Alleen laten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel GeorgesGeorges

Wij hebben een puppy van 9 weken die het erg goed doet. 's nachts slaapt ze in de bench, overdag meestal er uit, al gaat ze soms uit eigen beweging erin gaan liggen. Ook doe ik soms overdag als ze erin gaat liggen eventjes het deurtje toe om ze daaraan ook overdag gewend te maken. Dat lijkt ook goed te lukken. 

Nu wil ik de komende weken als ik even weg ben voor een uurtje haar aanleren even alleen te zijn. Doen jullie dit dan in de bench of laat je haar los alleen? 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 2 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Een uur is nog veel te lang. Als je haar wil aan leren alleen te zijn, begin je met een minuut, dan met een paar minuten, en zo door. Door haar meteen een uur alleen te laten zonder in te kunnen grijpen als ze reageert, ontwikkel je heel makkelijk verlatingsangst. Je kunt er beter nu de tijd in stoppen door het langzaam aan te leten, dan dat je over een jaar nog geen minuut van huis kan zonder dat je hond de boel bij elkaar jankt. 

honden page profiel GeorgesGeorges

Ja misschien was dit niet duidelijk maar dat uur was het uiteindelijke doel. Ik weet dat k dat moet opbouwen, starten met een minuut etc. 

Mijn vraag ging meer over , laten jullie een pup van 10/12 weken even alleen los of in de bench. 

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

Ik zou de eerste 2 weken nog niks doen. Daarna beginnen met heel langzaam opbouwen, gewoon los in huis. Zorg altijd dat je hond voldaan is als je dit oefent dus goed uit gelaten en daarna een goed botjes kong, lickimat, snuffelmat of wat dan ook om je pup te laten rusten en als afleiding. De eerste 2 weken is er al zoveel nieuw. Je hond leert ook al alleen zijn als je even naar de toilet of badkamer bent. Als dat allemaal lukt, loop je bijv even een klein blokje om van 5min met een camera (ipad?) Erop gericht zodat je kunt zien of het goed gegaan is. Daarna kun je echt gaan opbouwen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

(Ik zal m'n antwoord hier ook plaatsen, dan kan je andere topic weg. hp-smile)

 

Leren alleen-zijn staat los van een bench. Omdat het gaat over zich ontspannen en veilig voelen alleen in huis. Dus dat is de connectie die je wil bekomen tussen gebeurtenis (jij die de hond alleen laat) en de gemoedsstemming vd hond (ik voel me prettig).

Ga dus niet te snel. Begin pas te oefenen als je hond zich helemaal vertrouwd en zelfzeker voelt in zijn nieuwe huis. En dan kan je zachtjesaan beginnen. Steeds vanuit de juiste stemming, dus als de hond zich ontspannen voelt. Nooit op momenten dat de hond zich verveelt, onrustig of onzeker of opgewonden is. Want vanuit die stemming kunnen ze snel in sloopgedrag schieten. Begin met eens een keertje buiten gaan en weer terugkeren. Als je hond daar niet van op kijkt en dat allemaal best vindt, kan je uitbreiden naar een minuutje buiten blijven. Enz. 

Ga niet te snel. Beter dat het in het begin wat trager gaat maar de hond zich steeds prettig voelt, dan dat je te snel gaat en hij zich onzeker of bang gaat voelen. 

honden page profiel GeorgesGeorges

Bedankt!

Volgende forumvraag: Slapen puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^