Puberpup aan tuig?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hallo allemaal, 

Onze lieve koda is inmiddels 7 maanden. Hij is heerlijk aan t puberen en mega speels. Tot zover allemaal goed.  Nu is het herfst en de blaadjes waaien alle kanten op. Met als gevolg koda gaat ook als kanten op en ik heb inmiddels spaghetti armen. Nu hoorde ik van andere hondeneigenaren dat een tuigje kan helpen tegen het trekken. Mits het een tuig is waarbij je de lijn aan het borstgedeelte van het tuigje vast maakt.  Mij is altijd verteld dat een tuig het trekken bevorderd.  Nu mijn vraag heeft iemand daar ervaring mee? Waar let ik op bij aanschaf? Hoe meet ik mijn hond op voor de juiste maat? En moet hij dan altijd een tuigje om? Het zijn een hoop vragen maar ik wil hem niet verpesten. Het lijkt me voor zijn nek in ieder geval wel een hele verademing.  Hij heeft nu een 3 meter sliplijn, die ik zo heb afgesteld dat hij niet " gewurgd" word.  Er passen als hij strak getrokken word nog 2 vingers tussen nek en halsband. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Een tuig is een goede optie, er zijn goede tuigjes en wat mindere....een tuigje is beter dan een hals bamd voor de jonge pubers en zo kan je beter je hond in bedwang houden, ja blaadjes die dwarrelen nu overal zelfs mijn volwassen hond gaat er achter aan haha, een y-tuigje, kijk daar eens naar...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

            Een tuigje   Een y- tuigje.529119.jpg

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hoi willemijn.  Hoe weet ik welke maat ik moet hebben? Er staan afmetingen bij in centimeters.  Maar onze stuiterbal blijft echt niet zitten als ik met een wiebelend meetlint bij hem kom. Want ja ... dat moet in zijn bek. Ik zag er wel die geschikt zijn voor labradors een golden retrievers maar ik neem aan dat dat voor een volwassen hond is een ik heb geen idee of koda al helemaal is uitgegroeid. ( denk t niet eigenlijk hahaha ) zijn ze dan nog goed te verstellen?

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Een tuig is een goede optie, er zijn goede tuigjes en wat mindere....een tuigje is beter dan een hals bamd voor de jonge pubers en zo kan je beter je hond in bedwang houden, ja blaadjes die dwarrelen nu overal zelfs mijn volwassen hond gaat er achter aan haha, een y-tuigje, kijk daar eens naar... "

Zoals jouw hond op de foto staat zo gaat koda liggen wachten op de blaadjes. Hahaha. Vind t heel leuk om te zien.  .... maar wel wat minder als ik erachteraan getrokken word. Hahaha

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Een tuig helpt niet tegen het trekken. Jij bent er voor om te zorgen dat je je hond leert dat hij nier mag trekken, dus doe je mbv de aandachtsoefening. Plots omdraaien, stilstaan. Er voor zorgen dat je hond op jou gaat letten. 

 

Een zogenaamd 'anti trektuig' is een belemmering voor het lichaam, het trekt het lichaam constant uit balans en zorgt er voor dat je hond niet op een natuurlijke manier kan lopen, wat schade aan de gewrichten als gevolg kan hebben. 

 

Ik ben voorstander van een tuig, maar wel een normaal, goed passen Y tuig. Ik ben erg tevreden over de Line tuigen van Non stop dogwear (Non stop dogwear line harness) en de AnnyX tuigen. En de riem bevestig je dan dus gewoon lekker bovenop, op de plek waar het hoort. Bij de websites staan maattabellen hoe je precies de juiste maat kunt opmeten. 

 

Een tuig bevorderd het trekken niet als je hond weet dat hij niet mag trekken en dit is iets wat jij zelf in de hand hebt. 

555438.jpg

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Mits het een tuig is waarbij je de lijn aan het borstgedeelte van het tuigje vast maakt.  Irene

Bedoelen ze een corrigerend tuig (anti-trek tuig)?

Dat zou ik persoonlijk nooit gebruiken en al zeker niet voor een hond in de groei die dartelend rondspringt. Om de reden die Pascale aanhaalt.

Een goed zittend tuig daarentegen, kan er wel voor zorgen dat je hond fijner loopt dan nu aan de sliplijn. Maar dus eentje dat niet corrigeert, en net heel goed is afgestemd op zijn lichaamsbouw. 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dog Copenhagen comfort walk air tuigje (de pro versie ook trouwens) heeft een ring aan de voorkant. Het tuig heeft een Y-vorm en is verstelbaar bij het borststuk en 'buikstuk'. Heel handig. Ik heb het zelf  niet tegen trekken gebruikt en weet ook niet of het echt werkt bij honden die doelbewust keihard trekken om ergens te komen. Maar het is wel irritant om scheef te lopen dus waarschijnlijk zijn ze minder snel geneigd te trekken. Dan kun je ondertussen aan de slag met oefenen om naast te lopen, dus dat is wel zo prettig. Een tuig bevordert trekken niet naar mijn idee. Als een hond trekt dan doet hij dat waarschijnlijk met een tuig ook wel. 

539121.jpg

honden page profiel Tess _ baasje Channah Tess _ baasje Channah 3 doggies

honden foto van Tess _ baasje Channah

Hoi!

Ik heb twee tuigjes voor Tess. Een y-tuig is inderdaad het juiste tuig om te nemen. 549893.jpg

Dit tuig heb ik voor Tess, aan de voorkant kan het vastgemaakt worden en op de rug. 

Ik merk zeker verschil qua trekken wanneer Tess haar tuig om heeft. Ze trekt er echt veel minder mee. Vooral aan de voorkant wordt het trekken gecorrigeerd. Maar aangezien Tess tuigjes niet erg fijn vindt, wissel ik af. Ze houdt altijd haar halsband om. 

Bij het tuig hierboven zijn we gewoon naar de dierenwinkel gegaan en hebben we een mooi tuig uitgekozen. Hierbij hielp de winkelmedewerker ook goed met passen. Het andere tuigje heb ik via marktplaats overgenomen, aangezien dit een soort instaptuig was wat niet over Tess haar hoofd heen moet (wat ze niet zo fijn vindt). 

Als jullie een tuig nemen wat over de kop heen moet zou ik dat rustig aanleren, wij zijn te snel geweest bij Tess waardoor het een beetje verknald is met de tuigjes. 

Tuigje doen we alleen buiten om, meestal als we met de shetlanders gaan wandelen, of andere hondjes ophalen en we verwachten dat ze wat meer kan gaan trekken.

Ik hoop dat m'n verhaal een beetje kan helpen haha, groetjes Channah 

 

 

honden page profiel Tess _ baasje Channah Tess _ baasje Channah

honden foto van Tess _ baasje Channah

En het is inderdaad belangrijk om het trekken af te leren hp-wink maar misschien kan een tuigje hierbij inderdaad wel helpen. 

honden page profiel MarieMarie

honden foto van Marie

Ik hou mijn puber, die ook 7 maanden is, gewoon even wat extra kort aan de leiband met brede halsband als ik opwaaiende blaadjes zie.

Soms is het moeilijk te anticiperen en springt ze onverwachts voor je voeten als er ineens een blad opwaait. Inderdaad vervelend en dat probeer ik haar duidelijk te maken met een 'foei'.  Op den duur snapt ze het wel maar het is sterker dan haarzelf...

 

Ze heeft ook een harnasje, maar daar heb ik toch veel minder controle over, ik gebruik dat vooral met een lange lijn of flex in de duinen of het strand, als ze mag hollen maar ik haar niet durf/mag loslaten. Ik denk niet dat het helpt tegen trekken.

 

Zelf stop ik gewoon van zodra er aan de leiband getrokken wordt en als het onbedacht gebeurt omdat haar tempo even te hoog dreigt te zijn, zeg ik 'niet trekken' en dan kijkt ze me even aan en vertraagt ze.  Dan prijs ik haar meestal gewoon verbaal, soms met een snoepje. Maar dat is training, waarschijnlijk niet volgens het boekje, want je mag geen negaties gebruikten, maar bij mij werkt dat echt.

Mijn leiband is wel 4 meter, waar het kan geef ik haar altijd die ruimte, behalve als ik kan anticiperen op 'jachtgedrag', bij opwaaiende blaadjes, vogels... Dan hou ik haar onmiddellijk korter anders schiet ze soms alle kanten op en dat is voor mij niet aangenaam en waarschijnlijk ook voor haar nek niet goed. De enige reden om op zo'n momenten een harnasje te gebruiken is denk ik dat het minder kwaad kan als ze plots rukt aan de lijn.

 

Even off topic : wat zijn de voordelen eigenlijk van zo'n sliplijn als er toch nog 2 vingers tussen kunnen? Een vriendin van me heeft er nu ook een gekocht omdat haar puber trekt en ze heeft me ook verzekerd dat er een stop op zit waardoor er nog 2 vingers tussen kunnen. Ik vraag me dan wel af waarom dat dit dan beter zou werken tegen trekken dan een gewone halsband?

 

 

 

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Heel erg bedankt voor de reacties dusver.  Misschien had ik het erbij moeten vermelden maar koda loopt eigenlijk heel goed aan de lijn. Op de normale dagen telt hij niet hij snuffelt hier een daar en als hij een stukje voor me uit dartelt dan stopt hij regelmatig om contact te zoeken en wacht dan tot weer weer samen lopen.  Het is enkel met die blaadjes dat het stoppen en teruglopen/ omdraaien  niet werkt.  Hij blijft liggen en laat zich eindeloos over de grond slepen.  Niet goed voor zijn nek en andere lichaamsdelen.  Vandaar dat ik mijn licht opstak bij andere mensen in de buurt.  Die gaven dus het advies van het tuigje. Vandaar hier de vraag naar ervaringen van anderen en hoe ik weet welke maat ik moet hebben en of ik dan op" normale " dagen wel zijn eigen lijn kan gebruiken.  

honden page profiel MarieMarie 3 doggies

honden foto van Marie

" Heel erg bedankt voor de reacties dusver.  Misschien had ik het erbij moeten vermelden maar koda loopt eigenlijk heel goed aan de lijn. Op de normale dagen telt hij niet hij snuffelt hier een daar en als hij een stukje voor me uit dartelt dan stopt hij regelmatig om contact te zoeken en wacht dan tot weer weer samen lopen.  Het is enkel met die blaadjes dat het stoppen en teruglopen/ omdraaien  niet werkt.  Hij blijft liggen en laat zich eindeloos over de grond slepen.  Niet goed voor zijn nek en andere lichaamsdelen.  Vandaar dat ik mijn licht opstak bij andere mensen in de buurt.  Die gaven dus het advies van het tuigje. Vandaar hier de vraag naar ervaringen van anderen en hoe ik weet welke maat ik moet hebben en of ik dan op" normale " dagen wel zijn eigen lijn kan gebruiken.   "

Klinkt alsof hij op dezelfde manier stapt als de mijne, snuffelen en af en toe eens omkijken of ik mee ben.

Maar als het waait met veel blaadjes in de buurt is het inderdaad andere koek.

Dat blijven liggen heb ik ook nog meegemaakt, niet voor blaadjes, maar bijvoorbeeld omdat ze niet weg wou van een kat die in een deuropening zat of iets anders dat haar fascineerde. Dan is een tuigje met een handvat op de rug echt handig. Daar til je je hond dan gewoon mee op en zo komt hij terug in beweging. Ik bestel de meeste zaken voor de hond online, behalve een tuigje, daar laat ik me liefst bij helpen in de dierenwinkel waar ze ook kan passen.

 

Hier gaat de hond niet liggen voor blaadjes, maar ze schiet alle kanten op waardoor ik al eens bijna over haar gevallen ben. Daar helpt een tuigje niet tegen.

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Precies dat marie.  Dat vind ik een goeie. Misschien vriendje volgende week even meenemen.  Dierenwinkel is gesloten tot maandag alleen online bereikbaar.  Maar dat is een idee. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Ik hou mijn puber, die ook 7 maanden is, gewoon even wat extra kort aan de leiband met brede halsband als ik opwaaiende blaadjes zie.
Soms is het moeilijk te anticiperen en springt ze onverwachts voor je voeten als er ineens een blad opwaait. Inderdaad vervelend en dat probeer ik haar duidelijk te maken met een 'foei'.  Op den duur snapt ze het wel maar het is sterker dan haarzelf...
 
Ze heeft ook een harnasje, maar daar heb ik toch veel minder controle over, ik gebruik dat vooral met een lange lijn of flex in de duinen of het strand, als ze mag hollen maar ik haar niet durf/mag loslaten. Ik denk niet dat het helpt tegen trekken.
 
Zelf stop ik gewoon van zodra er aan de leiband getrokken wordt en als het onbedacht gebeurt omdat haar tempo even te hoog dreigt te zijn, zeg ik 'niet trekken' en dan kijkt ze me even aan en vertraagt ze.  Dan prijs ik haar meestal gewoon verbaal, soms met een snoepje. Maar dat is training, waarschijnlijk niet volgens het boekje, want je mag geen negaties gebruikten, maar bij mij werkt dat echt.
Mijn leiband is wel 4 meter, waar het kan geef ik haar altijd die ruimte, behalve als ik kan anticiperen op 'jachtgedrag', bij opwaaiende blaadjes, vogels... Dan hou ik haar onmiddellijk korter anders schiet ze soms alle kanten op en dat is voor mij niet aangenaam en waarschijnlijk ook voor haar nek niet goed. De enige reden om op zo'n momenten een harnasje te gebruiken is denk ik dat het minder kwaad kan als ze plots rukt aan de lijn.
 
Even off topic : wat zijn de voordelen eigenlijk van zo'n sliplijn als er toch nog 2 vingers tussen kunnen? Een vriendin van me heeft er nu ook een gekocht omdat haar puber trekt en ze heeft me ook verzekerd dat er een stop op zit waardoor er nog 2 vingers tussen kunnen. Ik vraag me dan wel af waarom dat dit dan beter zou werken tegen trekken dan een gewone halsband?
 
 
  "

Over de sliplijn... zo'n ding is inderdaad bedoeld om een correctie te geven bij ongewenst gedrag . Maar dat is niet mijn uitgangspunt geweest. Ik ben van mening dat een pup opgevoed kan worden met positieve begeleiding.  En vooralsnog werkt dat ook prima bij onze stuiterbal. Wij hebben deze lijn vooral gekocht omdat hij fijn in de hand ligt een ik hem kan verstellen op lengte enzo. En omdat zijn eerste halsband ( die vast zat met een kliksluiting) heel snel lam werd waardoor het ding steeds losschoot. En deze slipriem kan niet losschieten daar ik op 2 punten een rem heb zodat hij niet te ver rond zijn nek sluit maar als hij rustig loopt niet verder dan de 2e rem open kan glijden.  En allebei zijn ze te verstellen voor als zijn nek breder word.  

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

" Precies dat marie.  Dat vind ik een goeie. Misschien vriendje volgende week even meenemen.  Dierenwinkel is gesloten tot maandag alleen online bereikbaar.  Maar dat is een idee.  "

Een goed tuigje is haast niet te vinden in de dierenwinkel. Er zijn maar weinig winkels die goede merken verkopen zoals bijv : non stop dogwear/dog copenhagen of annyX. Ik zal gewoon kijken waar je voorkeur naar uit gaat en goed opmeten. Voor advies kun je altijd een mail sturen en heb je vaak ook zo reactie terug. 

 

Een tuigje loopt veel fijner vind ik persoonlijk. Ik heb onze honden nooit een halsband laten dragen, vind dit vreselijk met de nek. Daarnaast heeft ze een 3 meter lijn en een 5 meter lijn. Afhankelijk van waar we lopen. Onze hond ging ook altijd achter blaadjes aan toen ze een pup was, laatst dacht ik nog waarom doet ze dat niet meer yell. Moet wel zeggen dat wij achteraf wonen waar in principe niet echt autos of fietsers komen waardoor ze er ook achter aan kan rennen zonder dat het ooit gevaar op heeft kunnen leveren. Ipv haar helemaal te beperken zou ik kijken of je haar kunt afleiden met iets wat leuker is. Een bal? Of iets anders.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Een tuig helpt niet tegen het trekken. Jij bent er voor om te zorgen dat je je hond leert dat hij nier mag trekken, dus doe je mbv de aandachtsoefening. Plots omdraaien, stilstaan. Er voor zorgen dat je hond op jou gaat letten. 
 
Een zogenaamd 'anti trektuig' is een belemmering voor het lichaam, het trekt het lichaam constant uit balans en zorgt er voor dat je hond niet op een natuurlijke manier kan lopen, wat schade aan de gewrichten als gevolg kan hebben. 
 
Ik ben voorstander van een tuig, maar wel een normaal, goed passen Y tuig. Ik ben erg tevreden over de Line tuigen van Non stop dogwear (Non stop dogwear line harness) en de AnnyX tuigen. En de riem bevestig je dan dus gewoon lekker bovenop, op de plek waar het hoort. Bij de websites staan maattabellen hoe je precies de juiste maat kunt opmeten. 
 
Een tuig bevorderd het trekken niet als je hond weet dat hij niet mag trekken en dit is iets wat jij zelf in de hand hebt. 

  "

Dank je wel voor je reactie.  Koda loopt aan de lijn gelukkig op rustige dagen zonder trekken mee. Alleen met de wind is het echt niet leuk meer.  Hij is inmiddels 30 kilo en als hij een zuchtje wind voelt en de blaadjes hoor ritselen gaat hij alle kanten op om ze te zoeken en vangen. Een aantal baasjes van zijn vriendjes zeiden dat een tuigje kan helpen. Ik had daar zo mijn twijfels bij maar als het al helpt om de druk op z'n nek te verminderen is het het waard.  Mijn armen reden het wel een paar dagen.  Maar zou leuk zijn als hij niet ELK blaadje zou willen pakken.  Hahaha

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Maar zou leuk zijn als hij niet ELK blaadje zou willen pakken.  Hahaha 

Misschien is er een mogelijk om hierin een compromis te vinden? Wind in de neus en blaadjes jagen is ook erg fijn voor de hond, natuurlijk. Al die geuren van de herfst, al die energie in de lucht! Alleen is het niet altijd en overal handig. hp-wink

Dus misschien kan je samen met hem wat gekke momenten houden, daar waar het kan, zodat ie helemaal blij is dat ie dan wel blaadjes mag vangen. En dat plezier met jou mag delen. En op andere plaatsen waar het moeilijk ligt, kan je hem dan vragen zich in te tomen. 

 

Soms lukt het beter om bepaald gedrag aan te pakken, als er wel een mogelijkheid is om het op een gecontroleerde manier toe te laten. 

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Een goed tuigje is haast niet te vinden in de dierenwinkel. Er zijn maar weinig winkels die goede merken verkopen zoals bijv : non stop dogwear/dog copenhagen of annyX. Ik zal gewoon kijken waar je voorkeur naar uit gaat en goed opmeten. Voor advies kun je altijd een mail sturen en heb je vaak ook zo reactie terug. 
 
Een tuigje loopt veel fijner vind ik persoonlijk. Ik heb onze honden nooit een halsband laten dragen, vind dit vreselijk met de nek. Daarnaast heeft ze een 3 meter lijn en een 5 meter lijn. Afhankelijk van waar we lopen. Onze hond ging ook altijd achter blaadjes aan toen ze een pup was, laatst dacht ik nog waarom doet ze dat niet meer . Moet wel zeggen dat wij achteraf wonen waar in principe niet echt autos of fietsers komen waardoor ze er ook achter aan kan rennen zonder dat het ooit gevaar op heeft kunnen leveren. Ipv haar helemaal te beperken zou ik kijken of je haar kunt afleiden met iets wat leuker is. Een bal? Of iets anders. "

Ik neem hem mee naar velden waar hij er lekker achteraan mag rennen en de terugweg lopen we dan al een stuk relaxter.  Maar helaas is zelfs zijn favoriete speeltje en zijn favoriete snack ( een stukje gekookte kip) niet aantrekkelijker dan een blaadje. Daarbij wonen wij in een woonwijk met 3 basisscholen en 2 middelbare scholen in een straal van 700 meter ongeveer.  Die kinderen fietsen over de stoep langs de uitlaatgebieden . En zij moeten ook veilig kunnen fietsen en ik wil veilig kunnen lopen met de hond.  Er staan op dat pad veel bomen met nog veel meer leuke bladeren.  De meeste kinderen kennen hem inmiddels en houden heel lief rekening met hem.  ( ze vinden het vooral heel schattig en grappig ) En wij zoveel mogelijk met hun. En tot nog toe gaat het gelukkig nog zonder ongelukken. Een wandeling van normaal en uur duurt op winderige dagen al gauw 2 uur omdat we dus elke keer dat hij achter het blaadje aan gaat stilstaan omdraaien tot hij volgt een dan weer terug.  Gelukkig krijg ik een hoop fijne reacties van mensen die mee heilig beloven dat het echt wel beter word hahaha. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Misschien is er een mogelijk om hierin een compromis te vinden? Wind in de neus en blaadjes jagen is ook erg fijn voor de hond, natuurlijk. Al die geuren van de herfst, al die energie in de lucht! Alleen is het niet altijd en overal handig. 
Dus misschien kan je samen met hem wat gekke momenten houden, daar waar het kan, zodat ie helemaal blij is dat ie dan wel blaadjes mag vangen. En dat plezier met jou mag delen. En op andere plaatsen waar het moeilijk ligt, kan je hem dan vragen zich in te tomen. 
 
Soms lukt het beter om bepaald gedrag aan te pakken, als er wel een mogelijkheid is om het op een gecontroleerde manier toe te laten. 
  "

Dat is zeker mogelijk ik moet alleen eerlijk bekennen dat ik niet zou weten hoe ik hem kan intomen op de momenten dat het niet kan.  Ik heb nog niet iets gevonden dat werkt.  En de wind is er ook niet elke dag ( gelukkig )

honden page profiel MattheusMattheus

Ik haak ook even aan. Onze stabij pup (13 weken) is zeer enthousiast door het herfstweer. Hij heeft een halsband en een 2m lijn voor 'in het dorp' te lopen en een 5m lijn voor achteraf. Tijdens het buiten wandelen schiet hij momenteel écht alle kanten op, vanwege het vallend blad en rondwaaiend afval. Met als gevolg dat hij soms toch best een klap krijgt als hij er ineens tussenuit schiet.

 

Is er een soort richtlijn met hoeveel weken een tuigje wordt aangeraden? We willen als de pup ouder is ook met de pup gaan rennen / fietsen, dus wellicht is een tuigje dan sowieso prettig.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes 3 doggies

honden foto van Lara en Peitjes

" Ik haak ook even aan. Onze stabij pup (13 weken) is zeer enthousiast door het herfstweer. Hij heeft een halsband en een 2m lijn voor 'in het dorp' te lopen en een 5m lijn voor achteraf. Tijdens het buiten wandelen schiet hij momenteel écht alle kanten op, vanwege het vallend blad en rondwaaiend afval. Met als gevolg dat hij soms toch best een klap krijgt als hij er ineens tussenuit schiet.
 
Is er een soort richtlijn met hoeveel weken een tuigje wordt aangeraden? We willen als de pup ouder is ook met de pup gaan rennen / fietsen, dus wellicht is een tuigje dan sowieso prettig. "

Ik heb mijn hond opgehaald toen hij 8,5 weken oud was.

Onmiddellijk een tuigje aan. Hij draagt altijd een tuig als wij gaan wandelen. Ik heb hem ook aan een halsband laten wennen maar gebruik het eigenlijk nooit. 

Hij is nu 9 maanden oud. 

Je kan ook gebruik van een schock-demper maken. Het is een soort verbindingsstuk tussen de hondenriem en het tuig/de halsband, dat  helpt om de klappen gedeeltelijk te absorberen zoveel voor jezelf als voor je hond. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hoi lara. Hij heeft dus geen halsband vandaar dat ik dacht een tuigje.  Hij heeft officieel gezien en sliplijn.  Alleen heb ik hem zo afgesteld dat koda niet " gewurgd " word als hij trekt.  Maar hij krijgt natuurlijk wel een flinke rijk aan z'n nek.  En nu vandaag en gister bijna geen wind en veel blad is opgeruimd. Loopt hij weer keurig aan de lijn.  Hij heeft 2,5 meter. Het is dus voornamelijk voor winderige dagen dat ik een tuigje wil om de rekken op z'n nek te verminderen.  En dan zijn die dempers ertussen misschien ook nog een idee.  

Volgende forumvraag: Opgezet teentje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^