Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

Rasgroep van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond behoort tot de Rasgroep "Windhonden"

Geschiedenis van de Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

De geschiedenis van de Afghaanse windhond gaat zeer ver terug. De Shikoris, inwoners van Afghanistan, beweren zelfs dat Noach de Afghaanse windhonden een plaats gaf in zijn Ark! Er bestaat geen enkele twijfel over het feit dat de Afghaanse windhond tot de oudste rassen van de wereld behoort.

De Afghaan werd via Engeland uit Afghanistan geïmporteerd in het begin van de 20e eeuw. Afghanen kwamen in het Nederlandse Hondenstamboek voor het eerst voor in deel XXIII van 1929, waarin een vijftal Afghanen wordt vermeld, die sinds 1927 vanuit Engeland in Nederland waren geïporteerd. Deze importen betekenden de start van dit ras in Nederland.
Er bestonden oorspronkelijk eigenlijk 2 rassen: de vlakte-Afghaan en de berg-Afghaan. Het eerste type werd in de lager gelegen gebieden gebruikt voor de jacht op hazen en antilopen; het tweede tot ver in het ruwste hooggebergte voor de jacht op steenbokken, bergherten enz. Op alle verschillen tussen deze Afghanen gaan we hier niet in. De tegenwoordige rashond behoort gefokt te worden naar de Engelse rasstandaard (een boekje met de standaarden van onze rassen en de statuten van de vereniging is bij het secretariaat te koop, evenals het clubboek over de geschiedenis van de NVOW en de rassen in Nederland. Zie voor adressen de algemene informatiepagina van de NVOW ).

De Afghaan heeft een periode gekend van vrij grote populariteit, die de laatste jaren sterk afgenomen is en het is nu weer een vrij zeldzaam ras. Het exotische uiterlijk van de Afghaan wordt door velen bewonderd, evenals de typische zijdeachtige vacht en het zeer stijlvolle, vloeiende en veerkrachtige gangwerk.

Karakter van de Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

Kenmerkend voor een ras dat zelfstandig de prooien moest vangen, is de onafhankelijke aard. De Afghaan is niet geselecteerd op gehoorzaamheid, maar alleen op prestatie, de jachtlust, snelheid, behendigheid en moed. Je neemt er geen om speciaal kunstjes te laten doen (hoewel er in Amerika een circusnummer is met Afghanen!), maar het klikt alleen echt tussen hond en baas als er een wederzijds respect is voor elkaar: men leeft samen en probeert elkaar tot zijn recht te laten komen. Daarbij is de mens natuurlijk degene die de omstandigheden verschaft en bepaalt. Kan men een Afghaan niet het juiste milieu bieden, neem er dan geen. Respect voor de hond houdt ook in dat u hem niet hard behandelt bij de opvoeding, dus zeker geen slaag geeft. De hond zal dan geen respect meer voor u hebben, misschien wel bang voor u zijn, maar u tegelijk verachten. Het wordt dan niets tussen u beiden. Toch moet de hond leren begrijpen dat u in bepaalde opzichten de leider bent die grenzen en wetten stelt waaraan hij zich moet houden.

Een van de voor velen prettige eigenschappen van de volwassen Afghaan is het gedrag binnenshuis: zeer beheerst en rustig en zo totaal anders dan de vrolijke en drukke herders- en jachthondenrassen die door anderen weer zo leuk gevonden worden.
Met andere huisdieren kan de Afghaan meestal zeer goed overweg. Buiten is hij meestal niet agressief tegenover andere honden, maar als hij aangevallen wordt is de echte Afghaan vaak onoverwinnelijk! Bij zeer jonge kinderen die niet weten hoe ze zich moeten gedragen tegenover de hond en wel eens onbewust wreed of onhandig gedrag vertonen, raden wij de Afghaan niet aan.

Rasstandaard van de Afghaanse Windhond

Herkomst
In Afghanistan was hij in bergachtige streken de onstuimige jager op roofwild en de bewaker van huis en haard.

Algemeen voorkomen
Middelgrote, elegante en harmonisch gebouwde windhond, die kracht en snelheid uitstraalt. Gereserveerd en waardig in zijn karakter. Hij heeft veel allure en een oosterse, bijna mysterieuze uitdrukking in de donkere ogen. Getooid met een opvallende, lange, zijdeachtige vacht. Het hoofd wordt trots gedragen. Harmonische gehoekte ledematen met grote voeten. De bevederde staart heeft een karakteristieke ring aan het eind.

Schofthoogte
reuen 68 a 74 cm; teven 63 a 69 cm

Gewicht
23 tot 28 kg

Vacht
De vacht is lang en zeer fijn van structuur. Op de snuit is het haar kort. Op het hoofd is de vacht lang met een kenmerkende kuif met bevederde oren. Vanaf de schoft is haar naar achteren op de rug kort en dicht. Alle kleuren zijn toegestaan.

Gebruik
Zichtjager. Instinctief volgt de Afghaan alles wat beweegt; daarom kan hij het beste op een omheind terrein worden uitgelaten.

Gezondheid
Zeer incidenteel komen heupdysplasie en bepaalde erfelijke oogaandoeningen voor.

Aard
De Afghaan is intelligent en onafhankelijk. Hij is niet echt af te richten maar is van nature toch een gemakkelijke hond in de omgang zolang hij met respect en geduld wordt bejegend. Gehoorzaamheid is hem bij te brengen met respect en een zachte maar consistente hand; op hardheid reageert hij averechts. Hij is vriendelijk maar afstandelijk en voor vreemden terughoudend. Binnenshuis is hij rustig, mits hij voldoende beweging krijgt.

Overig
Een Afghaan moet regelmatig worden geborsteld om klitvorming te voorkomen. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht kan dit één keer per week of meer betekenen. Een bad is alleen noodzakelijk als de vacht vuil is geworden of als de hond voor een tentoonstelling moet worden voorbereid.

bron RvB

Gezondheid van de Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond kan HD (heupdysplasie), Epilepsie en oogafwijkingen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

De HD en oog-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD wordt een rontgenfoto gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.

De uitslag bij de oogtest (ECVO) moet VRIJ zijn en elk jaar herhaald worden.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Afghaanse Windhond

Men kan het feit niet verbergen, dat de vacht van een Afghaan heel wat aandacht vergt en dat men zich er niet met een Jantje van Leiden van af kan maken. De vacht van een Afghaan heeft vrij veel verzorging nodig: het haar klit bij de meeste snel en wordt ook vuil, zodat er vaker dan bij andere rassen gewassen en geborsteld moet worden.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is zeer belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de Afghaan. Tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden kan hij alle lichaamsbeweging die hij nodig heeft verkrijgen in zijn eigen huis en tuin. Hij moet nooit teveel beweging krijgen en zodra hij tekenen van vermoeidheid gaat vertonen, moet hij naar zijn eigen bed kunnen gaan en rusten. Als de Afghaan opgroeit zal hij meer lichaamsbeweging nodig hebben. Een volwassen Afghaan, die te weinig beweging krijgt, kan vrij snel een lastpost in het gezin worden. Met onvoldoende beweging om hem gelukkig te houden zal hij andere dingen bedenken en gaan doen. Deze dingen worden helaas niet altijd op prijs gesteld in het huis. Beweging moet worden gegeven, onafhankelijk van de weersgesteldheid, de toestand van de eigen gezondheid en de beschikbaarheid van tijd.

Opvoeding van de Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond moet men niet hard behandelen bij de opvoeding, dus zeker geen slaag. De hond zal dan geen respect meer voor de baas hebben, is misschien wel bang voor hem, maar zal hem tegelijkertijd ook verachten. Het wordt dan niets tussen baas en hond. Toch moet de Afghaanse Windhond leren begrijpen dat de baas in bepaalde opzichten de leider is die grenzen en wetten stelt waaraan hij zich moet houden.

Rasvereniging van de Afghaanse Windhond


Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse windhondenrassen
De Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse windhondenrassen (kortweg de NVOW) is een landelijke rasvereniging met ruim 250 leden, opgericht in 1935.

De Heiberg 6
4721 SJ Schijf
Telefoon: 06-24737573
Website: http://www.nvow.nl/


Afghaanse Windhond Club Nederland
Afghaanse Windhond Club Nederland

Dorpsstraat 20
6681BN Bemmel
Telefoon: Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen NVOW, Nederlandse Vereniging voor
Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen NVOW, Nederlandse Vereniging voor

Schijf
Website: http:www.nvow.net

Popularitieit van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond staat op dit moment op de 91e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Afghaanse Windhond

Activiteiten
Als extra mogelijkheid tot plezier en ontspanning voor de hond en baas zijn er de windhondenrennen en -coursings. Informeer bij uw vereniging wat dat zoal inhoudt en wie weet gaan baas en hond het beide leuk vinden. Behalve aan sport deelnemen kunt u uw hond ook tentoonstellen als u en de hond dat leuk vinden. Bovendien moet hij dan ook nog mooi zijn in de zin van de rasstandaard en naar de smaak van de keurmeester.

Wel wil de NVOW erop wijzen dat zij van mening is dat pure rensport een niet "passende" activiteit voor onze rastypische Oosterse windhonden is en derhalve het deelnemen aan renactiviteiten geen zekerheid biedt voor de rastypische eigenschappen/kenmerken van onze Oosterse windhonden, omdat:
* De NVOW van mening is dat de werkelijke rastypische kwaliteiten van onze Oosterse windhonden niet uitsluitend beoordeeld kunnen worden aan de hand van prestaties op een renbaan of op een tentoonstellen of op een coursingsveld;
* De NVOW van mening is dat de drie takken van "sportactiviteiten" veel kunnen betekenen voor onze honden en hun eigenaren, echter de totale kwaliteit van een rastypische Oosterse windhond dient uit meerdere invalshoeken bekeken te worden.

Als u een teef hebt en de hond heeft voldoende waarde als fokdier, kunt u er ook mee gaan fokken. Ook dat is een liefhebberij op zichzelf: mooi maar vaak ook met teleurstellingen; begint eer ge begint!

De mentaliteit van de baas
De mentaliteit van de baas is heel belangrijk voor een gelukkig samenleven. Want Afghanen zijn anders: dat geldt vooral ook voor hun karakter. De Afghaan is misschien wel de minst "hondse" onder alle rassen. Ze hebben een introverte geaardheid, zien op vele zaken neer en maken een rustige, trotse indruk. De baas moet er dan ook rekening mee houden dat de Afghaan geen slaafse ziel, geen uitvoerder van bevelen in de zin van "direct gehoorzamen" is. "Leven en laten leven" is de grote kunst bij de omgang met de Afghaan. De Afghaan voortdurend onder appèl te willen houden of scherpe bevelen te willen geven, zou de beste methode zijn om mens en dier van elkaar te vervreemden.

Denkt u er vooral zorgvuldig over na alvorens u tot de aanschaf van een Afghaan overgaat. Laat de hond niet de kans lopen dat hij na een tijdje weer weg moet. Mocht u wel een Afghaan nemen, dan wensen we uw hond fijne huisgenoten toe die hij zeker zal waarderen. En als u een echte liefhebber van dit ras wordt, dan kunt u er eigenlijk nooit meer buiten.

bron NVOW

Afghaanse Windhond pup aanschaffen

een pup kost tussen 600 en 2000 euro
je moet erop letten dat de puppen niet bang zijn als je bij de werp kist komt dat ze allemaal naar je toe willen gaan en dat ze in huis zijn groot gebracht

Afghaanse Windhond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Afghaanse Windhond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Afghaanse Windhond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Afghaanse Windhond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Afghaanse Windhond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Afghaanse Windhond:


Afbeeldingen

Afghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse WindhondAfghaanse Windhond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Afghaanse Windhond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^