Puppy piept bij alles

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LynnLynn

Hoi allemaal,

Sinds 4 weken zijn wij de trotse eigenaren van Charlie, onze Epagneul Picard pup van 13 weken oud. Ze doet het onwijs goed! Zindelijkheid gaat top, ze begint aardig te luisteren en groeit als kool. Er is alleen een ding waar we ons wat zorgen om maken: ze piept echt bij alles.

Als ze iets leuk vindt, als ze moe is, als ze dorst heeft, als ze moet plassen, etc. We herkennen de piepjes inmiddels dus dat is wel zo handig met bijv. zindelijkheidstraining maar soms worden we helemaal gek van dat gepiep. We proberen het af te leren en we hebben al verschillende dingen geprobeerd. Negeren, "nee" zeggen, belonen als ze juist stil is... Het lijkt niet echt te helpen. Is dit normaal? Doen we iets verkeerd? Heeft een van jullie hier ervaringen mee? 

Alvast bedankt! 

honden page profiel Jelena_en_FluxJelena_en_Flux 3 doggies

honden foto van Jelena_en_Flux

Hoi Lynn,

Ik ben zelf ook een beginnend hondeneigenaar en herken het probleem niet.
Waar het me wel aan deed denken is dat toen we onze pup net hadden (nu 6 maanden) je samen gaat zoeken naar een 'communicatie systeem' want de eerste paar dagen dacht ik de hele tijd: we hebben een alien in huis gehaald met nul manieren om te communiceren. Je zegt dat jullie nu sinds 4 weken de piepjes goed begrijpen en deze communicatie 'werkt', de pup merkt denk ik ook 'he fijn, als ik zo piep dan snappen ze mij' en dan lijkt het me nu heel lastig om de puppy ineens af te straffen voor het communicatie middel dat werkt.

Ik voor de rest niet echt advies want ik weet niet hoe gezond of ongezond 'piepen' is als communicatie middel of dat puppy's hier sowieso wel over heen zullen groeien? Maar ik dacht, het even bekijken door de ogen van je puppy: ow wat tof als ik dit geluidje maak dan krijg ik contact, ow nu ineens mag dat geluidje niet meer, worden ze boos. Ik kan me voorstellen dat dit voor jullie hondje heel verwarrend kan zijn. 

honden page profiel LynnLynn

Hoi Jelena, 

Zo had ik het nog niet bekeken, dank voor je inzicht. Aan de ene kant inderdaad fijn dat ze kan communiceren, aan de andere kant hoop ik wel echt dat ze hier overheen groeit. maar ik had het nog niet zo bekeken. Misschien gewoon wat meer geduld en zo nu en dan een koptelefoon op.. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Was dit vanaf de eerste dag al zo, of is het stelselmatig gegroeid?

Je schrijft dat ze het doet om aan te geven dat ze moe is, of dorst heeft... maar ik neem aan dat ze toch gewoon kan liggen waar ze wil als ze moe is, en kan drinken als ze dorst heeft? Dus wat verlangt ze dan van jullie? De bak water staat daar toch gewoon? 

honden page profiel LynnLynn

Yes is al vanaf het begin. En ze kan altijd gewoon lekker slapen en natuurlijk staat er altijd water. Dat is alleen niet zo wanneer we buiten aan het wandelen of spelen zijn.

 

Soms heeft ze zelf gewoon niet door dat ze moe is en dan gaat ze piepen (dat herkennen we nu en dan leggen we haar in de bench of mand daarna gaat het piepen nog even door maar meestal valt ze dan wel in slaap). Maar soms is het ook gewoon piepen van enthousiasme. Dat is eerlijk gezegd het moeilijkst. Zeker als ik haar even geen aandacht kan geven wanneer ik bijvoorbeeld aan het werk ben (ik werk vanuit huis). Dan geef ik haar een interactief speeltje of ik probeer het te negeren omdat ze ook moet leren dat ze nu eenmaal niet altijd aandacht krijgt. Maar ook wanneer we buiten lopen en alles leuk/interessant is. 

 

Het is lastig want zoals Jelena zegt werkt het wel. Ze geeft heel goed haar behoeftes aan alleen tja, zeker het piepen om aandacht om van enthousiasme zijn lastig. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Soms heeft ze zelf gewoon niet door dat ze moe is en dan gaat ze piepen (dat herkennen we nu en dan leggen we haar in de bench of mand daarna gaat het piepen nog even door maar meestal valt ze dan wel in slaap). 

 

Misschien heb je (al dan niet bewust) veel voor haar bepaald, en is ze dat zo gewoon? 

Want ik lees: pup piept = jij denkt dat ze moe is = jij legt haar in de bench.

Maar een hond die moe is, hoef je niet eigenhandig in een bench te leggen. Die kan uit zichzelf neerliggen.

Dus eigenlijk bepaal je heel veel in haar plaats.

Misschien is dit in de andere gevallen ook zo, dat het piepen ervoor zorgt dat je zelf bepaalde behoefte bent gaan invullen, waarvan je denkt dat jij het in handen moet nemen?

 

Dat is niet als verwijt bedoeld, trouwens. Het is vaak ingegeven door bezorgdheid of bekommernis, en dat is natuurlijk niet negatief. Maar soms gaan we te veel willen regelen, controleren, bepalen bij een (jonge) hond... en leert de pup zo niet dat ie zelf ook een keuze heeft en zelf kan bepalen en invullen. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Eens met de reactie hierboven. Laat je hond zelf keuzes maken ipv dat nu alles voor haar gedaan wordt en je haar gaat aanleren dat ze alles moet aangeven aangezien er erop reageert door haar in de bench te leggen of wat dan ook. 

 

Wij hebben een pup gehad die veel piepte. Duurde lang voordat we het begrepen maar op een geve moment ging ze het heel goed aangeven. Koekje? Voor de pot zitten. Als ze brokjes wilde, voor de bak zitten. Als ze naar buiten wilde, voor de voordeur zitten. We geven er in principe niet aan toe. Tenzij ze uiteraard voor de deur gaat zitten (dit hebben we dan ook altijd beloond). Brokjes krijgt ze ook wanneer ze wilt aangezien ze te mager is. Maar zoals voor de koekjespot zitten, reageren we niet op. Als haar bal ergens vast onder zit, gaat ze ook netjes op de plek ervoor liggen. Ik zou dus het gedrag compleet negeren, je hond zelf keuzes laten maken, niet bepalen wanneer je pup moet slapen. Goed gedrag, zoals even wachten goed belonen. 

 

Het boek: kalmerende signalen is ook echt een aanrader.

Volgende forumvraag: Pup is bang nachts.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^