Cavia

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Hoe leer je een hond cavia's in een kooi te negeren? Mijn zwager heeft cavia's en Bram is bijzonder geïnteresseerd. We hadden goede hoop dat hij vanzelf ze zou gaan negeren omdat ze in een hok zitten waardoor het vanzelf minder interessant wordt. Zo ging dat met onze vorige hond ook, maar die was al oud toen we hem kregen dus dat speelt vast mee. Als hij de cavia's niet ziet omdat het hok op de tafel staat gaat het prima, hij ruikt het natuurlijk wel en is even meer geïnteresseerd in die locatie maar dat dooft snel uit. Tenzij er blij tegen de cavia's gepraat wordt dan weet hij niet hoe snel hij er bij moet zijn. Als hij ze ziet gaat hij in eerste instantie er voor zitten en naar ze kijken, oortjes naar voren gericht, koppie af en toe schuin houdend. Hij kijkt dan vriendelijk maar wel gefocust. Niet starend/ sluipend alsof hij ze gaat aanvallen. Als ze wat meer bewegen gaat hij spelbuigingen maken, duwt zijn snuit tegen de kooi of legt zijn poot op de kooi. Daar kappen we het af en halen hem weg omdat hij vrij sterk is (wat als hij de bovenkant van de kooi er af duwt) en ik mij niet kan voorstellen dat de cavia's dit prettig vinden. De cavia's zelf lijken in hun eigen bubbel te leven en trekken zich nergens wat van aan (ook volgens zwager die ze beter kan lezen dan ik). Ik vind zijn gedrag lijken op hoe Bram met onze katten omgaat. Bij hun heeft hij inmiddels geleerd wat wel en niet gewaardeerd wordt maar dat heeft wel een tijd geduurd. 

Het komt er nu op neer dat we ze uit elkaar houden. Deze zomer gaan we samen kamperen, 2 plekken naast elkaar. Bram blijft op onze plek, de cavia's op hun plek. Zal allemaal wel goed komen maar liever heb ik dat Bram ze negeert. Hoe leer ik hem dat het beste?

honden page profiel ElsEls

Hem daar weg halen met commando's.

Ergens gaan staan waar je wel wil dat hij gaat zitten, en dan "hier" roepen,(of commando dat jij gebruikt daarvoor) en dan zit.

En dan belonen en als hij dan blijft liggen of zitten weer belonen.

En als hij terug gaat, hem weer terug roepen naar de zelfde plek.

En dat een tijdje herhalen.

Dan krijgt hij waarschijnlijk wel door dat hij daar niet mag staan stuiteren.

Wat heel goed werkt is, om een hond het commando "kijk me aan" te leren, en dan daar altijd mee beginnen, dan heb je de aandacht al, voordat je andere commando's geeft.

En als je ze aankijkt luisteren ze ook beter.

Althans Lola wel.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Hij toont geen agressie, super. Gewoon uit elkaar houden. Zeker ook omdat ze roch niet bij elkaar in huis wonen. Gewoon net als met kinderen, nooit alleen laten bij elkaar.  Hoe meer je de nadruk er op gaat leggen, hoe meer je hond er naar toe wil gaan. Een cavia is snel gestresst, maar ziet erg weinig, dat scheelt. Ze kunnen des te beter horen en ruiken. Cavia,s hoog en hond laag, wat jullie dus al doen. Ze spreken elkaars taal niet. Als de hond geen kwaad kan, gewoon negeren, als de caafs en de hond rustig zijn.anders de hond weghalen, desnoods aan de riem houden in de buurt vd caafs.

Weet dat cavia keutels een delicatesse zijn voor een hond. Hier kon de hond haar hele kop onder de cavia duwen voor een keuteltje.

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Ientje, ik denk dat je daar wel een punt hebt. Uit elkaar houden is wel te doen. Ik zou het vooral makkelijk vinden als hij wat minder fanatiek er heen wil op de camping als ze wel een keer in het zicht staan. De keutels vindt hij ook lekker inderdaad. Als ze in het gras hebben gestaan dan is dat daarna de plek waar Bram gaat grazen. Ik wil hem vooral wat desensilbiliseren denk ik en had de hoop dat iemand daar ervaring mee heeft. Els, ik weet niet of hij zo'n oefening gaat associëren met dat hij niet bij de cavia's mag gaan staan. Bram is op zo'n moment als hij er echt voor staat moeilijk te bereiken. Als ik er echt op sta kan ik hem op zo'n moment wel duidelijk maken dat niet luisteren geen optie is maar met de spanningsboog van een jonge hond dus even verslappen is direct weer bij de kooi staan. En op bezoek of op de camping de hond steeds onder streng apel laten staan doe ik liever niet.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Waarom zou je de hond op een camping of op bezoek niet onder 'streng apel' hebben?

Dat zijn juist de plekken waar die zich moet gedragen, dus je mag best wat van hem vragen op die momenten, helemaal streng apel hoeft niet natuurlijk. Maar dat wat je niet wilt hebben, moet je nu de kop in drukken.

De eerste tijd ben je daar gewoon druk mee om hem te leren wat er verwacht wordt. Jammer van jou dagen daar misschien, maar later heb je daar profijt van.

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Ukkepuck, met alleen onder apel houden hem weg houden bij de kooi red ik niet continu, kan aan mijn vaardigheden liggen. Wel even maar dan moet ik continu er bovenop zitten. Vandaar de kooi op de tafel en op de camping hebben we een hek rondom ons plekje. Daar blijft hij keurig binnen. Bij cavia's in zicht wel regelmatig daar waar hij ze kan zien. Een vogelkooi loopt hij dan weer zo voorbij zonder het een blik waardig te keuren. Bij het zo gefocust kijken kan ik hem best even weg roepen en ergens anders laten liggen maar dat lijkt zijn focus op de cavia's alleen maar meer te maken. Ik denk dus dat dat voor hem niet de beste optie is. Maar ik wil het idee eens laten bezinken of dat voor ons zou kunnen werken. 

 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Natuurlijk red je dat ook niet continue, hoeft ook niet als de hond zich met wat anders bezig kan houden. Maar zodra je ziet dat zijn focus weer op de cavia ligt, dan weer bij je roepen en afleiding evt. zoals lekker een flinke kophuidplaat zodat ie lekker kan knabbelen, of toch een 'af' of 'op de plaats'.

honden page profiel petra en jackpetra en jack

honden foto van petra en jack

Stel het lukt niet...hij blijft maar focussen etc.

Zou je misschien een doek/scherm kunnen spannen zodat cavia's niet zichtbaar zijn.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Femke, zitten jullie in een tent of een caravan? Is dat niet heel erg warm voor de caafs? 

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Op het plekje van mijn zwager staat een caravan met luifel en een tent. Cavia's staan steeds uit de zon, ze hebben hun eigen ventilator en een koelding die er in noodgevallen onder of bovenop de kooi wordt gelegd. Maar we gaan naar België, niet naar Italië dus warmer dan thuis zal het niet zijn. 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Tess is ook helemaal weg van onze cavia's. Om eerlijk te zijn heb ik het gewoon een beetje op z'n beloop gelaten.

 

Soms als ik er genoeg van heb dan gooi ik een klaar commando en gaat ze ergens liggen. 

 

Gewoon duidelijke grenzen stellen met wat wel en niet mag. Kijken prima, maar pootjes tegen de kooi is not done. Als je hond er te enthousiast van word zou ik hem begrenzen met een lijn, totdat hij weet wat de bedoeling is.

honden page profiel MarlinMarlin

Wat heel goed werkt is, om een hond het commando "kijk me aan" te leren, en dan daar altijd mee beginnen, dan heb je de aandacht al, voordat je andere commando's geeft.
En als je ze aankijkt luisteren ze ook beter.
Althans Lola wel. "
 
wat een leuk commando, hoe heb je haar dat geleerd? 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^