Ben ik te streng? Wat is goed en fout geblaf + huisgenoten corrigeren niet.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel H.J. FaberH.J. Faber

Hallo,

Wij hebben thuis een 3 jarige Appenzeller (teefje). Jessie is een erg waakse hond. Maar ook een erg eigenwijze hond. We hebben een aantal problemen met haar.
- Jessie blaft agressief als er bezoek komt of de deurbel gaat.
- Jessie blaft met elke activiteit waaraan ze mee doet.
- Jessie laat met moeite de bal los.
- Andere huisgenoten corrigeren de hond minder.


In de loop van de jaren heeft Jessie een steeds grote uitbarsting ontwikkeld wanneer er bezoek en/of de deurbel gaat. Wij pakken dit nu actief. Als er bezoek komt dan wijzen we Jessie op haar plaats en zeggen we duidelijk (maar rustig) dat ze moet stoppen met blaffen. Doet ze dit goed krijgt Jessie een beloning. Het geblaf begint langzaam maar zeker af te nemen.

Bij de deurbel en bezoek is het heel duidelijk dat het gaat om fout geblaf. Maar dat is voor mij niet goed duidelijk bij andere gebeurtenissen.

Jessie blaft bijvoorbeeld bij elke activiteit die we rond om het huis doen. Auto schoonmaken, stoep vegen, grasmaaien. Ik vind dit kwalijk gedrag en corrigeer haar hierop. Ik vind dat Jessie moet leren dat ze niet overal aan mee moet doen en dat ze vanaf de zijlijn stil mee kijkt. Is dit geblaf wenselijk of niet?

Als Jessie (vooral 's ochtends) voor het eerst eten krijgt en uit mag blaft ze. Dit geblaf is duidelijk enthousiasme. Maar ik vind dat Jessie (voor welke activiteit dan ook) eerst een rustige 'mindset' moet hebben. Dus daar hoort dat blaffen niet bij toch?

Tijdens het spelen met Jessie blaft ze constant als ik wil dat ze de bal los laat. Ik vat dit op als protest. Dit geblaf begint ook al af te nemen omdat ik dat geblaf corrigeer en haar als ze het een paar keer goed doet beloon. Maar mijn vraag wederom, mag ze blaffen (protesteren?).

Voor de duidelijkheid. Ik heb helemaal geen moeite er mee als Jessie lekker in een groot veld enthousiast aan het rennen is etc. Het is en blijft een hond.

Nu de tweede kant van het verhaal. Mijn andere huisgenoten corrigeren de hond minder vaak of niet bij sommige van de bovengenoemde problemen.

Mijn vader geeft de hond altijd 's ochtends eten en gaat met haar wandelen (en dan blaft ze). Als ik dit doe blaft ze niet omdat ik rustig haar het voer geef en rustig de halsband om doe en ik zorg dat ik als eerste de deur uit ga etc. Mijn vader is wederom vaak bezig met de activiteiten rond om het huis (waar Jessie dus steeds bij blaft). En corrigeert dat niet. En als laatste loopt mn vader (omdat zn ego zo groot is) altijd met de hond LOS rond.

Als mijn broer en zus (wonen ergens anders) op bezoek komen is Jessie blij. Maar ze maken Jessie zo opgewonden dat ze naar buiten moet en 'ontspoort' (controle is weg) heen en weer rent en springt. Toen ik op kamers woonde en op bezoek kwam deed Jessie dit niet omdat ik gewoon rustig naar haar mand toe liep en haar knuffelde (zonder allemaal blije geluiden te maken en te zwaaien met mn armen etc.).

Ben ik nu als enige die de hond goed opvoed of stel ik mij aan? Want ik erger mij er dood aan als ik constant weer het antwoord krijg dat ik juist de gene ben die de hond verkeerd behandel, terwijl ik juist de hond prima onder controle houd.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ben ik te streng? Wat is goed en fout geblaf + huisgenoten corrigeren niet." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

In mijn optiek is blaffen nooit fout gedrag, het is immers natuurlijk.
Maar het is voor jou ongewenst gedrag, jij wil niet dat ze het doet.

Eerst moet je er dus achterkomen waarom ze blaft, zoals bij de deurbel is dit waaksheid, een waarschuwing! hey baas er staat iemand bij de deur!
Corrigeren zal ze dan ook niet snappen, ze doet toch haar werk?!
Hier bij kan je haar wel naar haar plaats sturen, en belonen als ze dit doet. Jij verteld haar, ik neem het over.

Bij spelen en uitlaten is de oplossing ook simpel, geef haar niet wat ze wil.
Blaft ze terwijl jij de bal heb, dan bal in de zak en spel afgelopen.
Bij het uitlaten ook, gaat zij niet eerst netjes en stil zitten, dan niet naar buiten.

En dit allemaal doe je zonder ook maar 1 woord te zeggen. Negeren dus, niets zeggen ook niet kijken helemaal niets.
Zo zal het blaffen verminderen.
Maar omdat je zegt dat je huisgenoten dit niet doen zal het blijven aanhouden, omdat het gedrag dan toch beloont word, want negative aandacht is ook aandacht.
Ga eens rond de tafel met je huisgenoten en bespreek je probleem, maak een lijst met regels waar iedereen zich aan moet houden en plak die op de deur.

Ik hoop dat dit helpt!

groetjes

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Even een aanvulling

Om je hond rustig te krijgen, moet jij ook rustig zijn.
Je hond neemt jou als voorbeeld, dus staat ze heftig te blaffen, ga dan niet mee blaffen(commando's roepen)
Maar praat rustig tegen haar.

groetjes

honden page profiel H.J. FaberH.J. Faber

Ik ben ook rustig (ik kijk Ceasar op discovery) en als ik een ding daarvan heb opgestoken is het rustig zijn. En mij lukt het ook wel om de hond stil te krijgen voor het wandelen en voor het eten. Ze blaft en springt dan niet eens. Ik wou vooral graag weten of dat geblaf goed/fout is.

En ik zal overleggen met mijn huisgenoten. Dat wou ik al doen maar ik wou graag steun zoeken hier op het forum. Omdat ik denk dat ik gelijk heb en de rest de hond te weinig corrigeert.

Ik bots vooral met mijn vader. We komen van een boerderij en zo voedt hij de hond ook op. Alle vrijheid van een erf. Dus weinig regels en de hond altijd los laten lopen en nooit aangelijnd.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik ben helemaal niet van het corrigeren, maar van het ombuigen van gedrag.
Zelfs mijn Nee of EH is geen correctie maar een commando. En als ze die opvolgt, krijgt ze ook een beloning. Tot verbazing van vele mensen ;-)

Maar ja, als je nog thuis woont dan kan je op zulke problemen zitten wachten. Daarom de regels maken. Zeker als het jou hond is kan je dit "eisen"
Maar overleg is beter dan gewoon jou regels opleggen.

honden page profiel H.J. FaberH.J. Faber

"Zelfs mijn Nee of EH is geen correctie maar een commando. En als ze die opvolgt, krijgt ze ook een beloning. Tot verbazing van vele mensen."
Ik zeg altijd kort en duidelijk nee of EH (zonder echt mijn stem te verheffen). En als ze dit goed uitvoert beloon ik haar ook. Dus dat doe ik dus prima? Want dat versta ik onder corrigeren.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Ja, in feite is het gewoon een commando, dus zeker het belonen erna is belangrijk.

Doe je dit dan geweldig!

Correcties waar ik TEGEN ben zijn oa: aan tikken(met hand of voet), nekvel grijpen, schreeuwen, slaan, op de grond duwen, rukje aan de riem en andere fysieke correcties.

Correcties die ik wel gebruik zijn: Negeren, Nee(of Eh)zeggen(rustige toon), time out.

;-)

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

Zo zie ik het ook.
'Nee' is het commando: stop waar je mee bezig bent en kom terug naar mij. (in mijn geval dan)
Dus doet Biko dat, dan is het braaaafff, knappe jongen! :-)

Als je Cesar kijkt, dan heb je ook gezien dat hij het ook heeft over affectie, dus het is niet alleen maar 'corrigeren' het is juist veel laten blijven wat je WEL wilt zien.

Succes!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ben ik te streng? Wat is goed en fout geblaf + huisgenoten corrigeren niet." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: ik heb er echt weer van genoten!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^