Intelligentie van honden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

@Wendy

hoe zie je dat...

(voorbeeld: een intelligent kind kan goed leren maar met gym een stuntel zijn)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Intelligentie van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Byela van RivaByela van Riva

honden foto van Byela van Riva

Misschien een beetje offtopic, maar dit zie ik een hond nog niet doen. :-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"

Deze honden vind ik eerder slaafs dan slim. Zelfs op een snikhete dag zullen ze doen wat hun baasje vraagt. De mijne willen dan gewoon verkoeling zoeken en liefst niet te veel bewegen.
DAT is pas slim ;-) "


Hier zoeken onze Bc's gewoon verkoeling hoor en hebben helemaal dat slaafse niet om te willen werken. Jammer dat je het op een grote hoop gooit of heeft het een andere rede?

honden page profiel Solenn&FellowSolenn&Fellow

honden foto van Solenn&Fellow

"

@Solenn, dit heeft helemaal niets met slim te maken. Eerlijk gezegd wind ik me behoorlijk op als ik zo'n advies lees. Angst gebruiken om een hond door jouw ongewenst gedrag af te leren :'(

Je wilt toch een relatie met je pup op basis van vertrouwen en veiligheid. Dit heeft niets te maken met vertrouwen. De mens wordt een onbetrouwbaar wezen door dit soort acties. Het past niet binnen een positieve en respectvolle verstandhouding en opvoeding. Behandel je dier zoals je zelf behandeld wilt worden, met liefde geduld en respect. "


Sorry.. Maar zelf heb ik het niet gedaan.. Heb het ergens gelezen.. Dus zelf heb ik mijn hond dat niet aangedaan. Dus als ik het advies van je leest, heb je helemaal gelijk! ;-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

"

Sorry.. Maar zelf heb ik het niet gedaan.. Heb het ergens gelezen.. Dus zelf heb ik mijn hond dat niet aangedaan. Dus als ik het advies van je leest, heb je helemaal gelijk! ;-) "


Slecht advies, dus nooit doen. Bovendien kun je prima op andere positieve manieren leren dat je hond niet zomaar te water mag. Het voordeel is dan dat je hond niet voor altijd bang is voor water en je toch ook de leuke dingen kunt blijven doen rondom en in water.

honden page profiel LupiLupi

honden foto van Lupi

Inteligentie, of 'slim' zijn gaat zoveel verder... het is een allesomvattend begrip van een aantal zaken. Ik vergelijk het met mensen, maar de meeste zaken komen ook bij honden aan bod denk ik.

Een IQtest bestaat uit een 'performaal' en 'verbaal' gedeelte. Verbaal: woordenschat, taalbegrip...

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110106144252.htm

Performaal gaat over rekenvaardigheden, maar ook probleemoplossend vermogen (ik denk nu aan het reeds genoemde verhaal van de hond die de weg naar zijn baasje zocht aan het hek). Dit is bij elke hond anders. Als je een hond voor een eerste maal een activity bal geeft... kan er vanalles gebeuren. Ik ken honden die er de hele tijd naar blaffen uit frustratie omdat de koekjes er niet uit geraken en ze het niet (en nooit zullen) begrijpen. Anderen moeten getraind worden (lupi kostte het twee daagjes oefenen) anderen proberen gewoon uit zichzelf (in de mond nemen, met de neus ertegen, met de poot... en hopla)

Daarnaast zijn er nog zaken zoals emotionele inteligentie, wat ik bij snoezelhonden, of honden die zelf bijna therapeutisch kalmerende signalen naar andere honden zenden, heel mooi vind.
Geheugen speelt een grote rol in het leren va truukjes
Maar ook (psycho)motoriek: denk maar aan alle doggydancers, agilitykampioenen, gehoorzaamheid....

En een hoop eigenschappen die de zaak alleen maar vergemakklijken: goede concentratie kunnen opbrengen (psoms probleem bij hyperactieve honden, hoe slim ze ook zijn, de info gaat aan hen voorbij), motivatie, 'will to please' (jep de bordertjes...), basisvertrouwen in het baasje, gezonde portie initiatief en interesse in nieuwe dingen rondom

En dan zijn er 'specialekes' die al deze eigenschappen in zich hebben.... :-D


Je hoort het... het zit niet zo simpel denk ik dan :-)

honden page profiel pienpien

honden foto van pien

Ja wat is slim?
Ik heb Faith, een border collie, leert heel snel pikt alles na 1 of 2 keer op heeft een enorme will to please en is altijd in voor (nieuwe) oefeningen.
Of dat intelligent is, men vindt van wel.

Dan heb ik ook nog J-jay, een vuilnisbak, kan heel veel oefeningetjes maar is het na 1 of 2 keer beu en gaat me aan zitten kijken of ze water ziet branden... heeft een enorme will to be pleased.
Gooit ook al haar charmes in de strijd om haar zin te krijgen.
Men vindt haar oo zo schattig, mooi en aandoenlijk,
ik denk dat dat misschien wel intelligenter is.... O-)

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Wel een leerzaam topic...zou er best wel wat meer van willen weten.

-misschien nog meer boek adviezen?

honden page profiel NikaNika

honden foto van Nika

"

Hier zoeken onze Bc's gewoon verkoeling hoor en hebben helemaal dat slaafse niet om te willen werken. Jammer dat je het op een grote hoop gooit of heeft het een andere rede? "


Het was niet gemeen bedoeld. Het was op hondenschool duidelijk te merken dat de BC's en Herders er plezier in hadden om te werken voor hun baas. Onze hondjes deden het goed maar verder waren ze gewoon blij als de les erop zat.
Dus als schoothondeneigenaren werd er onder elkaar wel wat gegrapt dat die andere honden slaafjes waren. Ja, je moet wel wat als je hond daar een kop van desinteresse trekt O-)
Mini bijvoorbeeld, ging vaak met haar rug naar de instructeur zitten O-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

" Misschien een beetje offtopic, maar dit zie ik een hond nog niet doen. :-)

"


Ook dit kan weinig zeggen over de mate van intelligentie van de kraai(geen commentaar hoor :-) ) dit gebruiken van 'gereedschap' kan aangeleerd zijn door de ouders(net zoals bij apen) dus zou je je moeten af vragen of dit intelligentie is of aangeleerd gedrag ;-)

Bekijk dit anders ook eens, misschien ook wel interessanthttp://youtu.be/XK6JYU7DNBk :-)

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

@ Beyela van Riva

ik denk dat jou stelling ook nog "dicht bij de natuur" ligt of heb ik dat mis?

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Haha, dan is mijn hond erg doen, die laat het gewoon zitten hahahah O-)

Ik denk dat het testen van inteligentie niet kan. Net als bij IQ testen bij mensen, dit is een moment opname en kan de ene keer heel hoog zijn, en de andere keer heel laag. Dit ligt aan wat voor vragen er gesteld worden.

Denk dat je het meer kan zien in hoe je hond op dingen reageert. Net als met dat doekje, hoe lost hij het op. Zo hadden ze een keer honden in een doos opgesloten om te kijken hoe snel ze er uit komen. Heel zielig, en totaal niet aan te raden! Maar daar aan kan je zien hoe "slim" zijn.

En slim, wat is slim.. De ene kan goed rekenen, maar heeft totaal geen ruimtelijk inzicht, en de andere is een kei met puzzels maar kan geen boek lezen..

Wat is slim.. "


Een echte iq test is niet de ene keer hoog en de ene keer laag, hoor. De vragen zijn zo opgesteld, dat je de antwoorden niet fout kan hebben, zeg maar, als je ze weet. Het s een stuk inzicht en ontwikkeling. Er kan een klein verschil inzitten, maar ls er grote verschillen waargenomen worden is er meer aan de hand.

Ik denk dat er slimme honden zijn en ook domme honden. Net als bij mensen.
Alleen wordt er van een mens veel meer gevraagd.

honden page profiel Byela van RivaByela van Riva

honden foto van Byela van Riva

" @ Beyela van Riva

ik denk dat jou stelling ook nog "dicht bij de natuur" ligt of heb ik dat mis? "


In dit geval wel ja, maar dit waren een paar voorbeelden waar ik mee te maken heb gehad.
Er zijn zoveel facetten dat het moeilijk te zeggen is of een hond slim is.
Domme honden herken je meestal makkelijker :-D

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Interessant filmpje J&T. Ik wist het al, maar dit is aan de hand van filmpjes duidelijk uitgelegd :-) Hij zegt dat die 3 pogingen niet zomaar 3 zijn. Jammer dat hij dit niet verder uitlegt.

Ik heb al eens eerder op het forum in soortgelijk topic een simpel voorbeeld gegeven wat je thuis kunt doen. Aan de hand hiervan kun je zien hoe verschillend honden oplossinggericht zijn. Deels zal er ook aangeleerd gedrag bij te pas komen (als wij in het verleden te snel geholpen hebben zal de hond eerder om hulp vragen).

Je zet de kamerdeur op een kleine kier. In het zicht van de hond rol je een brokje onder de deur door. Niet an de kant van de kier, maar de kant dichtbij de scharnieren.

Hoe komt je hond (of niet) bij het brokje.

Ook kun je een geliefd voorwerp aan een touwtje binden en dit onder een lage bank rollen, waarbij het touwtje onder de bank uitsteekt.

Lukt het de hond om het speeltje te bemachtigen.



honden page profiel marleen marleen

honden foto van marleen

wanneer een hond je aandacht vraagt om hem te helpen is hij volgens mij niet slim maar is hij gewoon aan het uittesten in hoeverre jij hem ter dienst staat.
Het slimme er aan is dat ze vlug door hebben wat ze moeten doen om je aandacht te krijgen.
Die van mij gaat echt iets ergens achter gooien, bijv. een balletje achter de zetel, om er dan op te staan blaffen en terwijl kijken van hoelang duurt het voor ze me hier gaan helpen.
Ik los dit op door het er wel achteruit te halen, om van het geblaf verlost te zijn, maar verwijder het object ook onmiddellijk, zodat hij weet dat dit eigenlijk geen zin heeft.

dikwijls wordt het begrip slim gebruikt in situaties waarin een hond alles aan het proberen is om een trapje hoger te geraken op het rangordeladdertje. Dit is dan niet slim maar natuurlijk gedrag.
Het ene ras is hierin natuurlijk behendiger als de andere en het ene ras heeft ook vlugger een truckje door als een ander ras.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

alle honden zijn juist zeer inteligent vind ik.
honden moeten 2 talen kennen.
hondentaal en mensentaal.
onze lichaamstaal is toch iets anders dan van honden (te beginnen dat wij geen staart hebben)
en de reactie van honden als wij maar een beetje geiriteerd klinken .. honden geven ons dan de ruimte.

en die zakdoek op de kop?
ik zie de zakdoek op de kop laten zitten, een teken van vertrouwen.
baasje legt iets op mijn kop..het zal wel veilig zijn..laat maar liggen.
dat vertrouwen vind ik bijzonder.
(andere honden vertrouwen hun baasje net zoveel, maar vinden die zakdoek op hun hoofd niet fijn)

Sasja is ook inteligent, maar zeer terughoudend door haar verleden.
ik heb zeer veel herhaling met haar nodig en om haar een nieuw kunstje te leren kan het soms wel 2 maanden duren.
maar ze is wel inteligent...ze kan me vertellen dmv lichaamstaal waneer ze de tuin in wilt.
een blik kan me vertellen of ze honger heeft.
ze kan me vertellen waneer ze de bank in wilt..(lichaamstaal)
en waneer haar waterbak leeg is.

honden doen dagelijks veel meer dan dat wij denken.

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Vergeleken met mijn vorige hond vind ik mijn boxer Mickey best slim, ze zoekt echt een manier om iets voor elkaar te krijgen maar het moet wel iets zijn wat ze zelf leuk vindt anders kan ze behoorlijk eigenwijs zijn. Als iets heel lastig is en ik zeg "zal ik je even helpen" doet ze een stapje achteruit en mag ik het oplossen.
Als pup had ik een grote spiegel even in de gang gezet, zij ertegen blaffen en grommen, toen er geen reaktie kwam keek ze achter de spiegel snuffelde even en heeft nooit meer interesse in de spiegel getoond. Net zoals met de t.v. na het snuffelen en blijkbaar de conclusie trekken dat het niet echt is er totaal geen interesse meer in.
Ik doe wel al jaren veel snuffel en zoek bal spelletjes, liefst zo moeilijk mogelijk verstoppen in dingen, vindt ze geweldig leuk, maar ze is nogal vasthoudend dus ze wil het vaak langer spelen dan ik er soms zin in heb O-)

honden page profiel marleen marleen

honden foto van marleen

@ilona en sasja

ben er niet mee eens dat honden mensentaal zouden kennen, ze kennen bepaalde woorden, gekoppeld aan oefeningen, commando's en beloningen maar dat is het.
Ze reageren wel op onze lichaamstaal. Je kan perfect dingen aanleren zonder je stem te gebruiken.
Maak je maar eens héél groot en ga voor je hond staan, als je de leider bent zal hij hierop reageren door heel klein te worden.
Dit mag je niet doen met een dominante hond want dan krijg je brokken.
Toch het bewijs dat onze lichaamstaal wel degelijk heel belangrijk is.

honden page profiel KaiKai

honden foto van Kai

" ok dit kan weinig zeggen over de mate van intelligentie van de kraai(geen commentaar hoor ) dit gebruiken van 'gereedschap' kan aangeleerd zijn door de ouders(net zoals bij apen) dus zou je je moeten af vragen of dit intelligentie is of aangeleerd gedrag

Bekijk dit anders ook eens, misschien ook wel interessanthttp://youtu.be/XK6JYU7DNBk "


Maar dat zijn individuele vergelijkingen.

Dat de aap dit leert van moeder aap, en die dat weer geleerd heeft van oma aap, wil zeggen dat er ooit een aap (of een groepje apen) was wat dit wel degelijk voor zichzelf heeft uitgevogeld.

Zo is het met mensen toch ook? Onze gezamenlijke cultuur is opgebouwd door de meer heldere lichten van onze soort...en er zijn wel degelijk honden die slimmer zijn dan mensen.

Intelligentie en het leren op zich heeft ook een genetische kant.

Epigenetica (het aanpassen van gen expressie door de omgeving) heeft een doorslag op volgende generaties. In deze spreek je over een soort "collectief bewustzijn" waarin de soort gezamenlijk tot een nieuw kunnen komt, doordat een enkel individu iets heeft ontdekt.

Zo was er een geval in Amerika waarin een bepaald type vogel(een of andere mus geloof ik) leerde hoe ze melkflessen konden openen...en er vervolgens van drinken zonder te verzuipen. In een tijdsbestek van maanden (veel te kort voor vogels om door heel Amerika door te te vliegen) konden alle afzonderlijke vogels dit.

Het is denk ik niet slim om individuele zaken te bespreken als je het eigenlijk over soorten hebt ("is de Aap of de Hond slimmer?") In dit geval is het niet duidelijk, omdat de aap geen leer/denk proces laat zien.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Dat de aap dit leert van moeder aap, en die dat weer geleerd heeft van oma aap, wil zeggen dat er ooit een aap (of een groepje apen) was wat dit wel degelijk voor zichzelf heeft uitgevogeld.

Veel dingen worden vaak bij toeval ontdekt, zonder dat daar een 'plan' aan ten grondslag ligt. Maar zodra iets werkt wordt het aangeleerd gedrag en overgegeven van moeder op kind.

Zodra de hond doorheeft dat hij aan het touwtje moet trekken om succes te scoren wordt het aangeleerd gedrag. Net zoals de volwassen hond leert dat het succes heeft om te zorgen dat de pup niet bij de lijn kan. Maar goed, dan gaat het weer over leerprocessen :-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" @Wendy

hoe zie je dat...

(voorbeeld: een intelligent kind kan goed leren maar met gym een stuntel zijn) "
Het meeste leren op school heeft met onthouden te maken.
Intelligentie heeft meer te maken met inzicht, probleemoplossendvermogen en zelf verbanden zien zonder dat die voorgekauwd zijn.
Dat is dus mijn mening, voordat er een semantiekdiscussie losbarst.

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

er komt heel wat psychologie aan de orde ;-)

honden page profiel Prins J.J.Prins J.J.

honden foto van Prins J.J.

http://www.mecehv.nl/files/mec/iq_test_honden.pdf

Weet niet precies wat ik ervan moet denken, maar op zich wel leuk om te doen (al zou ik zelf test 4 en 5 overslaan)

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Mijn inziens is er nogal een verschilletje tussen intelligentie en 'slim' zijn..

Een BC leert heel snel nieuwe dingen, kan goed anticiperen op wat er gebeurt en verbanden leggen, doet vrijwel alles om de baas blij te maken.. en ja, dat laatste hoeft lang niet altijd 'slim' te zijn. Zo kan de gemiddelde Engelse Bull 'slimmer' zijn dan een BC die zijn/haar baas probeert te pleasen O-)

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Mijn inziens is er nogal een verschilletje tussen intelligentie en 'slim' zijn..

Een BC leert heel snel nieuwe dingen, kan goed anticiperen op wat er gebeurt en verbanden leggen, doet vrijwel alles om de baas blij te maken.. en ja, dat laatste hoeft lang niet altijd 'slim' te zijn. Zo kan de gemiddelde Engelse Bull 'slimmer' zijn dan een BC die zijn/haar baas probeert te pleasen O-) "


Daar ben ik het niet mee eens. Een bc doet echt alles om zijn baasje blij te maken. De baas bepaalt toch wat hij van een bc verlangt of niet?
Hetzelfde van de engelse bull.....
Ik vind dit allemaal ver gezocht en met menselijke gedachten er over.

Anoniem (Gast)

Ze zeggen wel eens dat je door middel van de aantal haren onder de kin van een hond kan zien hoe slim hij is door de haren te tellen hoe meer hoe slimmer whaaaaa wat us hier van waar ???????

honden page profiel Paul  (Eefke † )  FoskePaul (Eefke † ) Foske

honden foto van Paul  (Eefke † )  Foske

Ja, honden zijn intelligent. Als je een heel klein tipje van de sluier wilt oplichten van hoe een hond denkt en doet, moet onder meer maar eens het boek van Alexandra Horowitz lezen. Als je dat uit hebt kun je alleen maar respect voor je hond hebben.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Intelligentie van honden." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Pup alleen laten...
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^