Help! Agressie bij mijn Border collie.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Hallo,

Ik heb een Border Collie van bijna 3 jaar en hij begint zich agressief te gedragen tegen vreemde mensen en tegen bepaalde honden. Vooral pitbulls. Als hij ze al ziet en is los, dan bedenkt hij zich niet, rent erop af en springt er gewoon op om dus te gaan vechten! Als ik nu bijv, een pitbull zie, doe ik hem direct aan de lijn, maar hij reageerd dan ook erg agressief. Hij is absoluut niet sociaal met honden, alleen 1! Tegen onbekende mensen is hij ook niet sociaal. Als onbekende kun je hem niet aaien en als je te snel op hem (of mij) afloopt, dan kan hij aanvallen. Weet iemand hoe je dit gedrag kunt corrigeren?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Mena

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! Agressie bij mijn Border collie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EmEm

honden foto van Em

Heb je hem van pup af aan? Hoe is hij gesocialiseerd? Is hij je eerste hond?

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

En hoe kun je een Border Collie leren om niet bang te zijn voor kleine kinderen (leeftijd t/m circa 8/10 jaar)? Daar is hij namelijk ook erg onvoorspelbaar tegen. Als ze met een balletje gaan gooien gaat alles prima, dan brengt hij ze ook netjes terug en legt hij ze voor de voeten, maar als kinderen hem willen aaien kan hij ook uitvallen!

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ik zuo hem in ieder geval niet meer los doen als hij zo aggresief kan reageren naar mensen, kinderen en andere honden.. en snel een gt zoeken. verder zou ik gaan kijken naar hoeveel geestelijke uitdaging je hem geeft.. wat doet hij op een dag om geestelijk moe te worden?

succes ermee!

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Ik heb hem vanaf 8 week en hij is niet mijn eerste hond. Als pup zijnde heb ik hem altijd bij andere honden gelaten, zodat hij met ze kon spelen en socialiseren. In die 8 week is hij wel met kinderen geweest. Waar hij vandaan kwam waren kleine kinderen. Er waren eerst ook nog andere dingen. Hij was (toen ik hem net had) bijv. ook doodsbenauwd voor een borstel! Zodra ik een borstel pakte, kroop hij helemaal weg en durfde hij niet meer te komen. Dit is inmiddels al helemaal goed.

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Ik doe oefeningen met hem zoals, achter, turn, onder, over kleine bosjes springen etc etc. Geen schapen o.i.d.

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Vooral met de frisbee.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

en hoeveel tijd per dag besteed je aan die oefeningen? laat je hem ook bepaalde dingen zoeken.. bijv. een balletje verstoppen of snoepjes...

ik denk dat het ook een soort verveling kan zijn, maar ik ken jouw en je hond natuurlijk helemaal niet en voor goed advies zou je een gedragsdeskundige moeten vragen die jullie kan beoordelen en tips kan geven ;-)

en zoals ik al zei.. alle risico's voorkomen door hem niet meer los te doen op openbare plekken.. niet alleen gevaarlijk voor de omgeving, maar als er iets mis gaat heb je ook nog de kans dat je hem kwijt raakt..

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Ik besteed gemiddeld 2 uur aan de frisbee, oefeningetjes, balletjes. Ik verstop ze nooit nee. Vaak gooi ik ze en zoekt hij uit zichzelf al, omdat hij niet kijkt waar ze naar toe gaan. Hij gaat echt op het geluid af.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

" Ik besteed gemiddeld 2 uur aan de frisbee, oefeningetjes, balletjes. Ik verstop ze nooit nee. Vaak gooi ik ze en zoekt hij uit zichzelf al, omdat hij niet kijkt waar ze naar toe gaan. Hij gaat echt op het geluid af. "

tja.. dan valt dat als rede af denk ik...

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Kan het zijn dat ik niet helemaal "de baas" ben? Ik behandel Bowie (mijn Border Collie) namelijk wel als mn kindje..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Kan het zijn dat ik niet helemaal "de baas" ben? Ik behandel Bowie (mijn Border Collie) namelijk wel als mn kindje.. "


Hoe uit zich dat bij jou dan?

honden page profiel EmEm

honden foto van Em

"

Hoe uit zich dat bij jou dan? "


Daar ben ik ook wel benieuwd naar.

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Hij slaapt nog net niet bij mij in bed zeg maar.. Hij ligt naast me op de bank, hij gaat eigenlijk altijd mee, ik besteeds heel veel aandacht aan hem, ik speel heel veel met hem. Hij ligt op zn rug bij mij op schoot te slapen.

Wat ook een probleem is , is dat hij niet eet als ik er niet ben en dat als hij bij iemand anders is en ik ben er niet, wil hij niet bij diegene komen. Hij gaat dan heel zielig en alleen in een hoekje liggen en wachten totdat ik terug ben. Dan pas komt hij. En als ik thuis kom, of bij diegene dan begint hij pas met eten of wil hij aandacht van andere mensen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Denk je niet dat je misschien te veel doet met hem?
Komt hij per dag aan 18uren echte rust,in een bench of op een prikkel arme plek in huis?Dat is heel belangrijk. Je kunt ook aan houden 1uur wakker=2 uren rust.

Kijk eens naar deze link,dat gaat over stress bij de hond. Jouw hond klinkt al een hond met veel stress,een hond gaat zoveel en vaak uitvallen als hij dood en dood moe is en al een hele tijd zijn binnen gekomen prikkels niet goed kan verwerken. Waar je je snel in vergist is dat je met een BC uren moet wandelen of trainen per dag,maar dat is niet zo,ook deze werkhond heeft echt voldoende rust nodig om stabiel te blijven en simpele dingen als een kind of andere hond kunnen negeren,kiezen voor conflict vermijdend gedrag,die van jou ,kiest voor de aanval,dat betekend echt dat hij teveel aan zijn koppie heeft.

http://scooterandfriends.homestead.com/Lezersservice_Hondenleven_8__Stress.pdf

Een goede GT kan je ook helpen met inzien wat er verkeerd gaat met je hondje.
www.calmingsigns.nl

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Echt? Nooit aan gedacht! Ik wist niet eens dat dat bestond! Maar krijgt hij die rust dan snachts niet? De laatste wandeling die ik met hem maak is rond 11 uur. De volgende dag gaat hij er gemiddeld pas weer rond 9/10 uur uit. Ik zal eens op die site kijken!

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Ooh , verkeerd gelezen. 18 uur rust.. Nee, ik denk niet dat hij daaraan komt nee.

honden page profiel EmEm

honden foto van Em

Dat laatste vind ik niet heel vreemd. Border Collies zijn over het algemeen geen allemansvrienden en hij is blijkbaar erg aan zijn baasje (jij dus) gehecht. Veel honden hebben hier last van. Is hij vaak bij andere mensen?

Ik denk als ik het zo lees niet dat het een dominantieprobleem (of rangordeprobleem) is, maar dat is heel moeilijk te zeggen zo via een forum. Het zou het beste zijn als je er zo gauw mogelijk een gedragstherapeut bijhaalt die verstand heeft van zaken. Ik stuur je wel even een PBtje.

Tijdens het wandelen, heeft hij dan aandacht voor je? Probeer ervoor te zorgen dat jij het allerbelangrijkste en allerleukste bent in het leven van je hond. Aandacht voor de baas moet iets geweldigs opleveren, bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje of iets héél bijzonder lekkers (gerookte kip of gedroogde lever of iets dergelijks). Hij moet jou zo belangrijk gaan vinden dat hij helemaal geen tijd heeft om met vreemde mensen of honden bezig te zijn. Één keer roepen moet genoeg zijn om hem direct naast je te hebben, zodat hij geen schade kan aanrichten. Als dit een onmogelijke opgave is voor hem is de enige oplossing hem muilkorven en/of hem aangelijnd houden.

Om hem aan vreemde mensen te wennen zou ik een aantal mensen en kinderen die bekend zijn met honden vragen je te helpen. Laat hen hem iets lekkers geven. Wen hem eraan dat mensen = lekkers. Leer hem dat mensen niet bedreigend of gevaarlijk zijn. Op een gegeven moment kan je proberen hen je hond voorzichtig onder de kin of in de nek te laten aaien terwijl ze hem iets geven. Hij moet rustig wennen aan aanrakingen van vreemde mensen, doe dit niet te snel. Als hij gromt of uitvalt, stop dan direct en negeer hem volkomen (draai je rug naar hem toe). Als hij echt gericht probeert de bijten of een persoon 'aanvalt' vind ik dat je hem best even heel kort maar krachtig in de lip mag knijpen. Doe dit niet te vaak om zijn vertrouwen in jou als baas niet te beschamen. Als dit goed gaat kan je steeds een stapje verder gaan. Op een gegeven moment kunnen ze hem misschien proberen op zijn rug en flank te aaien. Op de kop aaien is erg bedreigend voor veel honden dus dit zou ik, zeker nu nog, achterwege laten. Ik zou in elk geval niemand toestaan snel op hem af te lopen. Desnoods roep je tegen die persoon dat je hond dat niet tolereert. Je kan dit soort situaties beter voorkomen, want elke slechte ervaring die hij opdoet maakt het probleem lastiger op te lossen.

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

http://scooterandfriends.homestead.com/Lezersservice_Hondenleven_8__Stress.pdf

Het lukt me niet om die link goed te openen en te lezen. Hij start op met Adobe (als kleine plaatjes) en hij wil niet op bijv. wordpad. En wat is een GT eigenlijk? :$

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Een GT is een gedragstherapeut, als je je provincie noemt kunnen we er eentje aanraden ;-)

Hoe is zijn socialisatie geweest bij de fokker?

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Dat honden niet eten als het baasje er niet is, is heel normaal, dit hoort bij het roedelgevoel wat honden nu eenmaal hebben.

Dat hij zo agressief is tegen andere honden en mensen is niet echt normaal, maar is moeilijk te beoordelen van achter een scherm, daarvoor zouden wij de hond eerst moeten zien zeg maar ;-) . Het kan heel goed zijn dat de hond jou beschermt, en dat gewoon niemand bij jou in de buurt mag komen, en dat bepaald zij dus.

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Hij is niet heel vaak bij andere mensen. Als hij je kent is het ook verder ook geen probleem. Dan zal hij je niet aanvallen. Behalve kinderen.. Als hij ze kent en ze willen hem aaien, verstijft hij gewoon en bij sommige draait hij dan om en loopt hij weg , maar het is ook al voorgekomen dat hij ze wou aanvallen. Kon dan net optijd ingrijpen, dus tot nu toe GELUKKIG nog niks gebeurd!

Tijdens het wandelen heeft hij heel veel aandacht voor me. Hij kijkt continu naar me, houdt me in de gaten, loopt een klein stukje voor mij uit, draait zich om (richting mij) en gaat liggen, wachten tot ik terug kom. Als ik bijv. zomaar een andere richting op zou lopen, komt hij me direct achterna. Ik probeer hem dan ook zoveel mogelijk af te leiden d.m.v een frisbee of balletje die ik dan mee neem. Als ik dit niet mee heb, gebruik ik een stokje om hem af te leiden. Hij is absoluut niet geïnteresseerd in eten als we buiten zijn en eet dus ook alleen maar binnen in een huis als ik er ben.

Als ik hem roept komt hij ook direct bij me, tenzij er hondjes bij me zijn die hij niet leuk vind. Dan blijft hij op een afstand, maar het gevaarlijke vind ik dat hij het ene moment heel goed kan reageren, laat hij alles toe, het andere moment negeert hij de andere honden , draait om en loopt weg en het volgende moment valt hij aan uit het niets.

Het is per mens ook verschillend.

Wat dat laatste betreft over kinderen en snoepjes kan ik inderdaad proberen! Maar dit zal dan alleen binnenshuis lukken.. Hij neemt niks van mensen aan zodra we buiten zijn. Momenteel probeer ik het met bijv. een balletje. Dat gaat namelijk wel goed!

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Dat is jammer dat je de link niet kan bekijken.Kun je geen Adobe reader downloaden(heb ik ook ooit gedaan)Of snap ik het verkeerd?

GT= Gedrags Therapeut.
Je hebt ook een GD en dat staat voor Gedrags Deskundige.
Die kan je echt op weg helpen.

Ik heb nog een link over stress:
http://www.schnauzervereniging.nl/Gedrag/gedrag11.htm

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

" Een GT is een gedragstherapeut, als je je provincie noemt kunnen we er eentje aanraden ;-)

Hoe is zijn socialisatie geweest bij de fokker? "


Hoe de socialisatie bij de fokker was , weet ik niet precies.. Toen ik naar de fokker toe kwam voor Bo, zat hij in een grote kennel, en ik heb hem toen ook gelijk meegenomen. Het leken me wel mensen die goed zijn voor hun honden en dus ook voor de puppies.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Heb je de moederhond wel gezien? Ik zou vooral kiezen voor een goede gedragstherapeut, deze kan met je meekijken wat er gebeurd en hoe jij daarin handelt, en zo goede tips en adviezen geven.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" Behalve kinderen.. Als hij ze kent en ze willen hem aaien, verstijft hij gewoon "
Dat is een grote rode vlag! Hij verstijfd van angst/spanning en als die waarschuwingen genegeerd blijven worden bijt ie vroeger of later.
http://www.livingwithkidsanddogs.com/videos-hugskisses.html

honden page profiel Lo&SoLo&So

honden foto van Lo&So

Een vervelend probleem. Ik heb dit met een herplaats Bullmastiff gehad, mijn vorige reu.
Een heel ander soort hond maar het valt op te lossen.

Allereerst, het is goed om je te realiseren dat je hond niet elke hond leuk hoeft te vinden.
Je kan je hond dit ook niet leren.
Je kan je hond echter wel leren om een andere hond te negeren. Hij hoeft er immers niet mee te spelen.
Dit luistert heel nauw en ik raad je aan om hier een gedragsdeskundige bij in de arm te nemen.

Een gedragsdeskundige kan ook zien waarom jouw hond uitvalt en hierop de juiste aanpak gebruiken.

Tot die tijd zou ik hem aan de riem houden en uit de buurt van kinderen.

honden page profiel janinejanine

honden foto van janine

ik heb er niet zoveel verstand van maar van wat ik hier op het forum begrijp zijn Borders nogal stresskippen....

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker

honden foto van BC & CC

" ik heb er niet zoveel verstand van maar van wat ik hier op het forum begrijp zijn Borders nogal stresskippen....

"


Ik denk dat dat zo ongeveer de grootste generalisatie ever is. ;-)
Ze zijn gewoon gevoelig(-er)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! Agressie bij mijn Border collie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Junto's eerste cursus
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^