Help! Agressie bij mijn Border collie.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lisa (Gast)

" ik heb er niet zoveel verstand van maar van wat ik hier op het forum begrijp zijn Borders nogal stresskippen....

"


Het zijn met name honden die heel gevoelig zijn voor geluid, licht, aanrakingen ed.
Juist omdat ze daar jarenlang op gefokt zijn.. bij een gemiddelde schapenboer krijgen ze heel wat minder prikkels te verwerken dan dat wat in een modern huishouden gangbaar is (no offense), en worden ze vrijwel alleen gebruikt voor dat wat ze het beste doen: werken. Zoals in de link hierboven al stond, mensen willen tegenwoordig zoveel van hun hond. De ene dag behendigheid, dan naar het bos, dan mee op visite etc., tsja, als je dan een ras hebt die erg gevoelig is voor veel prikkels dan kan het emmertje overlopen wanneer je niet voldoende rust geeft. En het erge is dat mensen juist met een Border Collie van de buitenwacht dan adviezen krijgen dat ze er nog veel meer mee moeten gaan doen. Gevolg is nog meer prikkels en je hebt een hyper, naar andere honden uitvallende en naar kinderen uitvallende hond.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! Agressie bij mijn Border collie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" ik heb er niet zoveel verstand van maar van wat ik hier op het forum begrijp zijn Borders nogal stresskippen....

"


Dat vind ik erg overdreven en zeker als je al zegt dat je het ras niet eens kent....omdat er hier over een probleem gesproken wordt schijnt het hele ras dit in jouw ogen te hebben.


Volgens mij is het grote probleem met deze BC hij veel te veel aandacht krijgt bij alles wat hij doet. Er is geen time-out ingebouwd van jongs af aan. BC's kunnen erg gericht op de baas zijn en als je dit steeds gaat versterken blijft er weinig vrijheid over voor de hond en baas.

kim (Gast)

hoi mena ik ben kim en mijn vriendin heeft ook een border collie die is heel goed afgericht had je je hond al vanaf toen die een puppy was of later was die toen die een pup was ook al agresief of niet verder heb ik er niet veel verstand van succes !!

kim (Gast)

o ja ik was nog iets vergeten om te vertellen border collie's zijn heel inteligent ik weet niet of je dat al wist ik denk het wel en inteligent betekent slim het zijn hele slimme honden succes nog ermee doei!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

@cia: ik wordt daar altijd een beetje ongemakkelijk van een hond die zo gefixeerd en afhankelijk is.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" @cia: ik wordt daar altijd een beetje ongemakkelijk van een hond die zo gefixeerd en afhankelijk is. "



Juist daarom is het belangrijk dat er een time-out ingebouwd wordt. Wij zeggen niet voor niks dat je verplichte rust moet geven aan de BC.

Ik heb er nu eentje van 6,5 maanden en ze wil niks liever dan 'werken". Hoe meer ik dus doe hoe hyper ze wordt. Bij mij gaat ze al na 2 oefeningen die ze goed uitvoert de bench in. Dus je begrijpt hoe ze op de training is met een uur les. Na de les ontploft bij haar dan de spreekwoordelijke "bom". Dit uit zich in 10 minuten rengedrag aan de lijn. Uitrazen is de enige oplossing op dat moment....Daarna kan ik rustig met haar het terrein verlaten.

Thuis gaat ze na wat gedronken te hebben meteen in de bench en ze slaapt zeker 4 uur....Zou ik dit negeren en toch doorgaan dan krijg je een stuk van de TS haar probleem op je bordje geschoven.

Het is een uitdaging en niet eentje heeft dit zo sterk gehad bij onze honden maar ik werk erg graag met haar. Zeker als ik kleine stukjes vooruitgang boek in haar hyper gedrag.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

De Border is gefokt voor het schaapdrijven en meer niet, bij het schaapdrijven moet de Border zichzelf kunnen beheersen, het adrenaline peil is dan wel hoog maar niet te hoog. In dit werk komt de Border tot zijn recht, hij kan hier niet als een doldwaze tekeer gaan want dan gaat het mis, hij moet leren beheersen, schaapdrijven is een rustige beheerste “sport” , aan de éne kant is de Border gericht op de schapen en aan de andere kant moet de Border goed luisteren naar de aanwijzingen van de handler, ik denk dat dit een beetje in het vergeethoekje is gekomen, door de hoge mate van intelligentie van de hond en wat wij mensen hier allemaal uit kunnen halen, wordt er zo gigantisch veel van dit ras verlangt. Alle regels die gelden voor andere honden wat betreft rust, regelmaat en reinheid geldt zeker voor een Border.

Doe je ding met je Border, vraag niet teveel van hem, denk ook niet "hij moet los om zijn energie kwijt te raken" hou hem maar aan de riem voorlopig en leer hem eerst op die manier zichzelf te beheersen, niet alle honden tolereren dit gedrag van jou Border en als je de verkeerde treft kan je wel eens een probleem hebben en dat je naar de DA moet of nog erger. De hond kunstjes leren is heel erg leuk en helemaal niet erg, maar niet afdoende voor een goede opvoeding .

Anoniem (Gast)



Dat weet ik inderdaad. Ik stuur hem dan altijd weg, weet alleen niet goed hoe ik ermee om moet gaan.

Anoniem (Gast)

" hoi mena ik ben kim en mijn vriendin heeft ook een border collie die is heel goed afgericht had je je hond al vanaf toen die een puppy was of later was die toen die een pup was ook al agresief of niet verder heb ik er niet veel verstand van succes !! "


Hallo,
Ik heb Bowie al vanaf 8 week, maar toen ik hem net kreeg was hij echt overal bang voor. Zelfs als ik een borstel in mn handen had, kroop hij direct weg en verstopte hij zich ergens onder.
Dit is inmiddels al verholpen, maar heeft heel veel tijd gekost.

honden page profiel Joëlle <3 Sammie Joëlle <3 Sammie

honden foto van Joëlle <3 Sammie

Misschien is het een goed idee om je hond wat meer duidelijkheid te geven. Ik ken een hond die ongeveer de zelfde problemen had als jij schetste. Toen hij wat meer als hond en wat minder als kind werd behandeld ging het steeds beter. Ik denk dat een hond zich ook het gelukkigst voelt als hij weet waar hij aan toe is, en als hond behandeld wordt. Ook zie je vaak dat BC's overvraagd worden. Omdat het zulke intelligente honden zijn moeten ze mentaal worden uitgedaagd, maar het is soms lastig om maat te houden. Ook borders moeten lekker kunnen scharrelen buiten en hebben zeker ook genoeg rust nodig. Als je een hond dingen vraagt waaraan hij niet, of net kan voldoen kan hij onzeker worden. Verder denk ik dat het slim is om een optijd een GT te raadplegen, zodat je hond niet de gewoonte ontwikkeld dit gedrag te vertonen in bepaalde situaties. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter het gedrag om te buigen is.

honden page profiel cootjecootje

honden foto van cootje

ik las hier ergens dat border collies moeilijk naar vreemde zijn.....dat wil ik even ontkrachten
een border collie staat eigenlijk vriendelijk open voor mens en dier.......da´s wel het uitgangspunt
bij mij helpen ze desnoods een inbreker.....als hij het maar met enthousiasme vraagt

een bordercollie....consquent maar wel vriendelijk opvoeden en vooral de geest prikkelen

even nog een vraagje....is je border collie raszuiver

honden page profiel Bugs      **Taz**Bugs **Taz**

honden foto van Bugs      **Taz**

Ik ben van mening dat je niet alle borders over 1 kam kan scheren.
Er zitten grote verschillen tussen, de ene is wel terughoudend naar vreemde en de ander niet..
Ze zijn wel gevoeliger, maar om nou te zeggen dat het stresskippen zijn, ben van mening dat dat niet het geval is.

kathleen (Gast)

Hallo allemaal,
tijdens mijn zoektocht naar agressie bij honden kwam ik op deze site.
Het verhaal van Mena klink mij heel bekend in de oren.
Mijn border collie Ibeau :-) is sinds enkel maanden (hij is nu 2 jaar) agressief geworden naar vreemde mensen en anderen honden (niet alle, ik weet niet waarom andere honden wel en andere niet). Hij laat zich enkel aaien door mensen die hij kent. Naar vreemde mensen verstijft hij en kan hij aanvallen! Hij gromt soms ook naar mij of mijn man, soms als ik wil dat hij binnen komt en hij wil nog buiten blijven of gisteren we waren beide (mijn man en ik) hevig aan het lachen en wat wild aan't doen en toen werd hij heel boos op mijn man (blaffen en snappen). Op de hondeschool denken ze dat het dominatie is , hij kan ook wel eens rijden op zijn kussen vooral als mijn man en ik vb. aan't lachen zijn samen.
Ik denk dus nu aan castratie, zou dit helpen?

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Hoi Kathleen,

Castratie is voor reuen die alleen maar bezig zijn met loopse teefjes. Dit gedrag wat jou hond laat zien is dat niet. Vandaar dat ik niet zou gaan voor castratie.

Hoe benaderen vreemde mensen hem? Hoe willen ze hem aaien? Heb je daar wel eens aangedacht? Als hij wil aanvallen wat doen jullie dan? Straffen jullie hem? En hoe?

Hoe benaderd je man hem? Regelmatig met een lage stem? Hoe is zijn lichaamhouding? Buigt hij voorover? Hoe roepen jullie hem naar binnen?

Allemaal vragen over jullie eigen gedrag. Vaak draait het daarom. Door onze houding kan een gevoelige hond de verkeerde signalen krijgen van ons.

En wat doe je verder met je border qua activiteiten? Kortom veel vragen en ik hoop dat deze wil beantwoorden want dan kunnen we gericht advies geven.

Groetjes van Esther

Anoniem (Gast)

18 uur rust per dag :s ???? Wie laat zijn hond 18 uur rusten per dag? Daar kom ik zeker niet aan...

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

" 18 uur rust per dag :s ???? Wie laat zijn hond 18 uur rusten per dag? Daar kom ik zeker niet aan... "


Hier rusten ze echt wel zo veel.
Probeer het maar eens een week, ik kan je nu al vertellen dat je hond een stuk relaxed zal zijn.

Anoniem (Gast)

" ik las hier ergens dat border collies moeilijk naar vreemde zijn.....dat wil ik even ontkrachten
een border collie staat eigenlijk vriendelijk open voor mens en dier.......da´s wel het uitgangspunt
bij mij helpen ze desnoods een inbreker.....als hij het maar met enthousiasme vraagt

een bordercollie....consquent maar wel vriendelijk opvoeden en vooral de geest prikkelen

even nog een vraagje....is je border collie raszuiver "



Ja, Mijn border collie is raszuiver.

Gr. Mena

kathleen (Gast)

Hoi Ester,

bedankt voor je vlotte antwoord.

Ibeau heeft 1 zwarte kant en 1 witte kant op zijn kop waardoor hij er erg schattig uit ziet :-) De meeste mensen die hem willen aaien gaan vrij direct naar hem toe. Dan zeg ik 'gelieve niet te aaien, hij heeft dit niet graag'. De mensen die zelf een hond hebben laten ibeau eerst snuffelen wat geen probleem geeft maar als ze hem dan willen aaien gaan zijn oren plat en verstijft hij. Als ik hem dan niet snel genoeg roep (altijd aan de lijn) of de mensen zien dit niet, begint hij te blaffen naar die persoon waardoor die schrikt en terug trekt. Van de hondeschool krijgen we de tip om die mensen ibeau een koekje te geven om 'mensen met lekkers te associeren'. Ik wil wel graag dat hij hier mee om kan gaan zodat ik beter op mijn gemak ben als ik ga wandelen waar er veel mensen zijn.
Als hij wil aanvallen zeggen we streng "nee, foei" en trekken we hem weg (dit kan enkel zo want luisteren doet hij dan niet meer). Indien hij los in de tuin is en we willen dat hij komt omdat hij als ne gek naar een egel aan't blaffen is kan het enkel door naar hem toe te gaan en de ruimte op te eisen ( met nodige gegrom tot gevolg).
Wat ik ook raar vind is dat als hij zo een crisisje heeft gehad hij direct in zijn bench gaat zitten met kop omlaag, zonder dat wij dit vragen of komt hij heel erg fletsen en kopjes geven. Precies of hij begrijpt dat hij dit niet had mogen doen maarja.... ik ben dan toch maar weer goed verschrokken.

Mijn man is strenger dan ik maar toch reageert Ibeau feller (harder grommen, snappen) naar hem. Mijn man legt hem ook al eens op zijn rug als hij te hevig is. Zou hij zo reageren omdat hij per sé boven mijn man wil staan? Ik neem vaak het wandelen en de hondeschool op mij , mijn man speelt frisbee of voetbald met hem of gaat fietsen.Qua activiteit denk ik wel dat we OK zitten.

Groetjes,
kathleen

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

"


Ja, Mijn border collie is raszuiver.

Gr. Mena "


Mag ik vragen van welke fokker hij komt?
Als hij uit nest gekomen is en al overal bang voor was lijkt het mij niet zo'n hele goede socialisatie.

Overigens zijn onze 6 border collie's geen stresskippen.
Ze vinden mensen erg leuk maar wild vreemde moeten niet zo even over de heen gaan hangen om ze te aaien.
Ze zullen geen van alles bijten of aanvallen maar zijn dan wel onder de indruk.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Hoi Ester,

bedankt voor je vlotte antwoord.

Ibeau heeft 1 zwarte kant en 1 witte kant op zijn kop waardoor hij er erg schattig uit ziet :-) De meeste mensen die hem willen aaien gaan vrij direct naar hem toe. Dan zeg ik 'gelieve niet te aaien, hij heeft dit niet graag'. De mensen die zelf een hond hebben laten ibeau eerst snuffelen wat geen probleem geeft maar als ze hem dan willen aaien gaan zijn oren plat en verstijft hij. Als ik hem dan niet snel genoeg roep (altijd aan de lijn) of de mensen zien dit niet, begint hij te blaffen naar die persoon waardoor die schrikt en terug trekt. Van de hondeschool krijgen we de tip om die mensen ibeau een koekje te geven om 'mensen met lekkers te associeren'. Ik wil wel graag dat hij hier mee om kan gaan zodat ik beter op mijn gemak ben als ik ga wandelen waar er veel mensen zijn.
Als hij wil aanvallen zeggen we streng "nee, foei" en trekken we hem weg (dit kan enkel zo want luisteren doet hij dan niet meer). Indien hij los in de tuin is en we willen dat hij komt omdat hij als ne gek naar een egel aan't blaffen is kan het enkel door naar hem toe te gaan en de ruimte op te eisen ( met nodige gegrom tot gevolg).
Wat ik ook raar vind is dat als hij zo een crisisje heeft gehad hij direct in zijn bench gaat zitten met kop omlaag, zonder dat wij dit vragen of komt hij heel erg fletsen en kopjes geven. Precies of hij begrijpt dat hij dit niet had mogen doen maarja.... ik ben dan toch maar weer goed verschrokken.

Mijn man is strenger dan ik maar toch reageert Ibeau feller (harder grommen, snappen) naar hem. Mijn man legt hem ook al eens op zijn rug als hij te hevig is. Zou hij zo reageren omdat hij per sé boven mijn man wil staan? Ik neem vaak het wandelen en de hondeschool op mij , mijn man speelt frisbee of voetbald met hem of gaat fietsen.Qua activiteit denk ik wel dat we OK zitten.

Groetjes,
kathleen

"


Juist doordat je man strenger is gaat hij harder grommen,snappen!
Je hebt een hond die al die aandahct niet aankan.Er wordt als ik het zo lees veel en vaak over zijn eigen hondse grenzen heen gegaan. Dominant is het niet,hij kan gewoon niet praten.Zijn grommen en uitvallen is zijn'praten'.Hiermee zegt hij de situatie niet prettig vindt.

Heel veel honden houden er helemaal niet van om over de kop geaaid te worden,of uberhaupt geaaid te worden(dat is ook een mensenlijk iets,honden aaien elkaar nooit als ze lief zijn voor elkaar,die likken liever elkaars oren uit...misschien een tip voor mensen die hem toch liefde willen geven op straat ;-) )
Het aaien kun je beter onder de kin doen,of op de borst. Je mensen laten hurken,het lichaam een beetje zijwaarts afwenden.
Rechtop staan en voor over buigen is intimiderend voor je hond,zeker een hele gevoelige en die heb jij.

Lees deze linkjes eens door,dat gaat over de lichaamstaal van de hond:

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

Lisa (Gast)

" Ibeau heeft 1 zwarte kant en 1 witte kant op zijn kop waardoor hij er erg schattig uit ziet :-) De meeste mensen die hem willen aaien gaan vrij direct naar hem toe. Dan zeg ik 'gelieve niet te aaien, hij heeft dit niet graag'. De mensen die zelf een hond hebben laten ibeau eerst snuffelen wat geen probleem geeft maar als ze hem dan willen aaien gaan zijn oren plat en verstijft hij. Als ik hem dan niet snel genoeg roep (altijd aan de lijn) of de mensen zien dit niet, begint hij te blaffen naar die persoon waardoor die schrikt en terug trekt. Van de hondeschool krijgen we de tip om die mensen ibeau een koekje te geven om 'mensen met lekkers te associeren'. Ik wil wel graag dat hij hier mee om kan gaan zodat ik beter op mijn gemak ben als ik ga wandelen waar er veel mensen zijn.
Als hij wil aanvallen zeggen we streng "nee, foei" en trekken we hem weg (dit kan enkel zo want luisteren doet hij dan niet meer). Indien hij los in de tuin is en we willen dat hij komt omdat hij als ne gek naar een egel aan't blaffen is kan het enkel door naar hem toe te gaan en de ruimte op te eisen ( met nodige gegrom tot gevolg).
Wat ik ook raar vind is dat als hij zo een crisisje heeft gehad hij direct in zijn bench gaat zitten met kop omlaag, zonder dat wij dit vragen of komt hij heel erg fletsen en kopjes geven. Precies of hij begrijpt dat hij dit niet had mogen doen maarja.... ik ben dan toch maar weer goed verschrokken.

Mijn man is strenger dan ik maar toch reageert Ibeau feller (harder grommen, snappen) naar hem. Mijn man legt hem ook al eens op zijn rug als hij te hevig is. Zou hij zo reageren omdat hij per sé boven mijn man wil staan? Ik neem vaak het wandelen en de hondeschool op mij , mijn man speelt frisbee of voetbald met hem of gaat fietsen.Qua activiteit denk ik wel dat we OK zitten.
"


Misschien een goede tip om dit eens te lezen:
www.agilitynet.co.uk/training/bordercollie_suekitchen_leewindeatt.html

Kan stof tot nadenken betekenen :-) Veel succes.

honden page profiel Karen & CodyKaren & Cody

honden foto van Karen & Cody

Ik herken wel het een en ander bij mijn kooiker. Hij is na zijn castratie fel geworden tegen niet-gecastreerde mannetjes. Die moeten niet in zijn buurt komen. Is deze BC ook gecastreerd? En is hij fel naar alle soorten honden? Die van mij kan dus wel met gecastreerde honden en is helemaal gek van de vrouwtjes. Behalve vandaag: hij viel uit naar een teefje van ong. 5 maanden oud. Hij kent deze hond al van pup, en toen kwam de pup te druk op hem af en hij gaf dus een grom. Nu is de pup al bijna groter dan Cody, maar hij is nog steeds fel. De pup was toevallig gister gewassen, dus het kan zijn dat hij niet meer naar pup "ruikt". Het beestje doet niets kwaad en wil alleen maar spelen, maar misschien is het de houding van het soort hond. Het is zo'n pluizebal met blauwe tong en staart is meestal gekruld in de lucht.
Gister bij een uitrenveldje liep Cody los. Er kwam een reutje en teefje en Cody ging gelijk met het teefje spelen. De reu kwam ook op hem af, hij gaf een snauw met een paar grommen erbij en rende achter hem aan. De reu stopte met rennen en Cody draaide gelijk om en heeft hem de rest van de tijd genegeerd en ging lekker spelen met het teefje. Toch is het moeilijk hoe je moet reageren. Je weet nooit hoe een andere hond op zijn felle gedrag reageert, dus als er eens een ander onzekere hond komt, zou het dan erger kunnen uitpakken?
Ik denk zelf dat het onzeker gedrag is en voelt zich in rangorde lager dan de niet-castraten. Maar waarom doet hij dan zo naar een pup? Het is ook jammer dat de BC niet overal los kan en ook niet met alle mensen. Dat heeft mijn kooiker ook. Hij is heel trouw naar het gezin, maar vreemden moeten hem ook niet zomaar aaien. Mensen die vaak over de vloer komen, daar vindt hij het prima van.
Misschien moet je met je BC naar hondentraining? Of kan hij een keer in een roedel? Mijn huisarts zegt dat het aan je eigen houding ligt. Zou best waar kunnen zijn, maar van afstand weet je niet wat voor hond eraan komt en dan ga je toch niet tevoren al stressen?
Ik hoop dat je op hondenforum bruikbare tips krijgt om je BC minder fel te krijgen. Ik vind het moeilijk om je tips te geven, maar ik herken er wel wat in en kan mij goed voorstellen hoe je je voelt. Misschien ook al eerder gezegd: mensen vinden ook niet iedereen aardig en bij honden kan je dat ook zo hebben.

honden page profiel TamaraTamaragoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara

Even een vraag...
Hoe reageer jij wanneer je hond uitvalt??
Wat doe je dus zelf in die situatie?
Wat doe je als je ziet dat je hond op een andere hond af vliegt?

honden page profiel Mena&BowieMena&Bowie

honden foto van Mena&Bowie

Bowie is al stukken verbeterd in zijn gedrag tegenover andere honden. Hij heeft, tot nu toe, geen 1 hond meer zomaar aangevallen. Hij had nooit een "willekeurige" hond, althans niet dat ik weet. De ene keer was het een teefje, de andere keer een reu, gecastreerd, ander ras etc etc. Nu heb ik em zover gekregen dat hij weg loopt en niet meer direct aanvalt. Snauwen heeft hij wel gedaan tegen een andere hond (omdat die hond telkens op hem begon te springen en dat vond Bowie niet leuk) maar hij viel niet meteen aan!

Kinderen alleen nog niet! Daar is hij nog heel bang voor. Tenzij ze met een balletje of de frisbee gaan gooien. En wat vreemde mensen betreft, hij wil gewoon niet door vreemde mensen worden aangehaald. Ze mogen de bal/frisbee gooien, maar daar blijft het bij. Zodra een vreemde hem wil aaien loopt hij weg. In sommige gevallen verstijft hij nog wel eens en dan zie ik zn haren omhoog komen, maar dan roep ik em direct bij me.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Help! Agressie bij mijn Border collie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Junto's eerste cursus
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^