Welk ras

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel nikkinikki

Hallo,

Wij (gezin met 2 kinderen 8-9jr) zouden graag een hond willen. Al een tijdje zoeken we naar een hond die bij ons past, maar dit blijkt toch wat moeilijker dan gedacht. 
Het zal onze eerste hond zijn, maar in onze families zijn een aantal honden dus zijn we er wel bekend mee. 

Wij wonen vrijstaand, hebben een redelijke tuin maar wel in een woonwijk met doorgaande straat. 
Beiden werken we deels thuis, deels op kantoor. Er is altijd wel iemand thuis, maar de hond moet zichzelf ook kunnen vermaken. Tijd voor lange wandelingen (naast het uitlaten) hebben we vrijwel dagelijks wel. 

Onze buren hebben een Berner Sennenhond. Dit vinden we echt te groot, dus kijken we meer naar klein/middelgrootte. 
Ik zag een Entlebucher Sennenhond voorbij komen, zou dat wat kunnen zijn? 
Er staat zoveel op internet en zoveel tegenstrijdigheden, dat we door de bomen het bos niet meer zien. Hopelijk kunnen jullie met ervaring wat duidelijkheid en tips geven..? 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Odin & Tex

De Entlebucher Sennenhond is ab-so-luut geen mini Berner Sennenhond. De Entlebucher is een echte werkhond, waarbij je meer moet doen dan alleen wandelen. Deze wil een taak. 

 

Geschiedenis lesje; de Berner en de Grote Zwitser zijn meer ingezet als lastdier (trekken van karren) en waak/erfhonden en de Entlebucher en Appenzeller echt meer als veedrijver en waak/erfhond. Dit zie je dus nu terug in het verschil in deze rassen. 

 

Wat kunnen jullie de hond meer bieden naast het wandelen? Of is het echt alleen een wandelmaatje? Vertel ook eens wat meer dat je zoekt in een hond, zijn er bepaalde rassen die je juist wel aanspreken, of juist niet? 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik ken 3 hele leuke Entlebuchers, waaronder 1 van een vriend. Allemaal leuk voor het gezin, maar met momenten behoorlijk druk. Deze honden kunnen hun voldoening prima uit wandelingen halen en apporteren graag. Ze willen wel werken, maar je kunt dit ze thuis óók aanbieden. Denk aan een klein agility setje in de tuin als ze wat groter zijn, of doe gehoorzaamheid oefeningen in het park. Van hoe ik ze ken, en van wat ik hoor, hoef je er niet 3 keer per week mee op een hondenclub te staan, maar zorg er voor dat ze hun ei kwijt kunnen door ze bepaalde taken aan te bieden (denk ook aan hersenwerk) het zijn honden die heel graag bij het gezin willen zijn, en er van houden mensen om zich heen te hebben (die bij het gezin horen, naar vreemde mensen kunnen ze wantrouwend zijn en flink blaffen, ik neem aan dat jouw kinderen ook vriendjes over de vloer krijgen, is dat dan handig?) 

 

Verder is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar de fokker en lijnen. Sommige fokkers focussen zich meer op het fokken van lieve actieve gezinshonden, waar andere meer werklust laten zien. Met goed onderzoek kom je een heel eind. 

 

Heb je je ook verdiept in andere rassen? Of kijk je nu alleen naar de sennen hond omdat de buurvrouw er ook een heeft? 

 

 

honden page profiel nikkinikki

Dank voor jullie reacties! 

Bij wat zoekwerk kwam de Entlebucher voorbij, dus wilde ik er meer over weten. 
Dat de buren een Berner hebben, heeft geen invloed op onze keuze. 

Er komen inderdaad regelmatig wel wat familie/kennissen en vriendjes van onze kinderen over de vloer. Wellicht dus niet handig bedenk ik me. Tnx voor de melding. 
Kwa beweging vind ik het moeilijk te zeggen. Ik denk meer dat het wandelen met apporteren en dat soort bezigheden is. Een hondenclub zie ik niet voor me. 

Voorkeur voor bepaalde rassen hebben we niet. 
Belangrijke punten alleen dat hij met de kinderen goed kan, zichzelf kan vermaken (wanneer we thuis werken) en uiteindelijk af en toe een paar uurtjes alleen thuis kan zijn. 
Verder zal hij volop de aandacht krijgen die hij verdient, uitgebreid uitgelaten worden en zijn we van plan wel de nodige cursussen te volgen om te leren hoe de hond is en wat voor soort beweging hij nodig heeft. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Dank voor jullie reacties! 
Bij wat zoekwerk kwam de Entlebucher voorbij, dus wilde ik er meer over weten. Dat de buren een Berner hebben, heeft geen invloed op onze keuze. 
Er komen inderdaad regelmatig wel wat familie/kennissen en vriendjes van onze kinderen over de vloer. Wellicht dus niet handig bedenk ik me. Tnx voor de melding. Kwa beweging vind ik het moeilijk te zeggen. Ik denk meer dat het wandelen met apporteren en dat soort bezigheden is. Een hondenclub zie ik niet voor me. Voorkeur voor bepaalde rassen hebben we niet. Belangrijke punten alleen dat hij met de kinderen goed kan, zichzelf kan vermaken (wanneer we thuis werken) en uiteindelijk af en toe een paar uurtjes alleen thuis kan zijn. Verder zal hij volop de aandacht krijgen die hij verdient, uitgebreid uitgelaten worden en zijn we van plan wel de nodige cursussen te volgen om te leren hoe de hond is en wat voor soort beweging hij nodig heeft.  "

Misschien kijken in de retriever / waterhonden groep? Dit zijn toch voornamelijk rassen die vriendelijk zijn naar andere mensen en dieren, en die je in hun behoefte kan voldoen tijdens een wandeling door de bossen door bijvoorbeeld speeltjes of dummy's te verstoppen en te apporteren, snoepjes laten zoeken etc. 

 

Een hond dat zichzelf vermaakt heb je zelf in de hand, dat is echt een kwestie van opvoeding, evenals zich rustig gedragen als jullie aan het werk zijn. 

 

Rassen die bij mij naar binnen schieten: 

Tibetaanse terriër (ongeacht te naam, is het geen terriër maar een herdertje) zijn heel vriendelijk naar mensen, mijn buren hebben er 1, en kleinkinderen die regelmatig over de vloer komen worden hartelijk begroet. Ze hebben geen overdreven grote behoefte aan beweging of sport, wandelen vinden ze fijn genoeg. 

 

Lagotto Romagnolo

 

Labrador retriever 

 

Je kunt ook even op deze website kijken (KLIK) zo heb je een overzicht met de rasgroepen, en krijg je een idee wat bij jullie zou kunnen passen.

 

 

honden page profiel DanielleDanielle

Past een kleinere hond in de gezelschapsrassen dan niet beter bij jullie? Je geeft aan dat je vrijwel elke dag tijd hebt voor wandelingen..  een hond MOET sowieso elke dag uit. Natuurlijk kun je altijd iemand regelen als het even niet lukt. 

Daarnaast is mijn ervaring.. een puppy en thuiswerken is een grote hel haha! Dus ik zou sowieso even een aantal weken vrij nemen. Je komt namelijk niet aan (thuis)werken toe. Ik was continu bezig met de pup, moest om de haverklap naar buiten, moest continu op hem letten, dan hing ie weer met z'n kaken in de bank, dan in mijn arm.. 

honden page profiel DanielleDanielle 2 doggies

Belangrijk dat je ook echt je kinderen leert omgaan met de hond. Ik heb een golden retriever, een zachtaardige hond maar heeft een bloedhekel aan kinderen. Dat komt omdat ze in zijn puppytijd verkeerd hebben benaderd, over de kop hebben geaaid, gillend langs hem op rende, etc. Dus nu laat ik kinderen nevernooit meer in zijn buurt. Met negatieve ervaringen kan elke hond kindonvriendelijk zijn of worden. 

honden page profiel nikkinikki

" Past een kleinere hond in de gezelschapsrassen dan niet beter bij jullie? Je geeft aan dat je vrijwel elke dag tijd hebt voor wandelingen..  een hond MOET sowieso elke dag uit. Natuurlijk kun je altijd iemand regelen als het even niet lukt. 
Daarnaast is mijn ervaring.. een puppy en thuiswerken is een grote hel haha! Dus ik zou sowieso even een aantal weken vrij nemen. Je komt namelijk niet aan (thuis)werken toe. Ik was continu bezig met de pup, moest om de haverklap naar buiten, moest continu op hem letten, dan hing ie weer met z'n kaken in de bank, dan in mijn arm..  "

Ik snap dat hij meerdere keren per dag uit moet haha. Ik bedoel dus langere wandelingen naast het uitlaten, in de bossen of natuurgebied hier in de buurt. Vrij nemen is sowieso een optie dan inderdaad. Doordat er wat honden in de familie zitten (corgi, retriever en een franse bull) weten we wat erbij komt kijken. Zeker het eerste jaar. Dus daar zijn we op voorbereid. 

honden page profiel nikkinikki

 

honden page profiel nikkinikki

Oeps 2x gepost

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Ik snap dat hij meerdere keren per dag uit moet haha. Ik bedoel dus langere wandelingen naast het uitlaten, in de bossen of natuurgebied hier in de buurt. Vrij nemen is sowieso een optie dan inderdaad. Doordat er wat honden in de familie zitten (corgi, retriever en een franse bull) weten we wat erbij komt kijken. Zeker het eerste jaar. Dus daar zijn we op voorbereid.  "

Oohh oke haha!:) Ik vind het lastig in te schatten wat het beste zou passen. Ik heb zelf een golden retriever en de retrievers in mijn omgeving (ook labradors) die worden wel echt heel erg onrustig als ze weinig hebben gewandeld. Een keer is natuurlijk niet erg, maar die van mij is pas rustig in huis nadat hij heeft mogen loslopen, zwemmen en thuis genoeg te kauwen heeft. Dus dat doen we elke dag. Hondensport is met zulke, wat grotere rassen (en ook fanatieke kleine rassen) ook zeker aan te raden (vanaf 7 maanden ongeveer) 

honden page profiel SaartjeSaartje 2 doggies

honden foto van Saartje

Ik denk aan een Beagle. Leuke honden, vriendelijk voor het hele gezin.
Moet wel echt mee gewandeld worden en kan (moet) gestimuleerd worden met o.a. neuswerk, apporteren, etc.
En zijn helaas 2de-hands goed verkrijgbaar als ex-laboratorium honden. LINK

honden page profiel nikkinikki

" Ik denk aan een Beagle. Leuke honden, vriendelijk voor het hele gezin.Moet wel echt mee gewandeld worden en kan (moet) gestimuleerd worden met o.a. neuswerk, apporteren, etc. En zijn helaas 2de-hands goed verkrijgbaar als ex-laboratorium honden. LINK "

Wat ik zo snel even lees lijkt een Beagle wel erg leuk en passend. Dank je! We zullen er zeker even wat meer over gaan lezen. 

honden page profiel StaffordStafford 3 doggies

Misschien een andere optie maar mijn collega in een vergelijkbare situatie als jullie, 3 kinderen tussen 4 en 11 jaar hebben 2 havanezers en dit zijn allebei hele leuke gezinshonden in een bescheiden verpakking. Leuke enthousiaste hondjes sportief, lief met de kinderen en wandelen graag maar kunnen ook een dagje met wat minder heb ik van haar begrepen. Juist wel veel kamwerk en regelmatig naar het trimsalon.

honden page profiel nikkinikki

" Misschien een andere optie maar mijn collega in een vergelijkbare situatie als jullie, 3 kinderen tussen 4 en 11 jaar hebben 2 havanezers en dit zijn allebei hele leuke gezinshonden in een bescheiden verpakking. Leuke enthousiaste hondjes sportief, lief met de kinderen en wandelen graag maar kunnen ook een dagje met wat minder heb ik van haar begrepen. Juist wel veel kamwerk en regelmatig naar het trimsalon. "

Klinkt voor mij niet bekend. Ik zal eens even opzoeken, dankjewel!

honden page profiel ientjeientje 2 doggies

honden foto van ientje

" Misschien een andere optie maar mijn collega in een vergelijkbare situatie als jullie, 3 kinderen tussen 4 en 11 jaar hebben 2 havanezers en dit zijn allebei hele leuke gezinshonden in een bescheiden verpakking. Leuke enthousiaste hondjes sportief, lief met de kinderen en wandelen graag maar kunnen ook een dagje met wat minder heb ik van haar begrepen. Juist wel veel kamwerk en regelmatig naar het trimsalon. "

Ook kleine hondjes willen en moeten bewegen! Als mijn Lhasa een dag minder beweging krijgt, niets aan de hand, maar dat was met mijn toller, spets of heidewachtel precies hetzelfde.  Maar,  net als mijn  andere honden, krijgt mijn Lhasa een aantal dagen minder beweging, merk ik dat echt aan een behoorlijke drukke hond in huis. Het is een fabel dat een kleine hond met heel veel minder toe kan. Ik vind het verschil in formaat van een havanezer of een middenslag als waterhond of entlebucher wel erg groot. 

 

En inderdaad vlak het vacht onderhoud niet uit. De tijd die je nodig hebt voor de wandelingen komt naast de tijd die je dagelijks nodig hebt voor vacht onderhoud, ten minste als je zo,n hond niet iedere zes weken kaal laat scheren. En daar zit weer een behoorlijk kostenplaatje aan. Wil je het netjes laten doen. Met enige oefening en een jaar een verknipt hondje kan je dat ook zelf leren.

Maar verder is de havanezer, net als andere kleine gezelschapshonden, een leuke hond.

honden page profiel ientjeientje 2 doggies

honden foto van ientje

Ik  raad dan altijd aan, koop een mooi papieren boek, waarin de rassen staan, met globale karkaterbeschrijvingen. Kijk wat je bevalt, zet op papier wat je zoekt, wat je kan bieden, wat voor vacht, groot of klein. Hoe groot en hoe klein. Ga lekker bladeren en lezen, en terugblederen en weer lezen.

Op die manier vallen er heel veel rassen af.

Dan houd je een aantal rassen over die ,, voldoen,, aan jou eisen voor uiterlijk en globaal gedrag. Dan ga je googlen naar een rasvereniging en contact leggen met fokkers,  bellen, mailen, en dan valt er weer een aantal af.

Zo kom je langzaam maar zeker uit bij een of twee rassen en dan ga je naar een Fokker, zonder pupjes om eens te kijken hoe zo,n hond nu echt is in het dagelijkse verkeer. 

 

Op die manier heb ik al mijn honden uitgekozen, vanaf de jaren 70 tot vier jaar geleden en het is mij altijd heel goed bevallen.

 

Ooit een leuke hond gezien op de tentoonstelling, leek op mijn picardische herder, slagje kleiner. Tot ik bij de Fokker thuis kwam. Ik was volledig overtuigd, dit wordt het. Tot ik door de kamer liep en ik twee honden letterlijk in mijn nek had, niet vriendelijk. Fijn voor de baas, de hond verdedigt, maar wilde ik dit met visite die hier in huis zou komen. Nee dus. Ik noem dit als voorbeeld, hoe iets zomaar kan veranderen door ze bij iemand thuis te gaan bekijken. 

 

Enne een entlebucher en een appenzeller zijn zeker qua karakter geen berners.  Ik ken er verschillende , met hond intolerantie problemen, jammer, maar ze zien er zo lief uit en daar zit dan ook een valkuil

honden page profiel StaffordStafford 3 doggies

" Ook kleine hondjes willen en moeten bewegen! Als mijn Lhasa een dag minder beweging krijgt, niets aan de hand, maar dat was met mijn toller, spets of heidewachtel precies hetzelfde.  Maar,  net als mijn  andere honden, krijgt mijn Lhasa een aantal dagen minder beweging, merk ik dat echt aan een behoorlijke drukke hond in huis. Het is een fabel dat een kleine hond met heel veel minder toe kan. Ik vind het verschil in formaat van een havanezer of een middenslag als waterhond of entlebucher wel erg groot. 
 
En inderdaad vlak het vacht onderhoud niet uit. De tijd die je nodig hebt voor de wandelingen komt naast de tijd die je dagelijks nodig hebt voor vacht onderhoud, ten minste als je zo,n hond niet iedere zes weken kaal laat scheren. En daar zit weer een behoorlijk kostenplaatje aan. Wil je het netjes laten doen. Met enige oefening en een jaar een verknipt hondje kan je dat ook zelf leren.
Maar verder is de havanezer, net als andere kleine gezelschapshonden, een leuke hond. "

Ientje ik denk dat je mij verkeerd verstaat, mijn collega loopt gemiddeld elke ochtend een lange wandeling van een uur en dan nog een paar rondjes van 20 min maar soms denk aan hele dag regen of zieke kinderen is het soms maar 3 a 4 rondjes van 20 min en voor zover ik versta is dat voor haar hondjes geen probleem. Ik denk dat een gezelschapshondje minder de neiging heeft van onrustig te worden als ze geen 3uur per dag buiten zijn en makkelijker genoegen nemen met 1 lange wandeling en dan een paar kortere rondjes dan een gemiddelde jachthond. Ik vermoed dat ts ook snapt dat ze met eender welke hond elke dag minimaal een uur kwijt is aan wandelen/ uitlaten.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^