Pup valt oudere hond lastig, oudere hond wil dan bijten, wat te doen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Sinds 2 weken hebben wij een shih tzu pup van 9 weken (zij heet Fay). Tevens hebben wij een maltezer/shih tzu reu van 10 jaar (hij heet Junior). Als Fay naar Junior toe gaat dan begint Junior te grommen. Junior ligt dan in zijn mand of heeft een speeltje. Als ze er dan nog een keer heen gaat dan wil hij haar bijten. Nu proberen we Fay bij Junior weg te houden maar ze gaat er elke keer weer naar toe.

Als Junior niet in de mand ligt en geen speeltje bij zich heeft dan gaat ze ook steeds naar hem toe en wil ze hem in de staart bijten. De pup is natuurlijk heel speels.

Nu hebben wij een hek ertussen, zodat de oudste hond de pup niks kan doen en andersom. Ze komen wel  naar elkaar toe en snuffelen maar verder niks.

Maar hoe pak ik het aan als ze wel samen zijn? Ik vind het eng om er niks aan te doen. Ze zeggen wel dat de oude hond de pup manieren moet leren, maar "bijten" gaat mij een stap te ver. En ik ben de roedelleider.

Wie herkent dit en heeft tips voor mij?

Een bezorgd baasje

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Als de pup echt de oudste lastig valt hou je de pup er vandaan, desnoods werk je dan met traphekjes...de oudste vind de pup niets leuk en wil met rust gelaten worden....ga eens met ze samen wandelen, zoek dan eens een veilige plek op en laat ze beiden los kijk dan eens of de oudste de pup tolereerd, en anders wachten tot de pup wat ouder is en ze je oudste niet meer lastig valt, met traphekjes kan de oudste aan de kleine wennen en ook andersom....geef beiden apart eten en laat geen kluifjes rondslingeren.

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Odin & Tex

Vergeet even in ‘roedelleider’ termen. Voor meer info kun je dit artikel lezen van Monique Bladder.

Je oudere hond hoeft je pup niet op te voeden, dat doet hij ook niet. Hij wilt de pup niet in de buurt hebben en ja, dat kan en is zijn goedrecht. Hij heeft er geen zin in. Niet iedere hond zitten op een pup te wachten. 

Je zult dit goed moeten begeleiden. En hekjes zijn inderdaad de sleutel hiertoe. Grijp ook tijdig in als je pup je oudere hond lastig valt. 


In deze mate ken ik het niet nee. Mijn oudste accepteerde de jongste van dag 1. Maar dat betekent niet dat ik alles maar op zijn beloop laat. De jongste is nu 9 maanden en wilt soms nog steeds mijn oudste (3 jaar) lastigvallen. De oudste geeft duidelijke signalen (kop wegdraaien/ weglopen) af, en als mijn jongste doorgaat komt de ren tevoorschijn. Ik deel de kamer in tweeën. Ook eten en kluifjes is een persoonlijke aangelegenheid. Dan kunnen ze niet bij elkaar komen.

honden page profiel MichelleMichelle 2 doggies

honden foto van Michelle

Veel volwassen honden vinden pups helemaal niet leuk en ontlopen ze. helpt dat niet dan gaan ze grommen of snauwde om aan te geven dat ze geen zin hebben in ze.

Hier heb ik een puppyren in de woonkamer en als de pup los loopt dan gaat de volwassen hond even buiten ofin de gang. Door de ren kunne wel gewoon contact maken maar niet elkaar pesten 

Vaak met 5 maanden worden ze pas leuk voor volwassehonden.

honden page profiel LizLiz 2 doggies

honden foto van Liz

" Veel volwassen honden vinden pups helemaal niet leuk en ontlopen ze. helpt dat niet dan gaan ze grommen of snauwde om aan te geven dat ze geen zin hebben in ze.
Hier heb ik een puppyren in de woonkamer en als de pup los loopt dan gaat de volwassen hond even buiten ofin de gang. Door de ren kunne wel gewoon contact maken maar niet elkaar pesten 
Vaak met 5 maanden worden ze pas leuk voor volwassehonden. "

herkenbaar elsa en anna ging ook niet samen en anna heeft daarom veel in een draadbench gezeten waar ik tegen ben maar ze hebben zo wel veilig aan elkaar kunnen wennen en het gaat nu super tussen die twee inderdaad vanaf zon 5 maand

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Dank jullie wel voor jullie reacties. We hebben het hek er nu tussen en een aantal keer per dag halen we het er tussen uit.  En houden wij toezicht. Gaat nu al wat beter, Fay gaat niet steeds naar Junior toe. En Junior krijgt iets meer rust. 

 

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Even een update: 2 maal per dag zijn de honden samen los in huis en spelen wij met  ze of ze spelen samen onder toezicht. Verder hebben we het hek ertussen en dat gaat op zich goed. In de avond ligt de oudste in de mand of op de bank en als de pup dan los loopt, gromt hij al vanaf een afstand. Dus hebben we de pup bij ons op de bank omdat we eraf wat eng vinden. Hebben jullie tips hiervoor? 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Uitzitten en apart houden voorlopig. Samen voeren helpt, eerst de langst zittende dan de nieuwste. Ik geloof niet zo zeer in de dominantie theorie maar wel in jaloezie. Je oudste moet een gedachte verandering krijgen en dat zijn de leuke dingen bij het zien van de pup. Eten, spel of aandacht.

 

Ik vergelijk altijd een beetje met een nieuw baby broertje/zusjes in de mensen wereld. Zit de oudste ook niet te wachten op dat alle aandacht daarheen gaat hp-wink

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Uitzitten en apart houden voorlopig. Samen voeren helpt, eerst de langst zittende dan de nieuwste. Ik geloof niet zo zeer in de dominantie theorie maar wel in jaloezie. Je oudste moet een gedachte verandering krijgen en dat zijn de leuke dingen bij het zien van de pup. Eten, spel of aandacht.
 
Ik vergelijk altijd een beetje met een nieuw baby broertje/zusjes in de mensen wereld. Zit de oudste ook niet te wachten op dat alle aandacht daarheen gaat "

ik geef ze juist heel bewust apart eten omdat samen eten al is dat naast elkaar met een hek er tussen juist voor jaloezie en voedselnijd kan gaan zorgen

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" Even een update: 2 maal per dag zijn de honden samen los in huis en spelen wij met  ze of ze spelen samen onder toezicht. Verder hebben we het hek ertussen en dat gaat op zich goed. In de avond ligt de oudste in de mand of op de bank en als de pup dan los loopt, gromt hij al vanaf een afstand. Dus hebben we de pup bij ons op de bank omdat we eraf wat eng vinden. Hebben jullie tips hiervoor?  "

Denk er wel aan je hond van 10 jaar is gewend om alleen te zijn (neem ik even aan) en ineens komt er zo n klein stuiterballetje in zijn leven, waar hij niet voor heeft gekozen. 

 

Het is voor jouwn oudere hond wennen en ik kan me goed voorstellen dat hij zijn rust wilt en niks met de pup nu te maken wilt hebben. Dit kan even duren en als je oudere hondt gromt stuur hem naar zijn plek. 

 

Wij krijgen over 7 weken ook een pup en Maylo is 9 jaar alleen geweest. Die gaat dat de eerste weken echt niet waarderen. Bij een vriendin heeft het 5 weken geduurd voordat de oudere hond zoiets had van 'nou die gaat niet weg....dus maken we het beste er maar van'. En nog steeds 6 jaar later zou ze de andere honden als kiespijn kunnen missen, maar het gaat wel goed samen. 

 

Geef het tijd, is niet niks voor je oudere hond. 

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Onze oudste hond is niet altijd alleen geweest. We hadden eerst nog een oudere hond maar die is helaas overleden. Daarna hadden we een pup (reu) en die is na 10 maanden dood gebeten door een andere hond ( niet de onze). En nu hebben we een teefje en zijn we extra voorzichtig door wat er met die andere pup is gebeurd. Dus onze oudere hond is wel honden en een pup gewend. 

 

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Apart eten geven niet samen, juist dat het samen zijn niet zo goed gaat veroorzaakt samen eten baknijd....ieder in een andere ruimte eten geven, bakken leeg, dan schoonmaken en wegzetten...geen eten laten staan. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

539163.jpg   Zat een leeftijds verschil van 9 jaar tussen deze twee...konden goed met elkaar, maar altijd apart hun eten gegeven...ieder in een andere ruimte, en een bot onder toezicht...en hier geen bot laten slingeren, er kan tussen twee honden toch gauw baknijd ontstaan, en waarom een risico nemen.

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Dat doen wij inderdaad nu ook

Geen koekjes, eten of botjes bij elkaar in de buurt geven. 

Heb jij in het begin ook gehad dat als de jongste naar de mand ging waar de oudste in ligt, de oudere hond begint te grommen? Ze hebben nu elk een bench en een mand. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Dat doen wij inderdaad nu ook
Geen koekjes, eten of botjes bij elkaar in de buurt geven. 
Heb jij in het begin ook gehad dat als de jongste naar de mand ging waar de oudste in ligt, de oudere hond begint te grommen? Ze hebben nu elk een bench en een mand.  "

Hier was het de jongste die bij mij zat voor de bank en de oudste kwam binnen....dan viel de jongste uit, heb dr aangepakt, klaar, dat doen we hier niet....geen advies voor je hoor, iedere aanpak is anders...bij mij was  het daarna over, maar ik was wel alert, tot de jongste ouder werd en haar de oudste als een grote zus zag...

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

507042.jpg     Hier was het de jongste die zich misdroeg, de oudste was een goedmoedige beer....de jongste werd ouder en koos voor dr grote zus.

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Hallo allemaal, 

Het ging de laatste tijd best wel goed tussen Junior (de reu van 10) en Fay (teefje nu 12 weken). Ze spelen onder toezicht en regelmatig hebben we het hek ertussen om Junior rust te gunnen. 

Alleen gisteren was het bij ons thuis stressvol en toen ze samen waren onder toezicht, begon Junior heel hard te grommen en te blaffen en te trillen tegen Fay. En vooral als ze in zijn buurt kwam. 

Kan dit door de stress thuis komen? En is het dan beter om ze apart te houden. 

En met welke leeftijd heb ik een kans dat ze samen kunnen zonder heel veel toezicht?

Extra info:

Junior is een maltezer/shih Tzu en Fay een shih tzu. Junior is opgegroeid met een oudere hond maar die is helaas overleden. Daarna hebben we een andere pup gehad maar die is ook overleden (doodgebeten door andere hond).

Alvast bedankt voor jullie advies. 

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Hallo,

Is er iemand die nog kan reageren op mijn laatste bericht? 

We houden de pup en onze oudste hond nog steeds apart, omdat de pup steeds naar de oudste hond gaat als die in zijn mand ligt. Ze spelen nu onder toezicht. 

En de ene keer gromt de oudste alleen maar en andere keer wil hij uithalen. Maar wanneer kunnen ze wel bij elkaar? 

En is er iemand die verder nog tips heeft?

 

honden page profiel Hermien Struikmans Hermien Struikmans

Hallo allemaal, 

Het ging de laatste tijd best wel goed tussen Junior (de reu van 10) en Fay (teefje nu 12 weken). Ze spelen onder toezicht en regelmatig hebben we het hek ertussen om Junior rust te gunnen. 

Alleen gisteren was het bij ons thuis stressvol en toen ze samen waren onder toezicht, begon Junior heel hard te grommen en te blaffen en te trillen tegen Fay. En vooral als ze in zijn buurt kwam. 

Kan dit door de stress thuis komen? En is het dan beter om ze apart te houden. 

En met welke leeftijd heb ik een kans dat ze samen kunnen zonder heel veel toezicht?

Extra info:

Junior is een maltezer/shih Tzu en Fay een shih tzu. Junior is opgegroeid met een oudere hond maar die is helaas overleden. Daarna hebben we een andere pup gehad maar die is ook overleden (doodgebeten door andere hond).

Alvast bedankt voor jullie advies. 

Volgende forumvraag: Zindelijkheid pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^