Mijn hond eet (heide)grond. Hoe komt dat?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KaatjekoekKaatjekoek

honden foto van Kaatjekoek

Onderstaande heb ik al gevonden, maar misschien hebben jullie een andere uitleg? Sinds een paar weken kopieert Bamse het gedrag van Bartus. Hij deed dit eerder nooit, dus sommige beweringen zijn m.i. niet van toepassing. Verveling kan het niet zijn, want we lopen juist op de hei als ze het doen. De (donkere)grond schraapt hij uit een reeds bestaande graafkuil. Dus er moeten meerdere honden zijn die het doen... er zijn namelijk nogal wat van die graafkuilen. Bartus neemt een paar happen en rent weer verder.

Voor het eten van zand en grond zijn er vele oorzaken en één daarvan is een tekort aan mineralen.
Bij natuurvoeding is dat uitgesloten (de mineraalbalans is optimaal).

De 2 meest voorkomende oorzaken zijn:
1.In het puppy stadium, in tegenstelling tot wat velen denken, weten pups niet wat goed voor hen is. Dat is slechts gedeeltelijk aangeboren, de rest leren ze van hun ouders en roedelgenoten en voor een belangrijk gedeelte ervaring => uitzoeken en bijvoorbeeld grond eten dus. Dit gedrag komt niet alleen bij jonge honden voor maar bij veel jonge dieren. Jonge paarden of veulens doen het bijvoorbeeld ook, soms met de dood tot gevolg. Arabische volbloeden zijn er zéér gevoelig aan.

2.Bij volwassen dieren is de voornaamste oorzaak een vorm van verveling of het afreageren van driften. Honden die goed gevoed zijn en een redelijke conditie hebben zijn er extra gevoelig voor. Dat geldt ook voor pups, alleen het afreageren van jachtdrift ( voor sledehonden de kar of slede trekken dus ) lost het probleem op. Voor gewone huishonden kan een dagelijkse flinke wandeling al helpen.

Voor honden die min of meer in roedelverband leven, speelt ook het roedelverband mee en voor het eten van ontlasting komt daar buiten de gekende oorzaken ook rangorde en dominantie bij. Het is een soort vervangingsgedrag voor het verdedigen van hun stuk van de prooi.


Ben benieuwed naar jullie wijsheden.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mijn hond eet (heide)grond. Hoe komt dat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

[email protected] (Gast)

De hond van mijn schoondochter trekt ook alle heide uit de grond waarom?????

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Is het alleen happen in het zand en het dan weer loslaten of is het echt opeten van het zand?Er zitten namelijk ook veel smaken aan de grond die een hond zeer goed kan proeven met zijn tong.

Vaak kan het ook gewoon lekker speels zijn.
Hap...rennen...zand happen en het zand weer laten lopen...(wat er dan uit de bek wilt vallen;-))

Maar als er inderdaad daar op die plek veel gegraven word, is de kans groot dat er muizen of mollen er zitten.
Het happen, graven en gekdoen is een nabootsing van de jacht.
Gewoon speels.
Zolang het niet neurotisch word en echt alleen op die plek is..hoef je jezelf niet echt druk te maken.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Mijn hond eet (heide)grond. Hoe komt dat?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^