Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond

Rasgroep van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond

De stamboom van de Zwitserse Sennenhonden is al tweeduizend jaar oud. Toen trokken Romeinse legers naar het noorden. Ze namen grote, zware doggen mee om het meegebrachte vee op te jagen. Naarmate de reis vorderde, werden de kudden kleiner en de honden bleven in de Zwitserse dalen achter. Uit deze honden ontwikkelde zich plaatstelijke varieteiten, die door de boeren voornamelijk als veedrijver, herders-, trek- en waakhond werden gebruikt. Hun gemeenschappelijke naam werd Sennenhond (alpenhond). De rassen werden na verloop van tijd echter erg zeldzaam, maar dankzij een groots opgezette reddingsoperatie en doelgericht fokken, slaagden de Zwitserse kynologen erin ze in stand te houden. De Appenzeller Sennenhond is een van deze vier rassen.

Karakter van de Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond

Energiek, onbevreesd en trouw. Het is echter wel een ras dat een duidelijke, consequente en eerlijke hand nodig heeft om goed te presteren. Dit ras presteert het beste als de baas echt te baas is en de hond behandeld als hond met al zijn talenten en gebreken. De Appenzeller zal als hij het zelf nodig acht het heft in handen nemen. Het is daarom van belang dat de eigenaar weet waar hij of zij aan begint en vanaf het begin voorbij het lieve kopje van de Appenzeller kan kijken. Het uiterlijk van dit ras doet namelijk heel aandoenlijk en lief aan, maar het kunnen ontzettend vervelende honden zijn als ze geen goede leiding krijgen. Een goede leiding krijg je over dit ras niet door te slaan en te schoppen, maar juist door het elke dag consequent en duidelijk zijn.

Rasstandaard van de Appenzeller Sennenhond

Rasbeschrijving Appenzeller Sennenhond
======================================

*Oorsprong ras:
De oorsprong van dit middelgrote ras gaat terug naar de boerenhonden die in de Zwitserse Alpen, speciaal in het kanton Appenzell, van oudsher gebruikt werden als veedrijvers en -hoeders en als waakhonden. Zij behoren samen met de Berner Senner, Grote Zwitser en Entlebucher tot de vier Sennenhondenrassen. Dezelfde kenmerken zien we ook terug bij de andere Sennenhonden: driekleurig, harmonisch, zelfverzekerd en onbevreesd en met één zeer typische eigenschap van de Appenzeller: iets wantrouwend tegenover vreemden. In het begin van de twintigste eeuw legden enkele liefhebbers van deze destijds in uiterlijke verschijning weinig uniforme honden zich toe op de doelgerichte zuivere fokkerij. In 1906 werd toen de Zwitserse Club voor Appenzeller Sennenhonden opgericht. Prof. Dr. Albert Heim, een grote bevorderaar van de Zwitserse hondenrassen, legde in 1914 de eerste standaard voor de Appenzeller Sennenhond vast.

*Karakter
De Appenzeller is een zeer oplettende en alerte hond met een pittig en levendig temperament. Wantrouwend van aard met een zelfverzekerd karakter. Dus aanhalen is in het begin erg onverstandig, negeren en afwachten is bij deze honden het beste. Hij is van een gemiddelde hardheid, verdraagt echter geen harde aanpak maar vraagt als het ware om een consequente en duidelijke opvoeding en leiding, anders neemt hij zeer snel zelf het voortouw. Is zeer gebonden aan het gezin, huis en hof, is daarbij zeer waaks en zal zich doen gelden wanneer het nodig is. Hij heeft een feilloos gevoel voor goed of kwaad, maakt duidelijk onderscheid tussen zijn eigen vertrouwde wereld en al het vreemde daarbuiten. Beweging is voor deze fanatieke berghonden zeer belangrijk. Over het algemeen kunnen het hele goede veedrijvers worden. Ook zwemmen kunnen ze heerlijk vinden. Qua intelligentie worden de Appenzellers gezien als zeer slimme honden.

*Uiterlijke kenmerken

-Algemeen beeld
Middelgrote, vrijwel vierkant gebouwde, in alle opzichten harmonisch ontwikkelde, krachtig bespierde en levendige hond met een humoristische expressie.

-Grootte
Schofthoogte reuen 52 - 56 cm getolereerd 50 - 58 cm
Schofthoogte teven 50 - 54 cm getolereerd 48 - 56 cm

-Gewicht
Reuen 25 tot 32 kg
Teven 20 tot 28 kg

-Hoofd
In afmeting harmonisch in verhouding tot het lichaam. Bovenschedel vrij vlak, het breedst tussen de oren en naar voren toe gelijkmatig toelopend. Lichte groef in het voorhoofd tussen de ogen. Geleidelijk verlopende stop en vrij vlakke overgang van de zijkant van de schedel naar de voorsnuit. Vrij krachtige voorsnuit, die zich naar de neus toe iets versmalt. De lengte van de voorsnuit verhoudt zich tot de lengte van de bovenschedel als 4 : 5. Oren vrij hoog aangezet, aangesloten tegen het hoofd hangend gedragen, driehoekig van model. Bij attentie bij de aanzet opgetrokken en naar voren gedraaid, zodat van voren bezien het gehele hoofd tezamen met de oren uitgesproken driehoekig lijkt. Vrij klein, amandelvormig, donkerbruin iets schuin geplaatst oog met een levendige expressie. Zwarte neus. Schaargebit ( Tanggebit is toegestaan ). Lippen droog en gesloten.

-Hals
Van gemiddelde lengte, krachtig en droog. Diepe borst met duidelijk zichtbare voorborst.

-Lichaam
Vaste en rechte rug. Rond-ovale doorsnede van de ribbenkast. De ruglijn met de benen en de bodemlijn vormen een rechthoek, waarbij de verhouding tussen de schofthoogte en de lichaamslengte 9 : 10 bedraagt. Krachtige lendenen.

-Staart
Hoog aangezet, krachtig, van gemiddelde lengte, dicht behaard met iets langere beharing aan de onderzijde. Bij het gaan boven het kruis en iets zijwaarts opgerold gedragen.

-Benen
Krachtige botten. Lange schuingestelde schouder, bovenarm slechts iets korter dan het schouderblad. Voorbenen van alle kanten bezien recht. Achterbenen met naar verhouding bezien lange voorvoetsbeenderen en goed gehoekte gewrichten. Korte, krachtige, goed gesloten voeten. De wolfsklauwen moeten verwijderd zijn.

-Beharing
Stokhaar, stevig en vlak aanliggend, dicht en glanzend. De onderwol zwart of bruin, grijze onderwol is ongewenst.

-Kleuren
Zwarte of chocolade-bruine grondkleur met roestbruine en witte symmetrische aftekeningen. Roestbruine vlekken boven de ogen mogen niet ontbreken. Duidelijk zichtbare witte bles op het voorhoofd, doorlopend over de voorsnuit en deze omvattend. Wit aan de hals en de borst, dat niet onderbroken mag zijn, aan alle vier de voeten en aan de staartpunt. Het roestbruin aan de benen, ter weerszijden van het hoofd en de voorsnuit en aan de borst dient steeds tussen het wit en de zwarte of chocolade-bruine grondkleur te zijn. Een nekvlek en een smalle halve witte halsring zijn toegestaan, een zeer smalle hele halsring is toegestaan, maar niet gewenst.

-Gangwerk
Ruim en soepel gangwerk met een goede stuwing.

@Cindy@

Gezondheid van de Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond

Appenzellers hebben een levensverwachting van 11-13 jaar. Uitschieters van ouder dan 16 jaar zijn mogelijk. Zij hebben dus de langste levensverwachting van de verschillende Sennenrassen. Door het feit dat bij de start van de raszuiverheid fok dit ras de grootste groep vertegenwoordigers telde, gaat men er van uit dat daardoor weinig van inteelt sprake kon zijn.
Punten van aandacht zijn de gewrichten. Bij de fok moeten de ouders een HD- en PL(patella luxatie)onderzoek hebben gehad. Verder wordt er vaak een Elleboogdysplasie-onderzoek(ED) gedaan. Dit is echter niet verplicht.

Verzorging van de Appenzeller Sennenhond

Dit zijn herdershonden en hebben dus veel beweging nodig. Ze zijn vol energie en moeten deze energie dus met regelmaat kwijt kunnen. Dagelijkse wandelingen en speel beurten zijn dus een must. Ze hebben een korte vacht met onderwol dus in de ruibeurten is dagelijks meerdere keren borstelen wel nodig.

Opvoeding van de Appenzeller Sennenhond

Appenzeller Sennenhond

Dit ras is heel eigenwijze en moeilijk op te voeden. Het is beslist geen hond voor beginnende hondeneigenaren tenzij de nieuwe eigenaren weten waar ze aan beginnen en de hond duidelijk en consequent opvoeden. Een hondencursus is ook belangrijk bij dit ras, het liefst een cursus waarbij naar de hond gekeken word als hond en waarbij menselijke interpretaties van gedrag achterwege gelaten worden. Over het algemeen zijn apenzellerkenners van mening dat het ras het beste presteert bij een duidelijke opvoeding zoals die bijvoorbeeld geleerd word door de Roedelmethode. Positief opvoeden kan ook goede resultaten hebben, maar zullen snel conflictvermijdend gedrag in de hand werken.

Rasvereniging van de Appenzeller Sennenhond


Appenzeller & Grote Zwitserse Sennenhonden, Nederlandse Vereniging van
Appenzeller & Grote Zwitserse Sennenhonden, Nederlandse Vereniging van

Rijksweg 2
7975RS Uffelte
Telefoon: 0521-341684
Website: http://www.sennenweb.nl/


Appenzeller, Entlebucher & Grote Zwitserse Sennenhonden, Nederlandse Vereniging van
Appenzeller, Entlebucher & Grote Zwitserse Sennenhonden, Nederlandse Vereniging van

Didam
Website: http://www.sennenweb.nl/

Popularitieit van de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond staat op dit moment op de 83e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Appenzeller Sennenhond

Het zijn lieve honden voor het eigen gezin en ze leren heel snel. Maar de opvoeding trekt door in het hele gedrag van de hond en het is dus van groot belang dat vanaf het begin op een eerlijke, consequente en zonder fysieke correcties manier duidelijk gemaakt word waar de hond staat. Een Appenzeller zal als het even kan gebruik maken van de situatie. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat hij kan gaan testen op het moment dat de eigenaar ziek is of bijvoorbeeld emotioneel neergeslagen. De hond kan dan 's nachts beginnen te slopen, 'onzinlijk' worden, blaffen als hij/zij het ergens niet mee eens is etc. Deze perioden kunnen afhankelijk van de reactie van de eigenaar wel maanden aanhouden. Een goede opvoeding is bij dit ras dus absoluut geen verspilde moeite.

Appenzeller Sennenhond pup aanschaffen

Pups moeten in een huiselijke sfeer opgroeien met moederhonden. Beide ouderhonden moeten vrij zijn van erfelijke aandoeningen en de gedragstest met een 'A' afgesloten hebben. De gedragstest is erg belangrijk bij dit ras omdat 'Appies' zeer zelfstandig kunnen zijn en een angstige aanleg absoluut niet gewenst is voor dit felle ras.

Appenzeller Sennenhond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Appenzeller Sennenhond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Appenzeller Sennenhond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Appenzeller Sennenhond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Appenzeller Sennenhond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Appenzeller Sennenhond:


Afbeeldingen

Appenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller SennenhondAppenzeller Sennenhond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Appenzeller Sennenhond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^