om in huis te hebben.

Rasstandaard van de Schotse Terrier

De schofhoogte ca. 26 cm, gewicht ca. 10 kg. Het hoofd is lang en smal met een bijna platte schedel, donkere neus,
donker amandelvorming ogen, verzonken onder de wenkbrouwen.
Hij heeft spitse oren, hoog geplaatst en rechtop gedragen, krachtige kaken met een flink scharend gebit, onzichtbaar onder de snor en baard.
De hals is van een gemiddelde lengte met een vloeiende overloop naar de schouders.
De romp is diep, lage borst en een korte gespierde rug.

De voorbenen recht, krachtige achterbenen, korte stevige sprongen
De voeten, voor groter dan achter, met goed gevulde kussentjes
De staart is middelmatig lang, rechtop of in een flauwe bocht naar voren gedragen
De vacht is dicht en ruw met een dichte,korte en zachte ondervacht
De voorkomende kleuren zijn zwart, peper en zout, gestroomd, tarwe of licht blond

De vacht van een Schot heeft behoefte aan meerdere borstel- en kambeurten per week.
Bovendien moet de vacht regelmatig -minstens viermaal per jaar- vakkundig met de hand geplukt/gestript worden.
Wassen is alleen aan te bevelen als dit echt nodig is.
De vacht van de Schot is van een dusdanige structuur dat een goede borstelbeurt meestal voldoende is om het vuil te verwijderen.

Gezondheid van de Schotse Terrier

Schotse Terrier

De Schotse Terrier kan epilepsie, levershunt, Scottycramp (neurologisch probleem achterbenen), huidproblemen, CMO (overmatige botgroei kaak) en Patella Luxatie hebben.


De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Deze wordt handmatig uitgevoerd.

Bij PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Schotse Terrier

De Schotse Terriër heeft een dichte, draadharige vacht met een zachte ondervacht. Deze stugge vacht moet men dagelijks borstelen. De hond wordt een tweetal keer per jaar getrimd. Zijn borst, poten en kop knipt men bij. Let er op dat zijn kenmerkende baard zuiver blijft want er kleven gemakkelijk etensresten aan.

Opvoeding van de Schotse Terrier

Schotse Terrier

Een Schotse Terriër is weliswaar trouw, maar ook zelfstandig, zodat de opvoeding op wederzijds respect gebaseerd moet zijn. Een consequente baas heeft dan niet veel problemen met de opvoeding. Voor de hoeveelheid beweging past hij zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan.

Rasvereniging van de Schotse Terrier


Schotsche Terrier Club
Schotsche Terrier Club

Mill
Website: http://www.stcnl.nl/

Popularitieit van de Schotse Terrier

De Schotse Terrier staat op dit moment op de 88e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Schotse Terrier

Een scottish Terriër moet minstens alle 3 maanden getrimd worden. Dit is noodzakelijk om een mooie blinkende vacht te houden. Bij de vacht van een scott komen regelmatig haren die afgestorven zijn los en die moet men vakkundig verwijderen dat noemt men trimmen. Dit kan bij een hondensalon gebeuren maar het is veel beter dat de eigenaar van de hond dit zelf aanleerd. U spaart veel geld. Dit trimmen kan men leren in de vereniging van de Scottish terriërs, waar ervaren mensen u met raad en daad zullen bijstaan.

Schotse Terrier pup aanschaffen

Een puppy moet grootgebracht zijn in huiselijke kring. Hij moet gekweekt worden volgens de normen van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus
Het is best dat men de ouders van de puppy kan zien, zodat je weet uit welk geslacht hij voortkomt.
Elke hond ingeschreven bij Sint-Hubertus heeft een stamboom die de puppy moet vergezellen.
Deze voorzorgen zijn nodig om er zeker van te zijn dat uw puppy niet uit een duister cirquit komt.
Al de puppy's mogen enkel verkocht worden na 7 weken en enkel indien ze in regel zijn met hun inentingen. Ook moet de hond voorzien zijn van zijn identificatienummer(chip of tatoeage)
Vanaf de derde week moet men vragen aan de kweker om naar de puppy te mogen komen zien, zo kan men zijn gedragingen zien en ook weten of de hond in uw gezin zal passen. Op deze manier voorkomt u overhaaste aankopen!
Vraag ook of u bij uw aankoop een garantiebewijs kunt krijgen.
De prijs:
Een puppy die aan al deze normen voldoet zal al gauw 1000 € à 1250 € kosten. Dit schijnt misschien veel, maar daar koopt men een gezonde, levendige puppy voor met een stamboom, gekweekt in de beste omstandigheden vol liefde voor het ras.

Schotse Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Schotse Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Schotse Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Schotse Terrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de Schotse Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Schotse Terrier:


Afbeeldingen

Schotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse TerrierSchotse Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Schotse Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^