Slaapt mijn puberhond teveel?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnneAnne

Halloo,

Ik heb een 10 maanden oude labrador uit een werklijn, heel fijn beestje. Alleen ik merk een verandering op qua slapen en ik weet niet goed of het normaal is of niet. Hij is mijn eerste hond, vandaar de onzekerheid.

 

Hij was als jonge pup niet zo goed in zelf z'n rust pakken, dus ik ben best lang doorgegaan met hem verplicht benchrust geven op een aantal momenten overdag. Daar ben ik inmiddels zo goed als mee gestopt, maar nu het andere uiterste: hij slaapt overdag best wel veel. Dit is ongeveer zijn dagritme:

08.30 wakker, ik ga ontbijten, hij krijgt een gevulde kong in bench.

09.00 halfuur wandelen

09.30 beetje rommelen in huis, spelen, hij krijgt nog meer eten.

Rond 10.30 slapen

13.00 wandelen, 45-60 minuten

14.00 slapen

17.00 even plassen buiten, daarna weer slapen

19.00 wandeling van 30-60 minuten/even los op losloopveldje

20.00 slapen

21.00 gevulde kong, denk/snuffelspelletjes, kauwbot

22.30 even plassen buiten

22.45 kong in bench en slapen

 

We gaan ook wel eens naar vb de markt om te trainen, of naar de dierenwinkel. Iedere week hebben we wel ergens een uitstapje naartoe. Op het losloopveldje apporteren we regelmatig, en we gaan regelmatig naar een groter stuk bos met de 10 meter lijn.

Hij slaapt de laatste tijd eigenlijk de hele middag tussen de twee lange wandelingen. Staat keer op, gaat ergens anders liggen. De wandelingen probeer ik uitdagend te maken, hij loopt bijna altijd aan een 5 meter lange lijn en mag veel snuffelen. Ik strooi regelmatig brokjes vb in een stukje gras tijdens het wandelen die hij dan moet zoeken, of train wat commando's. Dus op zich doe ik best veel qua mentale uitdaging, maar toch maak ik me zorgen dat hij teveel slaapt. Hij sliep eerst minder uit zichzelf, maar is wel volop in de puberteit, dus misschien speelt dat ook mee? Wat denken jullie?

honden page profiel PlutoPluto 2 doggies

honden foto van Pluto

Honden zijn meesters in het zich aanpassen aan de situatie waarin zij (moeten) leven

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 2 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Anne, eerst veel gedwongen om zijn rust te pakken, bench in…op een gegeven moment is dat bij een hond een ritme, en wat pluto schrijft, de hond past zich aan aan het leven van jou….niet te veel zorgen maken en laat het los de verplichtingen, lekker er mee op uit, wat leuke dingen gaan doen, misschien eens kijken voor een leuke cursus zoals speuren of wat dan ook….zolang je hond speels is en veel energie heeft als die wakker is, geen zorgen maken.

honden page profiel AnneAnne

Ik stond zelf ook niet helemaal achter die verplichte benchrust, maar het werd zo'n "feest" in huis met een hond die maar wakker bleef en in z'n vermoeidheid maar door bleef gaan en achter de kat aan ging jagen dat het niet echt anders kon. Je merkte aan alles aan hem dat hij moe was, sliep vaak ook heel snel als ik hem in de bench deed. Ben toen ook gelijk gaan trainen met buiten de bench slapen, door hem als hij moe was aan een lijn van 2 meter bij me te houden, dan lukte zelf gaan slapen ook beter, en nu lukt het hem helemaal zelf. En die benchrust was vaak max een uurtje, bij uitzondering hooguit twee als hij echt heel moe was na een training bijvoorbeeld. De hele middag slapen was niet echt het ritme zegmaar.

 

Ik snap het stukje over "zich aanpassen aan waar ze moeten leven" daarom niet helemaal, want smiddags mag hij van mij prima wakker zijn en even spelen (of klieren ;)) zonder dat hij de bench in moet. Hij kan een groot deel van de dag zelf bepalen wat hij doet. Hij heeft ook nooit op hele vaste momenten in de bench gezeten, en zeker niet een hele middag, dus waar dat ritme vandaan komt is mij een raadsel. Mijn vraag was vooral of het slapen in totaal teveel was.

 

Leuke dingen doen we zeker :) vb zwemmen met mooi weer. We gaan idd binnenkort nog iets van hondensport erbij doen, ben nog aan het oriënteren wat ik/wij leuk vinden.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Mijn honden slapen ook in huis. Ik wil ook niet anders, in huis zijn we kalm. 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Ik lees eigenlijk niks raars hoor. Je wandelt met hem, geeft hem een kong etc. En tussendoor slaapt hij lekker. Klinkt alsof die tevreden is smile

Andersom hoor je vaker haha, dat de hond tussendoor onrustig blijft.

 

die van mij snurken ook tussen de activiteiten in huis.

honden page profiel AnneAnne

" Ik lees eigenlijk niks raars hoor. Je wandelt met hem, geeft hem een kong etc. En tussendoor slaapt hij lekker. Klinkt alsof die tevreden is 
Andersom hoor je vaker haha, dat de hond tussendoor onrustig blijft.
 
die van mij snurken ook tussen de activiteiten in huis. "

Ja ik ben wat dat betreft nogal snel bezorgd ;). Eerst was hij onrustiger in huis, maar hij wordt ook ouder natuurlijk dus het is ook een logische ontwikkeling dat hij wat rustiger wordt, zeker nu we langer wandelen dan een paar maanden terug. Hij is mijn eerste eigen hond, dus ik heb niet echt een referentiekader wat normaal is. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Ik zie ook niets geks qua slapen, maar van 22.45 tot 8.30 in de bench vind ik persoonlijk wel heel erg lang ivm dat een hond toch graag af en toe omdraait, even opstaat e.d. Voor elke leeftijd, maar zeker een hond in de groei is dit belangrijk.

honden page profiel Fine Fine

Oh nee joh, teveel slapen doen ze niet gauw. Geen zorgen om maken hoor.

Wat is de reden dat hij ' s nachts in een bench moet? Sloopt hij anders dingen? 

honden page profiel AnneAnne

" Oh nee joh, teveel slapen doen ze niet gauw. Geen zorgen om maken hoor.
Wat is de reden dat hij ' s nachts in een bench moet? Sloopt hij anders dingen?  "

Ik woon klein, soort studio, en ik heb ook nog een kat. Dat gaat eigenlijk heel goed samen laatste tijd, hij was eerst heel gefixeerd op de kat maar dat gaat beter. Maar hij gaat alsnog soms achter de kat aan, dus dat is de voornaamste reden dat hij in de bench zit snachts. Plus ik vertrouw hem qua slopen ook nog niet helemaal. Ik heb nog hekjes van een ren, ik ben aan het overwegen om als tussenstap met een ren zijn bench vergroten. 

honden page profiel AnneAnne

Hij heeft overigens wel een vrij grote bench waar hij makkelijk in kan staan, zich om kan draaien en ruim languit kan liggen. Met ren zou hij qua ruimte twee benches hebben.

 

honden page profiel Fine Fine

Ah ja ik snap het. Maar het vele slapen is niet bijzonder hoor, het is ook nog best een jonge hond.

Volgende forumvraag: Bouvier 10 maanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^