Duitse Jachtterrier

Duitse Jachtterrier

Rasgroep van de Duitse Jachtterrier

De Duitse Jachtterrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Duitse Jachtterrier

Het ras is rond 1920 ontstaan in Beieren (Duitsland). Gefokt met behulp van de Foxterrier en de Welsh Terrier.
De toenmalige jagende foxterrier was van het type zoals nu de Parson Russell is, en de welsh terrier was nog niet als ras erkend; in het ras zijn enkele Britse import black and tan terriers ingefokt, die van pure werkende oorsprong waren; de rasstandaard van de iets later erkende Welsh terrier is deels woordelijk overgenomen.
De selectie op hardheid was in de begintijd aanzienlijk. Later moest de terrier veelzijdiger worden zodat hij ook op kleinwild bruikbaar zou zijn. Zo is een all-round jachthond ontstaan; niet te klein en niet te groot. Het is altijd de bedoeling geweest dit ras uitsluitend als werkhond (jacht) te gebruiken, zodat het niet in het bezit komt van niet-jagers.
De Duitse jachtterrier wordt in zijn oorsprongsland, maar ook in heel Europa, Rusland en tegenwoordig eveneens Amerika, voornamelijk gebruikt voor het (na) zoeken, opdrijven en stellen van everzwijnen. Hierin is hij kompromisloos en blijft met uithoudingsvermogen aan het wild, en een zodanig talent, dat hij als enige hondenras, de wilde varkens, die zich plegen in dichte dekking vast te zetten, vrijwel steeds "los" en voor de geweren krijgt. Zodoende is deze continentale terrier van een bouwjachtspecialist, omgevormd tot een zwartwildspecialist. Deze jachtvorm is vanwege de weerbaarheid van het wild, zeer gevaarlijk voor honden.
De DJT neigt naar wijd jagen omdat hij zeer spoorvast is, en is vooral bedoeld voor grote druk/ drijfjachten op grofwild in omvangrijke bosgebieden.
Hierdoor is hij een notoire wegloper, die in een goed omheinde tuin of kennel moet gehouden worden, en als hij niet werkt, buiten moet aangelijnd worden.
De Duitse jachtterrier heeft waarschijnlijk ook wat brak bloed in zich, want hij heeft een betere, fijnere neus dan andere terrierrassen, en een goed spoorluid.
Nodeloos te zeggen dat dit ras niet echt geschikt is als huishond, tenzij bij een kenner, die ermee vervangende sporten zou beoefenen en een streng appél handhaaft.

Karakter van de Duitse Jachtterrier

Fel, stoer, attent en wantrouwend tegen vreemden.
De Duitse jachtterrier moet zeer streng en consequent opgevoed worden en kan niet bij andere kleine dieren tenzij hij hier van zeer jongsaf goed mee gesocialiseerd is, dan nog is dit geen zekerheid.
Er zijn nogal eens problemen met andere honden, en ook tegenover vreemde mensen is de DJT niet altijd even verdraagzaam, op zijn best afstandelijk, maar vaak onbenaderbaar.
Het is een doorgaans moeilijke, eigengereide, zelfstandig werkende hond, met een kort lontje.
Als hij agressief wordt, is dit met overtuiging, en hij durft bijten en laat daarbij niet los, indien geprovoceerd. Hoe harder de tegenstand, hoe heviger de hond.
Hij is niet makkelijk te trainen en blijft je uitproberen. Van straf is hij niet gauw onder de indruk. Je moet de commando's die hij eenmaal kent, afdwingen en daarna belonen.
De DJT heeft meestal 1 baas, voor wie hij wel zijn best wil doen en waarbij hij minder dwars en meegaander is.
Maar koppig en nurks zijn toch wel trefwoorden.
De beste exemplaren zijn vrij rustig als ze niet jagen, met een evenwichtig en niet druk, maar altijd zeer moedig karakter, en kunnen ook wel goed alleen blijven; vaak prefereren ze zelfs een bestaan zonder "concurrentie" van soortgenoten.
De jachtpassie van deze honden is zodanig, dat als de hond eenmaal op een wildspoor is of wild achtervolgt of stelt of pakt, hij zelden in staat is tot contact met de eigenaar. Ook heeft hij een heftige buitdrift, en is territoriaal, waardoor hij gevangen wild, en soms ook zijn eten, de auto, huis of kennel, verdedigt tegen andere dieren en mensen.
Officieel is de hond allround en ook op kleinwild inzetbaar, zelfs na het schot, en veel DJT's worden in hun oorsprongsland op de Gebruiksproef getraind tot het niveau van apporteur, maar in de praktijk wordt deze hond vrijwel alleen gebruikt op weerbaar wild, waarbij hij voor de das, een te sterke tegenstander, vaak te hard is (te weinig verstand heeft) en het dan moet ontgelden.
Deze honden hebben een zodanige wil, dat ze soms niet opgeven tegen een overmacht. Of dit nu een keiler in de mais, of een inbreker is.

Rasstandaard van de Duitse Jachtterrier

Herkomst
Doet op het eerste gezicht aan een donkere, ruwharige Foxterrier denken, maar is zwaarder gebouwd en de schedel is breder. Het lichaam heeft een rechte, sterke rug en de botten zijn relatief goed ontwikkeld. Kenmerkend zijn de V-vormige oren die, hoog aangezet, dicht tegen het hoofd hangen. Maakt een stoere indruk.
Schofthoogte
niet meer dan 40 cm
Gewicht
reuen 9 - 10 kg, teven 7,5 - 8,5 kg
Vacht
Sterk, dicht en hard ruwharig. Te kort en gladharig is ongewenst. De hoofdkleur is zwart, zwartgrijs gemengd of donkerbruin met bruinroodgele aftekeningen, o.a. op snuit, borst, benen en onder de staart. Een klein beetje wit aan borst en tenen is toegestaan. Gevlekte pups worden niet in het stamboek ingeschreven.
Gebruik
Geschikt als aardhond, speurhond, drijfhond en ook om te apporteren. Hoort in principe alleen thuis bij jagers en wordt door hen om zijn capaciteiten alom gewaardeerd.

Gezondheid van de Duitse Jachtterrier

De rasstandaard vermeldt dat dit ras weinig vatbaar is voor ziekten.
Er komt af en toe lensluxatie en patella luxatie voor, epilepsie, en voor de rest zijn de meeste problemen door blessures bij het werk, of aanrijdingen met verkeer.

Verzorging van de Duitse Jachtterrier

Bij sommigen moet de vacht minstens 2 x per jaar geplukt worden.

Opvoeding van de Duitse Jachtterrier

De Duitse jachtterrier moet pruisisch aangepakt worden om er het beste uit te halen.
Hij is erg hard en niet snel onder de indruk van straf of beloning.
Als hij gestraft wordt voor iets wat hij niet begrijpt of oneerlijk vindt, of inconsequent wordt behandeld en daardoor gefrustreerd raakt of gedwongen de leiderrol op zich moet nemen, (of als hij niets te doen krijgt en zich verveelt) kan hij zich tegen de eigenaar keren.
Hij is zeer vroegrijp en kan dus ook het best al zeer jong getraind worden doormiddel van geduldig opvoeden, met zowel straf (als hij dwarsligt) als beloning (als hij zijn best doet) waarbij zowel de correctie als de beloning goed moeten doorkomen. Wanneer hij consequent en beheerst behandeld wordt, zal het corrigeren steeds minder nodig zijn, en de hond steeds meer beloond kunnen worden.
Het vereist een heel pakket gehoorzaamheidstraining om deze hond te weerhouden van het zelfstandig jagen. Hierbij moet hij al uit gewoonte luisteren.
Deze hond is geprogrammeerd om te jagen op wild wat vecht, dus het is geen aanrader voor leken of als zonder meer huishond.
Hij moet zo erg zijn spanning kwijt in zijn oorspronkelijke taak, dat hij zeer vervelend en zelfs agressief kan worden als hij geen jacht krijgt.
Voorbeeld: voor een jonge onbeleerde DJT is alles met haren erop, potentieel jachtwild, dus ook andere honden, hoe groot ook, en paarden en koeien! Bij gebrek aan dieren, kunnen joggers, fietsers en zelfs auto's achtervolgd en "gesteld" worden.
Een kat die in de onbarmhartige kaken van een dergelijke hond terecht komt, is in een keer zijn 9 levens kwijt.
Een goede WA (familiale) verzekering kan geen kwaad voor eigenaars van jachtterriers.

Rasvereniging van de Duitse Jachtterrier

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Duitse Jachtterrier.

Popularitieit van de Duitse Jachtterrier

De Duitse Jachtterrier staat op dit moment op de 109e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Duitse Jachtterrier

De vacht heeft geen specifiek onderhoud nodig.

Duitse Jachtterrier pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Duitse Jachtterrier pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Duitse Jachtterrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Duitse Jachtterrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Duitse Jachtterrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Duitse Jachtterrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Duitse Jachtterrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de Duitse Jachtterrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Duitse Jachtterrier:


Afbeeldingen

Duitse JachtterrierDuitse Jachtterrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Duitse Jachtterrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^