Bevleesd bot/orgaanvlees geven in combinatie met koudgeperste brok?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RonkeRonke

Ik heb een Golden Retriever van 8 maanden. Vanaf het begin krijgt hij de koudgeperste puppybrok van Darf. 
Ik heb verse kippennekken, kippenhartjes en kippenlever gekocht voor als ‘topper’ over de brokken heen of als lekker tussendoortje. Maar ik vraag mij af:
Mag hij elke dag, naast zijn gewone eten, een kippennek en een kippenhartje/levertje? Of is dat niet goed voor hem en zou ik dat moeten beperken tot een keer in de week? 

(ingrediënten darf brok: 

  • 60%: Kippennekken, rundvlees, lamsvlees, geitenvlees, kippenvlees, runderhart, runderlong, runderpens, runderlever.
  • 15% gedroogde wortel
  • 14% gedroogde appel
  • 5% gierst,
  • 2% krill
  • 2% kokosolie
  • 1% brandnetel
  • Natuurlijk vitamines en mineralen preparaat: 0.5%, vocht 0,5%)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Geen idee of dat verstandig is.

Ik heb dat nooit samen gegeven in ieder geval.

 

Ik wil wel even zeggen, weet dat je hond van orgaanvlees aan de schijt kan gaan. Geef daar dus niet teveel van.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Het ligt er aan, als je hond alleen brokken eet , geen rauwe botten geven, dan hou je het bij de brok die je voert….rauwe botten geef je aan honden die gewend zijn aan rauw vlees die hebben een wat sterke zuurwaarders dat het bot goed verteerd wordt, een brokken hond niet.. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Als allereerste en meest belangrijke opmerking willen we aangeven dat honden die brokken eten, nooit rauwe vleesbotten gevoerd moeten krijgen. Zij hebben minder maagzuur omdat veel brokken koolhydraten bevatten. Om botten te verteren moet er voldoende zuur maagzuur zijn.    Bron……..Prooidier.       

Met welke botten kun je beginnen? Als je hond rauw vlees eet.

Geef de eerste weken makkelijke zachte vleesbotten, zodat het spijsverteringssysteem eraan kan wennen. Kippennekken of kippenkarkas zijn hiervoor uitermate geschikt. Sla ze wel even plat met een vleeshamer.

Zodra de vertering van de makkelijke botten goed gaat, kun je overstappen naar de iets grotere botten zoals kippenvleugels, konijnenkarkas enzovoort.

Welke botten kun je geven?

Deze botten kun je zonder problemen geven:

  • Botten van kleine dieren zoals: kippennekken, eendennekken, hele konijn, parelhoenkarkas.
  • De niet-dragende botten van jonge grote dieren zoals: geitennek, lamsribben, runderstrot, kalfsbotten etc.

Welke botten zijn NIET geschikt?

Dragende botten van grote dieren zijn niet geschikt. Denk bijvoorbeeld aan runderpoten, knieschijven enzovoort. Deze botten zijn spijkerhard en zorgen voor slijtage aan het gebit. Ook kunnen ze verstopping veroorzaken door het hoge calciumgehalte en schade berokkenen aan het spijsverteringssysteem. Dus wees voorzichtig met dergelijke botten.

Geef geen botten die je dier in zijn geheel kan inslikken. De botten moeten groter zijn dan de bek, zodat het dier moet knagen. Enige uitzondering op deze regel zijn kippennekken en eendennekken. Grote dieren kunnen deze botten in zijn geheel inslikken. Daar hoef je dus niet van te schrikken: deze botten verteren vrij makkelijk. Wel is het aan te raden om ze voor de zekerheid plat te slaan.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

15% tot 20% orgaan is het iig bij vers vlees. Als je het gewoon als lekkernij geeft kan het geen kwaad denk ik zo nu en dan maar niet dagelijks. Zeker niet als ie bv nog natuurlijk kauw materiaal erbij krijgt.  Je kunt als het zeker wilt weten, het even aan je dierenarts vragen, die heeft weer toegang dat aan een deskundige te vragen.

Volgende forumvraag: Vegan hondenvoer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^