Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

Rasgroep van de Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

Land van herkomst: Peru

Korte geschiedenis van het ras
De geschiedenis van dit ras is niet geheel duidelijk. Sommige mensen menen dat de hond met immigranten uit China naar Peru is gekomen, terwijl anderen denken dat hij oorspronkelijk uit Afrika komt. Ook wordt beweerd dat hij met immigranten via de Beringstraat uit Azie is meegekomen.
Het is echter wel duidelijk dat de Peruaanse Haarloze Hond al voor de Inkacultuur in Peru voorkwam. Dit is aangetoond door archeologische vondsten zoals bijvoorbeeld keramiek waarop de hond is afgebeeld. De Peruaanse Haarloze Hond komt steeds meer voor buiten het land van herkomst.

Karakter van de Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

In de omgang is de hond zacht en voorzichtig met degene die hij kent. Tegenover vreemden is hij gereserveerd. De Peruaanse naakthond is slim, alert en van nature een goede waakhond, die ook enig jachtinstict bezit.

Vanwege zijn geschiedenis die ver terug gaat in de tijd valt het ras onder de oertypen. Zijn gedrag en karakter is ook nog erg natuurlijk waardoor hij liefst een baas heeft met kennis van de hondentaal. Van karakter heeft de Peruaan nog het meest weg van een windhond. Het is een zachtaardige hond, maar geen slaafse. Zijn liefde moet je verdienen.

Rasstandaard van de Peruaanse Naakthond

Rasbeschrijving
De Peruaanse Haarloze Hond is elegant en snel, introvert,alert en blijft altijd een tikje van adel. De honden zijn wantrouwend tov vreemden.

Hoofd: vrij langgerekt, de voorsnuit is even lang als de schedel. Licht uitgesproken stop. De schedel is vrij breed, de lippen zijn droog. De neusspiegel is zwart bij donkere honden en mag lichter bij lichtere honden.

Ogen: middelgroot, amandelvormig, met een levendige uitdrukking. De kleur varieert van zwart tot donkerbruin en geel. Donkere ogen hebben de voorkeur. De oogranden moeten zwart zijn, maar kunnen roze zijn bij honden met een licht gezicht.

Oren: rechtopstaand wanneer alert, anders naar achteren liggend. Middelgroot, breed aan de basis met afgeronde punten. Bij alert zijn moeten de oren een kom vormen.

Gebit: het ontbreken van de premolaren en molaren is gebruikelijk en toegestaan. Schaargebit.

Hals: gespierd, gewelfd en trots gedragen.

Lichaam: diepe, lange en ruime borstkas. Vlakke rug en opgetrokken buiklijn.

Ledematen: goede hoeking van schouder en opperarm, evenwijdige voorbenen, normale botten. Gespierde achterbenen met geronde dijspieren. Goed gehoekte knie- en spronggewrichten.

Voeten: middelgroot, langgerekt. Sterke voetzolen en sterk ontwikkelde zwemvliezen die goed tegen de warmte kunnen, zwarte nagels bij zwarte honden, lichter bij lichte honden.

Gangwerk: korte en snelle bewegingen.

Vacht en huid: de huid is bijna haarloos. De hond mag echter kort hard haar op het hoofd hebben, op de benen, bij de voeten, op de punt van de start en een enkele haar op de rug. Het vel moet zacht en soepel zijn. De lichtere kleuren moeten beschermd worden tegen de zon.

Kleur: zwart, alle tinten grijs, donkerbruin tot lichtbruin, eenkleurig of met witte vlekken.

Schofthoogte: er komen drie varieteiten voor: groot, middelgroot en klein. Groot: 50-65 cm, middelgroot 40-50 cm, klein 25-40 cm.

Gewicht: groot: 12-23 kilo, middelgroot: 8-12 kilo, klein: 4-8 kilo.

Gezondheid van de Peruaanse Naakthond

Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond kan huidproblemen, epilepsie, oog-, lever-, gebitsproblemen en 'hanging tongue' hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

Alle honden met een dominant gen voor naaktheid hebben geen volledig gebit. Deze eigenschappen zitten aan elkaar vast (factorenkoppeling). Dit houdt in dat alle naakte Peruanen geen volledig gebit hebben.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Peruaanse Naakthond

Er wordt nogal eens gedacht dat een hond zonder haar nauwelijks verzorging behoefd en daarom lekker makkelijk is, maar ook zo'n hond heeft een algemene verzorging nodig. Hieronder staan een aantal verzorgingpunten van de hond waar rekening meegehouden moet worden:
Huid

Acné en of meeëters komen vaak voor. Als dit niet goed wordt bijgehouden kunnen er ontstekingen ontstaan. De huid kan uitdrogen en gaan schilferen. De randjes van de oren zijn zeer gevoelig voor kloven. Een goede vochtinbrengende crème doet dan wonderen.
Koude

De honden kunnen goed tegen de frisse temperaturen en hoeven alleen met extreme temperaturen en weinig beweging beschermd te worden tegen de kou. De kleine honden zullen wel eerder beschermd moeten worden.
Zonneschijn

Bij de donkere huid is het voldoende om hem rustig aan de zon te laten wennen als het mooi weer wordt in het voorjaar. De lichte en gevlekte huid verbrandt snel en moet in de zon altijd beschermd worden.
Gebit

Het gebit dient goed onderhouden te worden. Door erfelijke aanleg heeft de hond een onvolledig en zwak gebit. Bij goede verzorging (regelmatig poetsen en geen ruwe trekspelletjes) wordt wat aanwezig is gespaard.

Opvoeding van de Peruaanse Naakthond

Een zachte opvoeding van de Peruaanse Naakthond is gewenst. Hij is zelfstandig en zal alleen iets doen voor iemand waar hij genegenheid voor voelt. De Peruaanse Naakthond is een vriendelijke maar onafhankelijke hond.
En als zij voldoende beweging krijgen zijn ze rustig in huis.

Rasvereniging van de Peruaanse Naakthond

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Peruaanse Naakthond.

Popularitieit van de Peruaanse Naakthond

De Peruaanse Naakthond staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Peruaanse Naakthond

Geen overige informatie over de Peruaanse Naakthond gevonden.
Heb jij overige informatie over de Peruaanse Naakthond ? Dan kun je dat toevoegen

Peruaanse Naakthond pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Peruaanse Naakthond pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Peruaanse Naakthond pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Peruaanse Naakthond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Peruaanse Naakthond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Peruaanse Naakthond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Peruaanse Naakthond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Peruaanse Naakthond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Peruaanse Naakthond:


Afbeeldingen

Peruaanse NaakthondPeruaanse NaakthondPeruaanse NaakthondPeruaanse Naakthond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Peruaanse Naakthond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^