Bergamasco

Bergamasco

Rasgroep van de Bergamasco

De Bergamasco behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Bergamasco

Bergamasco

Algemeen

BERGAMASCO
===========
Land van herkomst: Italie

Korte geschiedenis van het ras
De Bergamasco is, in de bergstreken in het noorden en midden van Italie, een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Het ras stamt naar verluidt af van de Franse Briard, maar ook is er verwantschap met de Zuideuropese herdershonden, bijvoorbeeld de Hongaarse Puli en Komondor. De opvallende vacht van de hond trekt altijd aandacht. Buiten zijn vaderland komt de hond slechts weinig voor. Hij is niet alleen een goede herdershond, maar ook een goede waakhond.

Karakter van de Bergamasco

Bergamasco

De Bergamasco wordt nog steeds als werkhond bij kudden gebruikt. Tegenwoordig kan hij, naast herdershond en waakhond, ook als gezinshond worden gehouden.
De rustige, moedige en waakse Bergamasco is intelligent en werkt graag. De hond kan zelfstandig optreden en is evenwichtig. Het is een vriendelijk dier dat zeer aan het eigen gezin gehecht is. Ook bij een goed gesocialiseerde hond blijft men duidelijk merken dat het een waakhond is. Goed opgevoed, geeft een Bergamasco thuis geen problemen. Maar zijn waakse gedrag tegenover de 'eigen' kinderen kan zich tegen andere kinderen keren, als die zich negatief tegenover hen gedragen. Als men weet dat de honden van dit ras zich al gereserveerd tegenover vreemden gedragen, kan men er vanuit gaan dat zij onbevoegden al helemaal niet mogen. Dit kan tot onprettige gevolgen leiden.

Rasstandaard van de Bergamasco

Rasbeschrijving
================
De Bergamasco is middelgroot, iets rechthoekig, robuust, levendig en tot werken bereid.

Hoofd:
lang, groot, met evenwijdige lijnen van opzij gezien, brede schedel, licht gewelfd schedeldak, afgerond en breed voorhoofd. Uitgesproken voorhoofdsgroef, geprononceerde achterhoofdsknobbel. De voorsnuit is even lang als de schedel. Stomp neusprofiel, rechte neusrug, zwarte neusspiegel.

Ogen:
grote, ovale oogopeningen, bruin, rustige uitdrukking.

Oren:
zacht, dun, driehoekig, hangend.

Gebit:
schaargebit.

Hals:
vrij kort, sterk, licht gewelfde nek. De vacht moet een kraag vormen.

Lichaam:
brede, rechte rug, uitgesproken schoft. Brede en lange borstkas, goed gewelfde ribben. Licht opgetrokken buiklijn, korte lendenpartij, brede en gespierde croupe, licht hellend.

Ledematen:
goed gehoekte voorhand, sterke botten, rechte voorbenen, elastische voormiddenvoeten. Sterke achterbenen, normaal gehoekte knie- en spronggewrichten, goed bespierd, vrij hoog aangezette sprong, evenwijdig.

Voeten:
ovaal, goed gesloten en gewelfd, sterke voetzolen.

Staart: laag aangezet, moet tot op de sprong komen en bedekt zijn met ruig haar. Wordt in rust hangend gedragen, in beweging hoger. Moet tot aan de sprongen komen.

Gangwerk:
vrij, wijd uitgrijpend, veel uithoudingsvermogen.

Vacht: zacht, zeer lang, met krachtrige, golvende slierten (vilvorming), ruw, ruig geitehaar op met name de voorzijde van het lichaam. Korte en dichte ondervacht. Zwart pigment op de lippen en de oogranden.

Kleur:
uniform grijs of gevlekt, izabelkleurig met fawn-kleurige aftekeningen, uniform zwart. Witte aftekeningen zijn toegestaan, maar mogen niet meer dan ca. 20% van de vacht beslaan.

Schofthoogte:
reu 60 cm, teef 56 cm. Een afwijking van +- 2 cm is toegestaan.

Gewicht:
reu 31-37 kilo, teef 27-32 kilo.

Gezondheid van de Bergamasco

Bergamasco

Incidenteel komt heupdysplasie voor bij deze dieren

Verzorging van de Bergamasco

Het eerste jaar kan de hond geborsteld worden, dan begint het vervilten. Grote lappen moeten gescheurd worden tot repen met een breedte van ongeveer 3 cm.

Opvoeding van de Bergamasco

Bergamasco

Hoewel de opvoeding van een Bergamasco niet moeilijk is, moet u ervoor zorgen dat de pup zo snel mogelijk gesocialiseerd raakt. Verder is het belangrijk dat u duidelijk en vooral consequent blijft. Tenslotte moet u de hond al direct leren niet aan de riem te trekken.
Bergamasco's hebben veel beweging nodig. Maak dus naast uw gewoonlijke rondjes regelmatig grotere wandelingen. Het is zaak dat de hond over een omheinde ruimte beschikt, waar hij voldoende beweging heeft. Gezien de aard van het dier, hoort hij niet in de flat en liever ook niet in de stad thuis.

Rasvereniging van de Bergamasco


ers- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Aziƫ;, Vereniging
ers- en Berghonden van Zuid- en Oost-Europa en Aziƫ;, Vereniging

Rucphen
Website: http://www.vhbinfo.com

Popularitieit van de Bergamasco

De Bergamasco staat op dit moment op de 110e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Bergamasco

Soms komt heupdysplasie voor.

Bergamasco pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Bergamasco pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Bergamasco pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Bergamasco fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Bergamasco.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Bergamasco pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Bergamasco hebben ook deze rassen

Meer weten over de Bergamasco ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: onbekend
Kindvriendelijk: onbekend
Gehoorzaam: onbekend
Waaks: onbekend
Kan goed alleen zijn: onbekend
Heeft veel beweging nodig: onbekend
Is sociaal: onbekend

Geef jouw mening!

Deel de info over de Bergamasco:


Afbeeldingen

BergamascoBergamascoBergamascoBergamascoBergamascoBergamasco

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Bergamasco hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^