De basisbehoeften van een hond... (meningen gevraagd)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Overegens over het jagen.

Alle roofdieren zijn gemakzuchtig, ze zullen altijd eerder een dood dieren verorberen dan er zelf een vangen.
Daarom zie je bv roofvogels aan de rand van de weg zitten wachtend tot er een beest word dood gereden. lekker makkelijk.

Wolven zijn ook zo, als je een roofdier in gevangenschap zet zal hij echt niet gefrustreerd worden als hij niet kan jagen, als hij maar kan eten dan vind hij het allang best..

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De basisbehoeften van een hond... (meningen gevraagd)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel ***...Kelly...******...Kelly...***

honden foto van ***...Kelly...***

Sommige reutjes en teven hebben volgens het boek "alfameteriaal" en hebben dan ook de nood om zich voort te planten, anders kunnen er zcih gedragsproblemen ontwikkelen.

Maar hoe weet je nu of je reu of teef "alfameteriaal" heeft. Of wat is "alfamateriaal" in de eerste plaats?

Ik heb een reu die helemaal gek word als onze teef loop is, en de andere reu gedraagt zich niet anders dan anders als ze loops is.
Word de 1ne gek omdat hij alfamateriaal in zich heeft, of heeft net de andere het alfamateriaal en blijft hij rustig omdat hij niet moet vechten om de teef te dekken.

Dat boek laat zo ongeloofelijk veel vragen na bij mij, waar er dus geen antwoord op te vinden is in het boek.

honden page profiel Gerina, Timo en ZendéGerina, Timo en Zendé 3 doggies

honden foto van Gerina, Timo en Zendé

Hoi Willemijn. Ik heb jou stukjes ook even gelezen en ook jij hebt helemaal gelijk. Ik denk dat je moet kijken naar je hond. Is hij/zij gelukkig en ze luistert ook nog aardig, wat wil je dan nog meer? Ik zit met Timo op hondencursus, maar mijn hond hoeft absoluut geen soldaat te worden die opspringt als ik maar 1 kik geef. Dat doe ik ook niet altijd als mijn man wat vraagt. Timo heeft ook zijn eigen willetje en dat vind ik leuk. Beetje eigenwijs mag best. Er zitten op de cursus echte soldaten. Kom en hij komt, ga en hij gaat en ga zo maar door. Voor mij hoeft dat niet. Dan had ik net zo goed een robothond kunnen kopen. En dat van die voortplanting. Je hebt helemaal gelijk. Wat een onzin dat een hond zich moet voortplanten. En wat een onzin dat mensen zich moeten voortplanten. Wij hebben toevallig 2 kinderen. En jij hebt er geen. Nou, dat is toch prima. En wat is nu belangrijker? Dat jij en je hond gelukkig zijn of dat je je wb je hond aan alle regels en voorschriften en wat al niet meer houdt. Toch?

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Dankjewel kelly,

Ik kende haar en haar boeken niet.

Inge Pauwels
In 1993 startte ze holistisch dierengedragscentrum Toscanzahoeve op, uniek en pionierswerk in de Benelux.
Dmv ethologie, gedrag maar ook de holistische aanpak met dierenspiegel en dierencommunicatie, bied ze mogelijkheden om op een andere, bewustere manier met dieren om te gaan.
Ze is hooggevoelig, een bekijkt de relatie met dieren, (probleem)gedrag, ziekten enz... op een holistische wijze.

Ik ben eigenlijk benieuwd in welke context het geschreven staat.

Ik kan eigenlijk wel meegaan in de theorie dat honden zich gefrustreerd voelen als zij zich niet voort kunnen planten als de teef loops is en de reu het loopse teefje ruikt. Ik zie het hier ook eigenlijk wel terug. De beide teefjes zijn loops en mogen zich niet voortplanten terwijl hun instinct zegt en dat is toch het oerinstinct dat elke vezel in hun lichaam zegt dat de tijd rijp is om zich voor te planten en zich hierbij gefrustreerd voelen omdat wij zeggen NEE dat gaat niet gebeuren. Idem voor de reu die bijvoorbeeld zich bijna door de deur heen vreet om zich voort te kunnen planten. Ik vergelijk honden niet graag met mensen maar wil dat nu toch even doen. Er is niets zo sterker als het gevoel dat een vrouw of man heeft als het gevoel naar boven komt om kinderen te willen, dus zich ook voort te willen planten. Ik bedoel het sterke gevoel dat iemand dan krijgt en wat niet meer uit je systeem weg te denken valt. Tot het zover is.

Ik denk zeker dat honden daar last van kunnen hebben en zich zeker gefrustreerd voelen zowel teef als reu. Maar als de loopsheid weer verdwijnt en de rust weer wederkeert zou dat gevoel weer verdwijnen zowel bij de teef als de reu.

Dus ja ik kan in zoverre wel geloven wat ze schrijft.

De rest heb je toch vervangende middelen voor zoals het jagen achter een bal of dergelijke.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

gerdine, ik kijk alleen naar Bamse, en Bamse is ongeveer om de 14 maanden loops. meer niet, en nee ze staat echt niet dichter bij de natuur dan een hond die iedere zes maanden loops wordt. :-D

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Dat kan willemijn, sommige honden doen het anders.

Je hebt ook rassen die maar eens per jaar loops worden maar dit is even algemeen genomen. :-)

honden page profiel ***...Kelly...******...Kelly...***

honden foto van ***...Kelly...***

@ Wilma:

Ik kan de tekst hier natuurlijk niet helemaal neezetten omdat het een heel hoofdstuk betreft, zou heel erg lang worden en natuurlijk pleeg ik dan ook plagiaat ;-)
Maar ik zal over het voortplanten een klein stukje citeren.

Voortplanting is de derde besisbehoefte in de roedel en is altijd voorbehouden aan de leider.
Dit wil zeggen de vrouwelijke leiders want zij hebben de eindbeslissing met wie, wanneer, hoe en waar ze zich voortplanten. Zij kiezen.
Meestal is dit de alfa of leider, maar het kan ook de beta of een andere lager in rang zijn. De keuze van de teef hangt, net als bij mensen trouwens, voornamelijk af van de geur. Een teef kan bij haar toekomstige partner bevoorbeeld bepaalde ziektes ruiken en ervoor kiezen zich niet met hem voor te planten. Of het kan zijn dat ze merkt dat een betareu snel de macht zal overnemen en binnen de kortste tijd alfareu zal worden, waardoor zij haar ongeboren pups de beste kans op slagen geeft.
Ondanks het feit dat wij de baas kunnen zijn over een roedel, weten honden dat wij mensen zijn, en dat de basisbehoefte aan voortplanting met elkaar uitlsuitend voor de alfa van de hondenroedel is weggelegd.

Niet elke teef heeft alfamateriaal in zich en bij gevolg een wens tot voortplanting. Als de teef toch alfamateriaal heeft en pups wil, dan kan het zijn dat ze niet akkoord gaat met jouw keuze van dekreu. Zoals eerder gezegd ruikt een teef op afstand het genetisch materiaal van de reu, dat haar informatie geeft over zijn gezondheid.
Het zou beter zijn een aantal reuen op voorhand te selecteren en ze bij elkaar te zetten (uiteraard in aparte hokken, anders zouden zij kunnen vechten om de teef), de teef het rijtje te laten aflopen en zelf haar keuze te laten maken. Maarja, het draait vaak om (te) veel geld...
Hoe meer voedsel en zekerheid er in het leven van een hond is hoe meer zin hij heeft om te paren.

Onze honden stammen af van de wolf. Dat vergeten we vaak. Maar heeft dit nog invloed op onze huishond? Als jullie samen 'hand in oppt' tv zitten te kijken, is de wolf ver te zoeken. Maar bekijk hem eens goed als hij achter de kippen of de kat van de buren aanzit...
Ik wil niet zeggen dat je lieve schat nog steeds een wolf is. Het is een hond, een afstammeling van de wolf. Dat maakt wel dat hij nog steeds dezelfde basisbehoeften heeft als zijn voorvader. Onbegrip van deze basisbehofte leidt vaak tot grote en kleine (gedrags)problemen. De moeite dus om er even bij stil te staan.

Onze hond heeft nog steeds genetisch materiaal in zich dat deze basisibehoeften ondersteunt. Ondanks duizenden jaren evolutie duurt het veel langer om genetisch materiaal te veranderen dat zo diep verankerd zit in het wezen van de wolf/hond. Uiteraard heeft de mens met zijn fokbeleid verschillende rassen gecreeërd; bij de rassengroepen van de oertypen zijn de basisbehoeften belangrijker en instictiever dan bij de rasgroep van de gezelschaphonden.
........


Zo gaat het hoofdstuk nog heel lang door, maar heb enkele stukje eruit genomen ;-)

honden page profiel ***...Kelly...******...Kelly...***

honden foto van ***...Kelly...***

En dat dit zinnetje:

Hoe meer voedsel en zekerheid er in het leven van een hond is hoe meer zin hij heeft om te paren.

Een huishond heeft altijd voedsel en heeft ook altijd zekerheid. Kunnen we dan stellen dat een hond nog meer behoefte voelt om zich voor te planten dan zijn wilde voorouders? Want ik kan mij voorstellen dat een wolvenroedel regelmatig een te kort aan voedsel heeft.

honden page profiel De Mecheltjes clanDe Mecheltjes clan 3 doggies

honden foto van De Mecheltjes clan

Ik dacht al dat er een hoodfstuk aan vast zat :-)
Ik kan het met die uitleg wel begrijpen wat de auteur hiermee bedoelt te zeggen.

Het lijkt mij een leuk boek om te lezen. heb haar website net even gekeken en dat maakt mij dan toch weer nieuwschierig, dus ik denk dat mijn collectie weer wat uitgebreid wordt:-)

Ze heeft trouwens al een aantal boeken op haar naam staan, die mij ook best interessant lijken om eens te lezen.

honden page profiel ***...Kelly...******...Kelly...***

honden foto van ***...Kelly...***

Ik heb hondenspiegel en de hondencoach gelezen van haar en ik vind het erg leuke boeken en ze lezen ook gemakkelijk. Donderdag boek 1 in 1 keer uitgelezen en vrijdagavond het andere boek in 1 keer uitgelezen :-D

Er zullen zeker nog enkele andere boeken van haar in mijn boekenkast verschijnen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De basisbehoeften van een hond... (meningen gevraagd)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: help ik weet t niet meer!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^