Ik ga niet werken met mijn border collie.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel

Brilletje ? o had het niet moeten veranderen viel toch niet op gelukkig maar O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ik ga niet werken met mijn border collie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

@ Sissy: Ik vind het goed van je dat je hier toch antwoord blijft geven op de mensen. Het gebeurt regelmatig dat gasten hier een topic openen waar ze advies op krijgen en vervolgens nooit meer antwoorden. Of ze gaan gewoon weg als ze niet de antwoorden krijgen die ze willen. Niet iedereen let even goed op de tijden die bij elke reactie staan dus als er maar genoeg reacties komen lijkt het vaak ook alsof de TopicStarter (TS) er niet meer is.

Ik denk dat een BC een prima huishond kan zijn MITS: genoeg geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ik weet natuurlijk niet alles, maar je schreef:

Wij hebben voor de border gekozen omdat ze zo intelligent zijn, ze weten meteen wat je bedoelt (en natuurlijk ook weten ze meteen wat niet mag haha). Ze kunnen ook enorm goed met kinderen (als je ze maar als puppy af goed begeleid).

Je geeft hier zelf al aan dat je door hebt dat BC's heel slim zijn. Wees daar dus ook op voorbereid. Zoals anderen hier al gezegd hebben kan een BC verkeerd gedrag laten zien als hij zijn ei niet kwijt kan. Er zijn BC's die heel veel beweging nodig hebben en er zijn ook BC's die niet zoveel beweging nodig hebben. Maar jullie als gezin moeten zich aanpassen aan de hond. Niet omdat een BC zich niet aanpast, maar wel omdat de manier waarop de hond zich aanpast niet heel fijn kan zijn. Als een BC niet genoeg lichamelijke EN geestelijke beweging krijgt, uit zich dan in bijvoorbeeld happen/bijten, drijfgedrag (BC's eigen), slopen, blaffen, ontzettend druk zijn, achter fietsers/joggers/andere honden/auto's/kinderen etc. aanrennen.

Dus de hond past zich wel aan, maar het is waarschijnlijk niet de manier waarop jij dat zou willen... Dat betekent dus dat in plaats van de hond, JULLIE zich moeten aanpassen. Kijk eens hoeveel beweging en geestelijke stimulatie je hond nodig heeft. Dat je pup nu gaat zitten tijdens het wandelen (of het joggen?) betekent dat je te veel van hem vraagt. Het beestje is 12 weken: een baby. Welliswaar een baby die snel leert en die al kan lopen/rennen etc., maar nog steeds een baby. Probeer eens om per maand dat de pup oud is 5 minuten te gaan lopen. Wandelen. Dan is je pup uitgeteld.

Een pup moet ook voor 1 uur spelen, 2 uur rust. Als je dat niet doet kunnen ze overprikkeld raken: bijten, hyperactief gedrag etc. Een volwassen hond slaapt 18 uur per dag. Een pup moet nog veel meer rust hebben.

Pas ook op met frisbee. Het lichaam van je hondje is nog aan het groeien. Bij frisbee/balletjes gooien maakt een hond abrubte en hoekige bewegingen. Dat kan ervoor zorgen dat je hondje HD, HeupDysplesia, ontwikkeld. Dat is een soort reuma voor honden. Je kunt dit voorkomen door je pup geen abrupte en scherpe bochten te laten maken, niet te gaan fietsen met de hond en een goede spiermassa op te bouwen rond de heupen.

Maar ik, en iedereen hier, kan je wel heel veel vertellen, maar het beste is dat je zo snel mogelijk begint met een goede puppycursus. Ook omdat je schrijft dat je pupje angstig en schuw is. Pups horen niet angstig en schuw te zijn, maar juist open naar de wereld. Ze zijn nog helemaal onbevangen. Jouw pup is dat niet, dat betekent dat je ook individueel met haar bezig moet zijn te socialiseren. Dus: zoek andere honden op en laat haar daar mee spelen, ga eens met de trein met haar, naar oudere mensen, vreemde mensen, de dierenarts etc. Laat haar in deze periode (vooral de 4e maand is ont-zet-tend belangrijk) ook veel verschillende geluiden horen: vuurwerk, onweer, fanfares, festivals, harde wind, harde klappen, piepjes etc.

In de vierde maand leert ze nl. om bang te zijn (dat je hondje dat nu al is, is dus een slecht teken en reden te meer om je hondje goed te socialiseren). Ze gaat vluchtgedrag krijgen. Jouw taak is om alles heel normaal te vinden. Dus is ze bang: geen aandacht. Natuurlijk mag je haar wel even over de kop aaien, maar niet lief gaan praten oid. Anders leert ze dat haar angst gegrond is en kan zich dat op latere leeftijd op een negatieve manier uitten.

Om het te verduidelijken: Dobber (mijn hond) is niet goed gesocialiseerd. Nu uit zich dat dus in blaffen/grommend gedrag naar andere honden. Dat had met een cursus voorkomen kunnen worden.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. En als mensen negatief reageren komt dat o.a. omdat de asiels vol zitten met honden waarvan de eigenaren zich niet (genoeg) ingelezen hadden over het ras en dat later bleek dat de hond toch wat te veel moeite was. Dus: ga je echt inlezen over de BC (naast wat je allemaal al weet). Er zijn hier genoeg BC eigenaren op het forum met heel veel ervaring die je vast op weg kunnen helpen. Die mensen zou ik ook zeker om raad vragen want ik denk wel dat je heel erg voorzichtig moet zijn de komende maanden met je pupje... Heel veel succes!

honden page profiel Dobber!!!Dobber!!!

honden foto van Dobber!!!

Over het socialiseren:

http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_37-Socialisatie.php

En als je op deze link klikt: http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/index.php en je scrollt even naar beneden tot 'Opvoeding en training' zie je ook heel veel dingen die voor jou van belang kunnen zijn. Daaronder staat nog een kopje 'Puppy' en ik denk dat je daar ook veel info uit kunt krijgen.

Trouwens, ik ben benieuwd hoe je hondje eruit ziet! Als je een profiel aanmaakt kun je foto's plaatsen.

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Wat Dobber zegt, kan ik me helemaal in vinden.
Wat mij altijd opvalt als het woord border collie valt is, ooo en je moet heeeeeeeel veeeeel lopen met de hond en ook werken met ze.
Ja dat kan en als je dat leuk vind moet je dat ook vooral doen.
Maar ook een border collie is gewoon een hond en heeft gewoon beweging en aandacht nodig net als iedere hond en niet in het extreme, dat hoeft niet.
Ik heb ruim 10 jaar met borders gefokt en we hebben er nu nog twee en heb in al die jaren heel wat mee gemaakt.
Als er bij ons een pup bij kwam of bleef uit een nest dan werd de pup met veel rust groot gebracht.
Waar de meeste eigenaren altijd mee de fout in gaan is dat ze een pup/jonge border te veel laten doen en te weinig rust geven, het motto is altijd, ja het is een border en die moet veel bewegen.
Wat er dan vergeten wordt is dat alles wat je er als pup aan energie instopt wel weer terug gevraagd wordt als ze ouder zijn.
Heel vaak gebeurt het dan dat als de hond een jaar of ouder is, de eigenaren geen zin meer hebben om er zoveel energie in te steken, nu moet het een huishond worden.
Helaas zo werkt het dus niet voor de border en wil graag die energie dan wel weer kwijt, waardoor dus alle gedragsproblemen onstaaan.
Heb het vaak genoeg zien gebeuren.
Ook dat borders op een te jonge leeftijd in de behendigheid of wat dan ook worden gezet, met alle gevolgen van dien en de dierenartsen blij en de fokker zijn schuld.
Als je op een normale manier met een border omgaat, krijg je een hele leukle hond of om mee te werken of lekker als huishond.
Het is wel een aanrader om met de pup op cursus te gaan.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Lieve medeforummers

We hebben Sissy of Laika hoe ze nu ook maar mag heten een ban gegeven.

Zoals een paar al dachten worden we in het ooitje genomen. ze heeft namelijk ook nog eens een Husky ? ook een hond waar je niks mee hoeft te doen natuurlijk.

We hebben even een stuk van haar gekopieerd hier op het forum wat ook van haar is zodat jullie kunnen zien dat we toch niet voor niks bannen.

husky (Gast)
hoi,

wij hebben nu een husky van bijna 2jaar, en die is zo ontzettend lief en aanhankelijk en gehoorzaam.
Wij hebben nooit les gevolgd en gaan ook niet werken met de hond. Enkel de leuke lange wandelingen en die volstaan voor haar.
Mijn mening is de hond zal de opvoeding aannemen die de baas hem geeft welke dit ook is. Je moet niet het ene moment hem eten van tafel geven en andere moment mag het niet meer enz enz.
Elk ras heeft mss wel zo zijn trekken maar alles hangt af van de baas.
Zo bv een stafford (in de familie zit eentje) die worden omschreven als erg gevaarlijk en agressief maar door een goede opvoeding kan dit echt een pracht hond zijn en een sloef en kan zo spelen met de kinderen.
En onze chihuahua (normaal kleine bijtertjes en bang van vreemden) die zouden zelfs meegaan met vreemden. Ze zijn de beste vriendjes van onze kinderen.
Ik weet niet of nog mensen er zo over denken, maar ik denk dat we minder boekjes moeten lezen en gewoon in de praktijk wat meer moeite moeten doen voor onze trouwe viervoeter. En niet meteen de moed opgeven als hij eens niet luisterd.

poot van laika
groetjes

Ze heeft nu dus een husky een chi en een border. van het verhaal klopt dus geen kant en neemt de boel hier behoorlijk in de maling.

we hebben haar dus nu een ban voor onbepaalde tijd gegeven. ze gaat maar ergens anders mensen bedonderen maar niet hier.

met vriendelijke groet
het moderatorteam

het topic gaat dan nu ook op slot ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Ik ga niet werken met mijn border collie." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 4 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: twe kleine probleempjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^