Karakter of opvoeding?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnneAnne

Wij hebben een lieve boerenfox van 5 jaar. Hij is de ochtenden vaak alleen, maar dat gaat eigenlijk sinds wij hem hebben al heel goed. We gaan zeker 4 x per dag met hem uit, en altijd wel een keer lekker rennen op het gras of de polder in. Maar de laatste tijd gaat dat steeds minder goed. Hij is altijd al heel druk, we noemen het wel eens grappig adhd hondje, maar als ik hem nu los laat lopen loopt hij weg, ik kan hem dan ook echt niet meer te pakken krijgen. Hij schiet boerderijen op en gaat achter kippen aan, iets wat hij nooit deed. Laatst heeft hij een kip dood gebeten en als hij een poes of een konijn ziet wordt hij helemaal dol en is hij niet meer te houden. In de tuin hebben we kippengaas tegen de heg aangezet zodat hij niet kan ontsnappen, maar van de week is hij er toch doorheen gekomen toen hij een katje zag. Kortom, het wordt steeds minder leuk, en we zijn echt heel erg gek op hem, al 5 jaar gaat het eigenlijk zonder problemen, maar zowel voor hem als voor ons wordt het steeds meer stressen, durf hem niet meer los te laten, maar volgens mij heeft hij dat wel nodig om zijn energie kwijt te raken. In huis loopthij constant te piepen. Heeft iemand een goede tip, wat kunnen we hieraan doen? Is het zijn karakter, of doen we iets fout met het opvoeden? Graag reactie!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Karakter of opvoeding?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Ik heb nog een aantal vragen, om meer duidelijkheid te krijgen.

- Hoeveel rust hij per dag?
- Doen jullie ook spelletjes of dingen om je hond geestelijk uit te dagen?

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

honden leren van fout gedrag. weet je nog wanneer dit begon is het is een keer gebeurd dat hij 1 keer neit luisterde en er mee weg is gekomen. in iedergeval er iets mee behaalt heeft.

mischien gewoon terug bij af op de lange lijn en weer over nieuw trainen en belonen hem niet meer de fout in te laten gaan.

pas als je merkt dat hij op de lange lijn weer goed naar je luisterd kan je stapje voor stapje hem meer vrijheid gunnen. hij heeft een kip dood gebeten dat betekend dat hij echt jaagt. dus ik zou hem waar kippen in de buurt zijn zo en zo op een lange lijn laten lopen je hebt echt hele lange lijnen en hij leert weer dat jij de laatste woord hebt.

honden page profiel AnneAnne

Oh wat fijn gelijk reactie!
Hij slaapt meestal de ochtend, ook als wij thuis zijn. En als we thuis zijn, dan spelen we regelmatig, ik heb 2 zoons die regelmatig met hem stoeien. Maar ook het spelen wordt slechter, want hij is snel afgeleid door geluiden van buitenaf en wordt dan alweer nerveuzer.
Hij heeft een goed dag/nachtritme, als wij 's avonds naar bed gaan ligt hij al braaf in zijn mand en is heel rustig tot wij 's ochtends weer de kamer in komen. Het is echt een hele erge lieverd, dat maakt het zo moeilijk.
heb je een tip voor een spelletje om hem geestelijk uit te dagen?
En Asha, die lange lijn is een goede tip. Alleen krijgt hij dan genoeg beweging? Ik heb het idee dat hij zijn energie kwijt moet, juist omdat hij zo opgefokt is en dan hij dus zijn vrijheid af en toe nodig heeft. Maar ik ga zeker eens achter een lange lijn aan.
Dank jullie wel!

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Een boerenfox is een jachthond. Dat jachtinstinct moet je temperen. Al eens gedacht aan speuren of jachttraining bij een hondenschool? Daar leer je ook hoe je de hond kan afleiden als hij "wild" ruikt. Beweging alleen is niet genoeg voor deze honden; ze hebben een geestelijke uitlaatklep nodig, hun koppie moet aan het werk gezet worden.
Het ADHD-achtige kan aan de opvoeding liggen, met name als de hond te weinig rust krijgt. Maar het kan ook aan de fok hebben gelegen.

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

tja ik denk dat je hond juist zo opgefokt is om dat hij over prikeld is en weer terug bij af moet.
dus los lopen nu even niet. eerst weer trainen met hem.
of je moet een los loop gebied hebben waar een hek omheen is waar hij gek kan doen maar neit in de fout kan gaan. honden leren van fout gedrag en elke keer dat hij de fout is in gegaan en daardoor iets gehaalt heeft zal hij het de volgende keer nog een keer doen en zo verder. dus dan is het belangrijk hem niet meer de fout in te laten gaan en hem te laten merken dat jullie de laaste woord hebben en jullie toch boven hem staan. soms gaat het door kleine dingetjes dat het langzaam verschuift. en dat ze steeds meer ruimte krijgen om te doen wat ze willen en daardoor word hun plaats in de roedel hoger. maar daardoor komen ze in de war. je zal merken als je hem weer in de hand heb door weer met hem te trainen en hem aan de lange lijn te hebben hij weer rustig word. maar ik denk dat die kippen toch een te grote uitdaging is voor hem ik weet neit of je dat er ooit nog uit krijgt

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Het jagen is trouwens zelfbelonend. De hond merkt dat het zo leuk is (het instinct komt ook naar boven), dat hij het vaker wil gaan doen. Zeker nu hij de kans heeft gekregen om een kip te doden. Dus ik zou hier wel een goede trainer bij zoeken die je helpt met het trainen van de hond. En een goede dagindeling met voldoende beweging en uitdaging en voldoende rust.
Dit zijn echte werkhonden, net als jack russels en border collies.

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

precies angela dat bedoel ik met de fout in gaan :-D

honden page profiel Shamilla & ZenaShamilla & Zena

honden foto van Shamilla & Zena

ik zou ook adviseren om of een sport te gaan beoefenen (onder begeleiding) en of toch een cursus, waarbij je goede begeleiding krijgt.. want als je nu niets doet, wordt het erger...

kan je hond niet naast de fiets??? zo kan je hem (tijdelijk) wel genoeg beweging geven...

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

ik denk dat het probleem dieper licht want hij is al 4 en het is sinds kort dat hij dit doet en het word steeds erger toch?

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ik denk ook dat hij ondekt heeft hoe leuk bv kippenplagen is, en er komt nog een partij aandacht achteraan ook, das gaaf, baas schreeuwt, boer boos, geweldig, want volgens mij zien honden dat toch wel zo.

ik zou ook back to the basics gaan, lange lijn erop, veel oefenen en het liefst met een nieuw woord voor "hier" bv "voor" of wat je ook wilt, maar opnieuw aanleren "hier" is allang neit "hier" meer, maar "zet de vaart er in en ik ga iets voor mezelf doen".

misschien meer spelen met een balletje, dus op jezelf richten en inderdaad: de lange lijn tot het nieuwe commando er goed inzit, misschien ook andere routes zoeken zodat het er nu ingeslopen gedrag niet zomaar weer getriggert wordt (andere routees maakt de hond ook veel alerter op jou, en minder geneigd zelf amusement te zoeken)

op zich wel een uitdagingn hoor, om een karaktervolle hond als een boerenfox weer in het gareel te krijgen.

Hou er plezier in :-D

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Wat Gorby zegt over andere routes kán kloppen. Tenzij de hond echt typje adhd is. Ik moet met mijn hond echt geen andere routes gaan lopen voor de lol, want dan is hij compleet overprikkeld en zelfs thuis daarna nog over de rooie van spanning.

Jij kent jouw hond het beste, of Gorby's tactiek zal werken of niet. Ik weet alleen dat ik het bij de mijne niet zo hoef te proberen. O-)

honden page profiel ashaasha

honden foto van asha

ik ben het hier heel erg met gorby eens :-D
ik had dit ook op geschreven.

mischien routes waar geen kippen zijn en geen boeren dus minder prikels de hond is aan een lange lijn dus kan niks en daar door laat jij merken ik ben de baas en ik zeg waar we heen gaan.

juist omdat de hond ook thuis oppeens onrustig is,bij tyson merk ik ook als mijn dochter die wat losser is met hem uit is geweest omdat ik weer ziek ben dat tyson ook onrustig word hij probeerd dan met alles net even niet te doen of juist wel. dan moet ik weer terug bij af en je merkt gelijk en de rest van mijn familie ook dat ik weer met hem bezig ben geweest en tyson is weer rustig en zeker :-D

honden page profiel AnneAnne

Wat een goeie tips allemaal! Ik ga er zeker aan werken, nooit gedacht bijvoorbeeld aan een jachttraining of speuren, ik ga informeren. En ja inderdaad, misschien vindt hij het wel prachtig en ziet hij het als beloning als wij ons druk maken als hij iets fout heeft gedaan en ons enorm staan op te winden. Nou kortom, dank voor jullie goeie reacties, ik ga er achteraan.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Karakter of opvoeding?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: pup wil geen seconde alleen zijn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^