baknijd?!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Al die linke adviezen versterken de band niet met je hond. Probeer je hond niet te vermenselijken.........

http://www.dogweb.nl/gedrag/baknijd.html

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "baknijd?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Naomi & de 'kids' ....Naomi & de 'kids' .... 3 doggies

honden foto van Naomi & de 'kids' ....

Als je echt van de baknijd af wil, zou ik als ik jou was gewoon doorgaan zoals je nu doet.. MAAR:::: NIET OP DE RUG LEGGEN!!!! daarmee, het is al eerder gezegd, maar je het alleen maar erger..

Dat terug grom advies van je DA vind ik maar vreemd hoor, snap niet wat hij daarmee wil bereiken bij een hond.. Zo'n hond snapt echt niet dat dat als terug grommen bedoeld is hoor, zij kunnen geen mensentaal en wij kunnen geen verbale hondentaal en ik denk ook niet dat het zin heeft om het proberen te kunnen..

Mijn advies: ga gewoon lekker door met het vasthouden van de bak als hij eet, en inderdaad uit de hand voeren en dat afwisselen met zelf uit de bak laten eten terwijl je het vast houd..
Je zou ook, als hij zelf uit de bak eet, hem kunnen aaien..

Maar ja, dit is als je dus echt van de baknijd af wil he..
lekker met rust laten vind ik persoonlijk alleen maar beter als je nog wel gewoon langs hem heen kan lopen.. Maar als je hond al gromt als je in zijn buurt komt, vind ik het wel zaak om het af te leren..
Maar niet door terug te grommen of hem op zijn rug te leggen.. Gewoon proberen het gedrag om te buigen..

En wat al eerder werd gezegd, naar een dierenarts zou ik niet luisteren als het om opvoed issues gaat.. Als ik de opvoed adviezen van mijn da had opgevolgd, had ik nu een gigantisch valse hond gehad en had ik hem kunnen laten inslapen.. Terwijl hij nu hartstikke lief is voor alles en iedereen :-D

honden page profiel CharlotteCharlotte

honden foto van Charlotte

Bedankt voor de reacties.

Sorry dat we niet zijn begonnen met het eerst met rust laten met het eten, wij dachten dat we ook wel gelijk kunnen beginnen met de oefeningen omdat het zo uit de hand liep. Ik ben HEEL erg blij dat jullie zeggen dat je haar niet op der rug moet leggen, want inderdaad het gedrag wordt steeds erger. Dat zullen we ook absoluut niet meer doen, want daardoor zal het gedrag dan wel erger worden. De DA zij ook tegen ons dat ze hoger probeert te komen in de rangorde, heeft dit ook met de baknijd te maken? Ik heb even het linkje van goldendelicious aangeklikt en we gaan het proberen, bedankt voor de informatie!

wat we dus nu gaan doen is:
- NIET meer op der rug leggen
- de oefening van de link (terwijl ze aan het eten iets lekkers brengen)
- en verder misschien voeren uit de hand of de bak vasthouden, dat is toch ook een goede oefening?
- ze heeft het ook met botjes, dus die kauwen we met haar, we houden het botje vast totdat ze het opheeft(is dit goed?)

Zijn er verder nog dingen waar we op moeten letten?



En dan ook nog over de rangorde, als ze probeert hoger te komen, wat moeten we dan doen? Met hoger te komen bedoel ik dus het grommen van der en het aanvallen, want dat doet ze echt en daarom willen we dus echt iets aan der baknijd doen!

Ik hoop dat we het zo goed doen, zo niet dan hoop ik op tips:-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

De DA zij ook tegen ons dat ze hoger probeert te komen in de rangorde, heeft dit ook met de baknijd te maken?

Schoenmaker houd je bij je leest. Als ik dit beluister.... bespreek maar geen opvoedissues meer met je DA. Hij weet duidelijk niet waar hij het over heeft. Laat je alsjeblieft niet bang maken dat een hond hogerop wil klimmen O-) Dit Hondenpage) is overigens een interessante leerzame site voor de wat meer hedendaagse inzichten. Veel leesplezier

Ik zou haar persoonlijk nog steeds eerst helemaal apart eten geven en vooral helemaal met rust laten. Maar dit is jouw keuze ik heb dan ook verder geen tips.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Wel goed dat je d'r niet meer op d'r rug legt. Ook niet meer grommen?

Ik zal trouwens even kijken of ik wat interessante links nog zo kan vinden ipv de achterhaalde dominantietheorie.

En laat je niet bang maken. Jouw pup heeft door al het gedoe baknijd ontwikkelt en is helemaal niet bezig met opklimmen, die verdedigd gewoon fel haar buit. Jammer dat er nog steeds dodo's zijn die mensen bang maken.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Nog een link naar een topic van iemand met een zelfde soort probleem

http://www.hondenpage.com/hondenforum/73513/fel-bij-het-eten.php

honden page profiel CharlotteCharlotte

honden foto van Charlotte

@Petra, Lily Jane en Jip

Hee, nee ik lees het nu pas met op der rug leggen, dus dat gaan we vanaf morgen uitproberen!
Oke, we zullen niet meer naar de DA luisteren als het over opvoeding gaat en ja klopt, ik lees veel op hondenpage! Het is echt fijn dat er hier ook mensen zoals jij mij ook helpen anders zou ik echt niet weten wat te moeten doen.

Oke, dus ze probeert niet hoger te klimmen? Als dat niet zo is dan hoeven we dus ook niet te laten zien dat wij de baas zijn, want dat weet ze dus wel dan. Ze is trouwens wel al 2 en een half;-)

Maar inderdaad ik laat me ook niet bangmaken, we gebruiken nu een overhandschoen om ons te beschermen want het is echt uit de hand gelopen met haar, maar dat is ook meer voor onze veiligheid en dat we inderdaad niet bang zijn. Die gebruiken we ook alleen maar als het om het eten draait.

Oke, bedankt voor de linkt, ik ga ze ff lezen! :-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Hee, nee ik lees het nu pas met op der rug leggen, dus dat gaan we vanaf morgen uitproberen!

NIET op de rug leggen he. Dat is een nutteloze onbetrouwbare handeling die vooral beschadigend is voor de vertrouwensrelatie.

Oke, dus ze probeert niet hoger te klimmen? Als dat niet zo is dan hoeven we dus ook niet te laten zien dat wij de baas zijn, want dat weet ze dus wel dan. Ze is trouwens wel al 2 en een half


Hoe laat je haar zien dat je de baas bent dan?

Tja ik ga heel anders met mijn honden om. Ik begeleid ze, geef ze duidelijkheid en veiligheid maar ik heb absoluut nit de behoefte om 'baasje' te spelen. wees kalm, stabiel en consequent stel regels en houd je eraan.

De link van positief opvoeden hierboven is misschien wel wat. Maakt niet uit dat ze al ouder is.


Positieve Opvoeding
Positieve opvoeding is opvoeding waarbij gebruik wordt gemaakt van beloningen om gewenst gedrag te versterken. Als je hond iets doet wat je graag wil dan wordt hij daarvoor beloond. Daarnaast wordt er bij positieve opvoeding geen gebruik gemaakt van fysieke straf of dwang. Voor de rest zijn er vele positieve methodes, maar de principes komen altijd op het zelfde neer.

Een ander onderdeel van positieve opvoeding is dat je zo veel mogelijk probeert om ongewenst gedrag bij je hond te voorkomen of bij reeds bestaand ongewenst gedrag dit te laten uitdoven. Je manipuleert de omgeving van de hond zo dat hij niet in de verleiding komt om het ongewenste gedrag uit te voeren. Nog een onderdeel van het positief opvoeden is dat wanneer je hond toch een keer ongewenst gedrag vertoont je hem weg leidt en iets anders laat doen.

Wat is een beloning
Een beloning is dat wat de hond op een bepaald moment als beloning ziet. Het kan best zijn dat je hond op het ene moment een bepaald brokje helemaal geweldig vindt, maar op een ander moment niet. Dan is het op die momenten dus ook geen beloning.

Een mooi voorbeeld daarvan is het voer wat hij normaal altijd krijgt. Als je met een hele bak voor hem staat zal hij er heel veel voor willen doen om het te krijgen. Als je op een ander moment probeert om hem met een zelfde brokje een oefening te laten doen zal hij niet geïnteresseerd zijn in dit brokje. Dan is het op dat moment dus ook geen beloning. Sommige honden vinden een aai op bepaalde momenten een echte beloning, andere honden vinden het vreselijk in bepaalde omstandigheden. Dan is het dus geen beloning. Het zelfde geldt natuurlijk voor heel veel dingen. Een beloning zorgt er voor dat een hond bepaald gedrag gaat herhalen.

Wanneer belonen
Het mooiste moment om te belonen is op het moment dat de hond het gedrag uitvoert. Dit is soms heel lastig. Want hoe moet je nou je hond een brokje geven als hij op 2 meter afstand staat. Je zou er voor kunnen kiezen om het brokje naar de hond toe te gooien, maar dat werkt niet altijd goed. Stel dat jij je hond wil belonen omdat hij ligt. Je gooit het brokje en de hond springt op en vangt dan het brokje. Heb je de hond dan beloond voor het liggen of voor het opspringen?

Je zou er dan voor kunnen kiezen om gebruik te maken van een clicker of een klikwoord of geluid. Een klikwoord is een woord wat je op dezelfde manier gebruikt als een clicker. Het beste werkt het als het een kort woordje is, zoals “YES”. De click (of klikwoord/geluid) vertelt je hond dat wat hij doet goed is en dat hij daar een beloning voor krijgt. Je kunt dan wanneer de hond ligt clickeren om aan te geven dat hij het goed gedaan heeft. Hij mag dan zelfs het brokje bij jou komen halen. De clicker en klikwoord moeten wel eerst aangeleerd worden voordat het zo gebruikt kan worden. Het mooie van het gebruik van de clicker is dat je het exacte moment dat de hond het goed doet isoleert en het moment van de echte beloning losgekoppeld kan worden. Uiteraard binnen grenzen, maar het hoeft dan niet meer op exact hetzelfde moment.

Voorwaarden
Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal voorwaarden die eigenlijk bij alle vormen van opvoeden en trainen gelden. Dat is uiteraard consequent zijn. Wat nu niet mag, mag morgen niet en mag dus nooit. Timing is ook van groot belang bij het belonen. Hoe beter de timing van de beloning (of click) hoe sneller de hond het zal leren. Het is dan veel sneller duidelijk voor je hond welk gedrag je isoleert.

De functie van belonen
Honden zijn echte “opportunisten” Ze doen alleen iets als ze er beter van worden. Als je dat weet dan kun je daar natuurlijk heel veel voordeel uit halen. Leer de hond dat hij een beloning krijgt als hij doet wat jij vraagt. Dus hij wil een aai, dan moet hij eerst zitten. Hij wil naar buiten, dan eerst even zitten. Hij wil zijn eten, dan eerst even liggen. Enz. Enz.

Hé, dus honden zijn wat dat betreft precies als mensen. Wij werken ook voor geld, onze beloning dus. En als de beloning niet goed genoeg is gaan we ook niet meer graag naar werk. Dit is wel de basis van het positieve opvoeden. Bij honden kun je daar nog veel verder in gaan door hem duidelijk te maken dat jij de controle hebt over de beloningen.

Voorkomen
Nu voert een hond natuurlijk niet alleen maar gedrag uit wat je graag wil zien, maar ook gedrag wat je niet graag ziet. Belangrijk is dat je het meeste van het ongewenste gedrag gewoon heel simpel kunt voorkomen. Als jij je schoenen opruimt voorkom je dat je hond er op gaat kauwen. Als je de post in een bak opvangt kan je hond die ook niet verscheuren. Eten van tafel kun je voorkomen door je hond niet alleen te laten met eten op tafel. Als jij je hond niet in de gaten kunt houden zet hem dan op een plaats waar hij geen ongewenste dingen kan doen. Dus bijvoorbeeld in een bench of in de gang. Zo voorkom je dat hij de gelegenheid krijgt in ongewenst gedrag te vervallen.

Ongewenst gedrag
En zelfs als je alles hebt gedaan om te voorkomen dat je hond in ongewenst gedrag kan vervallen, kan het toch voorkomen dat hij iets doet wat jij liever niet ziet. Belangrijk is dan om in de eerste plaats te beseffen dat je hond dat gedrag niet express uitvoert om jou dwars te zitten. Dit is iets wat honden gelukkig niet doen in tegenstelling tot sommige mensen.

Als je er niet bij was op het moment dat het gebeurde kun je er ook niets meer aan doen. Als je er wel bij bent kun je op dat moment de hond wegleiden van het ongewenste en iets anders te doen geven, een alternatief. Iets wat de hond dan ook echt leuk vindt. Als hij het niet echt leuker vindt zal hij het natuurlijk ook niet gaan doen. Daarmee leert de hond dat hij dat ongewenste gedrag niet mag, maar wel wat jij hem liet doen.

Creativiteit
Nu lijkt bovenstaande allemaal heel eenvoudig en gemakkelijk, maar in de praktijk zal blijken dat het vaak heel wat creativiteit vraagt om de juiste beloningen en alternatieven voor ongewenst gedrag te bedenken. Al doende leer je en groei je hier in, zeker naarmate jij je hond beter leert kennen. Je moet gaan uitvinden wat voor je hond de ultieme beloning voor het gedrag is. Dus als je hond steeds de vuilnisbak in de keuken omgooit dan is de beloning voor hem de lekkere dingen die er uitkomen. Als je dat weet moet je er dus voor zorgen dat die beloning niet meer volgt op het gedrag en dat het alternatief hem een nog grotere beloning oplevert. Dit kun je dan nog ook combineren met het aanleren van ander (alternatief) gedrag. Het ongewenste gedrag is dan nog eerder gestopt. Dus zorg er in eerste instantie voor dat de vuilnisbak vaker geleegd wordt en als alternatief gedrag kun je de hond aanleren dat hij niet meer in de keuken mag komen. En als je er niet bij bent zorg je uiteraard dat je hond niet meer bij de vuilnisbak kan komen.

Het belonen van goed gedrag is voor de meeste mensen wel eenvoudig te begrijpen en te gebruiken. Zorg er voor dat je vooraf met je hele gezin bepaalt wat je hond wel en niet mag. Als je dat weet dan kun je gemakkelijker veel ongewenst gedrag voorkomen. Zoals gezegd is het vaak lastiger om op een positieve manier ongewenst gedrag om te buigen. Dat vraagt om veel creativiteit.

Belangrijk om vooraf te bedenken
Het is van belang dat je vooraf bedenkt wat je niet wilt dat je hond doet, maar vooral ook wat je wel wilt dat hij op zo’n moment doet. Dus stel dat je hond uitvalt naar andere honden als hij aan de riem zit. Dan is de beloning voor je hond dat de andere hond weggaat. Het is niet alleen belangrijk om te bedenken dat je wilt dat hij niet uitvalt, maar vooral wat je dan wel wilt dat hij doet. Dus bijvoorbeeld naar jou als eigenaar kijken als je een andere hond voorbij loopt. Dat maakt de aanpak dan weer een stuk duidelijker. Belangrijk is wel dat je geen onhaalbare eisen aan je hond stelt. Dus in dit geval bijvoorbeeld verwachten dat hij rustig aan de andere hond gaat snuffelen. De kans dat dit in eerste instantie lukt, is natuurlijk vrijwel nul in tegenstelling tot het kijken naar de eigenaar. Hoe zou je dit dan kunnen aanpakken?

De meeste honden hebben een grens waar vandaan de hond begint uit te vallen. Dat kan op 1 meter zijn, maar ook op 50 meter, 100 meter of zelfs nog veel verder. Belangrijk is om eerst uit te zoeken wat de afstand is waarop jouw hond reageert. Als je dat weet dan ga je dus op een afstand verder dan die grens beginnen met oefenen. Is de afstand te dichtbij zit de hond in de fixatie en staat niet open voor iets anders om hem heen, is de afstand te groot is er geen prikkel of uitvalneiging, dus geen gedrag om te trainen. Wanneer je een hond aan ziet komen en die is nog verder dan de grens waarop je hond reageert dan wacht je tot jou hond de andere hond ziet. Zodra hij de andere hond ziet ga je meteen beginnen met het geven van voertjes. Niet een of twee, maar een heleboel.

Als dit goed gaat dan ga je steeds een stukje dichterbij. Niet te snel en houd het kort. Draai je vervolgens om en loop je weg uit de situatie, de andere kant op. Een volgende keer ga je weer precies het zelfde te werk. En zo ga je proberen om steeds een stukje dichterbij te komen. Let op: je hond bepaalt de snelheid waarmee je dichterbij kan komen. Als je hond toch een keer uitvalt dan ben dus te snel gegaan met de afstand verkleinen en moet je een volgende keer weer verder weg aan de slag gaan. Wanneer je hond toch uitvalt dan draai jij je meteen om en loop je weg uit de situatie. Belangrijk is dat je zelf met de hond weg loopt, omdat je daar mee aangeeft aan je hond dat hij daar niets mee hoeft te doen. Als het helemaal goed gaat en je kunt al op een paar meter afstand komen dan kun je de afstand weer vergroten en de hond bijvoorbeeld laten zitten en daar wordt hij dan weer voor beloond. Als dat goed gaat kun je hem ook eens laten liggen en dan belonen. Zo kun je de controle in de buurt van andere honden vergroten. Daarnaast zorgt het er voor dat je hond zodra hij een andere hond ziet naar jou gaat kijken want een andere hond betekent dan voor jouw hond een feestje bij de baas.

Negeren
Zoals uit het bovenstaande blijkt is het bij een positieve opvoeding zeker niet de bedoeling dat alles maar genegeerd wordt. Als je hond aan je schoenen ligt te knagen kun je dat niet negeren want dat kost je een paar schoenen. Als je hond eten van tafel of het aanrecht steelt kun je dat niet negeren en zo zijn er nog heel veel dingen die je absoluut niet kunt negeren. Wat dan wel? In eerste instantie gewoon weer voorkomen. Dus je schoenen opruimen, je hond niet alleen laten als er eten op tafel of op het aanrecht staat. En als het dan toch gebeurt, maak dan je hond duidelijk wat je wel wilt. Leid hem weg en geef hem een speeltje of een botje.

Welk gedrag kun je dan wel negeren.
Negeren betekent dat je net doet als of de hond er niet is. Dus je kijkt niet naar hem, praat niet tegen hem. Hij is er gewoon even niet. Dat is veel lastiger dan vaak wordt gedacht en heeft ook nog een aantal nadelen. Als je gaat negeren dan is het de bedoeling dat het gedrag uitdooft. Maar bij uitdoven hoort ook uitdovingsweerstand. Dat wil zeggen dat het gedrag in eerste instantie erger wordt. De hond raakt gefrustreerd dat het gedrag ineens niet meer werkt en gaat nog beter zijn best doen. De meeste mensen haken hier af omdat ze denken dat het niet werkt en zelfs nog erger wordt. Maar juist nu moet je doorgaan en dan wordt het gedrag minder. Een ander nadeel van uitdoven is dat er spontaan herstel kan ontstaan. Je reageert een keer niet zoals het zou moeten en het gedrag van je hond is in alle hevigheid weer terug. Dat zorgt voor veel frustraties bij het negeren. Echter als je het goed doet en goed volhoudt dan is het een prima manier van gedrag afleren.

Soms is het aanleren van ander gedrag makkelijker dan negeren. Een voorbeeld: Een hond die opspringt bij binnenkomst van bezoek. Dit is gedrag wat heel veel voorkomt en veel irritaties oproept. Het meest gehoorde advies is dat je dan de hond moet negeren. Dat wil zeggen dat wanneer je binnen komt je net doet als of de hond er niet is. De hond springt op en je reageert nergens op. Net zolang tot de hond weer op 4 poten staat en dan beloon je hem. Op zich een prima advies, maar rekening houdend met het bovenstaande zal de hond het eerst nog harder gaan proberen en nog erger gaan opspringen. En als je het dan nog volhoudt dan kan er doordat er iemand toch de hond aanhaalt of aandacht geeft als hij opspringt een spontaan herstel ontstaan waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Dat betekent dat het wel heel lastig is om het met negeren op te lossen.

Een andere manier zou dan kunnen zijn om de aandacht van de hond niet omhoog, maar juist naar beneden te richten. Op het moment dat er iemand binnenkomt strooi je meteen een heleboel brokjes op de grond. De hond gaat de brokjes eten en daardoor is zijn aandacht niet op de mensen die binnenkomen gericht, maar op de grond. Als het bezoek dan ook de hond tijdens het eten van de brokjes even aanhaalt. D Dan is nadat de brokjes op zijn de eerste opwinding vaak over waardoor een hond al veel minder geneigd is om op te springen.

Grenzen
Net als bij iedere andere methode van opvoeden geldt ook bij positieve opvoeding dat er grenzen zijn. Grenzen geven voor een hond rust en duidelijkheid. Het geeft hem ook de ruimte om binnen die grenzen vrij te kunnen bewegen. Belangrijk is om voordat de hond in huis komt al een beeld te hebben van de grenzen. Bedenk wat de hond wel en niet mag. Een aantal voorbeelden zijn: De hond mag wel of niet op de bank, de hond mag wel of niet op bed enz. Wanneer de hond de grens overschrijdt, geef dan aan dat dit niet de bedoeling is en laat hem zien wat er wel van hem verwacht wordt. Gaat de hond toch op de bank dan leid je hem er rustig af en breng je hem naar zijn eigen plaats, bijvoorbeeld zijn mand, bench of kussen en vervolgens krijgt hij voor het liggen op die plek een beloning.

Hoe zorg je er voor dat een hond doet wat jij wilt?
Honden maken steeds opnieuw weer keuzes om bepaald gedrag uit te voeren. Stel je roept je hond. Er komt op dat moment net een andere hond voorbij. Wat gaat je hond op dat moment doen? Zijn keuze beïnvloeden heeft alles met beloningen te maken. Honden kiezen meestal datgene wat ze de grootste beloning oplevert of wat het snelst een beloning oplevert, maar ook de keuze waarbij ze de grootste kans hebben op een beloning.

Als je dan weer kijk naar het moment dat jij je hond roept dan weet je nu ook dat het heel moeilijk voor je hond is om naar jou toe te komen als dat een hond is waar hij altijd mee speelt. Als hij daar naartoe gaat wordt hij 100% zeker beloond, de beloning is groot en hij krijgt die beloning ook meteen als hij bij die hond is. Als jij je hond dus wil leren dat hij naar jou toe moet komen dan zul je dus heel vaak moeten belonen als hij komt, meteen moeten belonen en ook nog eens heeeeeeeeeel groots moeten belonen. Zo kun jij je hond leren om naar jou toe te komen onder alle omstandigheden. Een klein brokje is dan natuurlijk niet genoeg. Het betekent dat jij je hond zelf laat kiezen wat hij doet, maar je hebt de omstandigheden zo gecreëerd dat hij precies doet wat jij wilt.

Hoe laat je aan de hond zien dat je de baas bent?
Dat hoeft helemaal niet. De hond is volledig afhankelijk van ons mensen. Wij mensen hebben de controle over alles wat een hond wil. Spel, aandacht, eten etc. Wij bepalen wat de hond krijgt. Hij krijgt het alleen maar als wij dat willen. Dat geeft ons alle “macht” die we nodig hebben. We kunnen dus op het moment dat de hond iets van ons wil, iets van de hond terug vragen. Dus hij wil graag naar buiten, dan moet hij eerst even rustig zitten. Hij wil geaaid worden, dan moet hij eerst even liggen. Omdat de hond weet dat jij de controle over heel veel dingen hebt die hij graag wil zal hij heel graag dingen voor je doen. Dat geeft enorme controle over de hond en zorgt er ook voor dat de hond respect voor je heeft. Zonder dat het enige moeite, kracht kost en/of correctie kost.

Veiligheid
Daarnaast kunnen we de hond laten zien dat wij voor zijn veiligheid zorgen. Dit door bijvoorbeeld als er een hond op hem af komt de controle te nemen en zelf deze hond weg te jagen. Dat hoeft je hond niet te doen, dat doe jij voor hem. De hond zal zo meer op jou als leider vertrouwen. Dat zorgt er ook weer voor dat je voorkomt dat de hond zal uitvallen. Ook wanneer je hond heel angstig is kun je hem steunen door hem bij je te nemen. Dat zorgt er ook weer voor dat jij je hond het vertrouwen geeft dat jij het oplost. Angst is een emotie en die kun je niet versterken door aandacht aan de hond te besteden. Sterker nog de angst zal altijd minder worden door de hond bij je te nemen en zo te kalmeren. Het gedrag kan wel versterkt worden door aandacht. Dat betekent dat de hond eerder naar jou toe zal komen in plaats van te vluchten als hij angstig wordt.

Meer weten over 'Positieve Opvoeding' ?
Stel je vraag in het honden forum

honden page profiel CharlotteCharlotte

honden foto van Charlotte

@Petra, Lily Jane en Jip

Uhm, ja de DA (weer de Da, daar gaan we dus echt niet meer naar luisteren) zei dat je figuurlijk maar ook letterlijk boven de hond moet zijn, dus ze mag ook niet meer op de bank, en we maken ons altijd groot om te laten zien dat we de baas zijn, ik heb net het stuk over dominantie gezien en de wolven, en daar staan heel wat dingen in die wij anders kunnen doen. Wij zijn namelijk door de DA juist heeeeel erg bezig met de rangorde, en het hoger staan in de rangorde. Dat gaan we ook niet meer doen dus, net zoals daar staat gaan we voor de zorgen (deden we natuurlijk al;-)) en gaan we haar ook gewoon 'normaal' behandelen enzo en niet meer met de rangorde. Maar het is dus ook niet erg als ze letterlijk op je staat en met der hoofd boven je? Want ik denk dat ik wel al een idee heb hoe we haar een stuk beter kunnen behandelen! Moeilijk om uit te leggen, maar in ieder geval is het beter dan hoe we het nu doen.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Maar het is dus ook niet erg als ze letterlijk op je staat en met der hoofd boven je?

Nee dat is in principe helemaal geen potentieel gevaar. Pas als de hond grommend boven je gaat staan wordt het tijd om wat priveleges terug te schroeven.

Ik lig hier wel op de grond samen met de honden, een staat ook wel eens boven mij. We liggen smaen op de bank 1tje op mijn buik, 1tje mag op bed liggen etc. Het is bangmakerij dat een hpond alsmaar bezig is met opklimmen.

Kijk als een hond die op de bank ligt gromt omdat ik erop wil is het einde privilege en ga je maar lekker op je eigen plek, idem met bed.

Maar neem van mij aan dat de meeste honden niet bezig zijn met opklimmem. Wl is het zo dat sommige honden onvoldoende consequente en duidelijke vertrouwensvolle leiding krijgen. Die krijgen dan vaak de neiging zelf de boel te gaan regelen. Niet omdat ze baas willen zijn , maar simpelweg omdat ze ouderlijke struring missen. Dan kan het heel zinvol zijn om strikte regels in te voeren en consequent toe te passen.

Goed leiderschap is voor mij betrouwvaar zijn, veilig en voorspelbaar zijn, stabiel zijn en duidelijke sturing geven met daarbinnen de vrijheid voor de hond om zich onbekommerd te kunnen ontwikkelen.

Hier nog een oud topic http://www.hondenpage.com/hondenforum/63730/roedelleider?.php

Er zijn vast nog mer te vinden , maar mijn bed roept :-D

Veel plezier met lezen en fijn dat je open staat voor informatie

honden page profiel CharlotteCharlotte

honden foto van Charlotte

hee, bedankt voor de info alweer;-)!
we doen nu met het eten de eerste methode van het geven van een snoepje terwijl ze aan het eten is en dan zeggen kijk eens. Het gaat heel goed nu met het eten en af en toe heeft ze nog een grommetje maar dat negeren we gewoon dat is toch goed?

Alleen wat mij op viel is dat ze ook gromt als je haar soms gewoon aait. Ze slaapt 's nachts gewoon in de bench maar 's avonds op haar zitzak. Als ze dan op der zitzak licht dan kom ik wel eens bij de zitten om te zeggen dat ze daar zo braaf ligt want die zitzak hebben we pas een weekje en daar lag ze gister ook al heel de avond op. Maar dan kom ik dus bij der zitten en dan aai ik der even en dan gaat ze ook opeens grommen. Ik zeg dat ze dan der poot moet geven en dan is ze gewoon weer lief, komt dit ook door dat ze baknijdt heeft of wil ze haar kussen eigen maken ofzo?

Oke, fijn dat dat ook niet erg is dan en dat ze dan dus ook niet hogerop probeert te klimmen :-)
Echt bedankt dat je ons wilt helpen!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "baknijd?!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Jeuk hoofdwond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^