Vraag gesteld aan voedingsdeskundige :-(

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Heidi & BobbyHeidi & Bobby 3 doggies

honden foto van Heidi & Bobby

Citaat:

Overigens ben ik gelukkig chemisch genoeg onderlegd om te weten dat veel stoffen in een andere samensteling ineens ook anders functioneren (neem zuurstof, in verbinding met koolstof ineens hardstikke giftig CO2).

Eh, CO2 is gewoon een afvalproduct van onze ademhaling. Helemaal niet zo giftig dus.
Ik denk dat je je vergist en CO bedoelt. Dat is wel giftig. Maar op moleculair niveau is het dan ook een compleet andere stof dan zuurstof of koolstof. Om dan te spreken van 'stoffen in een andere samenstelling' vind ik wat verwarrend klinken, alsof het om kant en klare moleculen of mengsels gaat, die alleen in andere verhoudingen in een eindproduct als brokken of KVV zitten.

On-topic: Zo zie je maar weer hoe makkelijk iemand, ondanks de bewering wetenschappelijk onderlegt te zijn, gewoon onwaarheden kan schrijven. O-) ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraag gesteld aan voedingsdeskundige :-(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel perros del fiestaperros del fiesta 3 doggies

honden foto van perros del fiesta

Inderdaad is CO2 ook te vinden in onze uitademing (zit bovendien ook al standaard in de lucht die je inademt), maar het is bv. ook een afvalprodukt van de nachtelijke photosynthese van een plant (daarom wordt er dus ook geadviseerd geen planten op een slaapkamer te zetten)CO2 is namelijk wel degelijk giftig, echter zolang de concentratie in de lucht niet te hoog is heb je hier gelukkig geen last van.
Moleculair gezien blijft O2 zuurstof en C koolstof, alleen als deze stoffen samen een verbinding aan gaan krijg je CO2, zijnde een nieuwe stof maar nog steeds met dezelfde moleculen, maar wel hele andere eigenschappen. Het leuke van een plant is dat hij overdag de CO2 opneemt en dit weer om kan zetten en er als "afvalproduct" de O2 =zuurstof vrijkomt (dit dus terzijde)

ONtopic: Ja, het gaat bij voer/eten om de uiteindelijke moleculen die het lichaam op kan nemen en waar de cellen iets mee kunnen = metabolisme.
Wat je voert maakt in die zin alleen maar uit, dat er voor het INDIVIDU stoffen in moeten zitten waar zijn lichaam iets mee kan. DWZ. dat ZIJN lichaam instaat is daar de moleculen uit op te nemen die voor ZIJN cellen noodzakelijk zijn om te voorzien in de behoeften(oa. energie) van het INDIVIDU.

Alleen daarom al is voeren maatwerk , want niet ieder lichaam werkt van nature hetzelde, zelfs niet binnen 1 soort. Wat het ene individu prima in de juiste verhoudingen uit zijn eten kan halen, kan bij een ander individu wel eens veel minder lukken of bv. niet in de (voor dit individu specifieke) juiste verhoudingen.
Daarom geef je bv. een hond geen rauwkost want daar kan hij niets mee (mens wel), maar daarom zal de ene hond ook veel meer giftige stoffen (bv. chocolade) kunnen verdragen dan een ander (zelfs nog ongeacht ras, grootte of leeftijd).
Het gaat nu eenmaal om wat het INDIVIDU uit z'n voeding kan halen wat past en verwerkbaar is voor zijn specifieke lijf.
Uiteraard 1 hele grote MAAR, de stoffen (die zijn lijf dus tot moleculen moet gaan afbreken) moeten wel zowiezo voldoende aanwezg zijn in de gegeven voeding.
Dus goed voer , maar over datum levert bv. onvoldoende vitamines (die zijn er dan onvoldoende in terug te vinden). Vlees geven aan een hond die bepaalde enzymen mist om dit voldoende te kunnen verteren (weet je vaak niet van te voren), kan toch de goede stoffen (moleculen) niet bij z'n cellen krijgen en zal er dus niet gezonder van worden. EEn brok waar dit al in de fabriek voorbewerkt is wordt dan juist weer prima verdragen. Een hond die slecht tegen granen kan (oa. omdat hij dit niet kan afbreken tot de gewenste moleculen waar z'n cellen op functioneren) zal beter af zijn bij PUUR vers vlees.

Leuk voorbeeld om dit mee te illustreren is bv. mijn eigen lichamelijke reactie op courgette(een "groente" die toch als gezond en eetbaar voor mensen wordt gezien). Eet ik deze gekookt dan is er niets aan de hand, maar rauw dan gaat het helemaal mis (zelfs als ik niet wist dat het ergens in was verwerkt), ik wordt er dan hondsberoerd van.
Het grappige is dat mijn zus dit ook heeft, maar mijn ouders en broer niet.
Zo zie je maar hoe nauw het per individu kan luisteren. Het lichaam moet z'n noodzakelijke moleculen echt precies goed verwerkbaar binnen krijgen in de juiste verhoudingen voor dat specifieke INDIVIDU afgestemd op z'n eigen specifieke en unieke metabolisme.
Komt nog bij dat dat helaas een proces is wat niet statisch is en nog erg beinvloedbaar is door in- en externe factoren. bv medicatie, hormonen,leeftijd, temperatuur enz.
Met als gevolg dat je soms (tijdelijk) van voeding moet wisselen in de loop van een leven oa. andere verhoudingen,andere stoffen,overgevoeligheden elimineren(evt. in de loop van de tijd ontstaan).Vandaar bv. junior en senior voer, wat jezelf ook kan creeeren bij het Barfen

Nogmaals het is individueel maatwerk en de enige echte maatstaf die je hebt is de gezondheid van je hond. Doet een hond het goed op een voer (in allerlei opzichten) dan zit je voor dat moment goed (wat niet wil zeggen dat een ander voer nog betere resultaten zou kunnen geven, zeker als je wil blijven wisselen om dit uit te vinden, wat je hond wellicht iets minder fijn vindt ).Blijven kijken naar de gezondheid van je hond is belangrijk en je maatregelen nemen als de gezondheid (in wat voor opzicht dan ook)te wensen over gaat laten. Dan is het zeker aan te raden om eens te gaan experimenteren (en of dat nou met vers of brok is doet er niet toe)of iets toe tevoegen of juist een bepaald ingredient te elimineren ( vaak moeilijk).
Maar om op voorhand Brok of Vlees af te wijzen is dom, heb vooral je voorkeur (zeker in makkelijkheid), maar sluit het een voor het ander niet uit, als het de gezondheid van je hond maar ten goede komt.
En een ander bekritiseren op z'n voedingskeuze slaat nergens op, TENZIJ duidelijk aan de hond z'n gezondheid te zien is dat hij geen voer krijgt wat op zijn specifieke lichamelijke behoeftes is afgestemd EN de baas ook niet bereidt is hier iets mee te doen in, de zin van een beter passend alternatief (voer) zoeken.Pas dan is opbouwend commentaar op z'n plaats.

honden page profiel AgostiniAgostini 3 doggies

honden foto van Agostini

Ronduit lachwekkend!

Duidelijk een commerciele voedingsdeskundige aan het woord. Waarschijnlijk ook nog eentje die gesponsord wordt door Eukanuba of RC.

Dat niet alle kvv's goed zijn ga ik volmondig mee akkoord! Dat zeg ik hier trouwens al van in het begin dat ik hier zit. Het is de bedoeling dat je kwaliteit voert en dat kost geld.
Ik ken zeker 3merken waarvan de verhoudingen niet kloppen maar wel veel mensen geven dit...

Zelf samenstellen zal beter zijn, maar niet voor iedereen. Sommigen hebben de kennis niet om zelf samen te stellen en dan is kvv een super iets!

Ik ben vorige week naar een analyse geweest van een brok, als je hoort wat er allemaal effectief in zit en wat er allemaal op de site staat. Erg, heel erg!

honden page profiel NikaNika 3 doggies

honden foto van Nika

Zeer wetenschappelijk gebracht maar het kan mij niet overtuigen.
Als je 1 soort brok geeft, is dat dan aangepast aan het individu? Alle dagen rijst en maïs, een hele leven lang...
Dag in dag uit dezelfde smaak tot aan je dood...
Hopelijk is die zak brokken dan wel heel precies op maat van je hond.
Kvv is ook niet perfect maar je kan afwisselen in smaken. En vaak wordt er dan ook nog eens echt vers bijgegeven.
En iemand erop afkeuren zou ik nooit doen, kan alleen vertellen wat ik weet.

Pas opbouwende commentaar geven als je ziet dat de hond geen voer krijgt wat op zijn specifieke lichamelijke behoeften is afgestemd?
Wat is dat? Dik, kanker, sloom, hyperactief, geen eetlust, jeuk, allergieën, gebitsproblemen?
Toch wel vaak problemen die ik hier geregeld zie op 't forum bij honden die uitsluitend commerciële brokken krijgen.

honden page profiel BC & CCBC & CCgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van BC & CC

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( En dat is dan onze wetenschap..

honden page profiel perros del fiestaperros del fiesta 3 doggies

honden foto van perros del fiesta

Moet me toch echt van het hart dat er wel heeel snel naar eigen inzicht geinterpreteerd wordt. :'(
Ik geef aan dat je naar de gezondheid van je hond moet kijken en ja, dat is dus inderdaad op alle bovengenoemde aspecten. ;-)
En nee, ik ben niet tegen Barf of KVV als je hond het daar goed op doet (maar het is beslist niet zalig makend), maar ik ben ook geen tegenstander van brokken (als het een merk is waar je hond het goed op doet !).
Heb nog geen statistieken gezien waaruit blijkt dat een hond op KVV gemiddeld langer leeft dan een hond die zijn hele leven brokken heeft gegeten !! O-)

Het gaat om je hond iets voeren waar z'n lijf ook de juiste bouwstenen uit kan halen en dat is maatwerk per individu.
Geef zelf ook KVV aan 1 van m'n honden die het daar prima op doet.
2 doen het prima op brokken en bij nr. 4 ben ik nog zoekende naar wat bij haar het best werkt voor haar lijf.Vegetarische natuurzuivere brokken lijken vooralsnog het best voor haar te werken.
Mijn eerste hond kreeg barf (had ik toen ook alle tijd voor omdat echt op maat samen te stellen, naar de inzichten van die tijd, want dat wisselt ook nog wel eens !!) :'( en de tweede hond bleek na een lange zoektocht het het beste te doen op anti-allergisch voer, maar dat moesten we om het half jaar veranderen omdat ze de smaak zat was en wel erg veel vaste dagen ging inlassen.Maar iets anders ernaast geven kon voor haar overgevoelige darmen(was het een wolfje geweest had ze het in de natuur nooit gered!!) echt niet.
Want anders kan je natuurlijk genoeg variatie aanbieden in snacks, botten ed. om een hond echt wel happy te houden ( wat is er overigens mis mee om verschillende soorten voer te mixen of af te wisselen als de hond het goed kan hebben ?!!?)
Vergis je bovendien niet om de menselijke smaak beleving te projecteren op die van een hond(lust jij graag konijnendrollen ?), dat ligt wel even anders.De gemiddelde hond schrokt het eten zo naar binnen, weinig proeven aan. Maar de geurbeleving en textuur daarentegen is veel belangrijker !

Even een meer menselijk vb., wat je bij onze aapachtige voorouders niet tegen zal komen en mocht het wel spelen, dan overleeft het beestje het waarschijnlijk niet (zonder menselijk ingrijpen).
En ik zou zelfs durven beweren dat enkele tientallen jaren geleden er ook meer baby's het niet haalde omdat we toen minder gericht op hun specifieke (afwijkende) stofwisseling in konden spelen dan heden ten dage het geval is ( en mogelijk nog beter wordt in de toekomst).
Zo heb ik bij mijn dochter helaas ook moeten concluderen dat de alles heiligmakende natuurlijke moedermelk voor haar niet werkte en moesten we op speciale poedermelk over (wat voor haar lijfje prima werkte, want daar kon ze wel alles uit benutten, weg huil baby ). Dochter nr. 2 deed het weer wel prima op moedermelk , maar had er na 4 maanden de pest aan en wilde variatie.Dus werd het wat experimenteren met de juiste smaak poedermelk en al heel snel over op de karnemelk en iets anders wil ze ook echt niet meer.

Kortom individueel maatwerk en tenzij je wilt blijven uitproberen stop je meestal bij een voer waar je op dat moment tevreden genoeg over bent en zal je pas geneigd zijn daar wat aan te veranderen, als er een speciale (gezondheids-)reden voor is.
En natuurlijk begin je je zoektocht bij het soort eten waar jij het meest vertrouwen in hebt of het meest wordt aangeprezen, maar staar je er niet blind op als blijkt dat dit voor jouw hond niet (voldoende) werkt.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Vraag gesteld aan voedingsdeskundige :-(" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: eten uit de bak meenemen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^