Overenthousiast

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DebbieDebbie

Hey,

Onze golden retriever (7.5 mnd) is een echte lieverd en dat is ook te zien in haar gedrag naar anderen. Ze vindt alles en iedereen geweldig. Zo geweldig dat ze (soms) niet te houden is. Mijn partner en ik hebben tot nu toe verschillende dingen geprobeerd. Afleiden met snoepjes, haar kort houden of commando geven (leave it en/of blijf) dat ze niet naar die persoon/hond mocht. Echter neemt het enthousiasme dan toch de overhand en vliegt ze op het andere hondje en baasje af.

We volgen met haar een cursus maar bij het uitvoeren van oefeningen wilt ze alleen maar op de andere hondjes af vliegen. Ik durf het bijna niet te zeggen maar hierdoor ervaar ik nog weinig plezier bij de cursus.

Vandaag was het ook weer rampzalig. Een hondje die los liep kwam naar ons toe en het emmertje was meteen vol. Het andere baasje reageerde ook enthousiast op onze golden retriever met een hoog stemmetje wat haar nog meer triggerde. Ze vloog alle kanten en helaas nam mijn frustratie de overhand. 

Het past natuurlijk ook (een beetje) bij het ras en de leeftijd maar hebben jullie wellicht tips hoe we haar kunnen aanleren dat ze langs andere honden en mensen kan lopen zonder daar aandacht aan te schenken?

 

Alvast bedankt!

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

Je noemt het overenthousiast, in feite is het gewoon gebrek aan opvoeding.

 

Je hond kent geen impulscontrole. Google eens op "impulscontrole hond" en ga aan de slag met de oefeningen. 

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Een tip die ik je kan geven is om te blijven oefenen op een afstand waarop het nog wel gaat zodat je veel momenten kan creëren om te belonen. Op deze leeftijd is het inderdaad lastig dus geduld, geduld, geduld… smile En ik snap dat het frustrerend kan zijn, maar het is gewoon een jonge hond met streken, laat het je emoties niet te veel leiden hoor.

Om rekening te houden met andere mensen lijkt het me een goed idee om een lange lijn te gebruiken (je hebt ze wel tot 20 meter) of een sleeplijn achter hem aan te laten bungelen zodat je je voet er op kan zetten. Dat is ook een makkelijke manier van trainen trouwens, aangezien het half “loslopen” is maar je wel snel kan ingrijpen.

 

Heeft je hond voldoende momenten om zijn ei kwijt te kunnen en even uit te razen?

honden page profiel DagmarDagmar

Heel veel geduld (en láng vasthouden aan 1 methode, je kunt niet direct resultaten immers).

Andere mensen zijn inderdaad een ramp, ik probeer zelf in situaties waarbij ik weet dat mijn commando's geen zin hebben, ze dan ook niet te geven, omdat je hond dan enkel leert dat negeren ook een optie is.

Vreemde mensen stuur ik gerust gewoon kordaat weg van mijn honden als ik ze niet in de buurt wil, loslopende honden zijn helemaal rampzalig dus dat hangt van de situatie af hoe ik ze oplos.

Het komt zeker goed hoor, maar wel mits blijven stug volhouden van jullie kant uit ook, hond moet zich leren beheersen, want als je eens de verkeerde persoon treft die helemaal niet gediend is van 35kg enthousiasme, krijg jij (en andere hondenbezitters in het algemeen) weer de slechte naam.

Qua cursus zou ik afstand nemen van de groep tot het wel gaat en je contact hebt met je hond, maar helaas is dat natuurlijk ook niet altijd haalbaar en veel cursussen en lesgevers zijn ook enkel maar in staat om te gaan met de honden waarmee het wél lukt en hebben geen kaas gegeten van de honden waarbij net extra ondersteuning nodig is :/

honden page profiel Femke Femke

honden foto van Femke

Dit is echt veel oefenen, consequent zijn en een hele lange adem. Thuis al oefenen met aandachtsoefeningen en zelfbeheersing oefeningen doen. Bij de hondenschool is het oefenen met afleiding. Super lastig inderdaad maar uiteindelijk wel de realiteit, bij het uitlaten heb je ook overal afleiding. Heb je het met de trainer van de hondenschool besproken om zo specifieke tips te krijgen waar je mee bezig kan? Kan je iets meer afstand van de andere honden nemen tijdens de les? Bij onze hond (die heel snel hoog in zijn energie zit) is het bijvoorbeeld bij veel afleiding belangrijk om al bij kleine stapjes die goed gaan het beloningswoord (of clicker) te gebruiken en te belonen. Hij wil het wel goed doen maar met alle afleiding om hem heen heeft hij beperkte hersencapaciteit over om met ons bezig te zijn. 

 

Hoe bevalt de hondenschool verder? Heb je keus uit andere hondenscholen of een hondensport die je onder begeleiding kan doen? Het hangt van je doel af wat voor jou een goede training is en wat voor jullie als combinatie werkt. 

 

Verder hebben wij als regel dat aan de korte lijn betekend dat er niet gespeeld wordt met andere honden. Aan de korte lijn betekend dat ik als het kan ook wel eens oversteek of een andere weg in ga om het niet te moeilijk te maken. Lukt dat niet dan begin ik al op afstand met afleiden. Dus voertje voor zijn neus als het om een hond gaat en voertje in de hand maar nog wel hoog bij andere afleidingen of spannende dingen. Maar dat is maar net wat voor jullie werkt. Onze hond heeft weinig interesse voor mensen tenzij ze iets raars doen. En dat gaat natuurlijk niet in 1 keer goed. Als je ons tegenkomt ligt het er maar net aan op welk moment dat is, soms zul je denken wat een fantastisch getrainde hond en op een ander moment als ik te laat ben trekt hij als een idioot naar de andere hond. 

Let vooral op dat je op afstand al begint met afleiden of commando volg/zit/twist oid geven zodat je je hond nog kan bereiken. Als het moeilijk is met voldoende beloning van voertjes of speeltje zodat de hond het zelf echt als beloning ziet. 

Volgende forumvraag: Hond bijt in arm en kleren
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^