Klein teckeltje vs grote pitbull

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Elisa Elisa

Bij ons in de buurt (woonwijk) woont iemand met een grote, brede pitbull. Ze loopt soms aangelijnd, maar soms ook los. Soms loopt ze ook met een soort tuigje waarmee haar bek dicht blijft zitten. Ik heb nooit een vervelende ervaring met haar gehad, behalve dat ze soms wat druk kan zijn en ik weet dat ons kleine, ook drukke, blije teckeltje niet opgewassen is tegen haar wanneer ze een keer zou happen (ook al is het speels bedoelt). Ik heb ons hondje nog nooit opgepakt wanneer we haar tegenkwamen om hem te beschermen, omdat ik denk dat dit ook weer niet goed is voor zijn vertrouwen etc en ik wil er niet vanuit gaan dat een andere hond kwaad wil doen alleen maar omdat het een grote, gespierde hond is. Afijn, ditmaal voelde het anders. De hond liep los, zonder tuigje om haar bek, negeerde haar baasje die haar terugriep en kwam hard aangerend op ons hondje af en het ging er in mijn beleving behoorlijk lomp aantoe waarbij ze met haar koppie ook meteen bij ons hondje zat die verstijfde. Het voelde zo gevaarlijk aan dat ik totaal niet rationeel kon nadenken en ons hondje omhoog trok aan z’n lijntje. Ik schrok me kapot en heb natuurlijk geen idee wat er in het koppie van de grote pitbull omging, maar mijn actie voelt nou ook weer niet echt handig. Ons hondje had zich ook kunnen bezeren doordat ik hem omhoogtrok en bovendien maak ik hem zo misschien onnodig bang. Hij liep erna trouwens wel vrolijk verder gelukkig, maar ik ben benieuwd wat een ander zou doen in dit geval? In het verleden heb ik gezien dat niks doen ook naïef kan zijn en vervelend kan uitpakken (ons hondje is al eens in z’n oor gehapt). Misschien heeft iemand tips? Bedankt alvast.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Je handeling is beschermend, alleen maar goed hoor, als je bemerkt dat het geen goed gevoel geeft, gerust oppakken….je ziet het je hondje na het oppakken is weer vrolijk verder gegaan, je hondje weet dat jij hem beschermt….niets mis mee…als er weer iets is dat je het niet vertrouwd, niet gaan hengelen aan de lijn maar onder zijn buikje oppakken en tegen je aan…en met je rug naar de ander…

honden page profiel DagmarDagmar

Ik zou áltijd optillen bij een loslopende hond, ongeacht ras. En de loslopende hond direct stande pede wegjagen.

Ik heb zelf grote honden en zit er helemaal niet mee in als mensen hun (veel kleinere) hond optillen, veiligheid boven alles. Ik probeer sowieso elk contact met vreemde honden te vermijden, waar ik kan loop ik ook gewoon om.

Al te veel meegemaakt (persoonlijk, virtueel, van horen,...) om het leven van mijn of andere honden op het spel te zetten als het zo simpel voorkomen kan worden door optillen of omwandelen.

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Ik zelf Weet ook niet hoe groot je teckeltje is? Ik ken er paar die echt best klein zijn en sommige die best groot zijn :). Ook Weet ik niet hoe groot die pitbull was. 

 

Hier een teckeltje die zijn poot helemaal bezeerd had en niet meer kon lopen…. Die speelde gwn met een ander teckeltje….

 

Ook snap ik ergens dat je bang bent dat die zwaarder is en je teckeltje bezeerd. Zelf denk ik dat dat wel meevalt eig. Bezeren kunnen ze zich altijd…. Ook gwn door zelf in hun eentje te rennen. 


Dit is hoe ik zelf denk en heb ook een kleine ras…. Maar miss niet zo klein als jouw teckeltje. 
Die van mij piept meestal als t pijn doet en dan snappen de grotere vriendjes t meestal… en als niet dan grijpt de eigenaar in.

Maar miss dat je dit even met de eigenaar van de pitbull moet bespreken? Dat je het spannend vind? Is dat een idee? Dan houd ze m sws wel ff aan de lijn zodat ze iets meer controle heeft. :D

 

 

Ze gaat het vast wel begrijpen als je het vriendelijk zegt :)

 

oh aanvulling: ik hoef die van mij nooit op te tillen…. Hij vind t zeker niet fijn. Al helemaal niet in zo’n situatie. Wij vergeleken met andere reacties boven…. Gaan wel graag in contact met andere hondjes :D Altijd gezellig om lekker te kletsen kennis te maken met eigenaren…. 

enige wanneer ik doorloop is wanneer er een groep mensen met honden is… heb geleerd dat er niemand dan op de situatie let en t snel uit de hand kan lopen.

honden page profiel MarieMarie

honden foto van Marie

Ik blokkeer al bij dat loslopen in een woonwijk. Een pitbull dan nog! Mag dat in Nederland of heerst daar een soort straffeloosheid?

 

Ook erg dat je op den duur telkens met de daver op het lijf je hondje moet gaan uitlaten.

 

 

Ik heb daar toch bedenkingen bij, dat eeuwig los laten lopen. Een vriendin van mij wil haar hond ook constant los, maar eigenlijk komt dat gewoon omdat hij anders te veel trekt aan de lijn.  Ze houdt hem dan ook altijd enorm kort en verwacht zgn 'heeling', de hond moet aan haar knie blijven. Natuurlijk houdt die (jonge) hond dat geen kilometers vol. Aan een iets langere lijn, af en toe eens laten snuffelen en trekken op een positieve manier afleren zou ook al een verschil maken. Los laten lopen is voor sommige mensen gewoon een gemakkelijkheidsoplossing en anderen zijn er de dupe van.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Misschien niet zo handig om 'm aan de lijn omhoog te tillen, maar ik snap je reactie wel. 

Volgende keer gewoon optillen.

Dat zou ik sowieso doen als ik een stafford, iets in die richting of een grote hond zo op me af zie komen.

Kleine hondjes zijn daar niet tegen op gewassen, je hebt ze al snel in de kreukels of erger.

 

Mijn maltezer is enkel samen met grotere honden waarvan ik weet dat het goed gaat.

 

Bij vreemde honden loop ik door of til ik mijn maltezer op als doorlopen niet lukt.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Nou ik snap je reactie ook heel goed. Optillen zou beter zijn geweest in dit geval ipv aan riem omhoog trekken maar kan me goed voorstellen dat dat in paniek gebeurt. Ik had zelf een grote hond en heb nu grote oppashonden en vind het vaak flauw als mensen een klein hondje dan meteen optillen als ik ze los heb maar dat komt omdat ik weet dat deze honden niets doen. Voor pitts, staffs en rottweilers maak ik uitzonderingen hoor. Zelfs mer mijn grote honden loop ik om als ik een loslopende vechthond zie en als ze al tr dichtbij zijn ga ik voor mijn hond staan om haar of hem te beschermen en jaag de andere hond weg. Als ik mijn oppashonden in dit geval op kon tillen zou ik het ook doen maar ja daar zijn ze dus te groot voor.

Mensen kunnen wel zeggen dat hun vechthond goed is opgevoed en gesocialiseerd maar die vechtlust zit erin gefokt. Dus ik kijk wel uit. De hond die ik had is 2 x aangevallen door een stafford. Daardoor ben ik nog voorzichtiger geworden.

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

Ik begin ook al te takelen als er een grote loslopende hond op ons af komt lopen hoor.  Heb al meegemaakt dat er een grote hond recht op ons af stormen en ik zag aan de houding en oren dat die niet kwam om even te spelen. 

 

Kon liz nog net op tijd de lucht in slingeren en heb dan ook echt rondjes staan te draaien ,met liz al gillend in haar tuigje. De laatste ruk slingerde ik haar hoog genoeg zodat ik haar op kon vangen zodat de happende hond er niet meer bij kon komen.

 

En dan moet je je voorstellen dat er een eigenaar een eindje verder staat haar hond te roepen en te stampen. 

 

Na die ervaring loop ik eigenlijk nooit meer echt ontspannen, en terecht want nog steeds gebeurt het regelmatig dat er een loslopende hond op ons af komt. 

 

Ik probeer haar altijd snel op te tillen, maar soms gaat het zo snel dat ik inderdaad ook verstijf. Gelukkig hebben de meeste honden geen kwaad in de zin.

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Ik zelf Weet ook niet hoe groot je teckeltje is? Ik ken er paar die echt best klein zijn en sommige die best groot zijn :-). Ook Weet ik niet hoe groot die pitbull was. 
 
Hier een teckeltje die zijn poot helemaal bezeerd had en niet meer kon lopen…. Die speelde gwn met een ander teckeltje….
 
Ook snap ik ergens dat je bang bent dat die zwaarder is en je teckeltje bezeerd. Zelf denk ik dat dat wel meevalt eig. Bezeren kunnen ze zich altijd…. Ook gwn door zelf in hun eentje te rennen. 
Dit is hoe ik zelf denk en heb ook een kleine ras…. Maar miss niet zo klein als jouw teckeltje. Die van mij piept meestal als t pijn doet en dan snappen de grotere vriendjes t meestal… en als niet dan grijpt de eigenaar in.
Maar miss dat je dit even met de eigenaar van de pitbull moet bespreken? Dat je het spannend vind? Is dat een idee? Dan houd ze m sws wel ff aan de lijn zodat ze iets meer controle heeft. :-D
 
 
Ze gaat het vast wel begrijpen als je het vriendelijk zegt :-)
 
oh aanvulling: ik hoef die van mij nooit op te tillen…. Hij vind t zeker niet fijn. Al helemaal niet in zo’n situatie. Wij vergeleken met andere reacties boven…. Gaan wel graag in contact met andere hondjes :-D Altijd gezellig om lekker te kletsen kennis te maken met eigenaren…. 
enige wanneer ik doorloop is wanneer er een groep mensen met honden is… heb geleerd dat er niemand dan op de situatie let en t snel uit de hand kan lopen. "

Een teckel en een grote buldozer die aan komt stormen is geen partij hoor….ook al is het geen moedwil van zo,n grote hond een poot op een pootje van de kleine en dat is gebroken…met optillen is er niets mis mee hoor, wat anders als de grote hond de ander heel rustig benadert en dan nog is het oppassen…

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

555809.jpg Hier een teckel, en het verschil met een grote hond is enorm, deze grote hond is voorzichtig, maar als die zou aanstormen dan is de kleine geen partij hoor.      Deze baas vroeg of zijn teckeltje bij de mijne mocht om te socialiseren, maar ik heb een hele rustige hond die voorzichtig is met kleintjes…en dan nog do ik haar aan de lijn als ik een andere hond aan de lijn ziet hoor..

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ik heb met mijn mechelse herder van toen 10 maanden meegemaakt dat er een labrador kwam aanrennen, niet rende en uit speelsigheid op haar rug sprong. 

Gillen dat ze deed. Na röntgenfoto's bleek dat ze een hernia had gekregen van die labrador. 

 

Ik kocht haar namelijk met 7 maanden en omdat ik met haar wilde gaan sporten heb ik haar bij aankoop gelijk laten rontgen en was haar rug nog goed.

 

Zeker kleine hondjes gewoon of optillen of de andere hond wegsturen. Een poot een beetje lomp erop en je teckel heeft een hernia. Daar zijn ze al zo gevoelig voor.

 

Nadeel van optillen en zeker als je hond gaat gillen, is dat dat de jacht/prooi drive bij de andere hond aanwakkert en waar deze hond normaal nooit iets zou doen, nu ineens uit instinct gaat jagen op jou hondje met bijten en springen en hierbij ook jou kan bijten. 

 

Dus het beste is bij een grote, drukke loslopende hond, omdraaien en weglopen. Zie je dat de hond heel opdringerig word en echt vervelend, als in dat het gevaarlijk kan worden, dan word je heel boos en stuur je hem desnoods met geweld weg. 

 

Probeer als het lezen van andere honden nog niet altijd goed lukt, om contact te leggen met de eigenaars als de honden nog aangelijnd zijn. Zeker in de wijk zal je iedere dag de zelfde honden tegenkomen. Leer die honden kennen door hun reactie te zien aan de lijn en door wat de eigenaar over zn of haar hond zegt.

 

Maar probeer ook ingeschatten of het een verantwoordelijke eigenaar is of een die het allemaal niet boeit dat zn hond een andere pijn doet.

 

Jij zelf en dan dus ook jouw hond zullen dan een stuk meer ontspannen lopen. 

honden page profiel Paul (Eefke † ) FoskePaul (Eefke † ) Foske

honden foto van Paul (Eefke † ) Foske

Ik zou precies hetzelfde gedaan hebben Eén speelse hap en het nekje of ruggetje is kapot met alle ellende en verdriet. Zeker bij een staffort. Die heeft de grootse bijtkracht. Bij ons in het bos was een hele grote vent met zo'n ienie mini hondje met een pluimstaart. Hij tilde hem steevast op. Die vertelde mij dat sommige honden dachten dat het een eekhoorn was. Eefke kon er wel goed mee overweg. Toch houden veel grotere honden wel rekening met kleinere honden. Ze gaan dan liggen als ze spelen. Mijn dochter heeft een Westie en toen die klein was ging Eefke liggen om te spelen. Ik zou alleen dit experiment niet aangaan met een vreemde staffort.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Ik zou die hond geblokkeerd hebben en heel hard     nee-knop - Arnold van Hooft    geroepen hebben.  

Meestal ontwijk ik dergelijke grote honden die ik niet vertrouw.

 

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

" Ik blokkeer al bij dat loslopen in een woonwijk. Een pitbull dan nog! Mag dat in Nederland of heerst daar een soort straffeloosheid?
 
Ook erg dat je op den duur telkens met de daver op het lijf je hondje moet gaan uitlaten.
 
 
Ik heb daar toch bedenkingen bij, dat eeuwig los laten lopen. Een vriendin van mij wil haar hond ook constant los, maar eigenlijk komt dat gewoon omdat hij anders te veel trekt aan de lijn.  Ze houdt hem dan ook altijd enorm kort en verwacht zgn 'heeling', de hond moet aan haar knie blijven. Natuurlijk houdt die (jonge) hond dat geen kilometers vol. Aan een iets langere lijn, af en toe eens laten snuffelen en trekken op een positieve manier afleren zou ook al een verschil maken. Los laten lopen is voor sommige mensen gewoon een gemakkelijkheidsoplossing en anderen zijn er de dupe van. "

In Nederland is het niet toegestaan om honden los te laten lopen in een woonwijk. Honden mogen alleen loslopen voor daarvoor aangewezen losloopgebieden.

 

In de praktijk heb je altijd mensen die hun hond ook los laten lopen op plekken waar dat niet mag. In sommige gevallen - honden die in staat zijn om alles en iedereen te negeren - vind ik dat totaal geen probleem. Er lopen in mijn buurt ook een paar braveriken rond: prima, die mogen van mij gewoon los lopen. Maar in de meeste gevallen - honden die op alles en iedereen af willen gaan - is dat wel een probleem. Ik denk dat veel mensen inderdaad hun hond niet goed leren om ontspannen aan de lijn te wandelen.

Er wordt hoe dan ook weinig op gecontroleerd.

 

Als ik in een bepaalde wijk een plek weet waar iemand altijd een ongeleid projectiel los laat lopen, probeer ik zo'n plek te vermijden.

 

@ TS: Gewoon je hond optillen en in bescherming nemen. Dat heb ik ook een keer met mijn niet-zo-heel-kleine-hond gedaan.

honden page profiel Elisa Elisa

Bedankt iedereen voor het meedenken! Als ik het zo lees is optillen helemaal niet zo verkeerd of raar gedacht. Een volgende keer zal ik dit waarschijnlijk ook sneller doen wanneer ik de situatie niet helemaal vertrouw in plaats van wachten tot het laatste moment met een lancering van ons hondje in de lucht tot gevolg. Fijn weekend! 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" . Zeker bij een staffort. Die heeft de grootse bijtkracht.
Toch houden veel grotere honden wel rekening met kleinere honden. Ze gaan dan liggen als ze spelen. Mijn dochter heeft een Westie en toen die klein was ging Eefke liggen om te spelen. Ik zou alleen dit experiment niet aangaan met een vreemde staffort. "

Niet waar. Een stafford komt niet eens in de top 20 van sterkste bijters voor hp-wink

https://huisdierhier.nl/20-hondenrassen-met-de-sterkste-bijtkracht-met-psi-metingen/

 

En wat betreft het experiment aangaan met een vreemde Stafford? Nee zeker niet, ook niet met mijn formaat hondje, wat ongeveer net zo groot, zo niet nog groter is dan de Stafford. Ik hou ze het liefst uit de buurt van mijn hond, maar dat geldt ook voor Rottweilers, Dobermanns en nog wel meer rassen. Ik heb vooral vervelende ervaringen met Herders bij onze vorige teef. Dus daar heb ik ook een kijkje op. Vreemde honden ontwijk ik sowieso, althans dat probeer ik. Dat is in het bos helaas niet altijd even makkelijk. Ik zou soms ook graag mijn hond even willen optillen hp-wink  

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Jaren geleden was het hier mode dat allerlei jongeren met "vechthonden" rondliepen. Ook een meisje dat een grote pittbullachtige had en deze vrij rond liet lopen in het winkelcentrum.

Een kennis van mij liep daar met haar jack russel aan de lijn, waar de grote hond op afstormde, dus in een reflex tilt ze de hond op. Alleen maar goed geweest, want de hond beet haar in haar arm, ik moet er niet aan denken dat de jack russel gebeten was, die had dat niet overleefd denk ik. 

Meisje kwam er aan en pakte de hond als een soort straf, aan zijn oor met draaibeweging zodat de hond het uitgilde van de pijn. Politie kwam erbij en ik vermoed dat de hond ingeslapen is, want ik zag het meisje nooit meer met een hond lopen. 

 

Dus ja oppakken in zulke situaties zou ik altijd doen.

honden page profiel Paul (Eefke † ) FoskePaul (Eefke † ) Foske

honden foto van Paul (Eefke † ) Foske

Ja Bulleke, je hebt gelijk. Ik heb je link bekeken en hij komt niet voor in de top 20. Mijn hond Eefke zou dan daar op nummer 12 staan. Dat was een halve Duitse herder. Ze heeft nooit naar mij gegromd laat staan gebeten. Ze kreeg nog wel eens zo'n lange bullepees en die was binnen een uur op. Dat verbaasde mij wel want die dingen zijn keihard.

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik heb mijn hond ook omhoog getakeld aan haar tuigje, toen er een stafford op haar af kwam. Helaas iets te laat want Lola werd alsnog gegrepen. Tegenwoordig twijfel ik geen seconde meer. Ik vermijd losloopgebieden en zodra ik een loslopende hond zie, draai ik om. Als ik het niet vertrouw, til ik haar uit voorzorg op. Lola is 2 keer flink gebeten. 1x door een akita en 1x door een stafford. Gek genoeg is mijn angst een stuk groter dan die van haar. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Jaren geleden was het hier mode dat allerlei jongeren met "vechthonden" rondliepen. Ook een meisje dat een grote pittbullachtige had en deze vrij rond liet lopen in het winkelcentrum.
Een kennis van mij liep daar met haar jack russel aan de lijn, waar de grote hond op afstormde, dus in een reflex tilt ze de hond op. Alleen maar goed geweest, want de hond beet haar in haar arm, ik moet er niet aan denken dat de jack russel gebeten was, die had dat niet overleefd denk ik. 
Meisje kwam er aan en pakte de hond als een soort straf, aan zijn oor met draaibeweging zodat de hond het uitgilde van de pijn. Politie kwam erbij en ik vermoed dat de hond ingeslapen is, want ik zag het meisje nooit meer met een hond lopen. 
 
Dus ja oppakken in zulke situaties zou ik altijd doen. "

En toch, niet om de situatie goed te praten dat zeker niet, maar ik ken genoeg sociale leuke honden die geen vlieg kwaad doen en zelfs onderdanig begroeten eenmaal bij de hond, maar die dus ook door de beweging van het ineens optillen werden getriggerd en of de eigenaar of de hond beten.

Puur op prooidrive dus. 

 

Het blijven dieren die in bepaalde situaties kunnen reageren op een manier dat de eigenaar nooit aan heeft zien komen.

 

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" Ja Bulleke, je hebt gelijk. Ik heb je link bekeken en hij komt niet voor in de top 20. Mijn hond Eefke zou dan daar op nummer 12 staan. Dat was een halve Duitse herder. Ze heeft nooit naar mij gegromd laat staan gebeten. Ze kreeg nog wel eens zo'n lange bullepees en die was binnen een uur op. Dat verbaasde mij wel want die dingen zijn keihard. "

Gelukkig zegt het rijtje ook niet dat elk ras hierin een bijter is hp-wink Maar zij zijn in staat tot...flink wat bijtkracht. 

Ik geloof direct dat jouw Eefke een gemoedelijk hondje was hoor. Gelukkig is ook niet elke herder een bijter, ik heb alleen de pech dat mijn vorige teefje het een aantal keren heeft opgelopen. Toch was haar dikke maatje een Duitse Herder reu.

Van hem heeft ze leren zwemmen, het was altijd wat en halfwat in het bos, ze waren aan elkaar gewaagd.   

    

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

" En toch, niet om de situatie goed te praten dat zeker niet, maar ik ken genoeg sociale leuke honden die geen vlieg kwaad doen en zelfs onderdanig begroeten eenmaal bij de hond, maar die dus ook door de beweging van het ineens optillen werden getriggerd en of de eigenaar of de hond beten.
Puur op prooidrive dus. 
 
Het blijven dieren die in bepaalde situaties kunnen reageren op een manier dat de eigenaar nooit aan heeft zien komen.
 
  "

Maar als een kleine hond het op de grond op een gillen zet, kan dat net zo goed een prooidrive triggeren. Dan is de kans dat hij gegrepen wordt toch een stuk groter, dan wanneer je je hond in je armen hebt.

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

" En toch, niet om de situatie goed te praten dat zeker niet, maar ik ken genoeg sociale leuke honden die geen vlieg kwaad doen en zelfs onderdanig begroeten eenmaal bij de hond, maar die dus ook door de beweging van het ineens optillen werden getriggerd en of de eigenaar of de hond beten.
Puur op prooidrive dus. 
 
Het blijven dieren die in bepaalde situaties kunnen reageren op een manier dat de eigenaar nooit aan heeft zien komen.
 
  "

Oh dat geloof ik ook zeker wel ,die prooi drive.  In mijn geval : hond wou bijten en kon haar nog maar net de lucht in slingeren. 

 

Wat ik wel heel lastig vindt is als er een grote jongere hond op ons af komt rennen en ik te laat ben met optillen. 

De laatste keer was dat een witte herder. Liz schiet op dat moment achter mij en de herder is supersnel en beweeglijk en heeft duidelijk geen slechte bedoelingen. Eerder over enthousiast. steekt zijn neus links en rechts om mij heen...Liz is er niet van gediend, geeft een harde grom en vliegt de herder aan en bijt hem toe. De herder schrikt, is duidelijk ook niet gediend van het gedrag van liz en ondertussen sta ik er tussen te "dansen" om de herder weg te sturen en liz bij de herder weg te houden.

Dat alles gebeurd dan in een fractie van seconden. 

 

Gelukkig toen wel een eigenaar die dr hond weg kwam plukken, maar had ook zomaar mis kunnen gaan.

 

Liz is absoluut geen keffer. De eerste keer dat ze naar een andere hond blaft op straat moet nog komen. De buurthonden kent ze allemaal en gaat ook goed. Maar loopt er een vreemde loslopende hond op haar af, dan bijt ze van zich af en het maakt haar niet uit of ze klein zijn of groot. 

 

Ik heb zelf in het verleden altijd grotere honden gehad vanuit het ouderlijk huis  Herders, doberman pinchers, rottweilers. 

 

Ik vind dat echt wel een nadeel van het hebben van een klein hondje dat ze zo kwetsbaar zijn. 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Maar als een kleine hond het op de grond op een gillen zet, kan dat net zo goed een prooidrive triggeren. Dan is de kans dat hij gegrepen wordt toch een stuk groter, dan wanneer je je hond in je armen hebt. "

Absoluut. Dat is het risico van een kleinere hond hebben of met een pup lopen zolang iedereen maar zn of haar hond losgooid.

 

Mijn pups til ik ook op en gaat de andere hond dan over in springen dan zorg ik wel dat ik die hond uit z'n prooidrive krijg. 

 

Om die zelfde reden spreek ik af met honden die ik ken en waarvan ik weet hoe ze reageren op gillen, om mijn pups te socialiseren.

Zodra ze wat groter en meer weerbaar zijn (vanaf 20 kg) ga ik pas naar plekken waar ik loslopende honden tegen kan komen.

Te veel narigheid meegemaakt en ik hou mijn honden graag heel en sociaal.

 

Maar dit zijn wel ongelukken die niet voorkomen kunnen worden in losloopgebied.

 

En al til je je hondje op en zorg je dat deze noet gebeten word, dan is de kans vrij groot dat je daarbij zelf gebeten word. Mits de hond niet gewoon nieuwsgierig is dan hé.

Baas word dan dus door die hond gebeten terwijl die hond nooit de intentie heeft gehad om een persoon te bijten, en ook niet in deze situatie. Maar de eigenaar gooit zich als het waren voor zn eigen hond om deze te beschermen.

 

En dan? 

 

De hond die normaal niets doet, en ook nooit zo iets ooit weer zal doen als deze geen gillende hondjes zal tegenkomen, word afgemaakt omdat deze een mens heeft gebeten.

 

Maar wie is de schuldige?

 

Ik zie alleen maar slagtoffers en zou daarom nooit met een pup onder de 20kg of klein hondje die angstig kan reageren een losloopgebied gaan opzoeken.

En al helmaal niet los laten lopen daar.

 

Of ik zorg dus dat ik vooraf weet welke honden om welke tijden er lopen en ik zorg dat weet hoe deze honden reageren op het gedrag van mijn hond en daarna hoe mijn hond op die honden zal gaan reageren.

 

 

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Oh dat geloof ik ook zeker wel ,die prooi drive.  In mijn geval : hond wou bijten en kon haar nog maar net de lucht in slingeren. 
 
Wat ik wel heel lastig vindt is als er een grote jongere hond op ons af komt rennen en ik te laat ben met optillen. 
De laatste keer was dat een witte herder. Liz schiet op dat moment achter mij en de herder is supersnel en beweeglijk en heeft duidelijk geen slechte bedoelingen. Eerder over enthousiast. steekt zijn neus links en rechts om mij heen...Liz is er niet van gediend, geeft een harde grom en vliegt de herder aan en bijt hem toe. De herder schrikt, is duidelijk ook niet gediend van het gedrag van liz en ondertussen sta ik er tussen te "dansen" om de herder weg te sturen en liz bij de herder weg te houden.
Dat alles gebeurd dan in een fractie van seconden. 
 
Gelukkig toen wel een eigenaar die dr hond weg kwam plukken, maar had ook zomaar mis kunnen gaan.
 
Liz is absoluut geen keffer. De eerste keer dat ze naar een andere hond blaft op straat moet nog komen. De buurthonden kent ze allemaal en gaat ook goed. Maar loopt er een vreemde loslopende hond op haar af, dan bijt ze van zich af en het maakt haar niet uit of ze klein zijn of groot. 
 
Ik heb zelf in het verleden altijd grotere honden gehad vanuit het ouderlijk huis  Herders, doberman pinchers, rottweilers. 
 
Ik vind dat echt wel een nadeel van het hebben van een klein hondje dat ze zo kwetsbaar zijn. 
 
 
 
 
 
  "

En dat stukje dat ze van ze af bijt als er een vreemde loslopende hond op haar af komt om deze weg te jagen, in combinatie met haar grote, zou voor mij een rede zijn om niet met haar in een gebied te gaan lopen waar je loslopende vreemde honden tegen kan komen.

 

En loop je ergens waar je dus iedere hond kent en wat goed gaat, en kom je dan toch ineens een vreemde hond tegen dan zal je moeten zorgen dat je dat optijd ziet aankomen en daaropin spelen door een andere kant op te lopen, of als je dat niet kan, dan al ruim van te voren je hond optillen en roepen dat ze hun hond bij zich moeten houden.

 

Leuk is het niet maar je moet iets om je hond veilig te houden.

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

En al til je je hondje op en zorg je dat deze noet gebeten word, dan is de kans vrij groot dat je daarbij zelf gebeten word. Mits de hond niet gewoon nieuwsgierig is dan hé.
Baas word dan dus door die hond gebeten terwijl die hond nooit de intentie heeft gehad om een persoon te bijten, en ook niet in deze situatie. Maar de eigenaar gooit zich als het waren voor zn eigen hond om deze te beschermen.
 
En dan? 
 
De hond die normaal niets doet, en ook nooit zo iets ooit weer zal doen als deze geen gillende hondjes zal tegenkomen, word afgemaakt omdat deze een mens heeft gebeten.
 
Maar wie is de schuldige?
 
Ik zie alleen maar slagtoffers en zou daarom nooit met een pup onder de 20kg of klein hondje die angstig kan reageren een losloopgebied gaan opzoeken.
En al helmaal niet los laten lopen daar.
 
Of ik zorg dus dat ik vooraf weet welke honden om welke tijden er lopen en ik zorg dat weet hoe deze honden reageren op het gedrag van mijn hond en daarna hoe mijn hond op die honden zal gaan reageren.
 
 
  "

Ja, dat is zeker waar. De kans wordt daarmee groter dat je zelf gebeten wordt. Maar zelf kan je beter tegen een stootje dan een kleine hond. Dan zijn er inderdaad ook nog de mentale gevolgen die bij zo'n gebeurtenis kunnen komen kijken.

In beide gevallen heb ik liever dat ik ermee moet dealen dan mijn hond.

 

Ik heb ook meegemaakt dat een hond met zo'n HUH?! blik naar mij + hond ging kijken toen ik hem optilde en toen was ineens die hele drang om aan te vallen eruit. Terwijl ik er zeker van ben dat hij op m'n hond was gedoken als hij nog op de grond had gestaan.

 

Ik ben het volledig met je eens dat je voorzichtig moet zijn met honden in losloopgebied (maar dat geldt zowel voor klein als groot als alles er tussenin). Het is belangrijk dat je de kansen zo klein mogelijk maakt dat er iets mis zou gaan.

En niemand wil een bijtincident, en al helemaal niet waarbij een hondje overlijdt, een baasje in het ziekenhuis belandt of een hond moet worden afgemaakt.

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

" En dat stukje dat ze van ze af bijt als er een vreemde loslopende hond op haar af komt om deze weg te jagen, in combinatie met haar grote, zou voor mij een rede zijn om niet met haar in een gebied te gaan lopen waar je loslopende vreemde honden tegen kan komen.
 
En loop je ergens waar je dus iedere hond kent en wat goed gaat, en kom je dan toch ineens een vreemde hond tegen dan zal je moeten zorgen dat je dat optijd ziet aankomen en daaropin spelen door een andere kant op te lopen, of als je dat niet kan, dan al ruim van te voren je hond optillen en roepen dat ze hun hond bij zich moeten houden.
 
Leuk is het niet maar je moet iets om je hond veilig te houden. "

Dat is ook inderdaad de reden dat ik nooit met haar in losloopgebied kom.

 

 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Rest niet gelezen maar je hebt goed gehandeld hoor. Ik zou het volgende keer wel iets anders aanpakken. Soms als een andere hond echt het spel wilt van prooi of drijven? Dan willen ze nog weleens opspringen om erbij te komen. In dat geval? Ook een flinke brul geven van "Wegwezen nu!" Zijn geen monsters maar ook gewoon honden, hebben totaal geen benul of ze groter zijn of niet.

 

Ook belangrijk? Praten met de eigenaar, dan krijg je een beetje een beeld hoe dat hondje is opgevoed en kun je samen ingrijpen als zwaargewicht met klein gewicht te ver gaat in natuurlijk spel.

 

 

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Als het onveilig voelt, gewoon je hond oppakken. Ongeacht wat iedereen ervan vindt. Liever 1x teveel dan..... 

 

 

honden page profiel PennyPenny

honden foto van Penny

" En dat stukje dat ze van ze af bijt als er een vreemde loslopende hond op haar af komt om deze weg te jagen, in combinatie met haar grote, zou voor mij een rede zijn om niet met haar in een gebied te gaan lopen waar je loslopende vreemde honden tegen kan komen.
 
En loop je ergens waar je dus iedere hond kent en wat goed gaat, en kom je dan toch ineens een vreemde hond tegen dan zal je moeten zorgen dat je dat optijd ziet aankomen en daaropin spelen door een andere kant op te lopen, of als je dat niet kan, dan al ruim van te voren je hond optillen en roepen dat ze hun hond bij zich moeten houden.
 
Leuk is het niet maar je moet iets om je hond veilig te houden. "

Ik ben wel nieuwsgierig naar wat voor gebieden je dan precies bedoelt? Hier lopen in het aanlijngebied net zo veel honden los als in het losloopgebied, misschien zelfs wel meer. Zelfs op straat voor mijn huis lopen honden vaak los en dat zijn dan zeker niet altijd honden die netjes naast de eigenaar lopen. Als ik echt alle loslopende honden 100% zou proberen te vermijden kan ik het wandelen wel vergeten en ik denk dat dat op veel meer plekken geld.

 

Gelukkig reageert Penny nu over het algemeen heel erg goed op vreemde honden, zeker als ze aan de lijn is (los is helaas een ander verhaal heb ik vanochtend gemerkt, dat doen we dus niet meer). Meestal wil ze even gezellig kennis maken of spelen, soms vind ze een hond niet leuk en dan negeert ze of leid ik haar af. Van zich af bijten wil ze soms wel, maar als ik dat echt wil voorkomen kan ik dat ook. In de risicovolle situaties houd ze zich altijd rustig en laat ze mij het regelen. Zo heb ik op oudejaarsdag 5 loslopende Duitse herders van haar weg mogen schoppen waarvan 1 al klaar stond om een hap uit haar rug te nemen. Zij stond al die tijd rustig achter mij.

In de afgelopen jaren heb ik heel veel incidenten kunnen voorkomen, zowel in losloopgebied als aanlijngebied. 1 keer is het mis gegaan en toen is het goed afgelopen omdat ik geluk had. Een stafford wilde Penny grijpen, maar ik zat er tussen en we zaten bij het water. Penny wilde direct terug vechten, maar ik heb haar in het water geduwd zodat ik de stafford aan zijn tuig kon pakken. Als we niet bij het water zaten, Penny verder van mij af was of de hond geen tuig droeg was het anders afgelopen vrees ik.

 

Optillen doe ik zelf trouwens nooit. Ik heb daar twee handen voor nodig en kan de andere hond dus niet vast pakken of tegen houden. Daarnaast is ze 10 kilo en ben ik als ik haar vast hou niet meer stabiel. Verder reageert Penny ook slecht op honden de opgetild zijn dus kwam ik er daarom al heel snel achter dat dat niet handig is.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Overenthousiast
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^