Focus oefening

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hallo allemaal,  onze GR heeft enorme moeite met focus vast houden.  Hij is bijna 11 maanden.  Ik heb ons opgegeven voor een cursus waarin word gewerkt aan de focus en het terugkomen.  Alleen is er een lange wachttijd.  Momenteel kunnen we pas eind mei begin juni terecht.  

Het probleem:  bij wind kan ik bijna niet meer met hem wandelen het is echt niet leuk meer.  Elk blaadje,  zakje,  dingetje wat rondvliegt moet hij " vangen " gelukkig eet hij het niet meer op maar buiten het feit dat ik er bijna apen armen van krijg ( ik word nog net niet uitelkaar gerukt ) is het vooral erg gevaarlijk.  Hij trekt ons gewoon de weg op.  Hij weegt ruim 35 kilo.  Ik heb hem bij wind aan de korte lijn.  1,5 meter maar hij is te sterk.  Hij reageert nergens meer op.  Voertjes pens een dummy. Hij kijkt pas weer op als de wind even gaat liggen.  Zo'n windvlaag kondigt zichzelf niet even aan,  dus wanneer dat gebeurt gaat hij in " jachtmodus " En ik zoek de eerste de beste boom of lantaarnpaal  om grip te krijgen dan haal ik hem in en wacht ik maar tot de wind weer even gaat liggen.  

Hebben jullie tips waarmee ik vast aan de slag kan zodat ik het in ieder geval een beetje kan sturen.  In het weekend loop ik met mijn dochter met 2 riemen ieder aan 1 kant van hem zodat we meer grip en kracht hebben.  Wanneer hij dan begint met trekken trekken we hem terug en proberen we hem te laten zitten maar dit lukt vaker niet dan wel. En hier heb ik doordeweeks niks aan want dan werkt ze de hele dag.  Zonder wind loopt hij echt heel goed,  zijn focus ligt dan op mij.  Hij trekt dan niet, en loopt bijna de hele weg naast me.  Dan heeft hij alleen wat moeite met het passeren van andere honden.  Dan laat ik hem zitten en wachten we rustig tot de ander is gepasseerd.  Dit werkt goed voor nu.  Maar die wind...Ben en beetje moedeloos op het moment.  Alvast bedankt groetjes irene

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

Hij is dus gek op rond dwarrelende dingen. Misschien vindt hij een snelbewegend speeltje met een touw eraan leuk? Je kan eens googlen op Flirt Pole. Ken weinig honden met jachtdrift die dat kunnen weerstaan smile

Verder, oefenen met focus kan natuurlijk best handig zijn, maar vergeet niet te relativeren hoor: hij is 11 maanden, dit is toch gewoon speels wink. Ik zou het zelf denk ik zo laten en er om lachen. Snap natuurlijk dat mensen hier verschillend tegenaan kijken, maar wil het toch benoemen, een jonge hond hoeft niet perfect in het gareel en zulke grapjes horen er bij! Zou wat zijn als het niet zo is. Voor je veiligheid kan je een verkeersriempje / korthouder extra aan z’n tuig of halsband vastmaken zodat je veel grip hebt mocht je langs een specifiek onveilige weg komen. En waaien in de mate dat er plastic zakken voorbij vliegen is toch maar een paar dagen per jaar, kan je dan gewoon er een korte wandeling van maken. Niet moedeloos worden hoor. Klinkt alsof het verder hartstikke goed gaat.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Hij heeft dat zichzelf op de één of andere manier aangeleerd, dat met een windvlaag en dan iets vangen.

Blijkbaar wil hij graag werken of iets te doen hebben.

Kan je zijn aandacht  verleggen door elke wandeling, wind of geen wind, hem iets te laten doen.

Onderweg snoepjes/speeltje verstoppen en hem dat laten opzoeken bijvoorbeeld.

Of je dochter een eind vooruit laten lopen en zich verstoppen en dat je hond haar opzoekt.

 

 

honden page profiel Fine Fine 3 doggies

" Hij is dus gek op rond dwarrelende dingen. Misschien vindt hij een snelbewegend speeltje met een touw eraan leuk? Je kan eens googlen op Flirt Pole. Ken weinig honden met jachtdrift die dat kunnen weerstaan 
Verder, oefenen met focus kan natuurlijk best handig zijn, maar vergeet niet te relativeren hoor: hij is 11 maanden, dit is toch gewoon speels . Ik zou het zelf denk ik zo laten en er om lachen. Snap natuurlijk dat mensen hier verschillend tegenaan kijken, maar wil het toch benoemen, een jonge hond hoeft niet perfect in het gareel en zulke grapjes horen er bij! Zou wat zijn als het niet zo is. Voor je veiligheid kan je een verkeersriempje / korthouder extra aan z’n tuig of halsband vastmaken zodat je veel grip hebt mocht je langs een specifiek onveilige weg komen. En waaien in de mate dat er plastic zakken voorbij vliegen is toch maar een paar dagen per jaar, kan je dan gewoon er een korte wandeling van maken. Niet moedeloos worden hoor. Klinkt alsof het verder hartstikke goed gaat. "

Ik kan wel begrijpen dat wanneer je hond je de weg op trekt (wat letterlijk gezegd wordt) je daar niet zo goed om kan lachen. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Hij heeft dat zichzelf op de één of andere manier aangeleerd, dat met een windvlaag en dan iets vangen.
Blijkbaar wil hij graag werken of iets te doen hebben.
Kan je zijn aandacht  verleggen door elke wandeling, wind of geen wind, hem iets te laten doen.
Onderweg snoepjes/speeltje verstoppen en hem dat laten opzoeken bijvoorbeeld.
Of je dochter een eind vooruit laten lopen en zich verstoppen en dat je hond haar opzoekt.
 
  "

Meestal sjouwt hij graag rond met een dummy, die houd hij 95 procent van de wandeling zelf vast. Maar dan is er dus geen wind.  Die blaadjes zijn toch leuker,  hij laat z'n dummy vallen en gaat vol op de dwarrelende blaadjes af.  Met als gevolg dat ik erachteraan vlieg. We laten hem idd m'n dochter zoeken, en dat vind hij echt heel leuk.  Maar dat wil voor hem niet zeggen dat dat gelijk moet.  Hij kan best tussen het zoeken door nog even snel wat blaadjes vangen.  Soms is het ook best grappig maar langs de weg en als mijn armen er haast uit getrokken worden is het toch een dingetje.  

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Wat zijn je pogingen tot nu toe die je ondernomen hebt?

 

Wat ik met onze jonge hond veel doe is hem roepen bij zijn naam, als hij dan kijkt dan beloon ik hem. Ook roep ik hem regelmatig terug met het hier commando en ook dan beloon ik weer, dat zorgt hier wel voor verschil. Het zitten is hier wel een goede oplossing als die echt te wild wordt. Verder klinkt het inderdaad als een jonge hond en je bent niet de enige die daar mee worstelt, vandaar waarschijnlijk ook dat de cursus vol zit. Het is vooral een kwestie van veel oefenen en met het volwassen worden worden ze ook wat handelbaarder en rustiger. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Wat zijn je pogingen tot nu toe die je ondernomen hebt?
 
Wat ik met onze jonge hond veel doe is hem roepen bij zijn naam, als hij dan kijkt dan beloon ik hem. Ook roep ik hem regelmatig terug met het hier commando en ook dan beloon ik weer, dat zorgt hier wel voor verschil. Het zitten is hier wel een goede oplossing als die echt te wild wordt. Verder klinkt het inderdaad als een jonge hond en je bent niet de enige die daar mee worstelt, vandaar waarschijnlijk ook dat de cursus vol zit. Het is vooral een kwestie van veel oefenen en met het volwassen worden worden ze ook wat handelbaarder en rustiger.  "

Ik zeg meestal " koda,  kijk eens " dan draait hij om en komt bij mij dan pak ik meestal een beloning (zijn eigen brokjes ) of hij krijgt een aai over z'n bolletje/ knuffels.  Of hij mag z'n dummy vast houden.  En hij doet dat verder echt heel goed alleen met die wind lijkt het wel of zijn oren er ook afwaaien.  Ik heb geprobeerd het compleet te negeren en gewoon door te lopen,  maar dan gaat meneer liggen en houd zich " dood " . Uiteindelijk is het dan weer boom of lantaarnpaal knuffelen tot de windvlaag weer even gaat liggen. 

 

Wij hebben hier een afgezet pleintje waar de hondjes los kunnen.  Daar spreken we meestal af met z'n vriendje.  Of we zijn daar alleen om te oefenen.  Maar zelfs zijn vriendje is niet meer interessant als er wind komt.  En dan is het zelfs zo,  dat als mijn hond een blaadje heeft gevangen die zijn vriendje ook wel leuk vind. Dat zijn vriendje niet eens in z'n buurt mag komen.  Dus hij is ook heel beschermend naar wat volgens hem van hem is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt weet wat ik van de cursus verwacht , want het zou wel heel toevallig zijn als het dan ook waait. 

honden page profiel Fine Fine 3 doggies

" Ik zeg meestal " koda,  kijk eens " dan draait hij om en komt bij mij dan pak ik meestal een beloning (zijn eigen brokjes ) of hij krijgt een aai over z'n bolletje/ knuffels.  Of hij mag z'n dummy vast houden.  En hij doet dat verder echt heel goed alleen met die wind lijkt het wel of zijn oren er ook afwaaien.  Ik heb geprobeerd het compleet te negeren en gewoon door te lopen,  maar dan gaat meneer liggen en houd zich " dood " . Uiteindelijk is het dan weer boom of lantaarnpaal knuffelen tot de windvlaag weer even gaat liggen. 
 
Wij hebben hier een afgezet pleintje waar de hondjes los kunnen.  Daar spreken we meestal af met z'n vriendje.  Of we zijn daar alleen om te oefenen.  Maar zelfs zijn vriendje is niet meer interessant als er wind komt.  En dan is het zelfs zo,  dat als mijn hond een blaadje heeft gevangen die zijn vriendje ook wel leuk vind. Dat zijn vriendje niet eens in z'n buurt mag komen.  Dus hij is ook heel beschermend naar wat volgens hem van hem is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt weet wat ik van de cursus verwacht , want het zou wel heel toevallig zijn als het dan ook waait.  "

Toch is het wel normaal hoor die reactie op een blaadje of wat anders dat dan ineens beweegt. Hier meerdere honden die dit deden of nog doen. En inderdaad dan ook zo' n ruk aan de riem wanneer je het niet verwacht. Als het een gevaarlijke situatie betreft is dit natuurlijk wel een ding.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Hij is dus gek op rond dwarrelende dingen. Misschien vindt hij een snelbewegend speeltje met een touw eraan leuk? Je kan eens googlen op Flirt Pole. Ken weinig honden met jachtdrift die dat kunnen weerstaan 
Verder, oefenen met focus kan natuurlijk best handig zijn, maar vergeet niet te relativeren hoor: hij is 11 maanden, dit is toch gewoon speels . Ik zou het zelf denk ik zo laten en er om lachen. Snap natuurlijk dat mensen hier verschillend tegenaan kijken, maar wil het toch benoemen, een jonge hond hoeft niet perfect in het gareel en zulke grapjes horen er bij! Zou wat zijn als het niet zo is. Voor je veiligheid kan je een verkeersriempje / korthouder extra aan z’n tuig of halsband vastmaken zodat je veel grip hebt mocht je langs een specifiek onveilige weg komen. En waaien in de mate dat er plastic zakken voorbij vliegen is toch maar een paar dagen per jaar, kan je dan gewoon er een korte wandeling van maken. Niet moedeloos worden hoor. Klinkt alsof het verder hartstikke goed gaat. "

Het gaat verder op zich ook heel goed.  Ik krijg tegenwoordig alleen al buikpijn als ze op het weer bericht zeggen dat er wind komt.  Die energy is ook niet goed.  En inderdaad ik kan me voorstellen dat mensen die mij voorbij zien vliegen en weer met een boom of lantaarnpaal zien knuffelen dat die dat heel grappig vinden.  Zou ikzelf ook vinden.  Maar niet als mijn hond op een halve meter van een auto de weg op springt.  M'n hart zit dan in m'n keel.  

 

Een flirt pole lijkt erg op een dummy.  Alleen is die flirt pole niet bestand tegen mijn stuiterballetje,  hij kauwt zo'n touw binnen 5 minuten door.  Vandaar de dummy. Ook dat is helaas niet zo interessant als blaadjes.  Misschien moet ik maar blaadjes in een plastic zak gaan verzamelen en die aan z'n nek hangen... hahaha of er dan nog gelopen word weet ik niet. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Toch is het wel normaal hoor die reactie op een blaadje of wat anders dat dan ineens beweegt. Hier meerdere honden die dit deden of nog doen. En inderdaad dan ook zo' n ruk aan de riem wanneer je het niet verwacht. Als het een gevaarlijke situatie betreft is dit natuurlijk wel een ding. "

Precies dat. Hij mag echt wel pup zijn en hij hoeft zeker niet perfect te zijn. Maar dit gaat wel om zijn en mijn veiligheid.  Het is niet dat hij snapt als ik zeg , als we bij het park zijn mag je met de blaadjes spelen,  maar nu moet je even op de stoep blijven.  Hahaha zou wel handig zijn... wel fijn te lezen dat het er toch een beetje bij hoort,  

honden page profiel Fine Fine 3 doggies

" Precies dat. Hij mag echt wel pup zijn en hij hoeft zeker niet perfect te zijn. Maar dit gaat wel om zijn en mijn veiligheid.  Het is niet dat hij snapt als ik zeg , als we bij het park zijn mag je met de blaadjes spelen,  maar nu moet je even op de stoep blijven.  Hahaha zou wel handig zijn... wel fijn te lezen dat het er toch een beetje bij hoort,   "

Wat voor riem heb je? En een tuig?

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Hannah & June

Is het dan geen oplossing om hem op die stukken gewoon goed kort te houden zodat hij simpelweg niet achter de blaadjes aan kan? Dat is natuurlijk symptoombestrijding maar als hij verder wel goed luistert is dat af en toe ook niet zo'n ramp.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Boekje help mijn hond trekt. Fijne methode voor veel te gebruiken. Maar zeker om te focussen, aandacht te hebben van je hond. Het fijne is dat de hond zelf jouw aandacht zoekt. Mits je de methode op de goede manier en met geduld aanleert.

Boekje is van turid rugaas.

honden page profiel Fine Fine 3 doggies

" Is het dan geen oplossing om hem op die stukken gewoon goed kort te houden zodat hij simpelweg niet achter de blaadjes aan kan? Dat is natuurlijk symptoombestrijding maar als hij verder wel goed luistert is dat af en toe ook niet zo'n ramp. "

Ja precies, ook een korte lijn nemen voor die momenten. Maar misschien is de hond zo sterk dat hij alsnog enorm trekt bij het zien van dansende blaadjes en voorwerpen.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Wat voor riem heb je? En een tuig? "

Heb een zogenaamde trainings sliplijn 1,5 een 1 van 3 meter.  Hij heeft een  y tuig met een 1,5 meter lijn en een 3 meter lijn een een lange lijn maar die gebruiken we nog niet. Met wind de ander halve meter lijn maar zowel sliplijn als tuig boeit m niks.  Tuig op de borst vast zetten helpt ook niet want meneer draait zich zo dat ie alsnog over z'n nek komt.  Hij gaat van 0 naar 200 in een halve seconde.  Eenmaal na de eerste vliegronde arme om boom of paal kan k bij z'n tuig het handvat pakken tot de wind gaat liggen en bij de volgende windstoot overnieuw.  Ik wil het graag voor zijn maar zie niet in hoe. 

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Ja precies, ook een korte lijn nemen voor die momenten. Maar misschien is de hond zo sterk dat hij alsnog enorm trekt bij het zien van dansende blaadjes en voorwerpen. "

Ja dus dat.  Ik ben zeker niet de lichtste een weeg duidelijk met dan hij.  Maar de kracht die vrij komt als hij losgaat is voor mij toch te veel.  Hij heeft ook al eens aan de anderhalve meter lijn en andere honden eigenaar omver gekegeld. Met als gevolg ( heb er van geleerd ) dat ik minimaal 2 meter afstand hou van anderen , commentaar die je soms krijgt men ik maar voor lief. Beter uitleggen waarom ik iets om mijn manier doe dan dat hij weer een persoon of hond omver helpt 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Is het dan geen oplossing om hem op die stukken gewoon goed kort te houden zodat hij simpelweg niet achter de blaadjes aan kan? Dat is natuurlijk symptoombestrijding maar als hij verder wel goed luistert is dat af en toe ook niet zo'n ramp. "

Hahaha dat is ook de bedoeling.  Ons duveltje heeft andere plannen.  Hij draait ook gerust eerst om mij heen zodat ik een pirouette draai en duizelig de riem uit alle macht probeer vast te houden.  

 

Als ik alles zo terug lees lijkt het wel een comedy show... zal blij zijn als de wind uitsterft!!. 

honden page profiel Fine Fine 3 doggies

" Ja dus dat.  Ik ben zeker niet de lichtste een weeg duidelijk met dan hij.  Maar de kracht die vrij komt als hij losgaat is voor mij toch te veel.  Hij heeft ook al eens aan de anderhalve meter lijn en andere honden eigenaar omver gekegeld. Met als gevolg ( heb er van geleerd ) dat ik minimaal 2 meter afstand hou van anderen , commentaar die je soms krijgt men ik maar voor lief. Beter uitleggen waarom ik iets om mijn manier doe dan dat hij weer een persoon of hond omver helpt  "

Oh wat verschrikkelijk als mensen zich er zo tegenaan bemoeien he? Terwijl jij met een reden handelt hoe je handelt. Dan denk je alleen maar ' laat me gewoon mijn ding doen, niet mee bemoeien'..Hier al met 20 kilo enorme krachten als er bijv een vogel wegvliegt of inderdaad een blaadje bij wind of wat voor voorwerp dan ook. Echt dan zijn ze zo sterk.

Wat bedoelde je met - dat wanneer het hebeurt- je dan een boom of lantaarnpaal pakt om grip te krijgen? 

honden page profiel Paul  (Eefke † )  FoskePaul (Eefke † ) Foske 3 doggies

honden foto van Paul  (Eefke † )  Foske

Als de Turid Rugaas methode niet helpt en voertjes niet helpen probeer dan eens een Handsfree Belly. Het komt van de Roedel methode van Arjan van Alphen en Francien Koeman. De methode gaat nog wel uit van de theorie van de dominantie en is dus eigenlijk verouderd. Het komt er op neer dat je de riem om je middel doet, de hond aanlijnt en dan gaat lopen. Je hebt je handen vrij en je wordt dus niet uit elkaar getrokken. Op het moment dat de hond voor je uit gaat lopen en gaat trekken draai je om en loopt de andere kant op. Gebruik wel een tuigje en geen halsband. Op een gegeven ogenblik loopt ze keurig naast je. Er zijn filmpjes van op YouTube

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje) 3 doggies

honden foto van Lineke & Saar(tje)

Om het veilig te maken denk ik dat je eerst aan de slag zal moeten met je hond houden als hij trekt, ook al is het explosief. Als je weet dat je hem kan houden loop jij met meer vertrouwen. 

Ik denk niet dat het nieuwe informatie is maar misschien heb je er toch wat aan: Zorg voor een lijn met goede grip, als het kan probeer je omhoog te trekken ipv naar achteren. Zorgt ervoor dat je hond minder kracht kan zetten en creëert wat minder spanning. 

Stevige schoenen zodat je ook stevig staat/niet glijdt. Kijk hoe jij het stevigst staat en waar je zwaartepunt ligt. Ook is het de moeite waard om te kijken, of mee te laten kijken, hoe jij het trekken opvangt. Met je armen, hele lijf, wat is je houding?

Je kan ook de hond links hebben en de lijn achter je rug langs in je rechterhand houden (dan moet ie wel iets langer zijn dan 1,5 meter) Zo kan je je gewicht en de extra wrijving die het trekken van lijn geeft achter je rug om, gebruiken om tegenwicht te geven. Zo ben je je eigen lantaarnpaal smile

Volgens mij kan je ook met een soort dubbele lijn werken dat je een stuk vastmaakt aan een tuig op de voorkant en de ander bovenaan. Wordt er dan getrokken dan komen beide punten op spanning te staan en wordt je hond zijwaarts gedirigeerd. Zelf niet gedaan en ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit prettig vind. Ik geef hem je toch mee omdat het wel ook om jou veiligheid gaat en die van je hond. Hierbij geldt, net als bij elke methode, dat je je wel moet inlezen en weet waar je mee bezig bent. 

Ik ben benieuwd naar andere tips voor je nog. Succes! 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Als de Turid Rugaas methode niet helpt en voertjes niet helpen probeer dan eens een Handsfree Belly. Het komt van de Roedel methode van Arjan van Alphen en Francien Koeman. De methode gaat nog wel uit van de theorie van de dominantie en is dus eigenlijk verouderd. Het komt er op neer dat je de riem om je middel doet, de hond aanlijnt en dan gaat lopen. Je hebt je handen vrij en je wordt dus niet uit elkaar getrokken. Op het moment dat de hond voor je uit gaat lopen en gaat trekken draai je om en loopt de andere kant op. Gebruik wel een tuigje en geen halsband. Op een gegeven ogenblik loopt ze keurig naast je. Er zijn filmpjes van op YouTube "

Dat is zeker het proberen waard.  Die kende ik nog niet

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Wat bedoelde je met - dat wanneer het hebeurt- je dan een boom of lantaarnpaal pakt om grip te krijgen? 

 

Nou precies dat... hij ziet fladderend blaadje schiet ergens heen,  ik vlieg er achteraan,  zoek de dichtstbijzijnde paal of boom hou me vast, Haal hem in, en wacht tot de wind gaat liggen. Voor weet verder wandelen laat ik hem een zit een blijf doen,  Zodat we allebij even een denkbeeldige chill pil kunnen nemen.  ( even ontspannen en diep ademhalen. ) en dan weer door. Soms hoor je de wind eerst dat is beter.  Dan gaat hij in jacht houding,  commando's reageert hij dan ook niet op , maar als ik dan het handvat aan z'n tuig pak en voor hem ga staan en z'n hoofd omhoog houd. krijg ik hem wel zo ver dat ie gaat zitten. En langzaam " ziet " Hij mij dan weer.   Dan inderdaad even ontspannen en weer door.  

 

Gisteravond de sliplijn genomen en heel hoog achter z'n oren omgegaan.  Lijn kort maar niet strak.  Heel eerlijk dat liep wel echt beter. Bij trekken lijn omhoog en hij stond gewoon still.  Maar had nou niet het idee dat we allebei genoten van de wandeling. Hij liep op eieren. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Als de Turid Rugaas methode niet helpt en voertjes niet helpen probeer dan eens een Handsfree Belly. Het komt van de Roedel methode van Arjan van Alphen en Francien Koeman. De methode gaat nog wel uit van de theorie van de dominantie en is dus eigenlijk verouderd. Het komt er op neer dat je de riem om je middel doet, de hond aanlijnt en dan gaat lopen. Je hebt je handen vrij en je wordt dus niet uit elkaar getrokken. Op het moment dat de hond voor je uit gaat lopen en gaat trekken draai je om en loopt de andere kant op. Gebruik wel een tuigje en geen halsband. Op een gegeven ogenblik loopt ze keurig naast je. Er zijn filmpjes van op YouTube "

Dat is een hele goede, zou ik zeker ook combineren met turid rugaas. Van Alphen heeft ook een heel goed boek geschreven, ik heb daar geen dominantietheorie meer in gezien, en dan bedoel ik daarmee dus het rukken en trekken enzv. Wel komt begrenzen aan de orde en daar is niets mis mee.

Het is het Basis boek opvoeden van honden.,(succesvol samenwerken tussen mens en hond) hierin wordt ook de handsfree belt uitgelegd.. een pittig boek over hoe hersens werken, de fases waardoor de hond gaat van geboorte tot volwassen, ik heb er van gesmuld.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Wat bedoelde je met - dat wanneer het hebeurt- je dan een boom of lantaarnpaal pakt om grip te krijgen? 
 
Nou precies dat... hij ziet fladderend blaadje schiet ergens heen,  ik vlieg er achteraan,  zoek de dichtstbijzijnde paal of boom hou me vast, Haal hem in, en wacht tot de wind gaat liggen. Voor weet verder wandelen laat ik hem een zit een blijf doen,  Zodat we allebij even een denkbeeldige chill pil kunnen nemen.  ( even ontspannen en diep ademhalen. ) en dan weer door. Soms hoor je de wind eerst dat is beter.  Dan gaat hij in jacht houding,  commando's reageert hij dan ook niet op , maar als ik dan het handvat aan z'n tuig pak en voor hem ga staan en z'n hoofd omhoog houd. krijg ik hem wel zo ver dat ie gaat zitten. En langzaam " ziet " Hij mij dan weer.   Dan inderdaad even ontspannen en weer door.  
 
Gisteravond de sliplijn genomen en heel hoog achter z'n oren omgegaan.  Lijn kort maar niet strak.  Heel eerlijk dat liep wel echt beter. Bij trekken lijn omhoog en hij stond gewoon still.  Maar had nou niet het idee dat we allebei genoten van de wandeling. Hij liep op eieren.  "
 
Niet een fijne manier, en kijk uit, omhoog trekken, dan beschadig je snel nek en hals.. zeker omdat er toch snel dik dertig kilo aan zijn nek hangt. Dat hij nu gelijk stilstaat is omdat het pijn  doet , schrikeffect, jaren 70 methode van martin gaus.  maar ook hier went hij binnen een paar dagen aan. Je hebt een GR dat zijn nu eenmaal niet de meest rustige honden, het zijn stuiterballen met een behoorlijk gewicht, en nu op een leeftijd dat hij lekker pubert en alles uitprobeert. 

 

honden page profiel BlondieBlondie

 
 
Gisteravond de sliplijn genomen en heel hoog achter z'n oren omgegaan.  Lijn kort maar niet strak.  Heel eerlijk dat liep wel echt beter. Bij trekken lijn omhoog en hij stond gewoon still.  Maar had nou niet het idee dat we allebei genoten van de wandeling. Hij liep op eieren.  "

Dat vind ik niet zo gek, je knijpt zijn strot af op de momenten dat die slip bovenin zijn nek en achter de oren zit en jij de riem ook nog eens omhoog trekt. Die hond voelt de hele tijd dat ding hoog bij zijn strot zitten. Dit zijn nu precies de voorbeelden van bepaalde trainers waarbij je op filmpjes de honden zo "rustig" naast de bazen zien lopen terwijl ze eerder uitvielen. Ze durven domweg niets meer, om dat negatieve gevoel te vermijden.

-

Dit is trouwens wel een van de redenen dat ik de jonge honden eigenlijk aan de lijn nooit maar wat liet dollen als de blaadjes vielen. Veel mensen vonden dat stom, want kom op jolige jonge pup. Als het waaide ging ik er al standaard vanuit dat hij reactief zou worden op blaadjes, papiertjes die opwaaien etc.. zodra zijn houding al veranderde ging ik met hoge stem of geluidjes aandacht vragen nog voor hij ging, en zwaaide dan met een bal of speel aan touwtje om de behoefte van spel en druk doen wel te geven, maar dan bij mij. Wat later was commando "kijk" een belangrijke geworden, je kunt honden die dat goed aangeleerd hebben heel rap uit een andere focus halen, maar belangrijk is dat je dit op tijd doet. Al ervanuit gaan dat er iets gebeurd, en nog voor de hond reageert of gaat al "ingrijpen" en afleiden en zelf even leuker blijven dan de blaadjes, dus beweeg zelf ook en speel een houdt het touwtje van speeltje vast.

 

Ons nieuwste hondje heeft af en toe ook de wind in de kop (pakt vaak een tak op en gaat keihard rennen). Bij haar kijk ik het soms heel even aan aan de lijn (maar goed die weegt onder de 20 kg, dus als die in de lijn klapt heb ik daar niet zo veel van.. wordt het te gortig dan roep ik haar bij me en begrens haar, belonen voor terugkomen en vervolgens geef ik niet terug vrij maar moet ze even kort naast blijven lopen, wat ik dan als ze netjes loopt ook weer beloon en daarna weer wat meer lijn geef.

Reageren op dwarrelende blaadjes/zakjes echter sta ik dan weer niet toe en ben daar alert op, want wij lopen ook vlak langs wegen en inderdaad een blaadje wat de weg op dwarrelt vliegen ze gewoon achteraan, dus no go.. ook niet de vogels (duiven) op ons voetpad op willen jagen want die hoppen ook zo de straat op en met pech je hond erachteraan dus.. Ook bij Glory gebruiken we nu de aandachtsoefening "kijk"

honden page profiel Paul  (Eefke † )  FoskePaul (Eefke † ) Foske

honden foto van Paul  (Eefke † )  Foske

Ja Ientje, Van Alphen en Koeman hebben drie delen geschreven. Ze hebben het nog wel over dominantie, niet van hond tot hond maar van de eigenaar naar de hond. Je moet er van uitgaan dat het een ouder-kind relatie is. Wat dat wegdraaien betreft: Als Eefke een andere hond zag en hij wilde er op af dan draaide ik voor haar langs, het z.g. "herderen" van John Fisher. Je blokkeert met het linkerbeen de hond en stapt voor haar langs. Je doet dat meerdere keren. Je kunt dat zien als een aandachtsoefening.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

" Ik kan wel begrijpen dat wanneer je hond je de weg op trekt (wat letterlijk gezegd wordt) je daar niet zo goed om kan lachen.  "

Nee, daar zou ik ook niet om lachen, ik bedoelde lachen om zijn speelsigheid. Voor dat weggetrokken worden kan je gelukkig oplossingen verzinnen! De hond afleiden, zelf meer overwicht krijgen, betere lijnvoering, beter materiaal, die cursus die TO gaat volgen,... en in het 'ergste' geval gewoon een dag wachten tot de wind weer is gaan liggen. Ik denk zelfs dat simpelweg niks doen en uitzitten tot hij volwassen is ook gewoon goed zou gaan. Moedeloos worden kan altijd nog. 

@TO: Flirtpole en dummy zijn erg verschillend. Dummy is statisch, of hoogstens kan je dat ergens heen gooien of voor z'n neus zwaaien, saai-aai. Bij een flirtpole is het touw veel langer en de manier waarop je ermee werkt is erg anders. Kapot kauwen leent een flirtpole zich niet voor, aangezien de hond het uiteinde alleen vastgrijpt, het is niet een speeltje die je aan hem meegeeft oid. Het gaat er om dat er iets op grotere afstand over de grond zwaait. Je simuleert eigenlijk precies hetgene wat jouw hond zo leuk vindt aan de blaadjes. Veel honden vinden het zo leuk (er komt veel adrenaline vrij en ze kunnen hun prooidrift gebruiken) dat het bij uitstek geschikt is om impulsbeheersing aan te leren. Je hebt namelijk iets in bezit dat ze graag willen, en zodra een hond iets graag wil doet hij veel voor je wink. Als ik iets zou noemen dat jou en je hond gaat helpen om meer controle te krijgen over blaadjesjagen, dan is het dit. Voorbeeldfilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=PZngak0ChcI 

Ik lees trouwens dat je een sliplijn gebruikt. Bedoel je dan zo'n touwtje? Dat houdt niet makkelijk vast toch? Ik zou zelf juist voor een hele brede riem gaan. Ik vind zelf leer fijn want dat geeft aardig wat grip. Nylon snijdt in je handen, biothane is glad dus ook niet fijn. En naast een normale riem dus die korthouder die ik noemde, is zo'n 15 cm lang. Korthouder Daarmee houdt je elk lomperik in je greep. 

35 KG kan inderdaad wat klappen op de lijn geven, maar met een goede lijnvoering kom je ver. 
https://www.youtube.com/watch?v=aPDMYmQhkDY --> Skip naar 6:40 om te zien hoe je lijnvoering niet moet zijn haha.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Ter verduidelijking er zit wel een rem op zijn sliplijn. Ik heb hem zo afgesteld dat hij nooit kan wurgen er blijven altijd 2 vingers speling tussen slip en keel. Ik sluit de schuif aan de andere kant ongeveer 5 cm voor de rem. Dus loopt hij rustig heeft hij nergens last vast en als hij trekt sluit hij nooit volledig. Nooit verder dan een halsband. Maar nogmaals ook al was het trekken stukken minder. Vond ik het niet en gezellige wandeling. Blondie. Zonder wind heb ik nergens last vast. Hij trekt niet en we hebben de leukste wandelingen. Maar als er wind staat vind hij NIKS meer interessant. Ik dring niet meer tot hem door. Ik loop standaart met beloningen in mijn broekzak. Een extra lekkere beloning in een " noodzakje " in m'n jaszak en zijn dummy of ander speeltje in m'n andere jaszak. Niets helpt. Ik denk ook omdat ik het niet voor kan zijn. Ook op winderige dagen loopt hij met z'n dummy heel trots. Maar bij het eerste de beste blaadje laat hij z'n dummy vallen en vliegt achter het blaadje aan. Noodzakje boeit m niet pas als het blaadje is gevangen en er geen nieuwe rond fladderen of als de wind even weg is staat ie weer vrolijk bij me. Alsof hij zeggen wil. Nou het is me gelukt alle gevaarlijke dwarrel dingen zijn gevangen. Nu laat ik m'n voertjes wel. Begrijp me niet verkeerd hij is echt helemaal top. Ik weet gewoon niet hoe ik tot hem door moet dringen als hij de wind in z'n bolletje heeft.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Ter verduidelijking er zit wel een rem op zijn sliplijn. Ik heb hem zo afgesteld dat hij nooit kan wurgen er blijven altijd 2 vingers speling tussen slip en keel. Ik sluit de schuif aan de andere kant ongeveer 5 cm voor de rem. Dus loopt hij rustig heeft hij nergens last vast en als hij trekt sluit hij nooit volledig. Nooit verder dan een halsband.

Maar nogmaals ook al was het trekken stukken minder. Vond ik het niet en gezellige wandeling.

Uiteindelijk is de keuze aan jou wat je wilt gebruiken maar ik vind dit toch wel echt een slechte optie. Dit is zeker wél pijnlijk voor de hond, je plaatst de lijn op de kwetsbaarste plek van de hals. De rede hiervoor is natuurlijk dat dit het meeste pijn doet wanneer hier druk op komt zodat de hond reageert. Fijn dat er een stop op zit en je de hond dan niet wurgt maar je geeft zelf aan dat je de lijn omhoog trekt en dus spanning ze op de lijn die net achter de oren van de hond zit. 

 

Dat dit direct werkt geeft echt aan dat de hond zijn gedrag verandert om te ontkomen aan een pijn prikkek. Ergens begrijp ik dat je moedeloos bent maar ik vind het niet eerlijk tegenover je hond dat je het op deze manier oplost.

 

Uit je eerdere berichten begrijp ik dat je de hond dus niet kan houden waardoor je de lijn niet gewoon kort kan houden aan een tuig?

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Misschien ook interessant om dit artikel even door te nemen: https://kynoflow.nl/halsband-of-tuig/

 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^