Borstelen ging erg slecht vandaag. Op zoek naar jullie visie..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Zoals jullie weten heb ik 2 schitterende Bearded collies. Die dus ook de nodige vachtverzorging nodig hebben. Duuk (vandaag 2 geworden :-) ) heeft zich altijd prima laten borstelen, vanaf dag 1 als pup zijn we hier langzaam mee begonnen, wetend dat hij dit straks als volwassen hond nodig zou hebben.

Tot vandaag is het altijd goed gegaan. Hij had wel eens wat streken (op willen staan) maar tot vandaag was dat niet zo spectaculair. Verder kon hij altijd redelijk goed ontspannen, behalve zijn voorpoten, daar heeft hij een hekel aan. Maar dat kan, en mag.

Vandaag was een ramp. Hij bleeft rechtop komen (hij ligt op z'n zij). En niet gewoon zijn kop oprichten, maar echt met kracht, dwingend en opstaan. Aangezien ik hem niet met brute kracht tegen ga houden, moest ik hem elke keer weer opnieuw neerleggen en dan ging het weer even goed. Varierend van 1 minuut tot als ik geluk had 10 minuten.
Hij was totaal niet ontspannen, maar waarom, ik kan niks bedenken wat het zou moeten zijn. Alleen dat het de laatste weken vaak onrustig geweest is in en om huis vanwege grote aanpak van onze voortuin/oprit??? Ik weet het anders echt niet, wel weet ik dat stress bij honden langer kan blijven hangen dan wij op het eerste gezicht zouden denken. Hij was de dagen hiervoor ook heel moe, heel veel slapen. Dit linkte ik aan de hitte, misschien in combinatie met de stressvolle dagen.

Het was vanmorgen in ieder geval een lijdensweg voor ons allebei. Ik heb veel geduld met hem en vandaag gelukkig ook, echter ben ik het ook een moment verloren vandaag :'( Ik heb hem een keer streng toegesproken, is anders eigenlijk nooit nodig bij hem, en nu vast ook niet maar ja, je bent mens he.

Ik heb Raili Halme al eens advies gevraagd omdat ik merkte dat hij bij zijn poten altijd wel wat stress ervaart. Haar advies was toen: iedere keer als hij stress vertoont even stoppen en hem wat rond laten lopen/snuffelen. Heel leuk, maar dat zou betekenen elke keer van de tafel, er weer opnieuw op, etc. etc. ook niet bepaald ontspannen lijkt me. Plus dat het dan een operatie van 6 uren zou worden, is doe er sowieso al 2,5 tot 3 uur over.
Ik ben geen aanhanger van de dominantie-theorie of wat dan ook, verre van dat, echter stoppen en op een ander moment doorgaan geeft me geen goed gevoel. Dan proef ik toch iets van dat hij gewonnen heeft en het er dan niet beter op zal worden een volgende keer. Ook zal het niet stress reducerend werken, want zo blijft het aan de gang, terwijl hij er anders weer voor 2 weken van af is.

Hij is en blijft een Beardie, dus het zal toch bij zijn leventje horen. Niet doen is geen optie, ik neig er in dit geval naar dat hij dit toch zal 'moeten' en dat hierover niet valt te discussieren in de vorm van stoppen en later nog weer proberen. Ook omdat hij het al 2 jaar bijna perfect doet.

Wat is jullie visie? Plan van aanpak? Tip?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Borstelen ging erg slecht vandaag. Op zoek naar jullie visie.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Ik ben misschien wat zulke dingen aangaat , wat te resoluut! Hou niet van zoete broodjes bakken of gebakkelei! Hier leren ze vanaf 3 weken wat borstelen is en dat dit lekker kan zijn of noodzakelijk kwaad. ,maar het moet gewoon gebeuren. Ik geef normale commando's linkerzij rechterzij, omdraaien, staan , buik en zo praat ik ze naar ieder houding waar ik ze wil borstelen met de stem dus!. Tegenspraak duld ik niet! Dit weet Déru gewoon dat er geen ontkomen aan is. Ook mijn andere honden wisten dit! Ik ben hierin gewoon streng, maar niet onvriendelijk. Praat op een geruststellende manier , maar ga wel door , met waar ik mee bezig ben! Ze worden wel de hemel ingeprezen en beloont met wat lekkers als ze klaar zijn!

Ik denk dat hij er even geen zin in had en er onderuit probeert te komen door verzet te tonen.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Hallo Dewi,

Ik ben een beetje verbaasd dat het borstelen wel 2,5 tot 3 uur in beslag neemt.Kan me er bij voorstellen dat je hond dat ook wel erg lang vind.
Begrijp me niet verkeerd je wilt het in één keer goed doen,zodat je hond er voor twee weken van af is.
Maar ik zou het iets minder intensief doen en het verdelen in elke week een uur.Is voor je hond ook makkelijker vol te houden.
Wat natuurlijk ook nog zou kunnen is dat je hond zich niet lekker voelt en daarom steeds overeind wil.
Wil nog even zeggen dat ik zelf gewend was om een Samojeed te borstelen is ook geen klusje voor even tussendoor, dus weet wat het is.

honden page profiel ChaveraChavera 3 doggies

honden foto van Chavera

Ik denk dat mijn hond helemaal gek zou worden als het zo lang zou duren. Ik denk dat ik elke dag een stukje zou doen, gaat dat goed, dan kan je heel rustig gaan opbouwen!

honden page profiel Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjeWaka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

ik zou zoals de rest zegt het ook in stukken verdelen, half uurtje per keer.

maar niet stoppen als hij vervelend en gestresst is, maar juist als hij rustig en ontspannen is. zo is de laatste herinnering 'leuk' en leert hij ook niet dat stressgedrag betekent dat het stopt, want dan gaat hij alleen nog maar meer van dat gedrag vertonen.

wij voeren ze hier in het begin wel veel snoepjes, en nu nog steeds af en toe. verder ben ik ook wel resoluut, maar het is ook een momentje contact en verzorging, dus ook lekker aaien, knuffelen en lekkers. een momentje aandacht. hier vinden ze het allebei leuk omdat ze dan weten dat ze de volledige aandacht hebben op een positieve manier, en de ander dan niet ;-)

dus maak het leuk en ontspannen, en deel het op, dan blijft het voor jou ook ontspannen.

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Bedankt voor jullie reacties.

Annelies, hij probeerde er merkbaar onderuit te komen ja. Maar waarom? Helaas geen idee.

Helene en Hadassa, ik snap jullie reactie, echter vertoonde hij het gedrag vandaag vanaf dat ik een minuutje of 2 bezig was. Hij werd juist iets ontspannener op het einde aan. Ik vind het super dat jullie meedenken, maar deels borstelen is echt geen optie met een Beardie, dat is een gebed zonder einde en zal alleen maar meer werk met zich meebrengen.
Ik neig heel sterk naar een bepaald ongemak dat hij ervaarde, en wat ik helaas niet kon vinden. Normaal ligt hij al die tijd te slapen met heel af en toe eens een halfslachtige poging even op te staan, nu was hij vele malen vasthoudender.

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Annemiek, bedankt voor de reactie. In onderstaande reactie op Helene en Hadassa zei ik al dat half of minder goed doen echt geen optie is voor een goed onderhouden Beardie-vacht.

Snoepjes, aaitjes en bemoedigende woorden krijgt hij meer dan genoeg tussendoor :-D

Ik haal uit sommige reacties dat begrepen wordt dat ik hem het borstelen aan het aanleren ben. Dit is niet het geval, hij wordt al 2 jaar geborsteld, tot vandaag toe zonder noemenswaardige problemen. Vandaar dat ik even stom sta te kijken en vraag of mensen een idee hebben wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn.

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Dewi probeer zoveel mogelijk met je stem hem onder controle te houden. Oefen desnoods zonder borstel alle houdingen die nodig zijn om hem goed te kunnen verzorgen. Vaak zie je mensen , ook op tentoonstellingen, hun hond in alle standen duwen en dwingen. nergens voor nodig! Als ze de commando's kennen gaat alles al een stuk meer ontspannen. Mijn honden wogen 40 tot 50 kilo, daar duwde je niet effe aan! Doe de plaatsen die hij niet zo leuk vind , de poten en achter de oren niet constant maar wissel af van lijf naar poot van lijf naar oor.

Mijn puli lag na een wasbeurt ook 2 tot 3 uur op tafel voordat alle haren weer gescheurd waren. Toch vond zij dit geweldig. Een heleboel aandacht voor haar! Ik liet haar wel als ik een kant gedaan had even de benen strekken. paar rondjes door de kamer , klopje op tafel, en daar lag ze al weer voor de volgende zij!

Hij heeft ook wel de leeftijd om even in verzet te komen. Geduld is een schone zaak. Half borstelen is inderdaad geen optie, je wil ze toch even zien stralen, al is het maar voor een uurtje! Lange vachten hebben gewoon verzorging nodig!

honden page profiel Jacko1Jacko1 3 doggies

honden foto van Jacko1

Is het een optie om je Beardy twee keer in de week te borstelen i.p.v. één keer in de veertien dagen? Dan kan je hem op de tafel laten staan in plaats van liggen. Hij is nu een volwassen reu ( ik neem aan dat het een reu is) en voelt er niets meer voor om zo lang op zijn zij gelegd te worden.Waarom zou je hem dwingen als dat niet nodig is? Maak er geen machtspel van want dat ga je verliezen.

honden page profiel judithjudith 2 doggies

honden foto van judith

vervelend dat hij dit gedrag gaat vertonen, maar natuurlijk wel heel logisch. zo lang stil liggen is gewoon heel lastig voor een hond. toch snap ik dat in delen werken geen zin heeft.. ik heb het wel eens met mijn maltezer geprobeerd, maar dan kan je de volgende dag gewoon weer helemaal opnieuw beginnen...
toch kan het toch wel sneller dan 2 tot 3 uur???? mijn trimmer vertelde dat zij elk hond of ras in 1 uur makkelijk uit kon kammen.. zelfs de grote harige honden. ik denk dat 1,5 uur toch wel de max is dan..

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

en ik zou de hond inderdaad wat meer laten staan... de meeste stukken kan je dan ook heel goed bij.

honden page profiel Linda en Nousya Linda en Nousya 3 doggies

honden foto van Linda en Nousya

Nousya gaat altijd bijten als ik haar borstel.
Ik geef haar altijd een botje waar ze op kan kauwen en dan is ze rustig, dan heeft ze wat afleiding en bijt ze niet meer.
Misschien is dat een optie?

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Judith, ook jou wilde ik 3 doggies geven, klikte verkeerd O-)

Bedankt voor jullie reacties, het ene zie ik meer in dan het andere, maar alle visies zijn goed om te lezen.

Annelies, de tips om de delen die hij niet leuk vindt te verdelen en om hem halverwege even van tafel te laten kan ik wel wat mee :-)

Judith, klopt hoor. Ik ben vreselijk precies en perfectionistisch, moet daar misschien voor mezelf ook aan werken.

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Linda, iets te knabbelen geven waar hij langer mee doet, zou misschien ook wel een optie zijn.

Jacko1, een machtsstrijd gaat het zeker niet worden. Dat verlies je zeker, al is het maar mentaal en de vertrouwensband zal het ook niet ten goede komen. Nee, ik dwing niemand. Als hij opstaat, staat hij op, ik leg hem alleen weer rustig terug.

honden page profiel Linda en Nousya Linda en Nousya 3 doggies

honden foto van Linda en Nousya

Bij mij werkt het iniedergeval wel, je kan het altijd proberen.
Een dentastick kan je ook gebruiken, daar doet hij meestal ook wel even mee

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Wat me opvalt in je schrijven is vooral dat het tot nog toe, al 2 jaar lang, zonder noemenswaardige problemen gelukt is om twee wekelijks deze borstelsessie te doen. Ik kan mij echt niet voorstellen dat Duuk nu ineens , vanuit een soort opstand, dwars gaat liggen. Er moet dus een reden zijn waarom het vandaag niet lukte met Duuk. Het zal waarschijnlijk niet meer te achterhalen zijn waarom dat is, maar ongeacht de oorzaak kun je ook gewoon simpel stellen dat we allemaal wel eens onze dag/moment niet hebben. Zo'n borstelsessie vraagt heel wat van jezelf en Duuk. Het kan zijn dat hij z'n moment niet had, dat jij (misschien onbewust) je moment niet (wat Duuk voelt) of dat jullie beiden niet in het goede moment zaten.

Persoonlijk zou ik in zo'n situatie de borstelsessie afbreken op een positief moment. Ik doe dit zelf met Jip ook (en dat is heel wat minder geborstel). Met hangen en wurgen kan voor jullie beiden ook voor de toekomst een 'verkeerde toon' zetten. Ik geloof niet dat Duuk het gevoel heeft gewonnen te hebben als je de sessie aanzienlijk inkort. Je doet dit immers op een positief moment (goede afsluiting) en Duuk beredeneert niet "hee, nu zijn we maar een half uur bezig geweest" of "hee ze heeft mijn buik en poten niet gedaan". Je zou een ander moment opnieuw kunnen beginnen.

Opslitsen in meerdere momenten is geen optie en Duuk heeft al twee jaar laten zien dat hij het best aankan, alleen op dat moment even niet. Dus ongeacht de oorzaak zou ik persoonlijk kiezen voor het afbreken van de sessie en op een ander moment weer opnieuw beginnen.

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Bedankt Petra! Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ook het gevoel heb dat er iets was waarom het vandaag niet lukte. Of die oorzaak nou in Duuk lag, of in mij, of beide, maar er was íets.

Afbreken op positief moment is iets om voor een (hopelijk niet komende ;-) ) volgende keer in gedachten te houden.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Ik doe het ook zo. Ik vind het belangrijker dat de ervaring positief is dan dat ik deze met hangen en wurgen volbreng. Juist omdat ik niet wil dat iets een negatieve beleving krijgt met de wetenschap dat dit de komende 10/12 jaar nog tweewekelijks nodig is. Nu snap ik dat je met Duuk niet een borstelbeurt kunt overslaan, maar positief afbreken en een dag verplaatsen lijkt mij dan zinvoller. Maar ik duim met je mee dat dit een toevalstreffer was. Go Duuk en Dewi Go :-D

honden page profiel Mirjam en Curly Koda Mirjam en Curly Koda 3 doggies

honden foto van Mirjam en Curly Koda

Ik merk dat ook aan Koda als ik mijn dag niet heb loopt het borstelen minder soepel terwijl Koda het ook gewend is. Koda vind zijn staart het vervelendst met borstelen poten gaat wel is niet zijn favoriete plek maar staat hij wel goed toe.

En ik snap heel goed dat je hem in een keer wilt uitborstelen anders kan je de tweede keer weer helemaal opnieuw beginnen.

Maar even duimen dat jullie beiden een off-day hadden en het de volgende keer als een zonnetje gaat.

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Dank je Mirjam!

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

misschien kan je wat met t-touch.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Hoi Dewi,..

Wat vreemd dat hij zo reageert ineens.. :'(
Ik denk ook dat er iets is waarom hij zo reageert ...

Ik vind dat het zeker moet kunnen dat je je maatje zo borstelt..
En de tijd - is een heel normale tijd - die je er voor neemt...

Ik heb zelf geen Beardies gehad maar een medewerker - in mijn trimsalon - had er twee..
En ook deze werden honden werden liggend - op de zij - geborsteld en als ze gewassen waren, werden ze ook nog zo liggend geföhnd.. O-)

En ook mijn collies - lagen op de trimtafel - op hun zij..
Zelf Bouviers liet ik op de zijkant liggen om de vacht uit te plukken..

Staan is hééél vermoeiend voor honden, dus vandaar dat het leren liggen op de tafel een zegen is voor niet alleen - de baas - maar zeker op de eerste plaats voor de hond...
Goed van jouw aangeleerd, Dewi.. ;-)

Weet je zeker dat er geen klitjes tussen de tenen zit..? O-)

Weet je zeker dat er geen kruipertje tussen de tenen zit, dat je als je de poot beet pakt jij juist op een zere plek drukt.. waar ik zo het kruipertje uit kon trekken..
Pootje in de Hypercal en met een weekje was het genezen..

Er er geen trauma aan de schouders, polsjes..?
Door een renpartij die anders verlopen is dan geplent..?

Als het wel of geen lichamelijk aanleiding is ik zou je willen aanraden om de homeopaat te bellen voor een intake..
Mogelijk is ht stress..?
En stress is een niet te onderschatte factor..

Het brengt heel de hond uit balans ..
Zo niet, dan kan ik je wel helpem aan een goed en betrouwbaar adres..

Nog even een tip eventueel, waarvan ik dacht dat jij die wel interessant zou vinden..
Ik heb dit boek onlangs gekocht en het is een eyeopener voor honden baasjes..
http://www.hondenpage.com/hondenforum/79871/interessant-boek....php

Ik hoop je te lezen..

Groet, Ilja

honden page profiel Carla, Charlie & DouweCarla, Charlie & Douwe 3 doggies

honden foto van Carla, Charlie & Douwe

Als dit de 1e x was dat Duuk zo reageerde zou ik me er niet te druk om maken. 2 jaar is ook niet echt een makkelijke leeftijd :-). Ik borstelde mijn bobtail ook altijd 1x per 2 weken liggend op een trimtafel en was hier ook 2 tot 3 uur mee bezig ondanks dat ik elke dag honden trim. Probeer het van je af te zetten, zorg ervoor dat je de volgende borstelbeurt ontspannen en uitgerust bent. Denk niet meteen als Duuk even tegensputtert: "daar gaat ie weer", want je zult zien als je zo reageert dat hij dan idd lastig wordt. En hé, wie wil er nu op z'n verjaardag geborsteld worden? O-)

honden page profiel MariekeMariekegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marieke

Misschien dat hij vanwege de stress of door een andere oorzaak last heeft van zijn rug/nek waardoor de borstelsessie wat pijnlijk was en hij meer protesteerde?? Is er misschien een loopse teef in de buurt waardoor zijn hormonen wat gaan opspelen??

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

met dwang (wat niets met bv een rangorde theorie te maken heeft) ga je meestal niks bereiken, met rust, vertrouwen en natuurlijk leiderschap wel. misschien was hij je eens lekker aan het uittesten, zat je niet helemaal goed in je eigen vel, en dat voelen ze feilloos aan.

onze hond vond zijn oren verzorgen vreselijk (en dat had hij alle reden toe) dan kan je gaan dwingen, maar daar maak je het niet beter mee, wij kregen het advies de hond ruimte te geven om weg te lopen en zo de spanning te verlichten, dat deed hij dus ook de 1e keer, verbaast omkijkend, om vervolgens op ons "verzoek" terug te komen.... hij is nooit meer weggestapt, maar die ruimte is er altijd, dus iets van dat advies begrijp ik wel.

wat ik me afvroeg: waarom mag hij niet zelf zijn houding aannemen?
mijn hond staat zeker 4 uur (of langer) op de trimtafel met een trimbeurt, maar zolang ik zulke honden heb, mogen ze grotendeels zelf hun houding bepalen, gaan ze liggen, gaan we verder met de rug, gaan ze zitten, mooie tijd voor een voorpoot, ik noem maar wat, tuurlijk is er een bepaald moment dat 1 houding nodig is, maar nooit lang afgedwongen.

misschien toch wat meer ontspannen benaderen?

pfff ik vind het wat hoor, 2 beardies vol in de vacht, alle respect daarvoor :-D

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Ilja, super bedankt voor je uitgebreide info. Ik vond wel een teek en een grasaar bij zijn voet (ik neem aan dat je dat met kruipertje bedoelt ;-) ). Verder is er niks waarvan ik weet dat hij zich geblesseerd heeft. Wel inderdaad de stress thuis de laatste weken i.v.m. de nieuwe oprit. Veel mensen over de vloer geweest en vooral veel herrie wat vooral Duuk absoluut niet fijn vindt.
Ik borstel inderdaad ook tussen de teentjes O-) , volgens mij raak ik alles, doe er niet voor niks zo lang over O-) ;-)
Homeopathie krijgt hij ook al langere tijd. Stel dat dit zo blijft kan ik hierover makkelijk contact opnemen met Ingrid. Al hoop ik natuurlijk niet dat het nodig is.
Ik ben benieuwd hoe het de volgende keer gaat. Het boek had ik trouwens al bij jou besteld O-)

Carla, fijn om te horen dat jij ook zo lang werk had met je bobtail. En wat je zegt, klopt zo ontzettend, dat je bij een volgende keer bij de eerste kik niet meteen in de stress moet schieten, daar wordt het inderdaad alleen maar slechter van.
Haha, ik zei ook al tegen mijn vriend dat hij vast zo rebels was omdat ie jarig was en geen zin had in geborstel :-D

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Gorby, ik volg je helemaal wat betreft zelf houding kiezen, misschien kan ik er wat mee, weet nog niet hoe dit in de praktijk (uit) gaat werken.

Normaliter dwing ik helemaal niks (eerlijk=eerlijk gisteren wel ietjes uit frustratie, maar dat is niet de bedoeling), hij ligt normaal ontspannen op zijn zij, oogjes toe. Heel af en toe wil ie dan rechtop, maar normaal kan ik dan zonder hem aan te raken, hem weer op zijn zij laten liggen.

Ik ben echt benieuwd naar de volgende keer. Zal er zelf ontspannen in proberen te gaan en een combinatie van al deze tips in mijn hoofd houden.

We komen er wel uit!

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Dewi, ik zou dan Igrid wel even contacten dan..
Het zal een kwestie zijn die dan snel opgelost is..

Het maakt een mega verschil dat weet je als de hond het juiste middel krijgt..
Duuk is dan zo weer 'de oude'... ;-)
Kan hij aan het stress gedeelte gaan werken..
Krijgt hij weer vat op zich zelf...

Eén belletje en het komt goed.. ;-)
Succes..

Lieve groet, Ilja

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

" Gorby, ik volg je helemaal wat betreft zelf houding kiezen, misschien kan ik er wat mee, weet nog niet hoe dit in de praktijk (uit) gaat werken.

Normaliter dwing ik helemaal niks (eerlijk=eerlijk gisteren wel ietjes uit frustratie, maar dat is niet de bedoeling), hij ligt normaal ontspannen op zijn zij, oogjes toe. Heel af en toe wil ie dan rechtop, maar normaal kan ik dan zonder hem aan te raken, hem weer op zijn zij laten liggen.

Ik ben echt benieuwd naar de volgende keer. Zal er zelf ontspannen in proberen te gaan en een combinatie van al deze tips in mijn hoofd houden.

We komen er wel uit! "


Gorby ligt bij het plukken soms echt te slapen, maar toch, als hij dan ff rechtop wil...., je vraagt zoveel van de hond, want al die handelingen zijn al heel erg...... belastend is een groot woord, maar zeker als er dan ook nog onrust is geweest in huis en misschien in jou....

onze honden reageren vaak zo zuiver ;-)

tis altijd een balans vinden tussen gehoorzaamheid en rust, valt niet mee met vachthonden,

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Borstelen ging erg slecht vandaag. Op zoek naar jullie visie.." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^