Allergie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

Hi allemaal,

Odo (witte herder, 1 jaar) heeft naar mijn vermoeden een allergische reactie op een bepaalde brok. Drie weken geleden heeft hij een ander soort brok gekregen (ik wissel eigenlijk na elke zak), maar na een week viel mij op dat de haartjes tussen zijn poten rood kleurden. Ook was de huid op zijn ellebogen schilferig en roziger, de huid op zijn buik ook roziger en jeukt hij vaker.

 

Iets langer dan een week geleden ben ik weer overgestapt op rauw vlees (heeft hij als pup ook al gehad). Aangezien ik me toch zorgen maakte en nog geen verandering zag, even de DA gebeld en ze hebben me een homeopathisch middeltje, DERMA, gegeven; driemaal daags 10-15 druppels in de bek. Ze vertelden ook dat het wel 8 weken kan duren voordat een hond over een allergische reactie heen is.

 

DERMA heb ik gisteren drie keer gedaan, maar ik vind hem vandaag juist meer jeuken. Ook zijn de slaapjes in zijn ogen die normaal gesproken zwart zijn, nu groenig en slijmerig (niet heel heftig, maar wel duidelijk verschil). Vandaag heb ik geen DERMA gegeven, de ingrediënten staan er ook niet op vermeld dus ik kan deze niet vergelijken met de voerzak. Evt. kan ik ze daar nog voor bellen.

 

We zijn 5 maanden in Frankrijk geweest en daar is het toen ook begonnen, en nu zijn we iets minder dan twee weken weer in Nederland. Vandaar dat ik niet denk dat het iets in de omgeving is. De reden dat we nu ook weer op vers zitten, is omdat het Frankrijk erg duur en lastig was om dat te regelen. In Frankrijk heeft hij dus 5 maanden brok gehad.

 

Heeft een van jullie ervaring met allergie bij honden?

 

Momenteel twijfel ik eraan om weer langs de DA te gaan zodat ze hem echt even kunnen zien. Ik heb alleen geen idee of dat nuttig is of dat ik gewoon moet afwachten?

 

Odo krijgt nu dus alleen rauw vlees, en zijn snacks zijn 100% dierlijk (runderoortjes, long, pens, 100% kipsnoepjes).

 

Hopelijk hebben jullie advies en raad :)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Wanneer het voedselallergie is dan een eliminatie van vlees aan je hond geven, een diersoort per vier/zes weken, bijvoorbeeld eend, niets anders....beslist geen kip en rund geven dan..ook geen snacks daarvan...

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

Ik denk niet dat het aan het rauwe vlees ligt, want dat heeft hij als pup ook gehad, en hij heeft de reactie al vóór het rauwe vlees gehad toen hij aan de brok zat?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Heeft even niets met vlees of brok te  maken, het is alleen kijken of je hond een voedselallergie heeft, dan zou ik dus elimineren , en dat kan je het beste doen door een diersoort een poosje te geven, zodat je kan zien of de klachten verdwijnen.

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

Ahh zo en dat dan vier/zes weken aanhouden om te zien of het beter gaat. Klinkt als een goed plan :)

honden page profiel toto

honden foto van to

Drie weken geleden heeft hij een ander soort brok gekregen (ik wissel eigenlijk na elke zak), maar na een week viel mij op dat de haartjes tussen zijn poten rood kleurden. Ook was de huid op zijn ellebogen schilferig en roziger, de huid op zijn buik ook roziger en jeukt hij vaker.

 

 

 

 

Wat is het idee hier achter??

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

Het wisselen van brok is omdat ik in Frankrijk niet altijd naar dezelfde dierenwinkel ging. We lagen nogal wat afgelegen en de ene keer kwam het uit om naar de ene stad te gaan, en de andere keer de andere. Ze hadden vaak niet dezelfde en ik wisselde graag ook vanwege verschillende ingrediënten, de ene keer kip, de andere keer rund, zoiets zegmaar. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Ahh zo en dat dan vier/zes weken aanhouden om te zien of het beter gaat. Klinkt als een goed plan :-) "

Juist dat heet elimineren...als je ziet dat het beter gaat, een diersoort erbij geven bijvoorbeeld konijn en ook dat met de eend, zo,n vier weken samen geven, ...en weer andere snacks weg houden he...zodat je er echt achter kan komen of je hond een voedselallergie heeft...je kan het zeker bespreken met dierenarts...gaat ook het met twee diersoorten goed dan bijvoorbeeld paard erbij.....gaat dat ook goed dan weet je dat je hond op andere diersoorten niet goed reageerd.....en laat je die voortaan weg. Al met drie dier soorten komt je hond niets te kort...vlees wel in goede verhouding...spiervlees, orgaan en bot.

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

" Juist dat heet elimineren...als je ziet dat het beter gaat, een diersoort erbij geven bijvoorbeeld konijn en ook dat met de eend, zo,n vier weken samen geven, ...en weer andere snacks weg houden he...zodat je er echt achter kan komen of je hond een voedselallergie heeft...je kan het zeker bespreken met dierenarts...gaat ook het met twee diersoorten goed dan bijvoorbeeld paard erbij.....gaat dat ook goed dan weet je dat je hond op andere diersoorten niet goed reageerd.....en laat je die voortaan weg. Al met drie dier soorten komt je hond niets te kort...vlees wel in goede verhouding...spiervlees, orgaan en bot. "

 

En stel dat hij alle diersoorten verdraagt, zou het dan een ander ingrediënt zijn in de brok denk je?

 

Ik haal nu vaak Tammenga, en daar hebben ze een aantal die ook volledig uit 1 dier bestaan. Dus daar kan ik goed mee op weg!

honden page profiel toto

honden foto van to

" Het wisselen van brok is omdat ik in Frankrijk niet altijd naar dezelfde dierenwinkel ging. We lagen nogal wat afgelegen en de ene keer kwam het uit om naar de ene stad te gaan, en de andere keer de andere. Ze hadden vaak niet dezelfde en ik wisselde graag ook vanwege verschillende ingrediënten, de ene keer kip, de andere keer rund, zoiets zegmaar.  "

Er zijn echt wel honden die dat niet zo goed aan kunnen...  daarmee zeg ik niet dat het bij witje zo is...

maar probeer nu eens wat langer 1 soort voer....

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy 3 doggies

Geen ervaring met allergie, wel met homeopathie. Een homeopathisch middel kan de klachten in het begin verergeren alvorens het verbeterd. Dit zou betekenen dat het middel werkt. Ook is het belangrijk de druppels te geven in een "schone" bek. Dus half uur voor en na de druppels geen voedsel. Dan werkt het op zn best. Zo heeft een homeopaat mij ooit uitgelegd. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

"  
En stel dat hij alle diersoorten verdraagt, zou het dan een ander ingrediënt zijn in de brok denk je?
 
Ik haal nu vaak Tammenga, en daar hebben ze een aantal die ook volledig uit 1 dier bestaan. Dus daar kan ik goed mee op weg! "

Goede keuze, een diersoort in een rol...ik ken tammenga, zit in drenthe toch, Tolbert ? 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Ik zou het ook afraden om steeds maar te wisselen van merk brokken.  Dat is eigenlijk helemaal niet nodig, als de hond het 'goed doet' op het merk wat je geeft.

In NL bestel ik graag ( graanvrije  brokken) van Wolf of Wilderness, bij www.zooplus.nl   Of www.bitiba.nl

In Frankrijk kun jij dus ook bestellen,kijk :   https://www.zooplus.fr/

WoW heeft verschillende smaken, maar de ingrediënten  zijn per smaak ongeveer het zelfde (vitaminen enzo). Als je dan van smaak verandert heeft dat niet zoveel gevolgen.

Droogvoer

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

" Geen ervaring met allergie, wel met homeopathie. Een homeopathisch middel kan de klachten in het begin verergeren alvorens het verbeterd. Dit zou betekenen dat het middel werkt. Ook is het belangrijk de druppels te geven in een "schone" bek. Dus half uur voor en na de druppels geen voedsel. Dan werkt het op zn best. Zo heeft een homeopaat mij ooit uitgelegd.  "

Dat klinkt eigenlijk dan wel weer logisch. Morgen toch een afspraak bij de dierenarts voor de zekerheid, maar ik zal dit ook even navragen en uitzoeken. Want dat zou dan inderdaad precies zijn wat het doet.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Het hoeft geen voedselallergie te zijn.

Honden kunnen voor zoveel allergisch zijn, er bestaat ook omgevingsallergie bv. (grassen, pollen of mijten)

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

" Ik zou het ook afraden om steeds maar te wisselen van merk brokken.  Dat is eigenlijk helemaal niet nodig, als de hond het 'goed doet' op het merk wat je geeft.
In NL bestel ik graag ( graanvrije  brokken) van Wolf of Wilderness, bij www.zooplus.nl   Of www.bitiba.nl
In Frankrijk kun jij dus ook bestellen,kijk :   https://www.zooplus.fr/
WoW heeft verschillende smaken, maar de ingrediënten  zijn per smaak ongeveer het zelfde (vitaminen enzo). Als je dan van smaak verandert heeft dat niet zoveel gevolgen. "

Inmiddels wisselen we ook niet meer maar zit hij op rauw vlees en zitten we weer in Nederland :)

 

In Frankrijk hebben we inderdaad ook weleens besteld, maar net die keer vonden we het niet zo denderend en de levertijden waren daar heel wisselend en onduidelijk.

 

WoW heb ik ook vaker gehad, ook wel eens natvoer erbij, was er altijd blij mee. Als ik weer op brok moet (vanwege reizen of iets anders) dan denk ik ook dat ik daar voor ga kiezen, en wat je zegt met de ingrediënten die hetzelfde zijn is ook handig.

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

" Het hoeft geen voedselallergie te zijn.
Honden kunnen voor zoveel allergisch zijn, er bestaat ook omgevingsallergie bv. (grassen, pollen of mijten) "

Maar is dat niet onwaarschijnlijk aangezien hij in Frankrijk al last had en nu nog steeds in NL?

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

" Maar is dat niet onwaarschijnlijk aangezien hij in Frankrijk al last had en nu nog steeds in NL? "

 

Dat hoeft niet persé, allergieën bij honden ontstaan vaak op de leeftijd van 6 maand - 1.5 jaar.

Als het alleen voedselallergie is , dat is wel het makkelijkst.

Dan is het zoeken naar de juiste voeding.

Maar als je hond ook een andere allergie heeft, dan blijft je hond klachten houden wat voor voer je ook geeft.

Het hoeft zeker niet hoor, hopelijk ben je er snel achter.

Maar ik gaf het aan omdat je er rekening mee kan houden.

Als je jouw verhaal leest, lijkt het idd iets met voeding te zijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Maar is dat niet onwaarschijnlijk aangezien hij in Frankrijk al last had en nu nog steeds in NL? "

Mijn ervaring is dat er eerst op voedselalergie getest wordt en dan op allergenen.

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

Zet je hond even een aantal weken over op gehydrolyseerde voeding. Als het een overgevoeligheid is voor een dierlijk eiwit, dan zal je hond binnen ruim een week de jeuk kwijt zijn, in ieder geval  snel, de hemel op aarde voor je hond.  Geef niets anders. Gehydrolyseerde brok is een brok met kleingemaakt dierlijk eiwit waar een hond niet allergisch op kan reageren.

Na een aantal weken kan je dan gaan elimineren door 1 dierlijk eiwit te geven wat je hond nooit eerder gehad heeft. 

Er zijn diverse fabrikanten die deze voeding aanbieden. Ik gaf specifiek ging perfect. 8nmiddgls krijgt mijn hondje goede gestoomde en blik voeding. Geit en kalkoen en paard en dat gaat goed. Uitgeprobeerd en dit is tot nu toe het resultaat.

 

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

Bedankt voor alle adviezen, ik neem ze allemaal mee en ga morgen samen met de DA bespreken wat de beste optie zou zijn! Even spannend voor hem bij de dierenarts, hij is helemaal niet van de vreemde mensen (heel raseigen heb ik vernomen). In de ochtend gaan we even heerlijk door het bos wandelen en dan in de middag naar de dierenarts.

 

Het stomme is dat hij al zoveel heeft gehad van alles dat het me verbaast dat hij uberhaupt ergens allergisch voor is. Maar goed, we gaan het oplossen. 

 

Even off topic, heeft iemand enig idee waarom de profielfoto gedraaid blijft? Heb het al een aantal keer opnieuw geprobeerd?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

In je bibliotheek even omdraaien, aanklikken en wijzigen en dan staat er een aan tal icoontjes er naast waar je het mee kan draaien en als die hier komt dan staat die recht.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Dat de foto dwars staat is een foutje op de pagina.  Je hebt de foto waarschijnlijk gemaakt met je mobiel.

Onze Willemijn is heel goed in het kantelen van foto's, misschien dat ze dat nu ook weer wil doen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

          555353.jpg      De foto moet wel in je bibliotheek staan dan kan je de foto op je profiel hier neer zetten.   

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

zo is de foto heel erg mooi zeg...nee, witje zelf, wat een oren zeg...laughing

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

Dankje Willemijn :)

 

Ja hij heeft zeker oren XD (gebruikt ze niet altijd)

honden page profiel WitjeWitje

honden foto van Witje

We zijn bij de dierenarts geweest en ze vond Odo er goed uitzien. De plekken vielen volgens haar wel mee (het is ook meer rozig dan rood omdat hij al zo'n licht pigment heeft), vooral vervelend dat hij jeuk heeft. 

 

We zijn op de goede weg, inderdaad één dierlijk eiwit. Ze zei dat het er wel op lijkt dat hij een voedselallergie heeft, maar ze vond het wel raar aangezien hij echt van bijna alles al wat had gehad (het was moeilijk op een een eiwit te komen wat hij niet heeft gegeten, geit komt er het dichtst bij in de buurt). Dat de voerwisseling er wel op lijkt dat hij er allergisch voor was, maar dan zou hij waarschijnlijk gereageerd op eend (daar bestond de brok uit). Wat ook weer een beetje grijs gebied is omdat ik altijd kook in eendenvet en ook als ik wat stukjes kip voor hem bakte. En vaak worden voedselallergieën al op iets eerdere leeftijd ontwikkeld, en de omgevingsallergieën rond de leeftijd die hij nu heeft. Op allergenen testen gaan we doen als het met zes weken niet weg is.

 

Ook moesten we hem even goed wassen met shampoo (voor gevoelige huid) omdat hij zoveel verhaard nu, dat dat ook eventueel wat verlichting kon brengen. Dus hij is gisteren lekker in bad geweest.

 

Het is even aanzien, maar als we ons gewoon houden aan één dierlijk eiwit, dan moeten we iig verschil gaan zien als hij een voedselallergie had. Zijn pootjes waren vanochtend ook wel heel wat minder rood, moet ik zeggen. Dus wie weet ebt het nu ook al weg en is hij er zo bovenop. 

 

Overigens was ik heel trots, want hij deed het super bij de DA. Geen andere hondjes lastigvallen, de DA toelaten om te voelen en na het onderzoek rustig liggen slapen terwijl we aan het bespreken waren.

 

Bedankt voor het meedenken allemaal en ik zal laten weten wat de uiteindelijke conclusie is :)

Volgende forumvraag: Vacht Golden Retriever
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^