Bijten pup

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

Lieve allemaal,

Omdat jullie mij vorige keren zo goed geholpen hebben, wil ik nogmaals via deze weg een vraag stellen. 

Onze lieve pup (border collie x friese stabij) is inmiddels vijf maanden. Ze is ontzettend lief, luistert steeds beter en wil graag voor ons werken. Desondanks stuiten we op een nieuw probleem. Hoewel we begrepen dat een hond na vier maanden minder gaat bijten (wat deels klopt), merken we dat ze de laatste twee dagen ook steeds harder gaat bijten. Om eerlijk te zijn, schrikken we hier behoorlijk van! Mijn man is gisteren flink gebeten en tot overmaat van ramp is vandaag onze oudste zoon behoorlijk hard gebeten. Hij is erg geschrokken! Ze bijt niet door, maar de kracht die ze nu gebruikt is nieuw voor ons. Vooral onze jongens willen we niet in gevaar brengen door een hond (hoe leuk ook) in huis te halen. Ik vermoed dat het komt door overprikkeling/enthousiasme (niet vanwege agressie). Maar overprikkeling daar ontkomt ze bijna niet aan met twee drukke jonge kinderen in huis. We doen er alles aan om haar voldoende rust te geven door haar verplicht na 1 a 2 uur uit de bench weer in de bench (in een andere rustige ruimte) te laten rusten. Het vele bijten is zoals gezegd al een stuk minder geworden. We negeren haar als ze bijt, maar vandaag schrok ik zo van het bijten dat ik daarnaast op een duidelijke toon 'nee' zei. Vervolgens gaat ze dan flink tegen mij tekeer (blaffen enz). We hebben individuele puppycursus en zij hebben ons vooral verteld dat we haar in deze situaties moeten negeren/ weglopen of 'au' gillen zodat ze weet dat ze te ver gaat. Dit doen we dus al (meestal) sinds we haar in huis hebben (nu al ruim 2 maanden). Hebben jullie nog tips? 

Alvast veel dank! 

Lieve groetjes,

Baasje van Eva 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Kijk naar de context. Wanneer ze bijt, wat eraan vooraf ging. Dan kan je beter begrijpen waar het vandaan komt en dan kan je anticiperen.

Een voorbeeld: ze gaat hard bijten als er met haar gespeeld wordt. Dan is opwinding/enthousiasme de reden van het felle happen. Je kann dan inzetten op andere manieren van spel (rustiger, met pauzes, korter,...) Zo gaat ze niet langer in het rood qua opwinding en zal het felle bijten ook niet volgen na een spelletje.

 

Dus kijk eerst naar het groter geheel en bedenk wat je in de aanloop van het bijtgedrag kan veranderen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Inderdaad, kijk naar in welke situaties de pup bjit en probeer die te voorkomen.

 

Hoe oud zijn de kinderen? In elk geval ook de kinderen leren hoe zich te gedagen in de buurt van een hond, Kind en hond spreken niet automatisch dezelfde taal, dus goed begeleiden.

Je zou evt. met hekjes kunnen werken een tijdje, en kijken hoe dat gaat, een goede beschrijving hoe je dat doet, vind je in het boek BAT2 van Trisha Stewart.

honden page profiel  Dutch Auti   :-) Dutch Auti :-)

honden foto van  Dutch Auti   :-)

Laatste kiesjes aan het wisselen?

Dan kunnen ze door de last ook weer even bijteriger worden. Dat is tijdelijk. 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Kijk naar de context. Wanneer ze bijt, wat eraan vooraf ging. Dan kan je beter begrijpen waar het vandaan komt en dan kan je anticiperen.
Een voorbeeld: ze gaat hard bijten als er met haar gespeeld wordt. Dan is opwinding/enthousiasme de reden van het felle happen. Je kann dan inzetten op andere manieren van spel (rustiger, met pauzes, korter,...) Zo gaat ze niet langer in het rood qua opwinding en zal het felle bijten ook niet volgen na een spelletje.
 
Dus kijk eerst naar het groter geheel en bedenk wat je in de aanloop van het bijtgedrag kan veranderen. "

Dank voor je reactie weer! 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Inderdaad, kijk naar in welke situaties de pup bjit en probeer die te voorkomen.
 
Hoe oud zijn de kinderen? In elk geval ook de kinderen leren hoe zich te gedagen in de buurt van een hond, Kind en hond spreken niet automatisch dezelfde taal, dus goed begeleiden.
Je zou evt. met hekjes kunnen werken een tijdje, en kijken hoe dat gaat, een goede beschrijving hoe je dat doet, vind je in het boek BAT2 van Trisha Stewart. "

 

Dank voor de reactie! Onze jongens zijn 3 en 7 jaar. Die van 7 kunnen we best al het een en ander uitleggen, maar die van 3 begrijpt nog veel niet. We proberen ze nu wat meer uit elkaar te houden (de pup en de kids dus). Dank voor de boekentip :)

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Laatste kiesjes aan het wisselen?
Dan kunnen ze door de last ook weer even bijteriger worden. Dat is tijdelijk.  "

Ik verwacht het niet.. Enkele weken geleden had ze bijna alles al gewisseld (volgens de dierenarts). Desondanks wil ik het ook niet  helemaal uitsluiten. Dank voor de reactie! 

 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

Jeetje, na 1 a 2 uur elke keer weer in de bench stoppen? Dit is echt niet nodig hoor, zeker niet bij een hond van 5 maanden. 

 

Zorg dat de hond goed voldaan is. Zorg voor rust moment door een bevroren kong/lickimat of iets dergelijks aan te bieden. Veel kauwmateriaal. Als de hond bijt, geef iets waarin die wel mag bijten en corrigeer de hond. Met opsluiten bereik je niks. Eerder een onderprikkelde hond. 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Jeetje, na 1 a 2 uur elke keer weer in de bench stoppen? Dit is echt niet nodig hoor, zeker niet bij een hond van 5 maanden. 
 
Zorg dat de hond goed voldaan is. Zorg voor rust moment door een bevroren kong/lickimat of iets dergelijks aan te bieden. Veel kauwmateriaal. Als de hond bijt, geef iets waarin die wel mag bijten en corrigeer de hond. Met opsluiten bereik je niks. Eerder een onderprikkelde hond.  "

Hi Lola, dank voor je reactie! Juist de border collie blijkt (wist ik eerst ook niet, maar gaandeweg veel bijgeleerd :)) ontzettend veel last van prikkels te hebben en heeft het nodig om veel (in de bench) uit te rusten. Omdat het werkhonden zijn, moeten ze nog leren om tot rust te komen (een uitknop). Anders gaan ze maar door en door en dat merk ik dus ook met onze jongens in huis (extra prikkels). Ze gaat niet uit zichzelf slapen als er teveel om haar heen gebeurt. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Hi Lola, dank voor je reactie! Juist de border collie blijkt (wist ik eerst ook niet, maar gaandeweg veel bijgeleerd :-)) ontzettend veel last van prikkels te hebben en heeft het nodig om veel (in de bench) uit te rusten. Omdat het werkhonden zijn, moeten ze nog leren om tot rust te komen (een uitknop). Anders gaan ze maar door en door en dat merk ik dus ook met onze jongens in huis (extra prikkels). Ze gaat niet uit zichzelf slapen als er teveel om haar heen gebeurt.  "

Dat wist ik inderdaad, ik vind alleen een pup van 5 maanden na 1 uur wakker zijn alweer in de bench stoppen ontzettend veel. Kan me niet voorstellen dat een pup op die leeftijd nog zoveel slaap nodig heeft. Ik heb het zelf in iedergeval nog nooit gezien/meegemaakt.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Ik snap dat je een bench inzet bij twee kleine kinderen. Maar ga ook op zoek naar de balans tussen activiteiten en rust. Je hond is nu 5 maanden en heeft ook uitdaging nodig om daarna goed te kunnen rusten. Een uitknop leren ze ook niet aan in de bench maar juist daar buiten. Maar daar moet je wel actief mee aan de slag. Zoek een drukke plek op en oefen met belonen voor rustig naast je zitten. Ik denk dat voor jullie een goede hondenschool met groepslessen juist heel nuttig kan zijn. Daar leer je omgaan met prikkels. Maar daar leer je ook hoe je hem mentaal kunt uitdagen want ook dat heeft jouw hondje nodig. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Waarom heb je voor deze hond gekozen?

Als er veel genen van de border collie inzitten heb je een heel ander type hond dan je misschien voor ogen had.

Of was dat juist wat je hoopte, meer de border collie genen en de werklust/drijven wat erbij hoort?

 

Maar je hond kan ook best gefrustreerd raken van zoveel verplichte benchrust.

Ik snap wel dat je bang bent dat hij overprikkelt raakt of zo.

Maar hij moet ook wel een beetje hond kunnen zijn.

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Ik snap dat je een bench inzet bij twee kleine kinderen. Maar ga ook op zoek naar de balans tussen activiteiten en rust. Je hond is nu 5 maanden en heeft ook uitdaging nodig om daarna goed te kunnen rusten. Een uitknop leren ze ook niet aan in de bench maar juist daar buiten. Maar daar moet je wel actief mee aan de slag. Zoek een drukke plek op en oefen met belonen voor rustig naast je zitten. Ik denk dat voor jullie een goede hondenschool met groepslessen juist heel nuttig kan zijn. Daar leer je omgaan met prikkels. Maar daar leer je ook hoe je hem mentaal kunt uitdagen want ook dat heeft jouw hondje nodig.  "

Hi Klara, dank voor je reactie! Goede tip van het zelf kunnen rusten. Ik heb op puppytrainig geleerd dat we een uitknop kunnen creeëren door op de riem te gaan staan waardoor ze verplicht moet rusten (terwijl ze in de drukte zit dus). Misschien moeten we dat wat vaker proberen. Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de groepslessen. Ik heb er om eerlijk te zijn ook wel wat spijt van dat we voor individuele lessen zijn gegaan. We hebben 5 lessen, maar de frequentie is ongeveer 1x per 3 weken (en soms zelfs vier, want de les van gisteren viel uit wegens ziekte). Dat schiet inderdaad niet echt op. Uiteindelijk merk ik dat ik de basiscommando's toch zelf een beetje heb geleerd/geoefend. De individuele lessen zijn meer gericht op andere praktische zaken. Dus ik ben ook al aan het kijken wanneer en hoe we extra lessen kunnen inplannen :). Op puppyles leerden we overigens hoe vaak de pup in de bench moet om uit te rusten (ongeveer 1 a 2 uur uit de bench en dan weer 2 uur in de bench). Ik lees ook overal dat honden van deze leeftijd (tot 6 maanden) nog 18-20 uur slaap nodig hebben. Op deze manier komen we ongeveer aan de 18 uur verplichte rust. 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Waarom heb je voor deze hond gekozen?
Als er veel genen van de border collie inzitten heb je een heel ander type hond dan je misschien voor ogen had.
Of was dat juist wat je hoopte, meer de border collie genen en de werklust/drijven wat erbij hoort?
 
Maar je hond kan ook best gefrustreerd raken van zoveel verplichte benchrust.
Ik snap wel dat je bang bent dat hij overprikkelt raakt of zo.
Maar hij moet ook wel een beetje hond kunnen zijn. "

Hi Sylvia, dankjewel voor je reactie! Achteraf was het inderdaad wellicht niet zo handig. Mijn man is niet zo'n honden persoon, maar vond de border collie wél leuk. Ik was wat huiverig vanwege de werklust en alle verhalen die ik gelezen had. We hebben verschillende mensen gesproken die juist aangaven dat het allemaal wel meeviel en daar zijn we dus op afgegaan. We zijn een actief gezin (mijn man loopt 6x per week hard) en we ondernemen graag en veel. We wilden dit ras omdat mijn man het een leuke hond vond en hij dus mee kon sporten/ met andere bezigheden mee kon. Maar zoals alles, merk je pas achteraf wat de impact precies is. Op dit moment is de gezelligheid in het huis soms ver te zoeken. Ik ben continu politie aan het spelen als de pup en de kids beneden zijn. Het gaat dus ongeveer zo: 'nee niet aan haar zitten' 'niet met de auto tegen haar aanrijden' 'nee je moet haar met rust laten als ze in haar mand ligt' 'laat haar nou met rust!!' 'niet aan de bal zitten, want dan wordt ze weer wakker'. De kinderen zijn dus continu met haar bezig en ze komt echt niet tot rust met al die prikkels om haar heen. Ik zou heel graag de bench minder inzetten, maar weet gewoon niet hoe ik dat kan realiseren. Gisteren heeft mijn man een soort ren in elkaar geflanst, maar dat werkt dus ook niet, want ze wil overal bij zijn.. Dus ze zit nu blaffend in de ren, springt via de bank de ren uit en de kinderen proberen alsnog haar aandacht te trekken ook al was het de bedoeling dat de jongens om de ren heen zouden spelen en haar met rust zouden laten... Kortom ik weet het even niet meer! Ik heb het gevoel alsof ik niemand onder controle heb, terwijl ik best een consequente moeder ben (of in ieder geval streng). Alleen zoals nu zit ik even te typen en verwacht ik dat de jongens zichzelf even vermaken (even vijf minuten), maar dan gaan ze zich dus vrij snel vervelen en is het bijna onmogelijk voor mij om dit te typen.. Pfff.. moest het even van me afschrijven! Dank voor het meelezen in ieder geval :)

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

Oh ja en ik had dus van te voren bedacht hoe onwijs leuk ik het zou vinden om op termijn hondensporten met haar te doen. Laatst kwam ik een border tegen die schapen aan het hoeden was en dan vind ik de samenwerking tussen baas en hond zo mooi dat het mij bijna emotioneert (ja zo iemand ben ik dus haha ;)). Echter, kost het politiespelen (hond en kinderen uit elkaar houden) mij op dit moment zo ontzettend veel energie dat ik er niet aan moet denken om OOK nog een sport te beoefenen. Zo zie je dus maar weer hoe de realiteit soms strookt met je wens/ gedachte. Gelukkig is ze nóg mar 5 maanden en heb ik nog even alvorens dit daadwerkelijk gaat spelen. Tegen die tijd ziet de wereld er hopelijk weer compleet anders uit :)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Hi Sylvia, dankjewel voor je reactie! Achteraf was het inderdaad wellicht niet zo handig. Mijn man is niet zo'n honden persoon, maar vond de border collie wél leuk. Ik was wat huiverig vanwege de werklust en alle verhalen die ik gelezen had. We hebben verschillende mensen gesproken die juist aangaven dat het allemaal wel meeviel en daar zijn we dus op afgegaan. We zijn een actief gezin (mijn man loopt 6x per week hard) en we ondernemen graag en veel. We wilden dit ras omdat mijn man het een leuke hond vond en hij dus mee kon sporten/ met andere bezigheden mee kon. Maar zoals alles, merk je pas achteraf wat de impact precies is. Op dit moment is de gezelligheid in het huis soms ver te zoeken. Ik ben continu politie aan het spelen als de pup en de kids beneden zijn. Het gaat dus ongeveer zo: 'nee niet aan haar zitten' 'niet met de auto tegen haar aanrijden' 'nee je moet haar met rust laten als ze in haar mand ligt' 'laat haar nou met rust!!' 'niet aan de bal zitten, want dan wordt ze weer wakker'. De kinderen zijn dus continu met haar bezig en ze komt echt niet tot rust met al die prikkels om haar heen. Ik zou heel graag de bench minder inzetten, maar weet gewoon niet hoe ik dat kan realiseren. Gisteren heeft mijn man een soort ren in elkaar geflanst, maar dat werkt dus ook niet, want ze wil overal bij zijn.. Dus ze zit nu blaffend in de ren, springt via de bank de ren uit en de kinderen proberen alsnog haar aandacht te trekken ook al was het de bedoeling dat de jongens om de ren heen zouden spelen en haar met rust zouden laten... Kortom ik weet het even niet meer! Ik heb het gevoel alsof ik niemand onder controle heb, terwijl ik best een consequente moeder ben (of in ieder geval streng). Alleen zoals nu zit ik even te typen en verwacht ik dat de jongens zichzelf even vermaken (even vijf minuten), maar dan gaan ze zich dus vrij snel vervelen en is het bijna onmogelijk voor mij om dit te typen.. Pfff.. moest het even van me afschrijven! Dank voor het meelezen in ieder geval :-) "

oei ik lees je frustratie kan het me goed voorstellen dat gevoel van niemand meer onder controle te hebben. Denk ook dat je dat idd eerst maar los moet laten, je kan begeleiden, maar alles loopt ook niet altijd zoals je hoopt dat het gaat.

Wel fijn dat je man hardloopt en de hond later dus mee kan. 

Van mijn dh pup vroeger en onze herders vroeger thuis herken ik het wel dat ze het liefst gewoon overal bij willen zijn. Op zich lijkt de ren wel een goed idee. 

Misschien geen speelgoed over de vloer laten slingeren en de kinderen dat buiten zoveel gerend en druk gedaan mag worden als ze willen, maar dat binnen niet met ballen gespeeld wordt e.d. (Dat was bij ons thuis zo en dat werkte goed bij onze honden, ze waren gewend dat binnen zijn rust betekend, al moeten pups dat natuurlijk nog leren). 

 

Dit is ook wel een goed stukje over pups en jonge honden

De Puppy en de Jonge Hond - Over Opgroeien - kynoblog

 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Op puppyles leerden we overigens hoe vaak de pup in de bench moet om uit te rusten (ongeveer 1 a 2 uur uit de bench en dan weer 2 uur in de bench). Ik lees ook overal dat honden van deze leeftijd (tot 6 maanden) nog 18-20 uur slaap nodig hebben. Op deze manier komen we ongeveer aan de 18 uur verplichte rust.  "

Ik denk dat je vooral los moeten laten dat verplichte rust altijd in de bench moet zijn en in kleine blokjes. Rusten is ook ontspannen liggen en naar buiten kijken. In de avond als de kinderen naar bed zijn even ontspannen met hem kroelen terwijl hij rustig door de kamer aan het keutelen is. Hier werkt het om de rust in wat grotere blokken te doen en de activiteiten ook. Met pups is het ritme zo dat we in de ochtend lekker naar buiten gaan, snuffelen eten. En daarna nog een paar uur slapen. Dan in de middag de drukte opzoeken of een uurtje naar het bos. Dan weer een paar uurtjes slapen. En dan in de avond lekker snuffelspelen doen en spelen. Zodat hij voldaan de nacht in kan. Door die grotere blokken van activiteit zijn ze ook echt moe als ze rust moeten pakken en gaat dat een stuk eenvoudiger. En het maakt het voor jezelf ook makkelijker. De combi pups en kinderen is ook niet makkelijk hoor. Los van welk ras het ook is. 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" oei ik lees je frustratie kan het me goed voorstellen dat gevoel van niemand meer onder controle te hebben. Denk ook dat je dat idd eerst maar los moet laten, je kan begeleiden, maar alles loopt ook niet altijd zoals je hoopt dat het gaat.
Wel fijn dat je man hardloopt en de hond later dus mee kan. 
Van mijn dh pup vroeger en onze herders vroeger thuis herken ik het wel dat ze het liefst gewoon overal bij willen zijn. Op zich lijkt de ren wel een goed idee. 
Misschien geen speelgoed over de vloer laten slingeren en de kinderen dat buiten zoveel gerend en druk gedaan mag worden als ze willen, maar dat binnen niet met ballen gespeeld wordt e.d. (Dat was bij ons thuis zo en dat werkte goed bij onze honden, ze waren gewend dat binnen zijn rust betekend, al moeten pups dat natuurlijk nog leren). 
 
Dit is ook wel een goed stukje over pups en jonge honden
De Puppy en de Jonge Hond - Over Opgroeien - kynoblog
  "

Dankjewel voor je reactie en meedeleven/ erkenning. Heel fijn! Goeie tip! Balletjes alleen buiten is inderdaad ook wel heel logisch en dank voor het delen van de link! :)

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Ik denk dat je vooral los moeten laten dat verplichte rust altijd in de bench moet zijn en in kleine blokjes. Rusten is ook ontspannen liggen en naar buiten kijken. In de avond als de kinderen naar bed zijn even ontspannen met hem kroelen terwijl hij rustig door de kamer aan het keutelen is. Hier werkt het om de rust in wat grotere blokken te doen en de activiteiten ook. Met pups is het ritme zo dat we in de ochtend lekker naar buiten gaan, snuffelen eten. En daarna nog een paar uur slapen. Dan in de middag de drukte opzoeken of een uurtje naar het bos. Dan weer een paar uurtjes slapen. En dan in de avond lekker snuffelspelen doen en spelen. Zodat hij voldaan de nacht in kan. Door die grotere blokken van activiteit zijn ze ook echt moe als ze rust moeten pakken en gaat dat een stuk eenvoudiger. En het maakt het voor jezelf ook makkelijker. De combi pups en kinderen is ook niet makkelijk hoor. Los van welk ras het ook is.  "

Ah fijn om jouw dagritme te lezen! Gelukkig slaapt ze de nacht heel erg goed vanaf dag 2 eigenlijk al.. Hopen dat het zo blijft en dat ze inderdaad genoeg te doen heeft overdag. Nu is vader, met jongens en hond naar de speeltuin.. Dan heeft iedereen wat uitdaging en kan ik de wasjes doen :). 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Hi Klara, dank voor je reactie! Goede tip van het zelf kunnen rusten. Ik heb op puppytrainig geleerd dat we een uitknop kunnen creeëren door op de riem te gaan staan waardoor ze verplicht moet rusten (terwijl ze in de drukte zit dus). Misschien moeten we dat wat vaker proberen. Ik denk dat je gelijk hebt wat betreft de groepslessen. Ik heb er om eerlijk te zijn ook wel wat spijt van dat we voor individuele lessen zijn gegaan. We hebben 5 lessen, maar de frequentie is ongeveer 1x per 3 weken (en soms zelfs vier, want de les van gisteren viel uit wegens ziekte). Dat schiet inderdaad niet echt op. Uiteindelijk merk ik dat ik de basiscommando's toch zelf een beetje heb geleerd/geoefend. De individuele lessen zijn meer gericht op andere praktische zaken. Dus ik ben ook al aan het kijken wanneer en hoe we extra lessen kunnen inplannen :-). Op puppyles leerden we overigens hoe vaak de pup in de bench moet om uit te rusten (ongeveer 1 a 2 uur uit de bench en dan weer 2 uur in de bench). Ik lees ook overal dat honden van deze leeftijd (tot 6 maanden) nog 18-20 uur slaap nodig hebben. Op deze manier komen we ongeveer aan de 18 uur verplichte rust.  "

Geen enkele pup slaapt zoveel. Ik zou hier echt van af gaan stappen. Mijn pups haalde deze uren niet eens toen ze 2 maanden waren. Ik zou echt een betere balans gaan zoeken en je hond idd een uitknop aanleren. Desnoods na een uur of 3 a 4 als het echt niet gaat, even iets aanbieden en anders aan de lijn houden bij je. Zodat je hond dit gaat leren. 18uur opgesloten in een bench is echt absurd.

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Geen enkele pup slaapt zoveel. Ik zou hier echt van af gaan stappen. Mijn pups haalde deze uren niet eens toen ze 2 maanden waren. Ik zou echt een betere balans gaan zoeken en je hond idd een uitknop aanleren. Desnoods na een uur of 3 a 4 als het echt niet gaat, even iets aanbieden en anders aan de lijn houden bij je. Zodat je hond dit gaat leren. 18uur opgesloten in een bench is echt absurd. "

Dankjewel! We hebben daarvoor gekozen omdat ze dus anders zo overprikkeld is/lijkt en extra gaat bijten/ vervelend wordt. Daarnaast hebben we het niet zelf verzonnen maar van ervaren trainsters aangenomen en ook op de border collie Facebook pagina kreeg ik juist het advies haar meer in de bench te stoppen en minder met haar te doen (ze was toen vier maanden en ik stelde mijn vraag omdat ik juist het gevoel had dat ik haar onvoldoende kon uitdagen).  We proberen zoals gezegd nu een ren uit, maar dat is echt nog een beetje wennen.. Ze vindt het vervelend om niet bij ons te zijn en loopt onrustig heen en weer en blaft ondertussen. Dus echt zelf rusten is nog best een ding. Vorige week waren onze jongens een nachtje uit logeren en dat is een wereld van verschil. Toen liep ze de hele dag gewoon rond in de huiskamer en zocht zelf haar rustmomenten  uit. Dat ging echt supergoed! De combinatie met onze zoons (en al die extra prikkels) blijkt een enorme uitdaging.. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Vorige week waren onze jongens een nachtje uit logeren en dat is een wereld van verschil. Toen liep ze de hele dag gewoon rond in de huiskamer en zocht zelf haar rustmomenten  uit. Dat ging echt supergoed! De combinatie met onze zoons (en al die extra prikkels) blijkt een enorme uitdaging.. 

Dan is het niet de hond, maar de zonen die een uitknop nodig hebben, hahaha. Grapje! cool

Als de kids schrikken van het bijtgedrag van de pup, denk ik dat het nuttig kan zijn hen goed uit te leggen dat hun eigen gedrag hier aan de basis ligt. Oorzaak en gevolg. Zodat ze hun eigen rol in het geheel leren zien. 

 

Kan je inzetten op meer hondse activiteiten buitenshuis voor de pup? Want er is een groot verschil tussen het soort prikkels die je kinderen aan de hond geven en natuurlijke prikkels uit de interessewereld van de hond zelf, die hem helemaal niet overprikkeld maken maar net voor voldoening en ontspanning zorgt. Zo krijgt de hond meer waar ie echt behoefte aan heeft en wat zijn hoofd leeg maakt ipv vol. Zonder dat je hem zoveel uren in die bench moet stoppen. Actief bezig zijn staat niet automatisch gelijk met vermoeid of geprikkeld worden, actief bezig zijn kan ook erg veel rust en tevredenheid bieden mentaal én lichamelijk. Maar kies dan voor actie op hondenmaat. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Dan is het niet de hond, maar de zonen die een uitknop nodig hebben, hahaha. Grapje! 
Als de kids schrikken van het bijtgedrag van de pup, denk ik dat het nuttig kan zijn hen goed uit te leggen dat hun eigen gedrag hier aan de basis ligt. Oorzaak en gevolg. Zodat ze hun eigen rol in het geheel leren zien. 
 
Kan je inzetten op meer hondse activiteiten buitenshuis voor de pup? Want er is een groot verschil tussen het soort prikkels die je kinderen aan de hond geven en natuurlijke prikkels uit de interessewereld van de hond zelf, die hem helemaal niet overprikkeld maken maar net voor voldoening en ontspanning zorgt. Zo krijgt de hond meer waar ie echt behoefte aan heeft en wat zijn hoofd leeg maakt ipv vol. Zonder dat je hem zoveel uren in die bench moet stoppen. Actief bezig zijn staat niet automatisch gelijk met vermoeid of geprikkeld worden, actief bezig zijn kan ook erg veel rust en tevredenheid bieden mentaal én lichamelijk. Maar kies dan voor actie op hondenmaat.  "

Precies dit dus inderdaad.

 

Een ervaren trainster vind ik trouwens iemand die naar de hond kijkt en niet iemand die uit standaard boekjes werkt met vaste schema's aangezien elke hond anders is. Geen enkele pup slaapt met 5 maanden nog 18 uur. Ik was blij als mijn hond de helft sliep yell. Nooit geen problemen mee gehad. 

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Geen enkele pup slaapt met 5 maanden nog 18 uur. Ik was blij als mijn hond de helft sliep . Nooit geen problemen mee gehad.  "

Dat verbaast mij dan weer. Heb je dan honden die de hele dag om je heen stuiteren? Ik zou er gek van worden. Hier 3 volwassen honden van een heel actief ras die echt het grootste deel van de dag rustig liggen te slapen. Wel lopen we er zo’n twee uur per dan mee en doen aan behendigheid en speuren. Als ze aan staan staan ze ook echt aan. Maar verder veel gesnurk en rust in huis hier. En natuurlijk zijn er dagen dat het hier in huis druk is of dat we zelf op visite gaan en dan slapen ze minder. En ze gaan graag mee op reis en doen meerdaagse trektochten. Maar ook dan hebben ze bijslaapdagen nodig. Ik zit er niet met een stopwatch bij dus geen idee of ze de 18 uur halen. Maar een hond die de hele dag aan staat lijkt mij niet de norm maar meer een uitzondering. 

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Dat verbaast mij dan weer. Heb je dan honden die de hele dag om je heen stuiteren? Ik zou er gek van worden. Hier 3 volwassen honden van een heel actief ras die echt het grootste deel van de dag rustig liggen te slapen. Wel lopen we er zo’n twee uur per dan mee en doen aan behendigheid en speuren. Als ze aan staan staan ze ook echt aan. Maar verder veel gesnurk en rust in huis hier. En natuurlijk zijn er dagen dat het hier in huis druk is of dat we zelf op visite gaan en dan slapen ze minder. En ze gaan graag mee op reis en doen meerdaagse trektochten. Maar ook dan hebben ze bijslaapdagen nodig. Ik zit er niet met een stopwatch bij dus geen idee of ze de 18 uur halen. Maar een hond die de hele dag aan staat lijkt mij niet de norm maar meer een uitzondering.  "

Nee hoor. Ze liggen heerlijk rustig te kauwen, verplaatsen zich weer naar de tuin. Liggen op de vensterbank. In huis zijn ze altijd rustig. Slapen regelmatig maar zeker weten geen 18 uur. Ben er ook echt niet mee bezig hoeveel ze slapen, ik laat ze gewoon. Vanmorgen zijn we begonnen met 10 km en daarna hebben ze heerlijk geslapen. Nu zijn ze gewoon al een hele tijd wakker maar gewoon rustig. Rusten is ook prima. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Hi Sylvia, dankjewel voor je reactie! Achteraf was het inderdaad wellicht niet zo handig. Mijn man is niet zo'n honden persoon, maar vond de border collie wél leuk. Ik was wat huiverig vanwege de werklust en alle verhalen die ik gelezen had. We hebben verschillende mensen gesproken die juist aangaven dat het allemaal wel meeviel en daar zijn we dus op afgegaan. We zijn een actief gezin (mijn man loopt 6x per week hard) en we ondernemen graag en veel. We wilden dit ras omdat mijn man het een leuke hond vond en hij dus mee kon sporten/ met andere bezigheden mee kon. Maar zoals alles, merk je pas achteraf wat de impact precies is. Op dit moment is de gezelligheid in het huis soms ver te zoeken. Ik ben continu politie aan het spelen als de pup en de kids beneden zijn. Het gaat dus ongeveer zo: 'nee niet aan haar zitten' 'niet met de auto tegen haar aanrijden' 'nee je moet haar met rust laten als ze in haar mand ligt' 'laat haar nou met rust!!' 'niet aan de bal zitten, want dan wordt ze weer wakker'. De kinderen zijn dus continu met haar bezig en ze komt echt niet tot rust met al die prikkels om haar heen. Ik zou heel graag de bench minder inzetten, maar weet gewoon niet hoe ik dat kan realiseren. Gisteren heeft mijn man een soort ren in elkaar geflanst, maar dat werkt dus ook niet, want ze wil overal bij zijn.. Dus ze zit nu blaffend in de ren, springt via de bank de ren uit en de kinderen proberen alsnog haar aandacht te trekken ook al was het de bedoeling dat de jongens om de ren heen zouden spelen en haar met rust zouden laten... Kortom ik weet het even niet meer! Ik heb het gevoel alsof ik niemand onder controle heb, terwijl ik best een consequente moeder ben (of in ieder geval streng). Alleen zoals nu zit ik even te typen en verwacht ik dat de jongens zichzelf even vermaken (even vijf minuten), maar dan gaan ze zich dus vrij snel vervelen en is het bijna onmogelijk voor mij om dit te typen.. Pfff.. moest het even van me afschrijven! Dank voor het meelezen in ieder geval :-) "

Dat is dus precies de moeilijkheid van een pup met zulke jonge kinderen. Daar lopen heel veel mensen tegen aan, kind en hond het klinkt leuk maar het is zoveel werk. En ja dan loop je continue politie te spelen. Hoe leer je kinderen bij de hond weg te blijven. Ooit hier een klein neefje, die wilde mijn hond schoppen, de eerste schop was raak, de tweede had ik hem in zijn kladden en zei, dat laat je!! Nee, niet meppen, wel streng, gelukkig greep zijn moeder ook in, anders had ik familie ruzie gehad. Maar niemand komt aan mijn hond

Wat kan je doen. 

Leer je hond het commando nee aan, want nee zeggen, dan weet de hond niet  uit zichzelf wat dit betekent. Nee, is stoppen waar ze mee bezig is, en wel meteen, en dat kan je Belonen, met een brokje,. Komt ze dan naar je toe en kijkt je aan , zonder blaffen en bijten, dan pas het koekje.

 

Belonen op het goede moment is honderdsten van seconde werk. Anders krijg je een hond die, bijt, kijkt je aan, en braaaaf koekje. Voor de hond is dit, ik bijt, ik kijk en krijg een koekje. Wat beloon je..... juist het bijten en kijken, niet alleen het kijken naar jou.

 

Hoe leer je nee aan. Op een goede manier.

Je neemt een brokje in je hand en je zegt rustog zonder nadruk, voor en dan de  naam van de hond, ik neem even pluto. dus voor pluto. Pluto eet het koekje op. Dit doe je drie vier keer achter elkaar, dan neem je weer een brokje in je hand, sluit je hand, en houdt het voor  je hond en zegt nee, de hond gaat aan je hand krabben, er aan likken, neus duwen, bijten wellicht, maar hij krijgt dit brokje niet, iedere keer herhaal je op een rustige toon ,,nee,,. Pas als je hond rustig is én oogcontact zoekt, zeg je voor pluto en geeft het brokje. Dit herhaal je nog een keer. Einde sessie.

Na een paar uur begin je weer opnieuw., voor pluto voor pluto, nee en hand dicht. Uiteindelijk valt het kwartje, nee is stoppen met krabben, bijten neus duwen enzv. Dan kan je nee in gaan zetten bij gedrag dat je niet wilt zien.

Begin deze oefening niet als de kinderen er bij zijn, en als je hond rustig is. Op een stil plekje in huis dus, later breidt je dit uit naar drukkere plekken,

 

Positief trainen is perfect, als het kan, maar grenzen moet je ook stellen, tot hier en niet verder. En geloof me, je hond vindt dit fijn, duidelijkheid, dit wel en dat niet. Je hond is nu 5 maanden, geen pup meer, wellicht nog aan tandjes wisselen. Maar geen van de pups die ik heb gehad, mocht in mij bijten. Dat mochten ze ook niet in de moeder hond, die zei dan ook nee, op een heel wat minder gezellige manier, zonder brokjes maar wel duidelijk, tot hier en niet verder.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Nee hoor. Ze liggen heerlijk rustig te kauwen, verplaatsen zich weer naar de tuin. Liggen op de vensterbank. In huis zijn ze altijd rustig. Slapen regelmatig maar zeker weten geen 18 uur. Ben er ook echt niet mee bezig hoeveel ze slapen, ik laat ze gewoon. Vanmorgen zijn we begonnen met 10 km en daarna hebben ze heerlijk geslapen. Nu zijn ze gewoon al een hele tijd wakker maar gewoon rustig. Rusten is ook prima.  "

Ah dat klinkt alweer anders. Je zei namelijk dat je blij was als je hond al de 9 uur haalde. Dat halen ze hier s nachts al dus zou betekenen dat ze de hele dag geen oog dichtdeden. Vandaar mijn verbazing. Hier houd ik het ook niet actief bij hoor maar het zou me niets verbazen als ze maar 6 uur op een etmaal echt actief zijn. 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Dan is het niet de hond, maar de zonen die een uitknop nodig hebben, hahaha. Grapje! 
Als de kids schrikken van het bijtgedrag van de pup, denk ik dat het nuttig kan zijn hen goed uit te leggen dat hun eigen gedrag hier aan de basis ligt. Oorzaak en gevolg. Zodat ze hun eigen rol in het geheel leren zien. 
 
Kan je inzetten op meer hondse activiteiten buitenshuis voor de pup? Want er is een groot verschil tussen het soort prikkels die je kinderen aan de hond geven en natuurlijke prikkels uit de interessewereld van de hond zelf, die hem helemaal niet overprikkeld maken maar net voor voldoening en ontspanning zorgt. Zo krijgt de hond meer waar ie echt behoefte aan heeft en wat zijn hoofd leeg maakt ipv vol. Zonder dat je hem zoveel uren in die bench moet stoppen. Actief bezig zijn staat niet automatisch gelijk met vermoeid of geprikkeld worden, actief bezig zijn kan ook erg veel rust en tevredenheid bieden mentaal én lichamelijk. Maar kies dan voor actie op hondenmaat.  "

Hahah ja een 'uitknop' voor de jongens zou wel heel fijn zijn. Die van ons zijn ook (net als pups) zonder 'uitknop' geboren. Dank verder! Wandelen vindt ze/we inderdaad ook erg leuk en dat zijn andere prikkels :) 

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Dat verbaast mij dan weer. Heb je dan honden die de hele dag om je heen stuiteren? Ik zou er gek van worden. Hier 3 volwassen honden van een heel actief ras die echt het grootste deel van de dag rustig liggen te slapen. Wel lopen we er zo’n twee uur per dan mee en doen aan behendigheid en speuren. Als ze aan staan staan ze ook echt aan. Maar verder veel gesnurk en rust in huis hier. En natuurlijk zijn er dagen dat het hier in huis druk is of dat we zelf op visite gaan en dan slapen ze minder. En ze gaan graag mee op reis en doen meerdaagse trektochten. Maar ook dan hebben ze bijslaapdagen nodig. Ik zit er niet met een stopwatch bij dus geen idee of ze de 18 uur halen. Maar een hond die de hele dag aan staat lijkt mij niet de norm maar meer een uitzondering.  "

 Wat leuk Klara! Wat voor ras heb jij thuis in huis lopen? Klinkt fijn die behendigheid en speuren. Dat had mij dus ook erg leuk geleken. Als onze jongste zoon 4 is (en naar school gaat) dan is Eva 1 jaar en kan ik hopelijk alsnog beginnen :)

honden page profiel BaasjeEvaBaasjeEva

" Nee hoor. Ze liggen heerlijk rustig te kauwen, verplaatsen zich weer naar de tuin. Liggen op de vensterbank. In huis zijn ze altijd rustig. Slapen regelmatig maar zeker weten geen 18 uur. Ben er ook echt niet mee bezig hoeveel ze slapen, ik laat ze gewoon. Vanmorgen zijn we begonnen met 10 km en daarna hebben ze heerlijk geslapen. Nu zijn ze gewoon al een hele tijd wakker maar gewoon rustig. Rusten is ook prima.  "

Jeetje 10 km wandelen.. Dat is een heel eind. Lijkt me fijn als onze Eva dat uiteindelijk ook vol kan houden, maar daar is ze nu nog een beetje jong voor.. 

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^