Angst

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Siem57Siem57

Wij hebben nu 4 dagen een pup in huis, een goldendoodle. Het ging echt goed. Ritme van plassen. Even spelen. Bench. En weer opnieuw. Al paar keer weg geweest naar de intratuin en voor bij de AH samen met mijn man gewacht. Vanavond wilde hij bijna poepen in huis m'n man tilde hem snel op en daardoor uit haast lukte de riem aan doen niet en rende hij uit paniek rondjes en dook onder de auto. Man in paniek. Volledig geschrokken en angstig. In de bench mega blaffen en piepen. Man eruit gehaald, wat we nooit doen en even nabijheid geboden en stress uit gewandeld. Terug in de bench en hazeslaapje gedaan, net ook weer goed gegaan tot we naar beneden kwamen om knuffels van de kinderen te halen en weer volledig overstuur. Geplast binnen ook buiten luktte niet.  Wat moeten we nu doen? Lijkt alsof alles opeens weg is gegooid.... Door 2x eruit te halen enz. Dat doen we normaal echt niet. Maar piept ook nooit langer dan 5 minuten. En van puppy training geleerd negeren negeren anders doet hij dit voortaan altijd omdat hij dan heeft geleerd als ik dit lang genoeg doe mag ik eruit 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Waarom steeds die bench in ? Laat de hond mee draaien in het huishouden en ga naar buiten met je hond als die geslapen heeft gegeten en gespeeld en dan vrij rondlopen in huis als je gewoon thuis bent.   

honden page profiel Siem57Siem57

Omdat de puppy trainster dit heel erg zegt dat dit echt geleerd moet worden ook vanwege onze kindjes (4) en(6) en dit zijn lievelings plek moet worden.

Maar is ook m'n eigen struggle of hij niet meer mee kan draaien in het gezin.... 

honden page profiel DagmarDagmar

ik zou hem vooral uit de bench laten en me focussen op wat wél goed gaat.

ik snap dat je nu even paniekerig reageert (is het jullie 1ste hond?) wanneer het fout gaat, maar probeer dat los te laten door te fecussen op wat wel goed gaat. Tenslotte is te laat buitenlaten puur jullie eigen schuld (en probeer dat ook gewoon als een leer proces op te vatten)

het is nog een baby zonder controle over zijn sluitspieren, dus daar paniekerig overig reageren zal alleen meer paniek bij de pup oproeken ‘oei, ik doe iets fout’

maar dat doen ze uiteraard niet, hoewel het uiteraard verre van hygiënisch en wenselijk is ;) maar probeer kalm te blijven. Wat ‘mopperen’ kan best, maar zonder paniek. Ontlasten moeten we immers allemaal, niets om voor te schamen.

dus even pas op de plaats en kijken welke signaleren je mist. Het paniekerig doen hoeft helemaal niet. En even een plas/kak in huis omdat je zelf wat te laat was, is heus het einde niet. Beter zo dan denken dat moeten plassen/behoefte doen iets erg is.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Omdat de puppy trainster dit heel erg zegt dat dit echt geleerd moet worden ook vanwege onze kindjes (4) en(6) en dit zijn lievelings plek moet worden.
Maar is ook m'n eigen struggle of hij niet meer mee kan draaien in het gezin....  "

In ieder geval is negeren een slecht advies.

 

Laat de bench open en laat de pup zelf bepalen of hij er in wil. 

 

Eventueel kun je zijn eten of af en toe een botje er in doen.

 

Je kunt ook met hekjes of een grooooote puppyren werken.

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ik zou de pup niet zoveel in de bench doen, als hij/zij gewoon ergens in slaap valt is dat toch prima. 

 

En de kinderen leren dat als de pup slaapt, ze hem/haar met rust moeten laten. 

 

Mocht de pup zelf niet de rust nemen, is een puppy ren nog een hele goede oplossing. 

 

Mijn pup is nu 18 weken, zij zit alleen in de nacht in de bench en als ik even weg moet ( zij heeft absoluut geen hekel aan de bench, maar zal er niet uit haar zelf in gaan liggen) , als ik thuis ben is zij los in huis, en mag ze slapen waar ze wil, zij neemt goed haar rust.

 

Mijn 7 jarige hond nam totaal haar rust niet toen ze pup was, zij ging dan in een puppy ren, zijn ze net wat minder opgesloten dan in een bench. 

honden page profiel Siem57Siem57

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Diertje is 4 dagen bij jullie en 4 dagen geleden uit alles wat veilig voor hem was weggehaald. Ik vind sowieso dat jullie als een stoomtrein gaan. Waarom niet gewoon eerst even wennen aan het huis, waarom meteen naar AH en Intratuin? En lekker uit de bench houden, en vooral niet in paniek als het beestje binnen in huis iets doet. Ik neem aan dat jullie dat toch wel ingecalculeerd hebben? 

Ik snap deze zin "Lijkt alsof alles opeens weg is gegooid.." niet. Wat voor "alles"? Dier is er 4 dagen! Neem even wat gas terug. 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ach, niet in paniek raken, rustig blijven want paniek brengt paniek, en rust brengt rust.

Je zal wel vaker het gevoel krijgen dat je helemaal opnieuw moeten beginnen, maar dat is echt niet zo, je hondje is gewoon enorm geschrokken, en daardoor nu wat angstig.

De Bench, tja ik ben het met de rest eens, een ren zou beter zijn als je het voor je kids doet.

Denk, het is een baby, geef je hond vooral liefde nu, want 4 dagen is echt kort, en dat socialiseren, ik denk dat jullie te snel gaan.

Dus gewoon overnieuw beginnen, en wat minder stress, komt helemaal goed, echt waar!

Adem in adem uit, het is nog maar een baby...

 

Zie het zoals je kids, de ene dag hebben ze wat geleerd, de andere dag weten ze het ff niet meer, dan heb je ook geduld mag ik vanuit gaan.

 

Vergeet vooral niet te genieten, en doe een stapje langzamer, ook al zegt een trainer je MOEt dit en dat, elke hond is anders, en je hond is heel erg geschrokken, negeren moet je niet doen, steunen is veel beter, en als dat door ff te knuffelen ook goed.

 

Het leren komt allemaal vanzelf, ook het zindelijk worden gaat niet in 4 dagen, en heej schoonmaakazijn is een wondermiddel.

Veel plezier met je pup.

 

 

honden page profiel Siem57Siem57

Super bedankt voor je reactie. Wellicht gaan we inderdaad veel te snel, komt ook wel doordat hij van de fokker een weekje bij de puppy verzorger is geweest door onze vakantie en die echt al super veel heeft gedaan (geluncht in de horeca, fietsmand, naar haar zus geweest enz) alle slaapjes in de bench dus dit hebben we overgenomen.wat als hij niet toe komt aan de rust? Laten slapen in de ren gekoppeld aan de bench? En wat is dan wijsheid in de nacht? Mijn man slaapt beneden maar vorige nacht nieteens en sliep hij van 1/7u 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ohhhh socialiseren, alles moet in die eerste weken, want als..........

Je pup is nu dus 11 dagen bij de fokker vandaan en hij heeft al in twee huizen gewoond, een restaurant gezeten, in de intratuin geweest, bij ah bij de rammelende winkelwagentjes gezeten...... dat alles is genoeg voor een paar weken. Je gaat een behoorlijk ietsepietsie te snel. Tegenwoordig komen er veel honden bij een gedragstherapeut  door te veel prikkels in de puppie tijd, oversocialiseren is dat. Heus, je pup is overvoerd en als er dan iets een beetje fout gaat dan volgen die kleine hersentjes het niet meer en is er paniek. Andere situatie, opeens opgetild worden, help, die baas die ik 4 dagen zie doet anders, help. 

Dit zijn situaties die je vaker zal meemaken, je kan nooit alles altijd perfect doen. 

 

Zindelijk maken is na ieder slaapje, eten, spelletje, drinken naar buiten, even wachten en dan komt er heus wat. Ongelukje in huis? Jammer dan, komt goed echt waar. Hebben jullie een tuin of balkon? Maak daar gebruik van door iedere keer na slapen eten enzv, daarheen te gaan en daarnaast een paar x per dag een rondje buiten het huis gaan. (Je kan in de tuin of balkon met een losse pup daarheen en  je  zit niet te rommelen met een riem die er ook nog eens aan moet, met het gevolg dat de pup al vergeten is dat hij moet plassen of poepen.)

Daarnaast kan je dan ipv een rondje buiten een keertje ergens anders heen, de auto, een winkel een parkje, een andere hond, enzv. Dat hoeft echt niet iedere dag.

kijk dan naar de pup, als hij bek af is van een uitgangetje, en daarna uren slaapt, ben je te ver gegaan, de dag erna rust nemen, of misschien wel twee dagen. 

Een mooi boek is, de basisboek opvoeden van honden van arjen van alphen. Hij heeft meerdere boeken geschreven, die zijn minder, maar in dit boek beschrijft hij de ontwikkeling van  de hersenen, waarom het pas op een bepaald moment lukt om iets gedaan te krijgen van de hond. Waarom kan de ene hond met 4 maanden alleen zijn en de andere pas met 1 jaar bv. Pittig boek, wel interessant.

Geniet van de pup, en gaat er iets fout? Een hond pakt het zo weer op, doen jullie dat ook, puppie tijd is topsport.

 

honden page profiel Siem57Siem57

Maar dat uren slapen is dus niet wat hij doet. Hij wordt na elke cyclus vaak meteen wakker en kan de rust niet vinden, zelfs niet in de bench of juist niet in de bench, zodra hij iets hoort of ziet is hij wakker. 
hij zal wel in de bench gaan als wij naar boven even moeten of iets en sowieso ook in de nacht of wanneer hij zelf echt zijn rust niet kan pakken? Hoe doe ik dit dan? 
Wij horen inderdaad wel zowel vanuit de fokker als vanuit de puppy trainster “de eerste 18 weken is de blauwdruk voor een leuke hond, neem hem overal mee naartoe” 

 

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Laat je hond lekker aan je gezin en huis wennen. 

Even niks moet, rust, knuffelen, eten slapen poepen plassen. 

Stabiel is niet de grote wijde wereld verkennen maar met kleine stapjes alles introduceren. 

Een nieuw gezin is al spannend genoeg. 

 

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

" Maar dat uren slapen is dus niet wat hij doet. Hij wordt na elke cyclus vaak meteen wakker en kan de rust niet vinden, zelfs niet in de bench of juist niet in de bench, zodra hij iets hoort of ziet is hij wakker. hij zal wel in de bench gaan als wij naar boven even moeten of iets en sowieso ook in de nacht of wanneer hij zelf echt zijn rust niet kan pakken? Hoe doe ik dit dan? Wij horen inderdaad wel zowel vanuit de fokker als vanuit de puppy trainster “de eerste 18 weken is de blauwdruk voor een leuke hond, neem hem overal mee naartoe” 
  "

Waar ben je bang voor als je naar boven gaat en je hond zit niet in de bench? 

Een hond slaapt niet zo diep dat hij blijft slapen als hij iets hoort. 

Er zal altijd wel een oog open gaan of een oor bewegen omdat je hond altijd aan staat. 

Rust is de rust die je hond heeft omdat hij een veilig plekje heeft en rustig kan blijven liggen. 

 

honden page profiel Siem57Siem57

Dat snap ik, vaak kijkt hij even op en tukt weer door maar soms ook zeker meteen rechtop en ik wil eruit. 
Is de gang puppy proof maken met een hekje dat hij wel ons af en toe ziet oké of dan een stukje van de keuken meenemen? 

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

" Dat snap ik, vaak kijkt hij even op en tukt weer door maar soms ook zeker meteen rechtop en ik wil eruit. Is de gang puppy proof maken met een hekje dat hij wel ons af en toe ziet oké of dan een stukje van de keuken meenemen?  "

Kan je je hond niet zelf laten kiezen wat een veilige plek is? 

Niet achter een deur natuurlijk, al vinden ze dat een fijne plek. 

Maar ergens een rustig hoekje. 

Waar staat de mand? Waar zijn jullie het vaakste overdag? 

Je hoeft je hond niet af te zonderen uit het zicht. 

Het liefste is je hond het dichtste bij je. 

Dat geeft rust. 

Van daaruit ga je telkens even weg zodat het alleen zijn wel geleert wordt. 

 

 

honden page profiel Siem57Siem57

Hij is ondertussen sinds vanochtend aan het spugen en diarree. Hij is echt heel tam en voelt zich niet lekker, eet nauwelijks en slaapt vooral de hele dag. 

honden page profiel Branco en CindyBranco en Cindy

honden foto van Branco en Cindy

" Hij is ondertussen sinds vanochtend aan het spugen en diarree. Hij is echt heel tam en voelt zich niet lekker, eet nauwelijks en slaapt vooral de hele dag.  "

Dat klinkt niet goed. Als het mijn pup was zou ik de dierenarts bellen en langs willen komen.

Beterschap!

honden page profiel Siem57Siem57

Dat hebben we uiteraard meteen gedaan. Niks ergs gevonden. Even andere voeding gekregen en iets tegen de misselijkheid 

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

" Hij is ondertussen sinds vanochtend aan het spugen en diarree. Hij is echt heel tam en voelt zich niet lekker, eet nauwelijks en slaapt vooral de hele dag.  "

Oei, gaat het al weer wat beter? 

Was je zelf op ander voeding over gegaan dan wat je hond bij de fokker kreeg? 

Iets verkeerds gegeten van de grond of van een plant? Chocolade op of anders raars? 

 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Een hond zal ook niet ontspannen slapen als hij constant "aan" moet staan, overprikkeld is of zich niet veilig voelt. En daarom is het zo belangrijk dat een hond zich eerst thuis veilig voelt. De rest komt vanzelf. Maar niet als je hem aan zaken gaan blootstellen wat over zijn grenzen heen gaat. Dan ga je het tegenovergestelde meemaken. Ik zou even lekker niks doen. Thuisblijven, daar ontspanningsspelletjes doen (hersenwerk) en de rest komt daarna wel. 

Volgende forumvraag: Hyperactieve/overprikkeld en pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^