Mexicaanse Naakthond

Mexicaanse Naakthond

Rasgroep van de Mexicaanse Naakthond

De Mexicaanse Naakthond behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Mexicaanse Naakthond

Mexicaanse Naakthond

Land van herkomst: Mexico

Korte geschiedenis van het ras
Haarloze honden komen of kwamen in alle delen van de wereld voor. Ze zijn gewoonlijk afkomstig uit tropische of subtropische gebieden. In Mexico komen haarloze honden al honderden jaren voor. Het ras werd genoemd naar de god Xolotl, aan wie de honden werden geofferd om te worden gegeten in verband met religieuze ceremonien. De Mexicaanse Naakthond is een echte vegetarier, en hij heeft geen normale premolaren. Een ander bijzonder kenmerk is dat zijn lichaamstemperatuur hoger is dan die van andere honden, ca. 40 graden Celsius. Het ras komt buiten het land van herkomst bijzonder weinig voor en wordt in ons deel van de wereld als een rariteit beschouwd.

Karakter van de Mexicaanse Naakthond

Mexicaanse Naakthond

Naast dat er op haast alle rasbeschrijvigen van naakthonden fabeltjes en nonsens te vinden is over bijvoorbeeld het niet kunnen blaffen of de lichaamstemperatuur, staan er ook nog andere dingen die beslist niet kloppen.
Eén daarvan is het temperament van de Xolo. Mexicanen kùnnen heel makkelijk op te voeden en gehoorzaam zijn, maar vaak is dat ook anders. De Mexicaan kan ook hard, zelfstandig en soms koppig zijn. Veel mensen hebben al vroeg problemen met hun pup omdat deze heel erg aan het testen gaat. Rangorde en het spreken van een juiste, consequente en duidelijke taal naar je Xolo is heel belangrijk. Xolo's zijn erg slim en daardoor zul je ze in de opvoeding een stapje voor moeten zijn. Je moet de hond kunnen begeleiden in zijn gedrag naar andere mensen anders krijg je in plaats van een afstandelijke hon, een angstige en/of agressieve hond. De oertypes leefden in roedels met meerdere honden, zo ook de Xoloitzcuintle. Dit roedelgedrag kan veroorzaken dat hij moeilijk alleen kan zijn. Meestal is dit goed aan te leren, maar het dient van pup af aan goed en langzaam opgebouwd te worden.

De honden zijn vriendelijk en aanhankelijk voor hun baas en zijn gezin. De Xolo hecht zich vaak sterk aan één persoon binnen het gezin. Hij is speels en vrolijk maar niet op een uitgesproken manier. De meeste honden zijn wat introvert, ze hebben plezier maar vaak zien alleen de mensen die ze goed kennen dit. Zoals elke hond houdt hij van spelletjes en de honden kunnen ook zwemmen. De honden zijn erg sportief en er kan best een tak van hondensport met ze gedaan worden. Sporten als behendigheid of Breitensport zijn absoluut geschikt voor de Xolo. Evenredig aan zijn grote heeft de hond echt wel veel beweging nodig. 4x daags een blokje om is echt te weinig voor een fitte blije hond. Een standaard Xolo heeft elke dag een wandeling van minimaal een uur nodig en daarnaast nog de kortere wandelingen. Twee uur beweging per dag vind ik minimaal, al zal de hond als je een keer wat korter gaat, lekker op de bank blijven liggen.

De honden zijn waaks maar blaffen normaal gesproken niet veel. Indien je dit ook niet wilt zul je hier van kleins af aan aandacht aan moeten besteden. De hond op geluidjes of beestjes attent maken is absoluut niet nodig, de honden zijn zeer alert op alles.

Alle naakte honden houden van warmte, zo ook de Mexicaan. Zodra hij schijnt zal hij lekker het zonnetje op zoeken.
Sommige Xolo's hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct, meestal op kleinere dieren en vogels. Probeer al zo vroeg mogelijk op het hierkomen en gehoorzaamheid te trainen zodat je hier later profijt van hebt als je Xolo er vandoor wil achter een beestje.

Rasstandaard van de Mexicaanse Naakthond

Rasbeschrijving
Het karakteristieke van het ras is dat het vrijwel helemaal geen haar heeft.

Hoofd: tamelijk breed, wigvormig hoofd, enigszins convex profiel, zwakke stop, snuit even lang als de schedel, krachtige onderkaak. Een donkere neusspiegel bij donkere honden, een koffiebruine bij bronskleurige honden of een gevlekte bij gevlekte honden. Droge lippen.

Ogen: middelgroot, amandelvormig, geel tot zwart, levendige uitdrukking.

Oren: groot, beweeglijk, elegant, ca. 10 cm lang, dun en fijn. Laag aangezet. Worden rechtopstaand gedragen, wanneer de aandacht wordt getrokken.

Gebit: schaargebit, afwezigheid van premolaren is toegestaand evenals de afwezigheid van een of meer voortanden.

Hals: tamelijk lang, hoog gedragen met een gewelfde nek, elegant en droog.

Lichaam: rechte rug, geronde en tamelijk brede croupe, diepe borstkas, goed gewelfde ribben, goed opgetrokken buiklijn.

Ledematen: rechte, tamelijk lange voorbenen, goed gehoekt in schouder en opperarm, normale botten voor zijn grootte. Evenwijdige achterbenen, krachtige, goed bespierde dijen, goed gehoekte achterhand.

Voeten: compacte hazevoeten met zwemvliezen. Zwarte nagels bij donkere honden.

Staart: lang, dun, tot aan de sprongen reikend. Wordt sabelvormig gedragen, iets behaard met grof haar.

Gangwerk: snelle draf.

Huid: moet zacht en glad aanvoelen. Voelt bij aanraking warm aan.

Vacht: ontbreekt vrijwel volledig. Enig haar op het voorhoofd, voeten en aan de staartpunt is normaal. Alle kleuren haar zijn toegestaan.

Schofthoogte: het ras komt in twee formaten voor 1. niet kleiner dan 33 cm en niet groter dan 57 cm, 2. niet kleiner dan 25 cm en niet groter dan 33 cm.

Gezondheid van de Mexicaanse Naakthond

De Mexicaanse Naakthond kan oog-, huid- en tandproblemen hebben. Daarnaast kan ook epilepsie voorkomen.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De ECVO oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
De uitslag behoort VRIJ te zijn.

Let erop dat er in de voorouders ook behaarde varianten zitten, teveel naakte honden geeft een grotere kans op missende tanden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Mexicaanse Naakthond

als hond voor binnenshuis kan hij geen fel zonlicht verdragen, noch lage temperaturen. Zijn huid moet dagelijks met huidolie worden ingewreven. De huid is niet alleen kwetsbaar voor zonnestralen, maar ook voor kerven of sneetjes. De hondenliefhebber die allergisch is aan hondenhaar, heeft aan de Naakthond een perfect gezelschapsdier.

Opvoeding van de Mexicaanse Naakthond

Een zachte en consequente opvoeding is nodig voor de Mexicaanse Naakthond. Dit ras is over het algemeen makkelijk te trainen. Ze zien hun baas als hun gelijke en doen hem dienovereenkomstig met genoegen een plezier: niet omdat ze moeten maar omdat ze dat zelf verkiezen. De Mexicaanse Naakthond heeft een gemiddelde beweging nodig. Hij past zich goed aan in de stad.

Rasvereniging van de Mexicaanse Naakthond

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Mexicaanse Naakthond.

Popularitieit van de Mexicaanse Naakthond

De Mexicaanse Naakthond staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Mexicaanse Naakthond

Wij hebben ook een mexicaanse naakthond,deze is zeer waaks en blaft zeker wel.Alleen onze hond is met haar geboren,en lijkt op een jonge herder.Ook heeft zij een soort sikje onder haar bekje.Als wij deze afknippen dan groeit het snel weer aan.(wel grappig gezicht)

Mexicaanse Naakthond pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Mexicaanse Naakthond pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Mexicaanse Naakthond pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Mexicaanse Naakthond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Mexicaanse Naakthond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Mexicaanse Naakthond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Mexicaanse Naakthond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Mexicaanse Naakthond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: onbekend
Kindvriendelijk: onbekend
Gehoorzaam: onbekend
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn: onbekend
Heeft veel beweging nodig: onbekend
Is sociaal: onbekend

Geef jouw mening!

Deel de info over de Mexicaanse Naakthond:


Afbeeldingen

Mexicaanse NaakthondMexicaanse Naakthond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Mexicaanse Naakthond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^