Intelligentie van honden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik heb geen idee waar dit topic hoort, dus ik plaatste het even bij 'leuke honden verhalen'.




Hebben honden ook een bepaald intelligentie? Een soort "niveau"? En kun je het merken als je eigenlijk een beetje dommige hond hebt, en een intelligente hond? Dat vraag ik me echt af.. Het lijkt me wel dat honden dit ook hebben, net als mensen. En kun je dat testen?
Ik heb een keer gehoord over een soort proefje met een doekje. Het enige wat je hoeft te doen is het doekje op de kop van je hond leggen. Begint hij meteen te schudden? Dat is slim. Probeert hij het eraf te halen met zijn poot/poten? Dat is erg slim. Maar blijft hij gewoon stil zitten? Dat is niet zo slim.
Ik heb écht geen idee of het waar is, hoor.. Dus ik dacht 'laat ik het eens op HP vragen!"

:-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Intelligentie van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Haha, dan is mijn hond erg doen, die laat het gewoon zitten hahahah O-)

Ik denk dat het testen van inteligentie niet kan. Net als bij IQ testen bij mensen, dit is een moment opname en kan de ene keer heel hoog zijn, en de andere keer heel laag. Dit ligt aan wat voor vragen er gesteld worden.

Denk dat je het meer kan zien in hoe je hond op dingen reageert. Net als met dat doekje, hoe lost hij het op. Zo hadden ze een keer honden in een doos opgesloten om te kijken hoe snel ze er uit komen. Heel zielig, en totaal niet aan te raden! Maar daar aan kan je zien hoe "slim" zijn.

En slim, wat is slim.. De ene kan goed rekenen, maar heeft totaal geen ruimtelijk inzicht, en de andere is een kei met puzzels maar kan geen boek lezen..

Wat is slim..

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Erg dom... O-) niet erg doen..

honden page profiel Demi & JuneauDemi & Juneau 3 doggies

honden foto van Demi & Juneau

Heb het nog nooit geprobeert, zal het straks meteen eens uit proberen!
Maar ik merk wel dat Juneau hier bijvoorbeeld best slim is.

We waren gewoon aan het wandelen, in de buurt. Ergens waar we nog nooit gelopen hadden.
Juneau liep los, en er stond een speeltuintje met een hek er om heen.
Juneau kwam aan de ene kant van het hek te lopen en ik aan de andere kant.
Op een gegeven moment kon Juneau dus niet meer verder (het hek ging de bocht om).
Je zag hem even verschrikt kijken van ´oh shit´ en toen wilde hij snel de weg terug rennen, maar hij stopte en je zag hem denken. Toen ging hij met de bocht van het hek mee en kon toen verderop het hek uit en weer richting mij.

Hij kon niet weten of zien dat hij er langs kon daar en toch was dit de snelste weg om weer bij mij te komen. Dat vond ik slim.

honden page profiel Demi & JuneauDemi & Juneau

honden foto van Demi & Juneau

Maar je hebt bijvoorbeeld honden die ontzetten veel kunnen. Maar doen enkel en alleen wat de baas zegt. Dat vind ik knap, maar niet slim.

Je hebt ook honden die echt zelf nadenken en tot oplossingen of ideeën kunnen komen.
Dat vind ik slim.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Maar je hebt bijvoorbeeld honden die ontzetten veel kunnen. Maar doen enkel en alleen wat de baas zegt. Dat vind ik knap, maar niet slim.

Je hebt ook honden die echt zelf nadenken en tot oplossingen of ideeën kunnen komen.
Dat vind ik slim. "


Precies! Bink zoekt niet naar een oplossing, geloof ik. Behalve als hij door water moet! Dat haat hij namelijk, haha. Laatst wandelde ik op het weiland hier naast, en er lag een enorme waterplas. Een aantal mensen hebben er bakstenen in gelegd zodat je met droge voeten erdoorheen kan. Bink dacht in eerste instantie 'no way! Hier ga ik niet doorheen! Shit, wat nu?!'je zag hem kijken, en ineens kwam hij op het fabeltastische idee om over de stenen te wandelen. Normaal gesproken was hij snel weggerend óf er met tegenzin in geplonst!
Dat vond ik best een slimme actie van hem. Maar sommige dingen..? Dan ligt zijn bot onder de stoel, en hij kan er niet bij. Dan gaat hij net zo lang naar zijn bot kijken tot het naar hem toe komt wandelen, dat is dan weer niet zo slim, haha!

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Honden zijn sowieso best slim. De ene hond is slimmer dan de andere hond. Zo staan de border collie, poedel en Duitse herder in de top 3 van de meest intelligente honden.

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

" Honden zijn sowieso best slim. De ene hond is slimmer dan de andere hond. Zo staan de border collie, poedel en Duitse herder in de top 3 van de meest intelligente honden. "


Ik denk de Bull niet echt.. Althans, Bink niet! Hahaha

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

" Dan ligt zijn bot onder de stoel, en hij kan er niet bij. Dan gaat hij net zo lang naar zijn bot kijken tot het naar hem toe komt wandelen, dat is dan weer niet zo slim, haha! "
Hij laat het door een ander oplossen, dat is best slim!

Er is een boek over intelligentie bij honden


honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje




Haha, nu je het zegt.. Dat is wel waar eigenlijk! :-)

honden page profiel J&SJ&S

honden foto van J&S

" Ik heb geen idee waar dit topic hoort, dus ik plaatste het even bij 'leuke honden verhalen'.




Hebben honden ook een bepaald intelligentie? Een soort "niveau"? En kun je het merken als je eigenlijk een beetje dommige hond hebt, en een intelligente hond? Dat vraag ik me echt af.. Het lijkt me wel dat honden dit ook hebben, net als mensen. En kun je dat testen?
Ik heb een keer gehoord over een soort proefje met een doekje. Het enige wat je hoeft te doen is het doekje op de kop van je hond leggen. Begint hij meteen te schudden? Dat is slim. Probeert hij het eraf te halen met zijn poot/poten? Dat is erg slim. Maar blijft hij gewoon stil zitten? Dat is niet zo slim. Ik heb écht geen idee of het waar is, hoor.. Dus ik dacht 'laat ik het eens op HP vragen!" :-) "


Of hij is zo slim om niet aan alle spelletjes van het baasje mee te doen: heb je hem weer, doe maar niet of ik er niets aan vind, doet 'ie het ook niet weer. ;-)

De ene hond zal slimmer zijn dan de ander. Maar denk dat er geen domme honden bestaan. Soms lijkt een hond het niet te snappen, maar of dat dom is? Denk dat zelfstandigheid, koppigheid en meerdere karaktereigenschappen ook een rol spelen bij de bepaling van intelligentie?

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat je dat zelf behoorlijk kunt inschatten. Mijn vorige hond leerde binnen 3 dagen om de deur open te maken, bij Dobby duurde het 3 weken. En dan deed mijn vorige hond het nog door op de achterpoten de klink naar beneden en naar voren te trekken, en Dobby met een balletje + touwtje aan de deur. Later hebben we Chico geleerd om met een stukje profiel wat we op poothoogte aan de deur hadden geschroefd de deur open te maken. Binnen 2 dagen had hij dat ook door, alleen door de macht der gewoonte wou hij nog wel eens opspringen.

Op dezelfde manier kon ik mijn vorige hond de schoenen of de pantoffels laten halen, en als hij per ongeluk de verkeerde schoen meenam kon hij de "andere" halen. Okee, soms als ik pech had zat ik met 3 enkele schoenen van 3 paren, maar toch, heel vaak deed hij het goed. Dobby, nuh uh. Snapt er geen jota van.

Het is makkelijker in te schatten als je al honden hebt gehad, met vreemde honden vergelijken is lastiger. Ik heb wel eens gehoord dat een Border Collie ergers iets van 1000 woorden kent. Dus de bal, blok, schaap, vogel, en dan ook die objecten kent.

honden page profiel ingeinge

honden foto van inge

dat voorbeeld van dat doekje daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat dat meer afhankelijk is van de "goedheid" van de hond. Als ik zo'n doekje op Yor z'n kop leg, laat hij het ook liggen. Maar daarentegen heeft hij wel veel zelfoplossend vermogen! Laatst had ik de dummy in de sloot gegooid, maar vlak langs de kant. Hij wilde schijnbaar het water niet in, dus bedacht zelf dat als hij dan met zijn poot in het water zou gaan graven, die dummy vanzelf naar hem toe kwam drijven! Nou, dát vind ik nou intelligent.

En het lerend vermogen. De ene hond moet echt een miljoen keer een oefening doen om hem te snappen en te leren, en Yor heeft het na 3x door.

Volgens het doekje zou hij dus dom zijn, maar aan wat hij laat zien is hij weer heel intelligent zijn. Toch? O-)

honden page profiel Pumba@PebblesPumba@Pebbles

honden foto van Pumba@Pebbles

Er bestaat ergens een lijst met hondenrassen en de mate van intelligentie. Zover ik weer staat de border collie nog steeds op nummer 1. Daarnaast moet je niet vergeten dat elk hondenras gefokt is op specifieke kwaliteiten en dat hij in die categorie dus uit zal blinken en in andere niet.
Een bloedhond zal het uitstekend doen bij speurwerk maar niets presteren als agility hond. Dat wil niet zeggen dat hij dom is!
Wanneer je je Bull terrier aanspreekt op de ingefokte kwaliteiten dan kun je waarschijnlijk heel veel met hem. Het instinct prikkelen zogezegd. Maar als je van hem gaat verlangen dat hij Border Collie kunstjes gaat doen dan wordt je teleurgesteld, dat zit er gewoon niet in.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Haha, nu je het zegt.. Dat is wel waar eigenlijk! :-) "
Het is maar wat je belangrijk vindt als hond. Zelf doen of je personeel gebruiken O-)

honden page profiel Solenn&FellowSolenn&Fellow

honden foto van Solenn&Fellow

Iedere hond is erg slim, maar je kan je hond trainen om slimmer te laten worden. Bijvoorbeeld je wilt dat je hond niet in het water gaat.. Dan duw je hem een beetje zodat hij in water valt, en daarna moet je hem erg gaan troosten. Dit moet je doen in zijn puppietijd, dan werkt het wat beter. Want later als je hond wat ouder is, durft hij niet meer in het water, want in zijn puppietijd is hij erg geschrokken van het water en durft hij niet meer. Je kan een hond dus wel wat wijser maken, maar dat hangt ervan af hoe graa je dat wilt. En hoeveel tijd je er in steekt. Je hebt ook van die grappige hondenspelletjes waarbij hij heel goed moet ruiken. Dus het baasje is eigenlijk een beetje verantwoordelijk om een hond wat wijser te maken met een situatie eromheen.

honden page profiel J&SJ&S

honden foto van J&S

" Iedere hond is erg slim, maar je kan je hond trainen om slimmer te laten worden. Bijvoorbeeld je wilt dat je hond niet in het water gaat.. Dan duw je hem een beetje zodat hij in water valt, en daarna moet je hem erg gaan troosten. Dit moet je doen in zijn puppietijd, dan werkt het wat beter. Want later als je hond wat ouder is, durft hij niet meer in het water, want in zijn puppietijd is hij erg geschrokken van het water en durft hij niet meer. Je kan een hond dus wel wat wijser maken, maar dat hangt ervan af hoe graa je dat wilt. En hoeveel tijd je er in steekt. Je hebt ook van die grappige hondenspelletjes waarbij hij heel goed moet ruiken. Dus het baasje is eigenlijk een beetje verantwoordelijk om een hond wat wijser te maken met een situatie eromheen. "


Pardon? Dat is niet je hond slimmer trainen, dat is je hond bang maken. Vind dit niet de manier...

honden page profiel Pumba@PebblesPumba@Pebbles

honden foto van Pumba@Pebbles

Hier een lijstje dat ik vond van slimme en domme honden.
Ik ben het er niet helemaal mee eens overigens want de honden genoemd onder DOM zijn wel degelijk slim maar dan op een heel ander gebied. (zoals al uitgelegd hierboven)

Slimme honden

Border Collie
Poedel
Duitse herder
Golden Retriever
Dobermann
Shetlandse schaapshond
Labrador Retriever
Papillon (epagneul nain continental)
Rottweiler
Australische Veedrijvershond

Domme honden

Afghaanse Windhond
Basenji
Bulldog
Chow Chow
Borzoi
Bloedhond
Pekinees
Beagle
Mastiff
Basset

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Hmm.. Nu ik het zo lees, denk ik dat ik het verkeerd heb.
Iedere hond is intelligent, iedere hond is intelligent op een bepaald gebied. :-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Susan Clothier (amerikaanse trainer/gt) heeft een artikel over "moeilijk trainbare" rassen geschreven. Nog leuk om te lezen ook.
http://www.suzanneclothier.com/the-articles/hard-train

honden page profiel NikaNika

honden foto van Nika

" Zo staan de border collie, poedel en Duitse herder in de top 3 van de meest intelligente honden. "


Deze honden vind ik eerder slaafs dan slim. Zelfs op een snikhete dag zullen ze doen wat hun baasje vraagt. De mijne willen dan gewoon verkoeling zoeken en liefst niet te veel bewegen.
DAT is pas slim ;-)

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Ik heb 2 best wel ( al zeg ik het zelf ) slimme honden.
Sorry kan alles openmaken. Deuren, kastjes en volgens mij, als we haar bij de koelkast zouden laten heeft ze dat ook zo door.

Lola is slim op een andere manier.
Lo haalt mij erbij als haar iets niet lukt. Verder is ze heel volhardend. Zij krijgt meestal haar zin wel.

Heeft ze honger dan ramt ze de hele voerbak door de kamer. Ik heb verschillende bakken water staan. Als er ook maar eentje leeg is, komt ze dat wel even melden hoor.

Sorry heeft ook meteen door of er ergens een stukje lekkers ligt voor ze, of wanneer je iets in je zak hebt. Ze kan het ook perfect aanwijzen.
Het enige dat ik hoef te doen is ergens een commando aan verbinden en hup, ze heeft weer iets nieuws geleerd.

Toch vind ik Lo niet dommer, ze heeft er alleen niet zoveel behoefte aan om bezig gehouden te worden door trucjes en andere gekkigheid.

honden page profiel Solenn&FellowSolenn&Fellow

honden foto van Solenn&Fellow

"

Pardon? Dat is niet je hond slimmer trainen, dat is je hond bang maken. Vind dit niet de manier... "


nee, je hebt wel gelijk. Maar je hond gaat nu niet meer het water in. En je zit ook weer niet te wachten dat je hond kletsnat is. Want onze vorige hond dook de hele tijd in het vieze water. En het stonk heel erg dan in ons huis. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Maar ik heb het een beetje verkeerd geschreven.. Je moet hem niet duwen.. Maar elke hond gaat wel eens keer in de puppyperiode in het water om te kijken wat het is tijdens een wandeling. Dus het is eigenlijk niet om je hond slimmer te maken, maar het is wel handig als je je hond niet nat wilt hebben.

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Jack pikt de opdrachten bij jonge hondencursus snel op...intelligent?...ik noem het eerder leergierig..hij gaat er totaal voor...de nieuwe uitdaging gaat hij aan.
Het staat volgens mij wel allemaal vast met zijn karakter.

honden page profiel Solenn&FellowSolenn&Fellow

honden foto van Solenn&Fellow

Maar je traint ook je honden.. Bijvoorbeeld bij behendigheid of van die trucjes. En als je hond die trucjes kan is het wel heel erg leuk én handig! ;-)

honden page profiel Byela van RivaByela van Riva

honden foto van Byela van Riva

Honden zijn pas slim als ze goed problemen kunnen oplossen. De wolf kan dit vele male beter dan de huishond.
Dus niet of je goed kan trainen of goed luisteren.
Ik vind dieren die zelfbewust zijn een stuk intelligenter dan dieren die het niet zijn.
Dit kan je zelf goed testen door middel van de spiegelproef http://nl.wikipedia.org/wiki/Spiegelproef
Of dit betekent dat de ene hond slimmer is dan de andere kan je moeilijk zeggen doormiddel van 1 test.
Je kan het ook vaak zien hoe ze jagen in groepen, sommige honden snappen er niets van, andere begrijpen het meteen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik vind goed kunnen leren en intelligentie twee verschillende dingen die wel samen kunnen voorkomen.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

Die lijsten van Stanley Coren zijn vooral gebaseerd op trainbaarheid...niet echt op ruwe intelligentie.

Dit was vroeger ook bij de IQ test voor mensen zo. Men ging ervan uit dat

Leren = Intelligentie

veel later kwam men pas tot de conclusie dat ongeschoolde mensen ook bijzonder slim konden zijn, ookal wisten ze veel minder. Langzaam werden nieuwe tests ontwikkeld zoals de Wechsler en de Stanford-Binet...die meten verschillende vormen van intelligentie, en de eigenlijke resultaten van een IQ test worden dan ook uitgedrukt in subtests, en dan ook nog performaal en verbaal.

Bij de Stanford-Binet weet ik het niet...maar de Wechsler heeft wel nog steeds een subtest voor daadwerkelijke kennis. De Raven(ook een test) aan de andere kant meet puur visuele patroonherkenning, maar word meer gebruikt voor ruwe schattingen van iemand's niveau...die nemen ze meestal af in combinatie met een onderzoek naar het een of ander, psychologisch...om een profiel van de persoon op te bouwen.

Zo zou het bij honden ook moeten gaan, wil je het echt meten.

Mijn hond leert bijvoorbeeld heel snel, kan mijn gedragingen perfect voorspellen en is erg slim in het uitdagen van andere mensen. Maar leg ik een snoepje onder het tafelkleed, snapt ie niet dat ie dat kleed gewoon op kan tillen. Je ziet hem dan letterlijk op het kleed happen, in de ijdele hoop toch het snoepje op te eten. Na een halve minuut ofzo help ik hem dan toch maar.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Iedere hond is erg slim, maar je kan je hond trainen om slimmer te laten worden. Bijvoorbeeld je wilt dat je hond niet in het water gaat.. Dan duw je hem een beetje zodat hij in water valt, en daarna moet je hem erg gaan troosten. Dit moet je doen in zijn puppietijd, dan werkt het wat beter. Want later als je hond wat ouder is, durft hij niet meer in het water, want in zijn puppietijd is hij erg geschrokken van het water en durft hij niet meer. Je kan een hond dus wel wat wijser maken, maar dat hangt ervan af hoe graa je dat wilt. En hoeveel tijd je er in steekt. Je hebt ook van die grappige hondenspelletjes waarbij hij heel goed moet ruiken. Dus het baasje is eigenlijk een beetje verantwoordelijk om een hond wat wijser te maken met een situatie eromheen. "


@Solenn, dit heeft helemaal niets met slim te maken. Eerlijk gezegd wind ik me behoorlijk op als ik zo'n advies lees. Angst gebruiken om een hond door jouw ongewenst gedrag af te leren :'(

Je wilt toch een relatie met je pup op basis van vertrouwen en veiligheid. Dit heeft niets te maken met vertrouwen. De mens wordt een onbetrouwbaar wezen door dit soort acties. Het past niet binnen een positieve en respectvolle verstandhouding en opvoeding. Behandel je dier zoals je zelf behandeld wilt worden, met liefde geduld en respect.

honden page profiel Byela van RivaByela van Riva

honden foto van Byela van Riva

Goed kunnen leren is zeker een belangrijk bij intelligentie. Vooral leren van je fouten.
Maar dat hangt af van de methode en de motivatie, mensen denken vaak dat de hond zich maar moet aanpassen aan mensen. Als de hond dan niet luistert betekend niet dat de hond dom is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Intelligentie van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Pup alleen laten...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^