Welk ras past het beste bij onze situatie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IngmarIngmar

Hoi! Ik hoop dat jullie ons hier wat tips kunnen geven gezien er zoveel informatie te vinden is op het internet... zie je door de bomen het bos niet meer :)

Mijn man en ik overwegen om te beginnen aan een pup. Geen haast, we nemen liever onze tijd om echt een goede beslissing te maken. Hier hebben jullie veel praktijk ervaring en die kunnen we wel gebruiken.

Onze situatie: twee volwassenen (geen kinderen) die allebei thuis werken. Hebben een 5 jaar oude Noorse Boskat. Wonen in een rustige stad nabij een hoop natuur en stranden. Met eigen tuin. We houden van wandelen, maar zijn ook echte binnen mensen. In de avond films of series kijken, of spelletjes spelen. Uiteraard hebben wij de tijd om meermaals per dag een stuk te gaan wandelen. Maar we zoeken dus ook niet een hond die véél meer nodig heeft naast dagelijkse wandelingen/buiten spelen. Binnen kunnen we hem uiteraard dus ook aandacht geven, maar we houden ook van onze rust. Langer dan 2,5 uur lopen per dag is misschien iets teveel voor ons. 

Borstelen ed is geen probleem, maar hoe minder verzorging hoe beter :) 

Rassen die we erg mooi vinden: 

- Golden Retrievers

- Labradors

- Berner Sennenhond 

- Shelties 

- Corgi

Golden Retrievers hebben we echt een zwak voor, maar ik zag in een video dat die onwijs kunnen stinken (anal gland oid volgens de video) en achter de oren waardoor je er heel veel onderhoud aan hebt. Klopt dat?

We willen een pup een zo goed mogelijk leven bieden, dus we vinden het maar lastig. Zelf kennen we ook niemand die honden ervaring heeft. Ik zelf ben er mee opgegroeid, maar dat waren vaak kruisingen uit het asiel die al heel beschadigd waren. 

En zijn al de genoemde rassen gemiddeld gezien rond dezelfde leeftijd zindelijk? 

Bedankt alvast!

honden page profiel StaffordStafford 3 doggies

volgens mij hebben de meeste rassen meer dan genoeg aan 2.5 u per dag wandelen. Ik denk dat je met 2 x kort rondje van 10 a 15 min en dan 2x daags een langere wandeling 45 min al een heel eind komt. Zindelijkheid lijkt mij ook niet rasgebonden. Shelties zijn volgens mij redelijk blafferig en berner sennenhonden helaas niet erg gezond. Golden retrievers en labradors ken ik vooral als leuke sociale gezinshonden. Ik zou goede fokkers gaan bezoeken en zien wat je het meest aanspreekt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Jullie zwak is een golden retriever, ga naar een goede fokker, een golden retriever behoort niet te stinken hoor...en het zinderlijk maken ligt veel aan hoe jullie er mee om gaan....en wat de verzorgingbetreft, heel veel verzorging is de golden retriever niet, is het je toch te veel, dan wegbrengen naar een trimster, heb je die ongemakken niet...maak de wandelingen qwa uurtjes wat meer dan 2,5 uur, drie x per daag een uur is niets te veel, voor een gemiddelde hond.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Geen idee over dat stinken, veel golden retrievers gekend, maar nog nooit geroken dat ze stinken.

 

Zindelijkheid, het is maar net hoeveel tijd en energie je daar in steekt en hoe snel het kwartje bij de pup valt. 

Hier had Puck mijn Maltezer als pup op 1 hand te tellen ongelukjes. Ik had zelf heel snel door wat ze deed als ze moest plassen of poepen en dat was heel wild beginnen met spelen. Begon ze daarmee, dan zette ik haar buiten neer en deed ze haar behoefte.

 

Ik denk dat je eens binnen de rasverenigingen moet kijken van de door jou genoemde rassen, ze organiseren wel eens clubwandelingen, misschien kan je eens mee wandelen en zo de rassen een klein beetje leren kennen.

Je kan ook kijken of er een fokker is binnen de rasvereniging die je aanspreekt. Bel op, leg uit dat je op zoektocht bent wel ras bij je past en wat je aanspreekt en vraag of je eens langs mag komen om kennis te maken met het ras.

Zet al je vragen op papier wat je wilt weten en neem dit mee op je kennismaking. Zo kan je de fokker van alles vragen wat je wilt en vergeet je niet die ene vraag te stellen want het staat allemaal op papier.

honden page profiel StaffordStafford 3 doggies

" Jullie zwak is een golden retriever, ga naar een goede fokker, een golden retriever behoort niet te stinken hoor...en het zinderlijk maken ligt veel aan hoe jullie er mee om gaan....en wat de verzorgingbetreft, heel veel verzorging is de golden retriever niet, is het je toch te veel, dan wegbrengen naar een trimster, heb je die ongemakken niet...maak de wandelingen qwa uurtjes wat meer dan 2,5 uur, drie x per daag een uur is niets te veel, voor een gemiddelde hond. "

Willemijn, ik denk dat een gezonde hond gerust 3u per dag kan wandelen maar het lijkt mij geen must en ook voor veel mensen niet realistisch. Mijn dag zou allesinds niet genoeg uren hebben als ik zoveel zou wandelen per dag. Ik denk als je 1.5 a 2u per dag kunt uittrekken voor je hond qua wandelen en spelen dat de meeste honden ruimschoots aan hun trekken komen. Op vrije dagen/ weekend kun je er wat langer op uit trekken indien nodig.

honden page profiel IngmarIngmar

Wat een goede tips allemaal. Fijn dat twee uur lopen per dag genoeg zal zijn voor veel honden. En ik zal inderdaad eens kijken of er hier een fokker in de buurt woont om eens te komen kijken en voor wat vragen.

Blaffertjes zijn we niet heel dol op (al is dat ook gewoon deels trainen natuurlijk) dus misschien dat de Sheltie dan wel afvalt. En de mindere gezondheid van de Senner Bernerhond had ik inderdaad wat over gelezen. Maar wat zijn dat mooie honden, dat wel.

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Honden van wie de vacht zo ruikt, dat komt ook vaak door het voer.

Een gezonde hond die goede voeding krijgt en verder goed verzorgd wordt, die stinkt niet.

 

De labradors en golden retrievers vallen onder de rasgroep retrievers en waterhonden.

Je kan dan ook kijken naar de spaanse waterhond, past ook prima bij jullie wensen.

Je kan deze hond eens in de 3 maand kort laten knippen bij de trimmer en dan heb je er verder vrijwel geen werk meer aan.

En zo'n vacht ruikt al helemaal niet.

 

 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik ken persoonlijk ook geen Goldens die stinken. Ik denk dat bovenstaande rassen het prima zouden hebben bij jullie! Wellicht dat er overdag thuis nog wel hersenwerk (puzzels) gedaan kan worden met de hond. Rust in huis moet aangeleerd worden natuurlijk. 

 

Ik zou de Berner Sennen van de lijst schrappen, ivm met de gezondheidsproblemen die het ras met zich mee brengt. Ze kwakkelen vaak behoorlijk met hun gezondheid. Ik ken behoorlijk wat Berners in mijn kennissen kring, waarvan een groot aantal de 8 niet heeft gehaald. 

 

Waarom 2 rassen uit de herder groep, en 2 uit de retriever groep? Hier zit toch wel een extreem groot verschil in karakter en werklust in. De Corgis en shelties die ik ken, hebben best wat behoefte aan een sport, bijvoorbeeld behendigheid, hoopers, schapendrijven. Ook de Retrievers zijn werkhonden, maar mijn ervaring is dat zij sneller tevreden zijn met 'minder'. Laten apporteren in de bossen, veel zwemmen in de zomer, wellicht een spoortje uit lopen zodat ze kunnen zoeken op geur, zijn dingen waar je ze al voldaan mee kunt maken. Uiteraard verschilt het voor welke fokker en lijnen je gaat. 

 

Ik zou dus per ras na gaan wat ze zo aanspreken in je. Succes!

honden page profiel Lotte & MarleyLotte & Marley 3 doggies

honden foto van Lotte & Marley

Hee Ingmar,

Ik heb een labrador waar ik 1.5 a 2u per dag mee loop. Tijdens het lopen doe ik wel veel denkspelletjes zoals brokken  verstoppen en dingen apporteren. Rest van de dag ligt ie te knorren. Hij heeft hier zeker genoeg aan! Het verschilt ook een beetje per hond. Zo te horen zouden jullie een top huisje zijn voor een hond :) 

honden page profiel DagmarDagmar

(lijf)geur heb je veel ook zelf in de hand, goede voeding doet veel.

Zelf spray ik mijn honden ook vaak in met cowboy magic en ik was ze regelmatig. Ik hou van frisse honden ;)

Qua beweging zit je goed, zeker ook met ganse dagen thuiswerken verkeert je hond echt in een luxe positie.

 

Zindelijkheid is een kwestie van trainen, geduld, inzicht en een portie geluk. Sommige zijn meteen zindelijk , anderen doen er maanden over. 

 

Ik zou voor de golden of labrador gaan.

Shelties/corgi's zijn blafferig en een Berner is bejaard aan 5 jaar. 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Ik denk dat wat jullie willen én wat jullie bieden helemaal geschikt is voor een golden retriever hoor. En die stinken heus niet meer dan andere rassen. Elke hond kán problemen met zijn anaalklieren krijgen, en dat kan stinken. Maar daar is een dierenarts voor, en het is echt niet standaard de norm dat elke hond dit regelmatig heeft ofzo. Onze hond heeft er nog nooit last van gehad bijv.

 

In de periode dat wij nog 2 uur liepen (onze hond is nu te oud) deden we vaak 3-4 rondjes van 15 tot 25 minuten, en dan één langere wandeling van rond een uur. Het is voor een volwassen hond fijn om tenminste één keer per dag wat langer op pad te gaan, lekker te kunnen snuffelen, ontdekken, echt de benen strekken. Er zijn ook allerlei andere activiteiten die je samen kunt doen om je hond lekker te laten bewegen, en je komt er vanzelf achter wat jij en de hond leuk vinden. Spelletjes spelen, trucjes leren, samen fietsen of steppen, een hondensport (van agility tot speurtraining), etc. En als je de hond lekker moe maakt overdag, kunnen jullie 's avonds heerlijk op de bank of spelletjes spelen terwijl de hond tevreden bij jullie ligt te slapen :)

 

(NB dit is wel ná de puppytijd meestal ;) Dan zit je toch meer met een puppyschema met meer korte loopjes, korte slaapjes etc, dat is gewoon echt meer werk dan een volwassen hond).

 

Ik zou als ik jullie was lekker bij een aantal (goede)  golden retriever fokkers op bezoek gaan, kennismaken met hun honden, kennismaken met henzelf. Klikt het over en weer, laat je jezelf op een wachtlijst zetten, en dan kan de echte voorpret beginnen!

honden page profiel IngmarIngmar

Thanks iedereen!

Ja, bij een puppie houden we er rekening mee dat je er wat meer tijd aan kwijt bent. Dat hoort erbij denken we dan maar, haha.

Onze voorkeur lijkt dan toch vooral te liggen bij Goldens of Labradors. Labradors zijn wat lomper/energieker las ik ergens? Dat is wat ik bedoelde met ... er is zoveel te vinden online, je leest overal wat anders, dus daarom vraag ik die dingen hier maar gewoon :) net wat meer praktijk verhalen.

En bij het zindelijk maken; wat wordt er voor 's nachts aangeraden? Kort voor het slapen gaan uiteraard, wekker dan ergens midden in de nacht nog een keer? We waarderen onze slaap, dus dat gaat wel even afzien worden, haha. Zijn van plan om hem te leren om beneden in de bench te slapen. Wel een ruimte natuurlijk. Onze kat slaapt bij ons op bed en die waardeert dat zo; die routine willen we ook niet opgeven, kat waardeert zijn nachtelijke rust en knuffels ook :) Dus bench training zal ook belangrijk worden.

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Thanks iedereen!
Ja, bij een puppie houden we er rekening mee dat je er wat meer tijd aan kwijt bent. Dat hoort erbij denken we dan maar, haha.
Onze voorkeur lijkt dan toch vooral te liggen bij Goldens of Labradors. Labradors zijn wat lomper/energieker las ik ergens? Dat is wat ik bedoelde met ... er is zoveel te vinden online, je leest overal wat anders, dus daarom vraag ik die dingen hier maar gewoon :-) net wat meer praktijk verhalen.
En bij het zindelijk maken; wat wordt er voor 's nachts aangeraden? Kort voor het slapen gaan uiteraard, wekker dan ergens midden in de nacht nog een keer? We waarderen onze slaap, dus dat gaat wel even afzien worden, haha. Zijn van plan om hem te leren om beneden in de bench te slapen. Wel een ruimte natuurlijk. Onze kat slaapt bij ons op bed en die waardeert dat zo; die routine willen we ook niet opgeven, kat waardeert zijn nachtelijke rust en knuffels ook :-) Dus bench training zal ook belangrijk worden. "

Ik heb zelf maar tot 12 weken een ren gebruikt bij mij mijn honden. Daarna konden ze los. Honden verleggen zich graag wanneer ze slapen. Ze slapen maar korte periodes, worden even wakker, gaan ergens anders liggen, en slapen weer verder. In een bench is dit niet mogelijk, maar bench training is nooit verkeerd. Ik zou alleen zodra het mogelijk is het deurtje lekker open laten. 

 

Bij mijn honden ben ik de eerste week a 2 weken beneden gaan slapen. Zo kun je meteen ingrijpen als de pup moet plassen en het is erg rustgevend voor een jonge pup om niet meteen alleen in een vreemde omgeving ergens te hoeven verblijven. Na 2 weken hoefde ik 's nachts 1 keer de wekker te zetten, en stelde de tijd elke paar dagen uit. Dus eerst om 02.00 u, dan om 02.30 etc. 

 

Zindelijkheid training is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je moet alleen héél alert zijn om de pup. Ze geven het echt wel aan als ze moeten plassen namelijk, alleen gaat dit soms nogal subtiel. Een klein rondje draaien, snuffelen op de vloer, kan voor jou al een reden zijn om de pup snel buiten te zetten. 

 

Over het ras gesproken, ga eens op bezoek bij goede fokkers van de Labrador en Golden retriever en kies vanuit daar. Fokkers kun je vinden via de rasvereniging. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Heb je een ras echte Noorse boskat? Want persoonlijk had ik er niet eens over nagedacht om een hond in huis te nemen. Dat is echt om problemen vragen. Het kan wel werken bij allebei kitten/pup maar anders is het een hele hoop werk.

honden page profiel StaffordStafford

" Heb je een ras echte Noorse boskat? Want persoonlijk had ik er niet eens over nagedacht om een hond in huis te nemen. Dat is echt om problemen vragen. Het kan wel werken bij allebei kitten/pup maar anders is het een hele hoop werk. "

Dat lijkt mij de reinste onzin waarom zou je geen hond en kat samen kunnen houden? De kat zal er in het begin niet happig op zijn en ik vermoed dat een pup graag met de kat gaat willen spelen maar dit is zeker in goede banen te leiden. Volgens mij zitten er hier veel mensen op het forum met zowel honden als katten. Toby kent geen katten anders dan op straat en is er niet mee opgegroeid maar accepteert zonder problemen katten bij vrienden thuis, hij is nieuwsgierig en zilt snuffelen maar een simpele 'nee' is genoeg om de kat gerust te laten.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker 3 doggies

" Heb je een ras echte Noorse boskat? Want persoonlijk had ik er niet eens over nagedacht om een hond in huis te nemen. Dat is echt om problemen vragen. Het kan wel werken bij allebei kitten/pup maar anders is het een hele hoop werk. "

Noorse Boskatten zijn toch een prima combi met honden? Ik ken een setje dat dol is op elkaar. En ja de kat was er eerder. 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Odin & Tex

De Corgi en Berner Sennen zijn twee rassen wat echt enorm uit elkaar ligt. Ik heb zelf een Corgi en een Grote Zwitserse Sennen (zijn kortharige broertje, maar wel vergelijkbaar) en je kan geen honden hebben die meer van elkaar verschillen. 

 

De Zwitser is een waker, die graag ligt te snurken en op het erf (de achtertuin) ligt. Hij houdt van lange wandelingen (tussen de 5 en 10 km), maar voor jou werken? Nee dankje. Ik doe Mantrailing met Odin, dit zelfstandig werken vind hij leuk, maar ik hoef echt niet te vragen om een gehoorzaamheidsproef.

Sennenhonden zijn in de puberteit lastig en samen met hun gevoeligheid en gewicht kunnen ze wel een uitdaging zijn.

 

De Corgi is een werkhond. Gefokt voor het drijven van schapen en daarmee in het samenwerken met de baas. Let op: niet slaafs, maar zeker wel samen. De Corgi is slim en zal zonder een 'baan' makkelijk kunnen vervallen in vervelend gedrag. Enkel lange wandelingen is niet voldoende voor de hond en je zal er plezier in moeten hebben om te gaan werken met je hond. Denk aan Hoopers, maar ook bijvoorbeeld dagelijkse gehoorzaamheidsoefeningen. 

 

Dus wat wil je? Alleen een wandelmaatje? Of werken met je hond? Verkijk je alsjeblieft niet op een Corgi. Je zal niet de eerste zijn die dit doet. En dan is de Corgi ineens een 'lastig en vals hondenras'.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Volgens mij zitten er hier veel mensen op het forum met zowel honden als katten. "

Ja klopt ik ben er 1 van hp-smile en tuurlijk kan het altijd goed verlopen maar een Noorse boskat is toch wel erg van katten taal. Volwassen kat met een hond samen zetten is gewoon meer risico dat het niet goed gaat. Zeker kat die geen honden gewend is.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

" Ja klopt ik ben er 1 van en tuurlijk kan het altijd goed verlopen maar een Noorse boskat is toch wel erg van katten taal. Volwassen kat met een hond samen zetten is gewoon meer risico dat het niet goed gaat. Zeker kat die geen honden gewend is. "

in de rasbeschrijving staat juist dat ze tolerant zijn met andere dieren. Moet zeggen dat ik ze ook wel zo ken. De van vrienden speelt zelfs met de hond. Hij is wel duidelijk de baas trouwens. 

honden page profiel Pascale met Kahlúa, Willow en OnyxPascale met Kahlúa, Willow en Onyx 3 doggies

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

" Ja klopt ik ben er 1 van en tuurlijk kan het altijd goed verlopen maar een Noorse boskat is toch wel erg van katten taal. Volwassen kat met een hond samen zetten is gewoon meer risico dat het niet goed gaat. Zeker kat die geen honden gewend is. "

Ken je de Noorse boskat? Ik wel namelijk. Het zijn super relaxte en vriendelijke katten die een hoop tolereren. Perfecte kat om een hond aan voor te stellen lijkt me. 

honden page profiel IngmarIngmar

" Ken je de Noorse boskat? Ik wel namelijk. Het zijn super relaxte en vriendelijke katten die een hoop tolereren. Perfecte kat om een hond aan voor te stellen lijkt me.  "

Hier ben ik het mee eens. Onze kat is ook nog eens extra zachtaardig. Bij de fokker waar we hem vandaan hebben is hij ook opgevoed met een hond, ging prima. Als er visite is met een hond is de kat er enkel op uit om te gaan knuffelen met die hond. En als het toch teveel voor hem wordt heeft hij enorm veel hoge plekjes.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Hier ben ik het mee eens. Onze kat is ook nog eens extra zachtaardig. Bij de fokker waar we hem vandaan hebben is hij ook opgevoed met een hond, ging prima. Als er visite is met een hond is de kat er enkel op uit om te gaan knuffelen met die hond. "

Dan is het goed en kun je gaan zoeken. Persoonlijk vind ik bullachtige altijd leuk met katten. Dat is puur mijn ervaring. Vaak krijg je dan ook een bul die zich gaat gedragen als een kat. In het venster liggen enzo.

 

@Pascale? Tuurlijk ken ik die, ongeveer de deense dog onder de katten. Daarbij hebben ze ook herder-achtige eigenschappen, focus op de baas. Met 5 jaar en minimaal een jaar op een wachtlijst? Is een kleine indringer misschien niet zo een goed idee. Kattenkrabpalen voor dat gewicht? Moet je toch wel aan de 400 pleurrie gaan denken.

honden page profiel W & B W & B 3 doggies

honden foto van W & B

Ik heb nu nog een labrador en 2 maine coons (redelijk vergelijkbaar met de Noorse boskat) en tot afgelopen mei hadden we hierbij ook een berner sennen.

 

Bij mij leeft alles in vrede met elkaar hoor.. en ja dat heeft best even gekost. Met de berner nooit problemen gehad tov de katten. De labrador echt moeten leren niet achter ze aan te jagen.

 

Maar qua ras.. ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn hart verloren ben aan de berner sennen hp-heart maar het ras is helaas niet gezond.  Onze berner kwam als herplaatser bij ons op 1.5 jarige leeftijd, we hebben hem in moeten laten slapen toen bij 6.5 jaar was.. chronisch nierfalen. 

 

Qua karakter bij onze honden  zat een wereld van verschil!  De lab, staat altijd klaar voor activiteit, is altijd blij en werkt graag! De berner, zelfstandig, waaks, alles graag op zijn eigen manier.. hele andere manier van dingen aanleren dus wink

 

Succes met jullie keuze! 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Maine coons staan er ook om bekend zich als hond te gedragen, abessijntjes ook trouwens.

Volgende forumvraag: Maltezer aanschaffen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^