Kan een hond (pup) zelf bepalen hoeveel hij wil eten?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid: Kan een hond (pup) zelf bepalen hoeveel hij per dag wil eten? Tot twee maanden geleden heb ik altijd adoptiehonden gehad. De jongste was anderhalf jaar toen hij kwam. Als ik meerdere honden bij elkaar had, kregen ze hun brokken op vaste tijden omdat ik anders niet kon controleren of elke hond zijn brokken op at en ik wilde ook voorkomen dat ze elkaars brokken opaten (om te zware honden te voorkomen). Maar mijn laatste adoptiehond, een labrador retriever die ik alleen had en deze zomer door ouderdom is overleden, bepaalde zelf hoeveel hij at en dat kon per dag verschillen. Deze hond was nooit te mager of te dik. Uiteraard hield ik zijn eetgedrag in de gaten want niet eten kan op ziekte wijzen. Sinds twee maanden heb ik een pup (nu ruim vier maanden). Hij krijgt een gerenommeerd merk puppybrok. Er staan altijd brokjes voor hem klaar. En... hij eet wanneer hij het nodig heeft, de ene dag wat meer dan de andere maar gemiddeld zit hij qua hoeveelheid op de geadviseerde porties en zelfs de aantal keren per dag (die hij zelf kiest) komen ongeveer overeen met de adviezen. Nergens lees ik dat je gerust aan een pup kan overlaten hoeveel hij wil eten en wanneer, juist het tegenovergestelde! Mijn pup is levendig, happy, niet te dik en niet te dun, goede ontlasting, schrokt niet, bedelt niet, eigenlijk helemaal super! Worden fysieke problemen die te herleiden zijn naar voeding alsook gedragsproblemen (zoals schrokken) niet juist veroorzaakt door het gegeven dat wij als mensen denken te weten hoeveel een hond (in mijn geval een pup) moet eten?

honden page profiel DagmarDagmar

Ik ben er geen voorstander van, omdat een honden lichaam niet gemaakt is om constant voedsel ter beschikking te nemen en ik er te veel gezondheidsnadelen aan vind.

Zeker bij een pup in de groei is het bewezen dat het kan bijdragen tot gewrichtklachten en neiging tot te zwaar worden.

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Gewrichtsklachten zijn meestal een gevolg van overgewicht. Maar dat omschrijf ik dus: Mijn labrador retriever was dus absoluut niet te zwaar. En deze pup ook niet. Beide bepaalden/bepalen zelf hoeveel ze eten. Ik geef wel goede kwaliteit voer en niets tussendoor. Ik vermoed (maar dat weet ik dus niet zeker want ik ben geen ' hondenwetenschapper') dat juist het ingrijpen cq voor honden bepalen hoeveel en wanneer ze moeten eten in eerste instantie gedragsproblemen (schrokken, geen maat kunnen houden) veroorzaakt waardoor uiteindelijk het risico op overgewicht groter is.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ons eerste hondje dan kon dat inderdaad, hele dag eten laten staan.

Hij at niet zoveel en liet rustig z'n eten een dag staan voordat hij ging eten.

Bij hem was dit zo vanaf pup af aan, altijd een matige eter geweest.

Toch is hij kerngezond 18 geworden met een prima gewicht, een beetje schraal altijd maar nooit te mager.

 

Maar met onze huidige 2 honden kan dat echt niet, die kennen geen rem ha ha.

 

Dus ik denk dat je naar de hond zelf moet kijken, of dit wel of niet kan.

 

Wat voor gerenommeerd puppybrok geef je dan?

honden page profiel DagmarDagmar

Prima hoor. Je hoeft uiteraard geen advies te vragen als je enkel maar je eigen geloof gelooft ;)

Ik studeer Voedingstherapie en heb beschikking tot wetenschappelijke bronnen. Daar hecht ik meer waarde aan dan aan 1 ervaring.

Je doet uiteraard wat je zelf wil hoor, dat mag!  Succes met de pup, genieten maar want ze zijn zo snel groot hp-heart

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Groot ras hier, in het begin vier tot vijf keer per dag eten, steeds minder tot ruim een jaar , dan hier twee x per dag eten, nooit geen honden gehad die schrokken of vervelend bij het eten deden, altijd grote honden gehad, volwassen, smorgens en savonds hun maaltijd...vaste prik, tussendoor een gezonde snack...maar als jouw hond het er goed op doet zo houden, ieder maakt dat voor zijn hond zelf uit....

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Ik stel een open vraag en op basis van twee ervaringen kan ik inderdaad niet voor alle honden spreken. Als je jouw kennis op wetenschappelijke artikelen baseert dan zou ik het op prijs stellen als je die dan ook benoemt (er naar verwijst). Want alle info die ik erover kan vinden, komt van de voedingsproducenten zelf of van dierenartsklinieken die dan op hun beurt ook niet vertellen waar ze de info vandaan halen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Ik stel een open vraag en op basis van twee ervaringen kan ik inderdaad niet voor alle honden spreken. Als je jouw kennis op wetenschappelijke artikelen baseert dan zou ik het op prijs stellen als je die dan ook benoemt (er naar verwijst). Want alle info die ik erover kan vinden, komt van de voedingsproducenten zelf of van dierenartsklinieken die dan op hun beurt ook niet vertellen waar ze de info vandaan halen. "

Voedingsproducenten, die geven juist aan dat een volwassen hond twee x per dag het liefst de eten krijgen, geen een die het advies geeft vul die bak maar en laat de hond maar zijn gang gaan....de hele dag wanneer die zin heeft.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Een voorbeeld van een voedingsproducent.....    

Pup

tot 4 maanden: 25 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 15 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 10 gram per kg lichaamsgewicht

tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag

Volwassen hond

 10-20 gram per kg lichaamsgewicht.
Zeer actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 15-20 gram per kg lichaamsgewicht

1 of 2 keer per dag

Kitten

40 tot 50 gram per kg lichaamsgewicht

3 a 4 keer per dag

Volwassen kat

 15 tot 20 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende kat: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht

2 keer per dag

het is een voorbeeld hoo, maar als jij je hond een hele dag een bak eten voorzet en je hond doet het er goed op...blijven doen, zelf doe ik dat niet, met als een hond maar de hele dag kan eten, wanneer kan je dan gaan wandelen met je hond, mijn hond buikt eerst uit na een maaltijd voor ze lekker kan gaan rennen op een wandeling....wanneer ze dan net een volle maag heeft,......

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Voedingsproducenten, die geven juist aan dat een volwassen hond twee x per het liefst de eten krijgen, geen een die het advies geeft vul die bak maar en laat de hond maar zijn gang gaan....de hele dag wanneer die zin heeft.

Beide honden, waar ik dus ervaring mee heb als het om zelf bepalen van hoeveelheid en tijdstippen van voeding gaat, komen qua porties en ook de aantallen keren dat ze eten uit op ongeveer de adviezen van de voedingsproducenten. Met dit verschil dat ik (of de voedingsproducent...) het niet heb bepaald maar de honden zelf. Kennelijk kunnen honden dat wel al zal het niet voor alle honden gelden. En met meerdere honden bij elkaar lijkt het me ook moeilijk omdat er dan ook iets van competitiedrang mee kan gaan spelen (dat de één de brokken van de andere opeet). Ik denk dat je mijn -overigens- open vraag niet helemaal begrijpt...

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Marjet, je geeft brok begrijp ik, hier wordt alleen rauw vlees gegeten...volwassen twee x per dag..mijn honden hebben nooit geen baknijd vertoont, scheelt misschien ook wel...rauw vlees laat je niet staan, en wordt in een keer opgegeten...ik heb een hond, en zou het niet prettig vinden dat ze de hele dag eet...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

De fokkers die ik ken van mijn ras, laten ook niet de hele dag een grote bak brokken of vlees staan zodat de pups kunnen eten wanneer ze believen...toch ? Die krijgen ook op baste tijden hun eten  voorgeschoteld...Of heb jij daar een andere ervaring mee.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Sinds twee maanden heb ik een pup (nu ruim vier maanden). Hij krijgt een gerenommeerd merk puppybrok. Er staan altijd brokjes voor hem klaar. En... hij eet wanneer hij het nodig heeft, de ene dag wat meer dan de andere maar gemiddeld zit hij qua hoeveelheid op de geadviseerde porties en zelfs de aantal keren per dag (die hij zelf kiest) komen ongeveer overeen met de adviezen. Nergens lees ik dat je gerust aan een pup kan overlaten hoeveel hij wil eten en wanneer, juist het tegenovergestelde! Mijn pup is levendig, happy, niet te dik en niet te dun, goede ontlasting, schrokt niet, bedelt niet, eigenlijk helemaal super! 

 

Als alles super gaat en dit voor jullie 't best werkt... prima, toch? 

Begin je de dag dan met een grote volle bak, of vul je steeds weer aan als de pup wat eet?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Ja dat kan maar dat is echt heel zeldzaam dat dieren van welke leeftijd dan ook, bewust omgaan met eten. Mijn huidige kat bv? Is er eentje van, die eet bewust en blijft dus mooi op gewicht. De rest van de honden en katten die gehad heb? Lijkt het alsof ze eten laten staan maar je merkt al snel bij het wegen dat ze veel te zwaar zijn. Nu ben ik niet van de ploeg, super skinny lol, mag best een reserve laagje opzitten maar moet ook niet te gek worden.

 

Pups zo ie zo, zou ik geen onbeperkt voedsel aanbod geven. Net als kinderen? Worden ze er ook nog eens super kieskeurig van.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

. Nergens lees ik dat je gerust aan een pup kan overlaten hoeveel hij wil eten en wanneer, juist het tegenovergestelde! Mijn pup is levendig, happy, niet te dik en niet te dun, goede ontlasting, schrokt niet, bedelt niet, eigenlijk helemaal super! Worden fysieke problemen die te herleiden zijn naar voeding alsook gedragsproblemen (zoals schrokken) niet juist veroorzaakt door het gegeven dat wij als mensen denken te weten hoeveel een hond (in mijn geval een pup) moet eten?                Mijn hond is mooi slank, bedeld niet is vol energie , geen fysieke problemen...schrokt niet, geen baknijd niets, en krijgt twee x per dag dr  eten, meer niet...er zijn slechte eters en eters..mooi kijken wat voor jouw hond het beste is.

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Uiteraard observeer ik de pup: hoe vaak eet hij, hoeveel, wordt hij niet te zwaar, etc. Als deze methode niet werkt, gaat hij op rantsoen, net als de meeste andere pups. Hij wordt regelmatig gecontroleerd door een dierenarts. Maar tot heden werkt deze methode goed... Helaas kom ik in mijn (directe) omgeving relatief veel honden tegen die een gedragsprobleem ten aanzien van eten hebben: schrokken, werkelijk alles eten wat ze zien, voeding jatten, geobsedeerd door voedsel, bedelen, etc. En dat wil ik nu juist voorkomen... Het verband tussen kieskeurigheid en onbeperkt voedsel aangeboden krijgen, zie ik niet, in elk geval niet bij deze pup. Maar hij krijgt dan ook niets anders aangeboden dan zijn eigen brokjes. Gehoorzaamheidstraining doe ik wel met speciale trainingsbrokjes maar zijn ' gewone'  brokjes eet hij nog steeds. Ik begin de dag niet met een volle bak maar vul de bak aan als het bijna leeg is. Ik weet ongeveer hoeveel gram er in die bak past en houd dus de hoeveelheid bij die de pup in 24 uur eet. Valt wel op dat hij na een actieve boswandeling behoefte aan eten heeft en vervolgens rust neemt. Bij minder activiteit, eet hij minder.

In het verleden heb ik rauw vlees aan mijn (adoptie)honden gegeven die overigens stuk voor stuk heel oud zijn geworden. Grote rassen gehad, Deense doggen onder andere. Maar op een goede kwaliteit brok deden mijn honden het ook goed. Ik zocht wel voer uit dat tegemoet kwam aan hun constitutie. Mijn laatste adoptiehond had bijvoorbeeld vlug last van een schilferende huid en dat kon ik met de juiste voeding goed oplossen. Was wel even een gepuzzel om voor hem het juiste merk te vinden ... 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Marjet, maakt niets uit, brok of vlees, waar je hond het goed op doet en wat jij fijn vind ...vlees voer je niet de hele dag, brok kan in een bakje blijven staan vlees niet...ik heb een hond van 75 kilo, die krijgt vlees...maar heb niets tegen een goede brok...weet wel dat labradors vreetzakken zijn...laughing...   of heb ik het verkeerd begrepen ? Heb je nu een labrador of een ander ras ? 

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Ik zelf voer 2x per dag in de winter en anders in de zomer 1x per dag of bij Hele hoge temperaturen om de dag 1x ( dit is hoe mijn hondje zelf fijn vind) 

 

Ik raad eten laten staan persoonlijk af. 1 t word niet goed…. Idk wat je voert wij bijv. Vlees…. 2. Hond kan bij zelf kiezen maag problemen of darm problemen krijgen.

 

Ik heb wel eerste paar keer laten staan en geobserveerd wanneer hij zou gaan eten en hoeveel, wanneer …. Om die tijden geef ik t nu met de juiste aantal hp-smile

 

is hoe wij t doen…

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Ik liet altijd het eten staan, als gevolg dat beide honden amper aten en zelfs gal gingen spugen van een lege maag. Het eten stond er de hele dag, was totaal niet meer interessant voor ze.

 

Nu zetten we het streng weg. Beide honden zijn fit en perfect op gewicht. Eten eindelijk beter dan ze ooit gedaan hebben. 

 

Je pup krijgt niks extra? krijgt jou pup ook geen kauwmateriaal tussendoor? 

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Mijn laatste adoptiehond was een labrador retriever, niet de werkhond die je het meeste ziet maar het zogenoemde 'showmodel'. Tot Bo heb ik al mijn honden op vaste tijdstippen en met vaste porties (wel op het oog gevoerd) eten gegeven. Juist Bo die (geschat) 2,5 jaar was toen hij kwam, leerde me min of meer dat hij zelf goed kon bepalen hoeveel eten hij nodig had. Al mijn honden kregen heel veel beweging, ook Bo was goed gespierd maar niet te vet. Nu heb ik een Goldendoodle pup die dus kennelijk ook heel goed weet hoeveel voedsel hij nodig heeft. Bewegen is nog gedoseerd omdat ik hem niet wil overbelasten maar ja... het blijft een pup... hij is heel levendig...

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

De Goldendoodle pup krijgt wel voor pups geschikt kauwmateriaal. Hij is goed aan het wisselen dus dat is wel nodig...

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Wat voor puppybrok geef je dan?

Brok is in principe geen natuurlijke voeding,  dus hoe weet een hond dat hij genoeg voedingsstoffen binnen krijgt?

Je zou evengoed een brok vol graan kunnen geven waardoor je hond sneller een verzadigd gevoel heeft, maar niet perse gezond eet.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

 Marjet.....wanneer je een bak neerzet met wat er in het topic wat eet de hond vandaag, of een bak met brokken neerzet, de zelfde hoeveelheid grammen, dan weet ik toch echt niet of je hond zich houd aan de hoeveelheid, wat je daar ziet aan heerlijke verse voeding, dan laat je pup dat echt niet staan hoor, een bak brokken zal zeker de honger stillen tot die genoeg heeft maar de bak leeg maken ...    kijk maar eens in dat topic...laughing

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Willemijn: Ik dacht dat ik dit topic (deze open vraag) in het onderwerp ' Brokken en overige vragen' van het Hondenforum had gezet? In beginsel gaat mijn open vraag dus niet over het voeren van vers vlees alhoewel ik dat in het verleden wel aan mijn honden heb gevoerd. Op beide deden mijn honden het goed, alhoewel ik wel naar voeding zocht die aan hun behoeften tegemoet kwam.  De ene hond is de andere niet ...

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Uiteraard observeer ik de pup: hoe vaak eet hij, hoeveel, wordt hij niet te zwaar, etc. Als deze methode niet werkt, gaat hij op rantsoen, net als de meeste andere pups. Hij wordt regelmatig gecontroleerd door een dierenarts. Maar tot heden werkt deze methode goed... Helaas kom ik in mijn (directe) omgeving relatief veel honden tegen die een gedragsprobleem ten aanzien van eten hebben: schrokken, werkelijk alles eten wat ze zien, voeding jatten, geobsedeerd door voedsel, bedelen, etc. En dat wil ik nu juist voorkomen...  "

Voor schrokken heb je antischrok voerbakken, werkt echt hp-thumbsup Buiten dat ze likken wat dopamine veroorzaakt (geluksstofje in de hersens) Zorgt het echt ook nog voor een goede spijsvertering of het nu vers of brok is. Bedelen kom je niet vanaf ook als je voldoende voer op afroep neerzet. Nogmaals mijn kat? Zak chips open? Zit ze op me lip en die kan heel goed omgaan met een volle bak voer.

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Sylvia: Toen ik de pup kreeg (hij was acht weken) stond hij op Denkadog puppybrokjes. Dat ik heb een aantal weken nog gegeven omdat ik het niet direct wilde veranderen maar ik vond dat hij veel ontlasting had (wel goede, stevige ontlasting) en veel windjes liet. Ik ben toen overgestapt op Eukanuba puppybrok omdat ik in het verleden goede ervaring had met Eukanuba. Tijdens de overgang van Denkadog naar Eukanuba heeft de pup heel eventjes veel gegeten (te veel) maar dat is nu weer genormaliseerd. Hij heeft nu een normale hoeveelheid ontlasting en laat veel minder windjes.

honden page profiel Anna NiemAnna Niem

Er zullen vast honden zijn die prima hun 'intake' kunnen reguleren, zoals jouw vorige labrador. Houd er wel rekening mee dat je huidige pup nog in de groei is, in deze fase kunnen ze eigenlijk amper te veel eten, overgewicht zal niet snel ontwikkelen. Dat kan zomaar veranderen als de hond is uitgegroeid. En als je de hond laat castreren kan dat ook invloed hebben op de eetlust.

 

Altijd eten hebben staan heeft niet mijn voorkeur, je komt er namelijk pas veel later achter wanneer je hond ziek is en minder eetlust heeft. En als je ooit in een situatie komt waarin continue eten klaar hebben staan niet kan (bijv als iemand in huiselijke sfeer op je hond past in de vakantieperiode en er zijn ook andere honden aanwezig) dan weet je eigenlijk nieteens hoeveel je hond nodig heeft op een dag. Maar als het in jullie situatie nu goed werkt, waarom niet. 

honden page profiel Marjet BosmaMarjet Bosma

Anouk: Ik weet dat er anti-schrokbakken bestaan maar ik wil juist het schrokken voorkomen en niet achteraf een ander middel (waaronder een schrokbak) hoeven in te zetten om een probleem op te lossen. Ik zeg niet dat mijn manier van voeren die problemen voorkomt... maar probeer dus nu wel uit te gaan van het zelfregulerend mechanisme bij mijn pup. En tot heden gaat dat goed ...

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Dan moet je dat vooral opvolgen.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

Ik heb tot nu toe alleen maar honden gehad die zich echt overvreten als ze de kans krijgen. 

Daarnaast is het voermoment een goede controle, als er hier een hond z’n maaltijd overslaat moet ik met spoed naar de dierenarts. Er is dan iets helemaal mis. Verder krijgt een van de honden altijd zijn medicatie door zijn voer. Ik voer rauw dus laten staan is ook daardoor al geen optie. 

Verder heb ik 4 honden op dit moment en komt er een 5de bij. Voer laten staan is gewoon geen optie. En ik zou er ook als ik maar 1 hond had niet voor kiezen. 

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Puppy kluif
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^