Meningsverschil honden carni-omnivoor

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Mandy & Bram.Mandy & Bram.

honden foto van Mandy & Bram.

Ik ga voor omnivoor omdat honden en wolven simpelweg zich ook aan de vitamines die in zaden en vruchten te goed doen. :-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Meningsverschil honden carni-omnivoor" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

@ Heidi: Dat zeg ik een carnivoor, maar niet zo strikt als de kat bv.

Maar dat een hond ook andere dingen lust maakt hem nog geen omnivoor.
Mijn papegaai drinkt graag alcohol, frisdrank, eet graag soep en vlees, chips etc.. Tja het blijft een zaden en noten eter officieel :-D

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Ik ken een verhaal van een konijn die vogeltjes at.
Maar het blijft toch echt een herbivor..

En mijn kat eet brood, koekjes, pindakaas.. Dus dat zegt ook niet alles..

En ja ik vind ook dat er te veel een stempel op gedrukt word maar als je naar het gebit en het verteringsstelsel kijkt dan zijn het gewoon carnivoren..

Wij kunnen groenten ook niet optimaal verteren, toch eten we ze.

En apen zijn omnivoren net zoals wij.. ze hebben snijtanden, hoektanden en kiezen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat ze een beetje passen in het rijtje van de beer. Die eet ook vlees (duidelijk) maar een beer zal ook bessen en zo eten. Ik denk in de herfst, als alle bessen rijpen, zo net voor de winter dat wolven ook een kleine reserve willen opbouwen, en dan zijn bessen die rijkelijk voor handen zijn natuurlijk een redelijke optie.

Ik denk dat een hond niet zo strikt een carnivoor is als een leeuw, maar meer aan de carnivoor kant zit dan aan de omnivoor kant.

Leeuw-huiskat-hond-beer-mens-chimpansee-gorilla-koe-panda/koala.

Chimpansees in Afrika jagen op andere apen en doen zich dan te goed aan het vlees. Ze breiden zo hun territorium uit, en hebben ook oorlogen.

beau van diepen (Gast)

Honden zijn carnivoren, ze eten wel af en toe plantaardig voedsel, maar dieren behoren tot de groep omnivoren als hun voedsel bestaat uit minstens 5% plantaardig voedsel.
Ook hebben ze alle andere kenmerken van carnivoren:

darmkanaal is kort, er hoeft geen rekening hoeft er gehouden te worden met cellulose van planten, dat zijn celwanden. Vleescellen bevatten geen celwand.

Honden hebben knipkiezen en hun bovenkaak is breder dan de anderkaak, als een schaar.

de ogen van een hond staan naar voren gericht en kunnen zo diepte zien voor de jacht.

honden zijn teengangers, al kunnen omnivoren dat ook zijn. O-)

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Haha, inderdaad Mexx Het zou moeilijk worden als dieren ingedeeld zouden worden volgens wat ze liefst eten ;-) Zeker de honden zouden dan nogal veel onderverdelingen nodig hebben.. De snoepjeseters... de hotdog-eters... En tot ze er ziek van worden maken ze zelf nogal eens verkeerde keuzes, ook in tegenstelling tot katten dacht ik.

Honden hebben de bouw, uiterlijk en in vroegere tijden jacht-eetgedrag van vleeseters met idd nu en dan eens bessen of gras tussendoor, maar het lijkt me niet dat ze daar hun maag mee vulden.

Ik heb in m'n leven echter genoeg gezien en ervaren dat ze ook op ander voer kunnen leven en ik heb er gezien die goed gezond waren en oud werden, zeker indien het bepaalde elementen die ze nodig hebben bevat. Het is voer dus volgens mij aan de baasjes om, welk soort/merk voer ze ook geven hun hond te observeren en bij een DA-bezoek aan de DA te vragen of hij tevreden is over de ontwikkeling en gezondheidstoestand van de hond.

In mijn ogen zijn er teveel honden (en mensen) in onze omgeving. Natuurlijk moeten er geen weg :-) maar hopelijk wordt het voorplanten beperkt. Als we daar zelf niet voor zorgen zal de natuur dat "ooit" wel doen. Als we op deze manier voortgaan wordt de veestapel nog groter...is er nog meer lijden voor de veestapel en zal niemand nog echt gezonde voeding krijgen. Er is een massa landbouwgrond nodig, alleen al om al die koeien en kippen te voeren. En dat gaat dan natuurlijk niet over diezeldzaam wordende koeien in een weide of kippen op een erf. Het beeld dat we er nog steeds van hebben.

Ik blijf dus duimen voor onderzoek dat goede voeding samenstelt met zo weinig mogelijk vlees.

honden page profiel martijn-kayleighmartijn-kayleigh

honden foto van martijn-kayleigh

eigelijk heel simpel .. ga maar terug naar de geschiedenis van de hond/wolf. het zijn roofdieren en dus carnivoren

honden page profiel flowy en graaf knaaggraag!flowy en graaf knaaggraag!

honden foto van flowy en graaf knaaggraag!

ik zeg het zijn opportunisten. oftewel ze eten wat er te eten is.
dat betekend dat ze goede overlevers zijn.. net als beren.
maar als je een hond (of wolf) zou laten kiezen tussen een karkas of een bak gras denk ik toch dat ze het vlees kiezen.. (gokje hoor..:P)

maar ik vind dat de hele indeling van omnivoor/carnivoor niet klopt.
ligt aan de seizoenen. is er veel vlees.(broed seizoen) of is er niks.

honden page profiel RianneRianne

honden foto van Rianne

Voor de meeste huisdieren vormen groenten een gezonde aanvulling om de maaltijden die vooral uit vlees bestaan.

Hondachtigen zijn van nature uit eigenlijk eerder omnivoren dan carnivoren. Hun spijsverteringsstelsel kan perfect plantaardige voedingsstoffen verteren. Wolven eten ook vaak fruit of noten. Daarnaast eten wolven ook altijd eerst de maag van hun prooi op, deze bevat veel plantaardige resten.

Honden hebben nood aan een maaltijd die voor 30% uit groenten of fruit bestaat. Let er wel op dat fruit of groenten steeds worden gekookt en fijngehakt. Rauwe groenten zijn zeer slecht verteerbaar voor een hond.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Oud topic maar ik vind het een interessante discussie.

Want Rianne je zegt het eigenlijk zelf al, rauwe groenten zijn slecht verteerbaar. Ik noem het liever niet verteerbaar maar oké.

Als dit dan zo is, hoe een hond dan een omnivoor zijn?

honden page profiel hans masthans mast

honden foto van hans mast

wat lees ik? een DA,die zegt dat een hond een omnivoor is,die moeten ze terug sturen naar school want die heeft er niets van begrepen,ik dank
dat deze DA dat zegt om dat de hond van vandaag het meeste brok voorgeschotelt krijgt in plaats van vlees,en als dat het is? dan ben ik het ergens toch wel met hem eens, maar dan had hij beter kunnen zeggen,honden geen brokken meer geven,maar vlees, ik heb dit onderwerp al eens een keer besproken,maar ik heb de indruk dat de mensen het niet interesseert wat zij in die honden bak gooien,als het maar niet te duur is,daar gaan ze van uit,en dan zeg ik geef de hond vlees en dan heb ik het over rauw vlees want dat is goed koper als brokken,want wij laten ons niet voor de gek houden,door iets te kopen wat niet goed is voor een hond,WANT EEN HOND IS EN BLIJFT TEN ALLE TIJDEN EEN CANIVOOR,,,,DUS VLEES EETER

iemand (Gast)

Dit hebben wij met natuur/bioo.

honden page profiel ShantiShanti

honden foto van Shanti

Een omnivoor kan plantaardig voedsel verteren. Een hond/wolf kan dat alleen als het als voorverteerd is.
Mijn conclusie is dus dat een hond/wolf een carnivoor is. Met alle eerdere redenen erbij natuurlijk.

honden page profiel hans masthans mast

honden foto van hans mast


hallo allemaal

laten we elkaar nu niet gek laten maken,door wat menigeen hier over te vertellen heeft,want hoe je het keert of draait een hond is en blijft ten alle tijden
een CARNIVOOR dus vleeseter,daar kan niemand van ons iets aan doen,hoe graag dat we dat ook zouden willen,en ik zelf blijf zeggen dat vlees voor welke hond ook het beste is,mijn honden krijgen nooit anders
als vlees van KIVO en dat al jaren lang,ik heb nog mooit honden gehad die geen vlees wilde eten,en dat is niet gek ook, want een hond is en blijft ten alle tijden een CARNIVOOR en dat wil nog ten alle tijden zeggen vleeseter, laten we dat met ons alle niet vergeten

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

ik dacht ook eerst dat een hond een carnivoor was, maar nu ik in de les dierenvoeding over de voeding (en voedingsfysiologie, dus het opnemen en verteren) van de hond zie ben ik 100% overtuigd dat een hond een omnivoor is. Een hond heeft inderdaad wel een schaargebit, maar heeft dan ook weer te veel premolaren en molaren om een volledige carnivoor te zijn. Wel is vlees het belangrijkste in de voeding van de hond. Maar fruit, groenten, noten etc zitten ook in het dieet van een hond.

Ook gewoon de vertering van de hond wijst meer op omnivoor dan carnivoor. Eerst dacht ik ook echt dat dit een fabeltje was, tot ik alle bronnen in de cursus zag en we de verteringsfysiologie van de hond hebben geleerd!

ik studeer dierenzorg in hoge school en zit nu in mijn laatste jaar

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" carnivoren in hart en nieren.. tuurlijk ze eten ook groeten en fruit, dit doen katten ook en die zijn ook carnivoren dus.

wolven eten de inhoud van de maag van hun prooidier ook op "


katten zullen uit zichzelf geen groenten en fruit eten, want zij halen hier echt niets uit omdat hun lichaam daar niet toe in staat is. Ze zullen het alleen eten als ze het van het begin zo leren, maar dat is meer domesticatie dan verteringsfysiologie...

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" zover ik weet zijn honden echte carnivoren..
ik heb geleerd dat honden een korte darmstelsel heeft. dit omdat vlees geen celwand heeft, dus makkenlijk te verwerken is.
planteneters hebben veel langere darmen, die moeten ze wel hebben om planten te verteren.. deze hebben namenlijk wel een celwand!!

omnivoren, zoals mensen en varkens, hebben middellange darmen, zodat ze zowel vlees en plant aardig goed kunnen verteren.

= inderdaad het gebit...
paarden en koeien hebben echte maal-kiezen, terwijl honden knipkiezen hebben, om het vlees los te kunnen scheuren.
"


lengte van darmstelsel hangt enkel af van waar de vertering gebeurt. Koeien hebben een grote pens omdat daar vooral alle nutriënten uit de voeding gehaald worden, terwijl de mens dat vooral in de darm doet. Een hond heeft ook veel darmen hoor ;-)

En verbreken van celwand gebeurt door aminozuren, de hond is er slechter in dan de mens, en de kat kan het nog slechter dan de hond.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" wie maakt jouw wijs dt een kat vlees moet hebben?
er worden ook katte brokken verkocht die alleen uit groente bestaan..

zowel een hond als kat moet net zoveel vlees hebben
ze komen ander gewoon tekort

alleen een hippie zet ze dier op een planten/groente/fruit dieet. "


sorry hoor maar een kat heeft gewoon vlees nodig, is echt een must! Essentiële aminozuren (die ze dus niet zelf aanmaken) zoals arginine, methionine, cystine, taurine,... zit enkel in vlees (behalve taurine, daar is een zeldzame plantaardige bron van gevonden maar dat is te duur om daar de kat heel zijn leven van te voeden).
Een kat heeft zeker meer vlees nodig dan een hond, want een kat heeft een hogere proteïnebehoefte. Een hond kan zelfs perfect vegetarisch leven, de oudste hond die 26 jaar is geworden at uitsluitend vegetarisch. Keur ik het goed, nee. Ik vind ook dat een hond vlees nodig heeft en dat het veel gezonder is, maar een kat daarentegen kan in mijn ogen niet zonder supplementen van dit en dat puur en alleen vegetarisch leven. Als je wil, wil ik je mijn taak van de voeding van de kat eens door sturen ;-)

honden page profiel ShantiShanti

honden foto van Shanti

" ik dacht ook eerst dat een hond een carnivoor was, maar nu ik in de les dierenvoeding over de voeding (en voedingsfysiologie, dus het opnemen en verteren) van de hond zie ben ik 100% overtuigd dat een hond een omnivoor is. Een hond heeft inderdaad wel een schaargebit, maar heeft dan ook weer te veel premolaren en molaren om een volledige carnivoor te zijn. Wel is vlees het belangrijkste in de voeding van de hond. Maar fruit, groenten, noten etc zitten ook in het dieet van een hond.

Ook gewoon de vertering van de hond wijst meer op omnivoor dan carnivoor. Eerst dacht ik ook echt dat dit een fabeltje was, tot ik alle bronnen in de cursus zag en we de verteringsfysiologie van de hond hebben geleerd!

ik studeer dierenzorg in hoge school en zit nu in mijn laatste jaar "



Maar even simplel bekeken, mensen zijn omnivoren. Wij kunnen planten redelijk verteren, niet optimaal maar we kunnen het wel. Ook kunnen wij prima op alleen planten leven.
Een hond kan planten niet verteren (uitgezonders fruit, maar dat heeft nauwelijks celwand). Dus kan het in mijn ogen geen omnivoor zijn. Op alleen planten kan een hond in het wild niet overleven, een omnivoor kan op alleen planten overleven.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

"


Maar even simplel bekeken, mensen zijn omnivoren. Wij kunnen planten redelijk verteren, niet optimaal maar we kunnen het wel. Ook kunnen wij prima op alleen planten leven.
Een hond kan planten niet verteren (uitgezonders fruit, maar dat heeft nauwelijks celwand). Dus kan het in mijn ogen geen omnivoor zijn. Op alleen planten kan een hond in het wild niet overleven, een omnivoor kan op alleen planten overleven.
"


een hond kan wel alleen op plantaardig materiaal leven als de celstructuren zijn gebroken, de oudste hond was uitsluitend vegetarisch :-) Een omnivoor is in mijn ogen iets dat zowel uitsluitend op vlees als op plantaardig materiaal kan leven, maar dat bij tekorten wel van het andere kan gebruiken. Een hond is volgens de wetenschap een omnivoor, maar het hoofdbestanddeel dat die nodig heeft is vooral vlees. Dat maakt hem dan nog geen carnivoor ;-)

honden page profiel ShantiShanti

honden foto van Shanti

"

een hond kan wel alleen op plantaardig materiaal leven als de celstructuren zijn gebroken, de oudste hond was uitsluitend vegetarisch :-) Een omnivoor is in mijn ogen iets dat zowel uitsluitend op vlees als op plantaardig materiaal kan leven, maar dat bij tekorten wel van het andere kan gebruiken. Een hond is volgens de wetenschap een omnivoor, maar het hoofdbestanddeel dat die nodig heeft is vooral vlees. Dat maakt hem dan nog geen carnivoor ;-) "



Ik bedoelde inderdaad onbewerkt plantaardig voedsel.

Dit is trouwens niet tegen jou hoor.

Maar ik betwijfel zelf ook zeer in hoeverre een hond in die paar duizend jaar is geëvuleerd naar een omnivoor, evolutie gaat zo langzaam.
Want kijk eens naar de panda, die is al honderdduizenden jaren of misschien wel miljoenen jaren bezig met bamboe eten. En nog steeds is een panda niet goed in het verteren ervan. Hun verteringstelsel is er nauwelijks op gebouwd, hun poten zijn wat veranderd en ze kunnen geen zout (vlees) meer proeven maar ze hebben nog steeds heel veel nodig om te om te overleven want ze kunnen er maar weinig mee.
Oke een hond plant zich veel sneller voort maar is ook veel korter bezig met omnivoor worden.

Dus ze worden misschien wel als omnivoor gezien voor de wetenschap, (heb je daar misschien een bewijsstuk voor? Want ik kom overal tegen dat het carnivoren zijn) omdat ze ook bewerkte planten kunnen verteren. Ze blijvem gebouwd op rauw vlees. In mijn ogen blijven ze dus ook gewoon een carnivoor. :-)

Als je nog leuke stukken hebt vind ik die wel interessant, als ik tijd heb vind ik het erg leuk om er wat over te lezen.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi*

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

"


Ik bedoelde inderdaad onbewerkt plantaardig voedsel.

Dit is trouwens niet tegen jou hoor.

Maar ik betwijfel zelf ook zeer in hoeverre een hond in die paar duizend jaar is geëvuleerd naar een omnivoor, evolutie gaat zo langzaam.
Want kijk eens naar de panda, die is al honderdduizenden jaren of misschien wel miljoenen jaren bezig met bamboe eten. En nog steeds is een panda niet goed in het verteren ervan. Hun verteringstelsel is er nauwelijks op gebouwd, hun poten zijn wat veranderd en ze kunnen geen zout (vlees) meer proeven maar ze hebben nog steeds heel veel nodig om te om te overleven want ze kunnen er maar weinig mee.
Oke een hond plant zich veel sneller voort maar is ook veel korter bezig met omnivoor worden.

Dus ze worden misschien wel als omnivoor gezien voor de wetenschap, (heb je daar misschien een bewijsstuk voor? Want ik kom overal tegen dat het carnivoren zijn) omdat ze ook bewerkte planten kunnen verteren. Ze blijvem gebouwd op rauw vlees. In mijn ogen blijven ze dus ook gewoon een carnivoor. :-)

Als je nog leuke stukken hebt vind ik die wel interessant, als ik tijd heb vind ik het erg leuk om er wat over te lezen. "


Een panda is dan ook een omnivoor :-)

Zowel de hond als kat zitten in de orde "Carnivora", vaak wordt dit geïnterpreteerd als carnivoren, maar dat is het dus helemaal niet. Een panda zoals je zegt is een omnivoor :-)

Bronnen, heb ik zeker, alleen liggen ze op mijn kot haha :-)
Mijn cursus dierenvoeding staat vol met bronnen, daarmee dat ik overtuigd ben geraakt :P

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

Waarom persee een label erop plakken? Het lijkt me duidelijk dat hoofdbestanddeel van een honds dieet vlees is, evt. met wat plantaardige voeding. Nou, prima toch, daar kan je mee uit de voeten O-) Hokjeslust, het is allemaal heel leuk en aardig maar vaak is het niet zwart of wit.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Aardige discussie. Ik heb deze wel eens eerder gevoerd maar meestal laten de emoties al snel hoog op. laten we hopen dat dat dit keer niet gebeurd.

Fysiologisch kunnen we vrij stellig zeggen dat honden gebouwd zijn als carnivoor. Zowel het gebit als het spijsverteringssysteem zijn ingesteld op vlees.

Psychologisch daarentegen valt de stelling dat honden ook als omnivoren gezien kunnen worden prima te verdedigen. Honden zijn pure opportunisten en eten vrijwel alles wat voor handen is en niet alleen vlees.

Er zijn dus meerder zaken die meespelen.

Dan kort over evolutie: Ook evolutie is meer dan alleen fysiologisch veranderen. De fysiologische verandering is niet noodzakelijk een doorslaggevende indicator van een evolutionaire verandering.

honden page profiel EmmentaljuustoEmmentaljuusto

Oppertunistische carnivoren :-)

honden page profiel AnnetteAnnette

honden foto van Annette

Een hond is volgens mij nog altijd een carnivoor met omnivore trekken.  Op alleen vlees zonder toevoegingen wordt het ziek.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Meningsverschil honden carni-omnivoor" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Hondenkunstjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^