Sheltie of Collie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Lilly (Gast)

Hoi hoi,

Ik zit momenteel te twijfelen tussen een sheltie en een schotse herdershond.
Ik twijfel omdat: Ik shelties leuker vind, maar ze schijnen erg veel te blaffen en ook onwijs druk te zijn.
Maar Collies zijn dan weer groter, en ik weet niet zo goed hoeveel beweging die nodig hebben omdat alles wat ik op internet vind nogal verschilt.
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met 1 of beide rassen me er meer over kunnen vertellen?

Groetjess!!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sheltie of Collie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Ik hoor van meer mensen dat Shelties veel actiever zijn. En ja, ze kunnen soms best wel veel blaffen.

Maar verder weet ik niet veel over beide rassen.
even UP voor dit topic :-)

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Toevallig is er gisteren ook een topic geopend over iemand die twijfeld over het nemen van een sheltie vanwege het blaffen. Dit is wat ik toen heb geantwoord...

Tja je hoort het veel maar ik moet zeggen dat ik het persoonlijk wel vind meevallen. Oké nu dat Abby pups heeft blaft ze veel maar goed dat kun je 'r niet kwalijk nemen natuurlijk ;-).
Maar normaal gesproken is Ash (onze chi) hier meer de blaffer in huis als Abby hoor. Abby blaft als ze heel erg enthousiast is, of als er wordt aangebelt ja maar goed dat doen een hoop honden. Ik denk dus dat het wel af te leren is hoor.

Nu weet ik wel dat een van Abby's pupjes nogal veel blaft en dat terwijl we het hier van jongs af aan aanpakken. Dus het kan ook gewoon in de hond zitten. Maar ik ben het er dus niet helemaal mee eens dat shelties zo waanzinnig veel blaffen, ik denk dat je er erge blaffers bij hebt zitten maar dat je ook een deel van de honden hebt die best wel meevallen hoor. Het verschilt echt per hond dus denk ik, ieder ras heeft natuurlijk wel rasspecifieke dingetjes maar dat betekend niet dat iedere hond dit heeft. Abby is misschien een uitzondering maar goed er zijn dus wel shelties te vinden die niet zo waanzinnig veel blaffen dus.

Tips tegen blaffen kun je overigens vinden op Stichting Sheltie Rescue.


Ik denk dat collies wel wat meer beweging nodig hebben als shelties maar het verschilt niet veel hoor. Ik kan niet voor de collies spreken want hier heb ik geen ervaring mee maar shelties passen zich gemakkelijk aan. Het zijn zeker actieve hondjes maar ze kunnen ook gewoon een dagje het rustig aan doen hoor.

Ik weet niet wat je precies zoekt in een hond? Waarom gaat je voorkeur uit naar deze 2 rassen :-)?

honden page profiel MarlindaMarlinda

honden foto van Marlinda

Een vriendin van mij heeft 2 shelties, en die blaffen wel eens maar niet opvallend vaak of iets dergelijks. Ik denk dat het vooral aan de opvoeding ligt. ;-) In ieder geval zijn het superleuke hondjes, die shelties. Collies ook trouwens, heb laatst nog een korthaar collie op de foto gezet (prachtig dier!), en die was ook erg lief.

Succes met de keuze in ieder geval! :-)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Een Schotse herder kan ook blafferig zijn hoor... ;-)

honden page profiel Thera, Kyra, Tess en LivThera, Kyra, Tess en Liv

honden foto van Thera, Kyra, Tess en Liv

Een hond blaft nou eenmaal, de een meer dan de ander. Shelties kunnen druk zijn, maar die van mij is liever lui dan moe ;-) Het verschilt heel erg per hond. Met Schotse Collies heb ik geen ervaring. Succes!

honden foto van Waka, Robi, Joy, Abby en het vrouwtje

volgens mij zit er tussen schotse collie langhaar en korthaar ook nog wel wat verschil, wat ik gehoord heb is de kortharige een stukje pittiger dan de langharige.......

honden page profiel JessicaJessica

honden foto van Jessica

heyy, ik heb zelf een sheltie en over dat blaffen.. dat valt echt goed mee.. Zino blafte amper en hij doet dit eigenlijk (bijna) alleen tijdens de agilityles op de hondenschool,, maar daar doen zowat alle honden dat.. en dit is ook echt gewoon uit enthousiasme..

ik vind wel dat een sheltie heel wat actiever is dan een schotse collie..

maar dat is enkel op basis van wat ik in de hondenschool zie..
denk dat dit ook afhangt van de opvoeding

groetjes..

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Dat drukke vind ik reuze mee vallen hoor, bij een sheltie. Ze zijn wel actief, maar niet hyper of zo. Ik ken bijvoorbeeld veel Jack Russels (of Hussels O-) ) waar ik niet mee samen zou willen wonen. Maar onze sheltie is in huis rustig. Wel waaks en inderdaad, ze laat haar stem wel horen. Niet vaak, maar als er iemand de tuin in komt (of een kat...) dan heb je wel oordopjes nodig.
Een sheltie heeft wel veel uitdaging nodig, denkspelletjes, behendigheid, als je ze maar een taak geeft.

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Ik heb ook een sheltie, En die blaft wel eens ja. Ik vind het ook niet zo erg dat hij eens blaft, hij wil ook wel eens zijn stem laten horen. Als hij tever gaat zeg ik het commando stil, en dan is hij meteen stil. Gewoon goed aanleren dus. En er zijn wel meer honden die blaffen, de duitse herder van de buren blaft meer als mijn sheltie. Ik vind wel dat een sheltie meer beweging nodig heeft dan een schotse collie. Ook is de schotse collie veel rustiger. In feite ken ik een echtpaar van 70 jaar met een schotse collie van 3. Dat gaat prima. Maar ik zou ze niet zo makkelijk zien met een sheltie....

Denise (Gast)

het is waar dat de sheltie veel beweging nodig heeft omdat een sheltie vroeger altijd werd gebruikt om schapen te hoeden... ;-) en ze hebben beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen dus een flink stuk lopen of wadeling in het bos doet wonderen.

wij zelf hebben ook een sheltie een tri color. shelties haren dan wel. maar daarom moet je er ook bij zoveel keer per week borstelen.. je moet iederegeval veel doen als je een sheltie wilt aanschaffen..

groetjes Denise Haverhoek,

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik heb een sheltie en een collie. Er is zowel bij de sheltie als bij de collie een verschil. Je hebt de Engelse en de Amerikaanse lijn.De Engelse zijn wat rustiger, zijn kleiner en hebben een dikkere vacht, dat telt voor beide.
Ik heb een Amerikaanse sheltie en die blaft niet extra veel. Ik heb daar als pup wel aan gewerkt met haar.Ze is heel ondernemend en leergierig en ja, zoals hierboven iemand schrijft, ze hebben behoefte om te werken. Ik heb daar meer over verteld in de topic die gaat over "de honden een taak geven".Binnen is ze heel rustig. Verder is het genieten
:-)
Mijn vorige collie was een Amerikaanse en was ook heel aktief en leergierig enz, terwijl mijn huidige collie (is een Engelse) rustiger is. Maar het is niet zo dat de collie, de A+de E, minder beweging nodig heeft, ze moeten net zo goed uitgedaagd worden en lekker rennen met een bal enz., alleen laten ze het niet zo merken.
De collie is van oorsprong ook een schapen-hoeder.

:-)
sukses met kiezen ;-)

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

PS de sheltie is wel wat pittiger dan de collie ;-)

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Ik heb dus een schotse collie en een sheltie kruising. Persoonlijk vind ik beide rassen erg mooi. En jah ik denk dat het qua beweging wel ongeveer hetzelfde zit met sheltie en collie. Moeten beide grondig geborstelt worden, hebben uitdaging en beweging nodig. En veel blaffen, tjah opvoeden he.

Mijn schotse collie komt van een engelse lijn. Hij is erg volgzaam en rustig, maar heeft wel zijn beweging enzo nodig. Het grote verschil zit hem, lijkt mij, in hoe groot de hond word. Dat vond ikzelf nadelig aan de sheltie. Ik vind een sheltie nogal klein, en ik ben mijn heel leven omringt geworden door grote honden, dus ik neig dan ook meer om je een schotse collie aan te raden. Meer vanwege hun formaat.

Nero is op zicht best rustig. Soms een beetje sloom zelfs. Doet alles op zijn eigen tempo, maar als die dan los mag lopen, dan komt hij goed los. Lekker rennen spelen. Echt prachtig om te zien. Ik kan alleen niet zeggen of dit ook voor een sheltie geldt...

En het is voor beide rassen: Ze moeten een taak/doel/werk hebben. Hondensport/aporteren/enzovoort. Beide rassen zijn leuk. Het is aan jou de keus welke beter bij je past...

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden


Erg oud topic.....

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

"
Erg oud topic..... "


Zag het nu voor het eerst staan... Idd erg oud topic :P

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Sheltie of Collie?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Tinlo Barfmenu
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^