Pijnklachten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

@ Blondie: Ik vind het helemaal niet vervelend hoor. Het viel mij ook al op dat er weinig ervaringen over te vinden zijn, ondanks dat het geen zeldzaam probleem zou zijn. Ik vind het juist fijn dat iemand zijn ervaringen deelt, en dat ik niet alleen ben in mijn zorgen en verwarring.
Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder dan de röntgenfoto. Hoe de huidige stand van zaken is weet ik niet. Ik denk wel dat het verergerd is. Het soms de poot niet optillen bij plassen is nieuw, net zoals de twee pijnuitingen beschreven in dit topic. Hij knabbelt nu heel veel aan zijn ledematen (ook voor soms), en hij heeft rond kerst zelfs wondjes in zijn achterpoten en pols gebeten. Destijds heeft hij een korte kuur prednison gehad. We dachten toen aan allergieën maar een minder heftige optie zoals Apoquel valt gewoon niet goed. Dat heeft die klachten weer wat getemperd, maar hij blijft wel bijten/knabbelen alleen niet tot verwonding aan toe. Dat was ten tijden van de röntgenfoto ook niet aan de orde. Ook struikelt hij steeds vaker, en laatst had ik toevallig op film hoe hij finaal door zijn linker voorpoot zakt en bijna met zijn kop het asfalt in knalt. Door al die kleine dingen vermoed ik gewoon dat hij veel meer pijn heeft dan hij laat merken. Op dit moment gaan we 10 minuutjes per wandeling, omdat het gaan liggen en het struikelen dan nauwelijks tot niet voorkomt, maar ik gun hem zoveel meer. Hij is pas 5!

Wat een knapperd! Fijn dat je voor de middenweg gegaan bent in de dingen die hij leuk vond.

@Hannah: Dankjewel! Ik hoop het ook. Ik wacht nog steeds op bericht van de DA, en moet ook eerlijk zeggen dat me dat super onrustig maakt. Blij dat ik niet de enige ben die moeite heeft om het uit te pluizen. Dat van dat manken is bij ons ook wel bekend. Hij heeft dit een paar keer zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak gehad. De laatste keer toen het erg veel na elkaar was zijn we ermee bij de osteopaat geweest en het manken komt nu niet meer voor gelukkig. Hopelijk krijgen jullie het ook enigszins onder controle gehouden!

honden page profiel BlondieBlondie

Apoquel is ook niet een geheel onschuldig middel, kreeg het voorgeschreven voor huidige teef vanwege alergische reacties en onverklaarbare rode huid en korstjes voor bijten, maar op andere fora werd ik toen gewaarschuwd omdat mijn teef lijdt aan EPI en dat middel toch niet geheel zonder bijwerkingen zou zijn. Ik heb het toen niet meer gegeven, en plekken behandeld met sudocrem.

 

Maar ook hier is dan weer niet te zeggen of dat bijten en happen gelinkt kan worden aan zijn lichamelijk gestel. Het kan atopie zijn, vorm van hooikoorts. 

 

Voor jouw eigen gemoed zou ik dan misschien DM uit gaan sluiten, struikelen op de voorhand herken ik niet van LSI.

Ik zocht op ander forum op of ik nog de filmpjes kon laten zien van lopen van mijn hond op momenten dat het slecht ging, maar die stonden op photobucket en die doet het niet meer.

Ik weet nog wel dat bij struikelen en instabiliteit vanuit de lage rug dat echt anders was dan op het eind toen vanwege de dm spieren werden verzwakt.

Wil je absoluut niet bang maken, maar misschien dus wel verstandig om DM uit te kunnen sluiten. Dat kan volgens mij via wangslijm.

Ik heb dat niet officieel vast kunnen of willen laten stellen destijds. Hij was toen elf, dus voor mij geen noodzaak meer om het bevestigd te krijgen, geen nakomelingen ook dus het was geen issue toen.

 

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Ik denk dat uiteindelijk aan alle medicatie wel nadelen zitten. Het is vaak een beetje een afweging van wat erger is. Wij hebben inderdaad vanuit het idee gehandeld dat het bijten bij Chester vanuit een allergie kwam, maar ik ben daar gewoon nu even niet meer zo zeker van.

Net de DA aan de telefoon gehad (die van zijn maag/darmen), en die sprak de diagnose van de arts van dinsdag weer tegen. Kon ook niet echt mijn verhaal doen, voordat hij het een beetje afknalde. Pas toen ik vervolgens eindelijk aan kon geven dat er wel aanwijzingen voor pijn zijn (het struikelen, de incidenten van in huis plassen/druppelen en doorplassen tijdens het lopen, het janken, het niet altijd meer optillen van de poot, pijn aangeven bij de DA op die plek) draaide hij een beetje bij dat een CT-scan voor uitsluitsel dan een optie was. Maar eigenlijk wilde hij er niet in mee gaan. Ontzettend frustrerend, want dat betekent dat pijnstilling nog op zich laat wachten. Ik begrijp dat ze veel honden zien, en dat ze niet altijd het verhaal 100% helder hebben, maar ik voel me nu alleen nog maar ontzettend rot.
Nu kunnen we maandag bellen voor een verwijzing voor een CT-scan, maar dat moet dus nu allemaal nog eerst. DM denk ik ergens niet dat het is. Qua lopen doet hij dat best prima. Als je wat langer met hem onderweg bent dan loopt hij alsof hij op glas loopt, maar hij lijkt verder redelijk stabiel. Op het soms struikelen na, maar ook dat is naar mijn idee pas als hij wat langer onderweg is.

Ik word er een beetje moedeloos van op dit punt. Het zou niet zo'n worsteling moeten zijn. Dat hij niet de hele dag alles bij elkaar gilt en dat hij zijn ongemak een stuk subtieler uit zou niet de reden moeten zijn dat we er niks mee doen. Als deze hond op een punt komt dat hij begint te gillen, dan zijn we het stadium hulp wel voorbij.

honden page profiel BlondieBlondie

Bijten kan ok voortkomen uit irritatie of pijn. Vind het vervelend om te lezen dat je nu weer een da treft die er anders over denkt, dat kan en mag maar als jij het idee hebt dat je hond pijn ervaart, ben ik van mening dat je kan en mag vragen om voorschrift voor pijnstilling, en dan die pijnstilling waar gezien mogelijke reacties van zijn darmgestel het de beste optie is.

Da's van tegenwoordig vind ik ook lastig als ik over mijzelf spreek. De da ten tijde van Finn is met pensioen. En met haar had ik echt gevoel op 1 lijn te kunnen zitten, of dat ik zelfs een keer aangaf bij een andere hond dat het bijna jammer was dat ze fysiek niets constateerde, maar dat ik zelf gewoon het idee had dat ze pijn had.

Ik heb toen echt verzocht om pijnstilling voorgeschreven te krijgen voor 1 à 2 weken, en beloofde de arts op de hoogte te houden en of na een week weer langs te komen.

Was toen écht mijn eigen gevoel dat er iets mis was, en wel na laten kijken bij da maar er werd dus niets geconstateerd wat de klachten verklaarden.

Toch na de week lichte pijnstilling ging het beter, en nee ik sta niet boven de wetenschap en kunde van een da. Maar op dat moment had ik zoiets van, ze heeft ergens last dus ik wil dat op dat moment kunnen verlichten, en dan zien we daarna wel weer verder.

 

Als ik zelf pijn heb of ongemak vlieg ik ook niet direct naar een huisarts en neem je paracetamol of ibro. 

Heb dat nu nog hoor, dat ik graag bepaalde pijnmedicatie voor honden heb liggen als ik dat nodig acht. Huidige da heeft dan ook soms iets meer voorgeschreven als ik voor huidige honden het echt nodig had, restje heb ik achter de hand dus.

 

Dat lopen, en struikelen zou ik je toch adviseren om bij links die ik eerder noemde even te raden te gaan, sporthond in conditie bijvoorbeeld heeft zelf mechelse herders die ze traint, ook bekend met honden die niet altijd even gemakkelijk kunnen zijn, ben er zelf nooit geweest, heb er ook geen aandelen in, maar misschien kom je daar wat verder qua gestel en fysieke conditie van je hond.

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Ja, dat wist ik inderdaad en las t laatst ook nog ergens. Doof gevoel of uitstralingspijn kan zeker voor dat bijt/knabbel gedrag zorgen. Ik vind het ook niet erg dat de DA een eigen mening heeft, maar ik zou het wel waarderen als er eerst naar me geluisterd werd en daarna pas gereageerd. Het is daarnaast ook een DA met orthopedische achtergrond die de diagnose gesteld heeft aan de hand van lichamelijk onderzoek, ons verhaal en de foto. Niet zomaar een random iemand die maar iets roept. Die man doet blijkbaar ook iets met sporthonden/pakwerk dus ik vermoed dat dit niet de eerste keer is dat hij dit tegenkomt. Ik zie t ook zelf op de foto nu ik weet wat ik zou moeten zien, en we zagen voor het bezoek ook al tekenen want daarvoor ben ik dit topic begonnen. Stom hoe ik ondanks dat alles alsnog gewoon ga twijfelen aan mezelf. Ik heb ook geen problemen met de CT-scan, aangezien dat wel wat duidelijkheid schept over de stand van zaken op dit moment maar hij lijdt er op dit moment wel onder dat de ene DA de conclusie van de ander niet gelooft. Gewoon onze DA hier dan maar vragen om pijnstilling blijft altijd een optie, maar wel met het risico dat we zijn maag/darm weer om zeep helpen of toch bij bijvoorbeeld Librela uitkomen waarna we weer een hond van 46 kg hebben.

FIjn dat je toen die DA hebt getroffen. Als we iets geleerd hebben van de afgelopen 4 jaar is dat het echt wel een mijnenveld is en bij de foute persoon echt een gevecht kan zijn. We hebben zelf geloof ik nog Carporal liggen hier, maar daar wordt hij ongeloofelijk chaggarijnig van. Heeft dan weer met de uitwerking op maag/darm te maken. En deze pijnstilling werkt dan ook weer niet als de pijn komt van een beklemde zenuw natuurlijk.

Ik zal die links zeker even in mijn achterhoofd houden. Eerst die CT-scan maar zo snel mogelijk achter de rug hebben en dan is er hopelijk voldoende bewijs dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Als er namelijk ook in de nek nog iets is te vinden waardoor dat struikelen te verklaren is, dan weten we in dat opzicht ook 100% waar we aan toe zijn. Gewoon zonde dat ik zo opgelucht was dinsdag dat we het gevonden hadden, en het nu nog steeds een gevecht is om het voor hem op te lossen. 4 jaar van hetzelfde maakt je emotioneel gewoon kapot, en het is voor iedereen tijd dat we eens rust krijgen.

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Zo, nog geen oplossing vanuit de dierenarts maar wel eindelijk de uitslag van de CT-scan binnen. Chester heeft veroudering van de tussenwervel schijven en lichte artrose in de nek. Mogelijk heeft hij bij zijn rechter schouder een cyste/hematoom/ sterk doorbloed weefsel bij/rond een zenuw. En als kers op de taart inderdaad aanwijzingen voor LSI, best forse spondylose in die laatste wervel, een klein beetje uitstulping van de tussenwervelschijf en lichte compressie van de zenuwen.

De DA die de scan heeft aangevraagd moet ons nog bellen. In de tussentijd kunnen wij al even het nieuws verwerken, mogelijke vragen formuleren en kijken of er nog aanpassingen zijn die we in huis voor hem kunnen doen.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Zo, nog geen oplossing vanuit de dierenarts maar wel eindelijk de uitslag van de CT-scan binnen. Chester heeft veroudering van de tussenwervel schijven en lichte artrose in de nek. Mogelijk heeft hij bij zijn rechter schouder een cyste/hematoom/ sterk doorbloed weefsel bij/rond een zenuw. En als kers op de taart inderdaad aanwijzingen voor LSI, best forse spondylose in die laatste wervel, een klein beetje uitstulping van de tussenwervelschijf en lichte compressie van de zenuwen.De DA die de scan heeft aangevraagd moet ons nog bellen. In de tussentijd kunnen wij al even het nieuws verwerken, mogelijke vragen formuleren en kijken of er nog aanpassingen zijn die we in huis voor hem kunnen doen. "

Och Jeetje wat naar. Maar wel wat meer duidelijkheid. Sterkte hoor.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Zo, nog geen oplossing vanuit de dierenarts maar wel eindelijk de uitslag van de CT-scan binnen. Chester heeft veroudering van de tussenwervel schijven en lichte artrose in de nek. Mogelijk heeft hij bij zijn rechter schouder een cyste/hematoom/ sterk doorbloed weefsel bij/rond een zenuw. En als kers op de taart inderdaad aanwijzingen voor LSI, best forse spondylose in die laatste wervel, een klein beetje uitstulping van de tussenwervelschijf en lichte compressie van de zenuwen.De DA die de scan heeft aangevraagd moet ons nog bellen. In de tussentijd kunnen wij al even het nieuws verwerken, mogelijke vragen formuleren en kijken of er nog aanpassingen zijn die we in huis voor hem kunnen doen. "

Verdrietig en heftig, hopelijk aanpassingen voor je hond dat tie nog een hele poos bij je kan zijn. 

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Eerlijk gezegd ben ik er wel blij mee. We weten nu wat het is en kunnen gaan inzetten op behoud en pijnstilling. De klachten zijn allemaal verklaarbaar, dus kleine kans op neurologische problemen. Wel jammer om te weten dat in 1,5 jaar best wel forse spondylose is ontstaan op die plek, ondanks dat hij al niet veel gekke dingen doet. Maar inderdaad hopelijk nog wat jaartjes comfortabel.

Dankjewel allemaal.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Nou, dat is nogal een uitslag.

Hopelijk is er met goede medicatie nog veel te bereiken.

Succes.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Ik was offline door omstandigheden, maar wat een pittige uitslagen zeg hp-cry

Hoop dat met pijnstilling het voor hem nog te doen is een tijdje. Hier zijn nauwelijks behandelingen verder voor helaas, voor die mogelijke LSI dan.

Mijn DA destijds over die LSI zei ook, het kan snel woekeren of niet, dat is niet op voorhand te zeggen. Enige wat als advies dus werd gegeven was zo min mogelijk belasting. Geen ballen gooien, niet laten springen, geen onverwachtse wendingen laten maken, gladde oppervlakken vermijden, en de spieren in de achterhand dus sterk houden/krijgen.

Als je denkt dat de bespiering beter kan, zou je dus een zwemtherapie kunnen gaan volgen, evt. in combi overleg met DA voor inspuiten van anabolen.

Als hij tijdelijk verlammingsverschijnselen heeft, niet in paniek proberen te schieten.. extra pijnstilling erin en dan afwachten of het zich hersteld.. ik heb en misschien val ik in herhaling, 3x in een periode van ca. 6 jaar gedacht door uitval dat het einde verhaal was, maar na een week was mijn hond weer ok.

-

Ik wilde wel kwaliteit van leven, dus liet hem gek doen als hij dat wilde, we speelden nog wel want alles gaan vermijden en verbieden vond ik niet hondwaardig, ook type honden niet voor om ze als porselein te gaan behandelen.

In huis op gladde plekken of op plekken waar hij vaak lag en soms moeite had om op te staan, had ik antislipmatjes neergelegd. Traplopen binnen deed hij nog wel, dat wilde hij zelf en ik woonde duplex, mijn tuin was trap af.. Buiten bij de trap naar de stoep toe heb ik wel een loopplank gemaakt, met name trap af maakte hij daar gebruik van.

Auto in en uit laten springen wilde ik niet meer, hij weigerde op zijn beurt de loopplank whaha. Dat werd compromis, erin gaf ik hem een kontje, eruit tilde ik hem wel.

 

Heel veel sterkte met alles, want er zijn nogal wat dingen uit de scan gekomen zowel voor als achter, dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op!

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

We krijgen in ieder geval Galliprant opgestuurd nu. De arts gaat er aan de hand van de uiterlijke klachten vanuit dat met name de artrose en spondylose voor problemen zorgen. En dan even kijken of het beter wordt. Dankjewel allemaal voor het medeleven. De klap viel voor ons gelukkig mee omdat we toch al zo lang met m aan het sukkelen zijn.

@ Blondie Ik weet inderdaad ook niet wat we nu kunnen verwachten, maar daar zal de DA ons ook geen zinnig antwoord op kunnen geven denk ik. We hebben al 1,5/ 2 jaar overal rubberen lopers liggen, maken geen lange wandelingen met hem, en doen geen spelletjes/sporten met hem die veel beweging vragen. Hij loopt wel nog trap, dat wil ik hem niet ontnemen (hij slaapt namelijk bij ons), maar we hebben ook daar een traploper voor hem op geplakt. Dat de spondylose ondanks dat allemaal in die tijd zo flink is komen opzetten vind ik wel vervelend.

Bespiering is niet slecht, als ik de DA en osteopaat moet geloven. Maar dat kan misschien beter. Nu ik weet waar we aan toe zijn gaan we daar wel ook even achteraan. En ik zal er zeker bij stilstaan dat uitval niet direct het einde betekent.

Ik zit ook wel een beetje met de kwaliteit van leven. Nu gaan we per keer 10 minuutjes met m buiten, dat was eerst +/- 25 minuten per keer (eigenlijk ook omdat hij zo prikkelgevoelig is, maar misschien is dat ook wel pijn geweest). Als de pijnstillers aanslaan zou ik liever ook weer wat langer wandelen, wat waarschijnlijk ook niet super is voor m. We zijn zo voorzichtig door alle medische onzin, maar als dit toch een aflopende zaak is dan gun ik m meer. Ook als dat betekent dat daar medicatie voor allergieën e.d. bij komt kijken. Als hij dan op is heeft hij tenminste geleefd. Maar misschien zie ik dat krom.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zwemmen dot com, kan ook gewoon in zwembadje wat je gekochthebt voor jezelf.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Finn sliep ook bij mij, dat was inderdaad ook naast dat de achtertuin aan mijn slaapkamer grensde de reden dat ik dat toestond. Hij ging ook rustig op en af uit zichzelf, dat is dus inderdaad het stukje waar je de grens legt tussen kiezen tussen de gegeven adviezen, en zien wat je hond ongelukkig zou maken als je dat soort gewoontes gaat verbieden.

Als het écht niet meer gaat, of te belastend wordt, dan zal je wel een keuze erin moeten maken. 

Herken de voorzichtigheid, of bij iedere afwijkend iets, misstap e.d. (over)bezorgd reageren. Maar dat heb ik na een tijdje losgelaten. Met name omdat ook het advies van de da was om de hond juist beweging te geven. 

De plekken waar arthrose en spondylose bij je hond zit zou ik je adviseren om dat nog eens goed uitgelegd te krijgen. 

Ik hoop dat de pijnstilling aanslaat, en dat de hond weer zin krijgt om te wandelen. Of laat toch nog eens iemand met je meekijken tijdens een wandeling, om te zien of ze zijn gedrag goed kunnen beoordelen, wanneer vertoont hij specifiek gedrag, in welke situaties/omgeving, type honden etc.

Bij mij liep hij zo veel mogelijk los, dan kon hij zelf zijn ding doen en eigen tempo bepalen e.d. ik liep dan wel op plekken waar ik overzicht had omdat ik een confrontatie met vreemde honden wilde vermijden omdat hij nogal argwanend en defensief was geworden, maar bereikbaar waardoor ik altijd wel vrij rap kon aanlijnen als ik bepaalde mensen met honden niet vertrouwde.

-

Ik denk jouw korte wandelingen van 10 minuten te begrijpen, ook omdat hij soms zelf ging liggen. Ik herken dat zelf dan niet, mijn hond wilde koste wat kost eigenlijk altijd graag dingen ondernemen. Hij had ook gewoon de langere loopjes of interactie met mij (en mijn andere hond) nodig om daarna tevreden thuis zijn rust weer te nemen. 

Voor minder belastend hersenwerk zou je eens kunnen kijken of detectie een optie voor jullie zou kunnen zijn, gewoon speuren lijkt me in combi met die nekklachten dan weer niet handig, maar bij detectie kan ook hoog worden gezocht.

Dit bedoel ik ook meer om naar te kijken als wat langer wandelen nog steeds geen optie lijkt te zijn, dan doel ik dus op kwaliteit van leven. Ik ken je hond natuurlijk niet, maar bij mijn hond toen ik tijdje me aan de korte aanlijnwandelingen moest houden/geen balspel, niet meer sporten,  zag ik hem doodongelukkig worden en lusteloos. 

Langzaam toen weer opgebouwd en meer gaan doen en ook DA gezegd dat ik niet alle adviezen kon/wilde opvolgen omdat ik domweg hem doodongelukkig maakte op die manier, dat begreep ze volkomen.

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Dat klopt. Als het te belastend wordt dan hebben we niet zoveel keus natuurlijk. Al denk ik dat er dan naar een optie gekeken wordt om tijdelijk wat in de woonkamer neer te zetten om te slapen.

Ik weet ook soms niet wat over bezorgd is, en wat gewoon "gezond verstand" is. Twee dagen geleden zijn we twee keer om moeten draaien omdat er honden kwamen waar hij echt niet mee overweg kan. Ik denk dat dat in totaliteit de wandeling zo'n 100 tot 150 meter langer gemaakt heeft dan gebruikelijk. En direct bleef hij weer staan, liep moeilijker en de dag erna (eerstvolgende wandeling) tilde hij zijn poot weer niet op bij het plassen, terwijl dat met die kortere wandelingen niet aan de orde was. Nu moet ik wel zeggen dat ik daarvan schrik. Naar mijn idee is het de afgelopen 2 - 3 maanden echt hard achteruit gegaan, als ik me nu bedenk dat we bij het plaatsen van dit topic nog dagelijks de wat langere wandelingen maakten en we toen net pas een paar weken weer een vermoeden hadden dat we met pijn te maken hebben. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij het ook echt lang gewoon verbeten en niet laten merken, maar nu merken we het dus wel.
We lopen trouwens wel met een 3 meter lijn en op zijn tempo, dus in dat opzicht forceren we ook niks.

Detectie doen we ook thuis wel eens met hem, al wordt hij daar wel vaak wat opgedraaid van. Het zoeken naar voer werkt dan weer een stuk ontspannender voor hem. Maar hij is vrij rustig en tevreden in huis. Bij de momenten waarop hij opspringt en graag naar buiten wil heb ik het vermoeden dat dit uitschieters in pijn zijn. Laatst maakte hij ons gek door rond te blijven rennen en te vragen om naar buiten te gaan, en net iets verder dan de hoek van de straat (nog geen 30 meter) wilde hij terug naar huis. Dit blijft zoeken ben ik bang, maar ik zie t steeds minder optimistisch in.

Sinds zondag is hij aan zijn Galliprant begonnen. In huis merken we wat kleine veranderingen in gedrag (hij komt weer tegen me aan liggen op de bank, blijft op bed liggen als ik 's avonds naar bed ga i.p.v. dan op te staan en in zijn mandje te gaan liggen, kwispelt ietsje meer) maar verder is er nog geen verschil. Nu zal dat ook wel even duren, want we moeten het 30 dagen uitproberen. Ik hoop in ieder geval dat dit ook tijdens de wandeling wat voor hem gaat betekenen, anders moeten we blijven zoeken.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Vervelend is dat dan, als je net lekker loopt dat je weer om moet draaien. Misschien omdat hij zich dan toch opfokt bij het zien van die honden dat hij te gespannen raakt waardoor hij meer last krijgt?

 

Dat kwispelen, sorry dat ik daar dan weer op inhaak, maar mijn ervaring was dat Finn op een bepaald moment niet vaak zijn staart meer gebruikte, die liet hij het liefst slap hangen. En laag en soms bij disbalans moest hij hem inzetten, dat was echt ook een signaal van die LSI, https://orthomanueeldierenarts.nl/lumbosacrale-instabiliteit-en-stenose/ Hier staat dat ook benoemd, en toch ook weer belang van een krachtige achterhand.

Alleen bij vreemde honden om toch zijn lichaamstaal goed in te zetten merkte ik dat hij de staart nog wel bewust inzette.  Bij spel met bekenden, of blij reageren op mij of bekende mensen zette hij nauwelijks nog de kwispel in zoals andere honden dat kunnen doen, hij uitte zijn blijdschap op andere manieren (ogen, bek, houding).

--

Overbezorgd is niet juiste woord denk ik, maar mij viel dus destijds ook op dat hij nooit meer enthousiast kwispelde, die staart maar liet bungelen etc. dan maakte ik me weer zorgen.. heeft hij weer meer pijn, mis ik dingen, gaat het nog wel ok etc..  maar als ik dan bepaalde dingen opzocht of navroeg bij mijn DA, dan viel bijvoorbeeld dat gebrek aan staartbeweging te verklaren en leerde ik andere dingen herkennen waardoor de hond dus wel nog steeds aangaf happy te zijn.

honden page profiel ChesterenfamChesterenfam

honden foto van Chesterenfam

Ja ach, dat hoort erbij. Het nadeel is dat we in een helling wonen. We kunnen dus berg op en daarna bergaf, of bergaf en daarna berg op. Hetzelfde als we moeten omdraaien, dus dat zal vast ook niet helpen. En de spierspanning speelt natuurlijk ook altijd mee, wat weer pijn doet en de spanning richting andere honden juist weer erger maakt. Ik had laatst ook contact met iemand die aangaf dat door overstrekken van de achterpoten bij haar hond dingen als hydrotherapie op loopband, fysio, traplopen en zelfs een loopplank voor in de auto het alleen maar erger maakten. Dat overstrekken doet Chester ook, wat schijnbaar weer meer belasting op de zenuwen zet en voor meer ontsteking zorgt. Als dat bij hem dus ook zo werkt, dan kan dat verklaren waardoor het bergop en bergaf nog extra erg is.

En ja, Chester gebruikt zijn staart ook niet veel. Alleen heel duidelijk voor het houden van evenwicht. Dat viel al langer op, maar het is niet iets wat je bewust plaatst. Naar mijn mening heeft hij dat namelijk nooit heel erg gedaan, maar toch merk ik nu dat er toch verschil in zit.

Het blijft gewoon echt een zoektocht en ik ben blij dat ik aan ervaringen van anderen wel een klein beetje houvast heb. Eerst maar eens de pijnstillers, en dan kijken wat hij wel nog kan en hoe we hem daar een plezier mee kunnen blijven doen.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: pomeriaan
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^