Zeer angstige hond beter euthanaseren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Straight forward? Je hebt nu een oefen/train grond. Maak er gebruik van, wie weet waar deze hond is uitgehaald. Ja... dat is nog een stapje extra maken voor jullie maar het ging al zo goed dus waarom nu opgeven? Mijn vader liet zijn honden inslapen, uit gemak, het werd te moeilijk. Geen haar op zijn hoofd die dacht aan herplaatsing want tja immers de enige waar zijn honden gehecht aan waren? Was hij :(

 

Ik heb nu zelf een herplaatser en kost veel moeite en tijd maar we zijn nog niet op een jaar met vallen en opstaan. Er zijn meer lichtpuntjes dan minpuntjes maar laten ons niet uit het veld slaan door 1 minpuntje. Hij is afgestaan en blijft hier tot de laatste snik. Ik heb ook een vondeling gehad die ik weer moest inleveren omdat de eigenaar gevonden was en een pup van mijn oma die overleed, die ik moest herplaatsen omdat ik niet de baan had omdat te bolwerken, iemand anders moest mij dat duidelijk maken. Beide honden zijn uitermate goed terecht gekomen.

 

Het ligt er dus geheel aan? Hoever jij wilt gaan maar euthanasie omdat het moeilijk is? Nee en zeker niet op 2,5 hier kan alles nog veranderen. Zelfs nog met een hond op leeftijd kan dat. Je stopt wanneer het echt niet meer gaat in fysieke toestand.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

" De stichting is in dit geval een Nederlands asiel waar hij ongetwijfeld terug kan. Maar dat is niet mijn vraag hier. Dat is vooral wat een hondwaardig bestaan is en wanneer euthanasie eventueel de beste optie is. Meningen daarover verschillen, heel begrijpelijk maar ik was er wel benieuwd naar. Iedereen legt de grens ook ergens anders voor zichzelf.
Het blijkt moeilijk te zijn om een goed beeld van de gehele situatie te schetsen. Daardoor begrijp ik ook de verontwaardiging bij sommigen over het benoemen van euthanasie in deze casus. "

Een hondwaardig bestaan is voor elke hond en hondenliefhebber verschillend .

Altijd in angst leven is een ramp ,maar inderdaad jullie hebben vorderingen gemaakt ,Zo'n beslissing voor euthanasie ja of nee is niet te geven als je de hond niet kent .

Zo'n hond herplaatsen of ergens tijdelijk op laten vangen ,daar gaat hij alleen maar op achteruit ,want zijn bekende mensen zijn weg ,weer een andere omgeving ,en als je al zo angstig bent .

Overigens zijn er legio dierenartsen die gewoon euthanaseren als mensen er om vragen ,komt best vaak voor bij bijtgrage of angstige honden .

 

 

honden page profiel LinaLina

honden foto van Lina

" Heel verdrietig zou dat zijn....een koptelefoon misschien op met zachte fijne rustige muziek ?  "

Ik heb wel eens gelezen dat de badkamer of toilet een goede plek is, omdat er daar minder geluid door komt. En ook dat white noise en klassieke muziek in c-mineur en c-majeur helpt omgaan met harde geluiden van buitenaf. 

Het is een tijdelijke situatie, waarbij je denk ik even alles uit de kast moet trekken om het voor hem zo min mogelijk stressvol te maken. Maar gezien zijn leven voor de verbouwing, zou euthanasie naar mijn mening te ver gaan. Als hij altijd in deze staat zou zijn en gedragstherapie en medicatie geen verschil maakt, dan zou ik het wellicht anders zien.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik bedacht me net dat er ook gehoorbeschermers bestaan voor honden, geen ervaring mee maar kan voor deze situatie wellicht een goed hulpmiddel zijn. https://eartech.nl/c-2295671/honden-gehoorkappen/ 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

" Ik bedacht me net dat er ook gehoorbeschermers bestaan voor honden, geen ervaring mee maar kan voor deze situatie wellicht een goed hulpmiddel zijn. https://eartech.nl/c-2295671/honden-gehoorkappen/  "

Juist die bedoel ik....gebruiken ze ook voor honden die bang zijn voor vuurwerk enz.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Ik bedacht me net dat er ook gehoorbeschermers bestaan voor honden, geen ervaring mee maar kan voor deze situatie wellicht een goed hulpmiddel zijn. https://eartech.nl/c-2295671/honden-gehoorkappen/  "

Een theedoek over de oren doet ook al wonderen, als de hond het toelaat/aangeleerd is. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Ik heb even gegoogeld en dit kwam ik tegen.     

Natuurlijke rustgever voor honden  

Canifelox Calm is een natuurlijke rustgever voor honden en katten gebaseerd op de gistcultuur Yarrowia lipolytica aangevuld met valeriaan en tryptofaan. De Yarrowia lipolytica gist heeft unieke eigenschappen als prebiotica en is een uitstekend middel dankzij hun invloed op het spijsverteringssysteem en het centraal zenuwstelsel.

Het product heeft een natuurlijk rustgevend effect op honden en katten, zonder slaperigheid te veroorzaken. Het product wordt geadviseerd voor honden en katten met spanning. Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zie je het terug in;

 • Angst voor vuurwerk of onweer 
 • Overmatig blaffen of miauwen
 • Agressief gedrag naar andere honden of katten
 • Plassen in huis 
 • Moeilijk alleen kunnen zijn, verlatingsangst 
 • Dwangmatig gedrag 
 • Trillen 

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Wellicht heb ik de situatie van voor de verbouwing iets te rooskleurig geschetst. Het ging beter dan we hadden verwacht (verwachting was wennen in huis en tuin en verder hopen dat het zou lukken) maar toch blijft hij een enorme stresskip. Blijft bijv. in elkaar duiken bij elk voertuig groter dan een middenklasse auto; dit wordt niet beter in de bijna anderhalf jaar dat hij hier is. Hij herstelt redelijk snel maar van gewenning lijkt geen sprake.
Ik snap jullie idee van de verbouwing uitzitten (zeker nog 4 maanden 5 dagen per week) maar de verbouwing heeft vooral ook onze ogen geopend hoe angstig en stressgevoelig hij toch nog altijd is.
Kasten staan hier vol met kauwspul en denkspellen maar hij is volledig onbereikbaar. Pas in de loop van de avond begint hij weer een beetje te ontspannen.
We hebben nog 3 honden die weinig last hebben en gewoon hun ding doen, daar lijkt hij zich niet aan op te trekken in deze situatie.
We willen hem echt niet kwijt maar onze vraag is vooral wat een hondwaardig bestaan is. Naar ons idee was dat bij hem altijd al een grensgeval en zitten we nu echt over die grens.... "

Ik snap je punt echt heel goed.

Wanneer een hond echter een gebrekkige of geen vroege socialisatie heeft gehad is 1.5 jaar maar een korte periode

Mijn spanjaard was 8...en ik eerste eigenaar na zwerven als jonge pup...en boel hokken daarna.

Elke situatie met veel impulsen hakte erin de eerste jaren ...maar ook later nog tot op zekere hoogte.

Dat herstel(in algemeen) is essentieel..dat betekend dat de hond het wel langzaam oppikt.

Al is dit zo'n situatie die even erg veel is.

Mijn hond was een angstig vogeltje voor echt letterlijk alles.

Hij bleef echter leren...steeds meer stap voor stap

Ik kon hem overal los laten lopen...ondanks ik in drukke stad woon...een bouw van hele woonwijk en tunnel naast ons ect.

Het kost gewoon tijd veel tijd.

Maar zolang er herstel is ..is er progressie.

469412.jpg

Het is de hond die op de grond staat..en ja hij staat in een graafmachine war hij o zoooooo bang voor was.

Ik heb hem er niet ingezet hoor...heb mijn andere hond laten verkennen op rustige dag en toen ging hij vanzelf mee..al was het toen nog  beetje argwanend.

Geef het tijd

 

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ik wil wel even vermelden dat je een hond op basis van gedrag alleen mag laten inslapen als er een gedragstherapeut bij betrokken is geweest. Dat staat zo in de wet en een dierenarts mag een hond zonder verklaring dat de hond gedragsmatig niet te helpen is, dus niet laten inslapen. Daarbij zou ik de hond niet laten inslapen omdat de buren nu 4 maanden aan het verbouwen zijn. Wat ik lees is dat de hond al flinke stappen heeft gemaakt. Dus voor mij zou de verbouwing nu niet een reden zijn om aan euthanasie te denken.   "

Waar staat dit dan in de wet? Nog niet eerder gehoord. Hier een d h in de buurt. Beet een kind, zelfde avond ingeslapen. Geen therapeut bij geweest. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Waar staat dit dan in de wet? Nog niet eerder gehoord. Hier een d h in de buurt. Beet een kind, zelfde avond ingeslapen. Geen therapeut bij geweest.  "

Ik denk dat bijt incidenten en dan helemaal bij een kind misschien toch anders liggen.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

https://wetten.overheid.nl/BWBR0030250/2021-07-01#Hoofdstuk2_Paragraaf1_Artikel2.10  en https://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2021-04-21#Hoofdstuk1_Paragraaf3 Maar als het dier dus gedood wordt door een DA en er is geen wederpartij omdat te weerleggen is het dus niet strafbaar dit komt omdat ze vallen onder de NVWA wetten.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

" Waar staat dit dan in de wet? Nog niet eerder gehoord. Hier een d h in de buurt. Beet een kind, zelfde avond ingeslapen. Geen therapeut bij geweest.  "

Tijdens mijn opleiding is ons dit wel echt geleerd en in de wet staat: 

 • a. een dier wordt gedood ter beëindiging of voorkoming van onmiddellijk gevaar voor mens of dier;

 • b. een dierenarts heeft vastgesteld dat doden in het belang van het dier is;
 • c. dat doden bij of krachtens enig wettelijk voorschrift of ingevolge een EU-verordening is voorgeschreven;
 • d. een dier wordt gedood ter beëindiging van ondraaglijk lijden van het dier;
 • e. een dier wordt gedood vanwege niet te corrigeren gevaarlijke gedragskenmerken.

Ons is geleerd dat je dat enkel kunt bepalen samen met een gt. Want het moet niet corrigeerbaar zijn. Bij ons in de praktijk word dus enkel over gegaan tot euth als er een gedragstherapeut aan te pas is gekomen. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Tijdens mijn opleiding is ons dit wel echt geleerd en in de wet staat: 

a. een dier wordt gedood ter beëindiging of voorkoming van onmiddellijk gevaar voor mens of dier;

b. een dierenarts heeft vastgesteld dat doden in het belang van het dier is;
c. dat doden bij of krachtens enig wettelijk voorschrift of ingevolge een EU-verordening is voorgeschreven;
d. een dier wordt gedood ter beëindiging van ondraaglijk lijden van het dier;
e. een dier wordt gedood vanwege niet te corrigeren gevaarlijke gedragskenmerken.
Ons is geleerd dat je dat enkel kunt bepalen samen met een gt. Want het moet niet corrigeerbaar zijn. Bij ons in de praktijk word dus enkel over gegaan tot euth als er een gedragstherapeut aan te pas is gekomen.  "

Let wel, ik ben voor hoor dat dat zou moeten. Maar het staat dus  niet in de wet. Dat jullie dat wel willen hebben is alleen maar goed.

 

Maar ik zie in dit artikel nergens het woord onderzoek of gedragstherapeut staan. En is een gedragstherapeut hiertoe bevoegd om zo,n uitspraak te doen?

 

In Utrecht is een gedrag   afdeling, maar dat zijn wel opgeleide dierenartsen met specialisme gedrag.

 

Een nog zo goede gedragstherapeut is lang en lang geen dierenarts.

 

Ik zit een beetje mijn gedachten op papier, eh scherm te zetten. Zeker geen aanval. 

 

Maar dat dit in de wet zou staan verbaasde mij, dat een zo grote verantwoordelijkheid neer wordt gelegd bij een gedragstherapeut. Want iedereen mag  zich zo noemen,.

 

En, terug naar de topic vraag,  wie bepaalt of enorme angst geen ondraaglijk lijden veroorzaakt? Want er staat in de wet niet dat dit alleen lichamelijk lijden is. 

Maar zodra die enorme angst ontaardt in het bijten van een mens, en dan maakt het mij  niet uit of het een kind is of een volwassene of desnoods een andere hond,, is het wel mogelijk?

 

Overigens volledig off topic, dat realiseer ik mij. Maar nogmaals geen aanval, , maar overdenking van mij.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

" Let wel, ik ben voor hoor dat dat zou moeten. Maar het staat dus  niet in de wet. Dat jullie dat wel willen hebben is alleen maar goed.
 
Maar ik zie in dit artikel nergens het woord onderzoek of gedragstherapeut staan. En is een gedragstherapeut hiertoe bevoegd om zo,n uitspraak te doen?
 
In Utrecht is een gedrag   afdeling, maar dat zijn wel opgeleide dierenartsen met specialisme gedrag.
 
Een nog zo goede gedragstherapeut is lang en lang geen dierenarts.
 
Ik zit een beetje mijn gedachten op papier, eh scherm te zetten. Zeker geen aanval. 
 
Maar dat dit in de wet zou staan verbaasde mij, dat een zo grote verantwoordelijkheid neer wordt gelegd bij een gedragstherapeut. Want iedereen mag  zich zo noemen,.
 
En, terug naar de topic vraag,  wie bepaalt of enorme angst geen ondraaglijk lijden veroorzaakt? Want er staat in de wet niet dat dit alleen lichamelijk lijden is. 
Maar zodra die enorme angst ontaardt in het bijten van een mens, en dan maakt het mij  niet uit of het een kind is of een volwassene of desnoods een andere hond,, is het wel mogelijk?
 
Overigens volledig off topic, dat realiseer ik mij. Maar nogmaals geen aanval, , maar overdenking van mij. "

Punt blijft dat je een gezonde hond dus niet zo maar op basis van gedrag mag laten inslapen. Enkel als er sprake is van niet corrigeerbaar gevaarlijk gedrag. Wij laten ze dus niet inslapen zonder dat er een traject is geweest bij een gt omdat wij niet kunnen bepalen of het corrigeerbaar is of niet. Daar kan een goede gt beter advies ingeven. 

En ik heb het tijdens mijn opleiding zo geleerd. Je mag een hond niet zomaar inslapen op basis van gedrag. Dus gt en als daaruit vervolgens blijkt dat het voor de hond beter is dan pas over gaan tot euthanasie. 

Een hele goede gt is geen dierenarts maar het omgedraaide is in de meeste praktijken ook waar. Heel veel dierenartsen hebben helemaal niet zoveel actuele kennis over het gedrag van honden. 

Ik krijg gewoon te vaak telefoontjes hierover. En het erge is dat het in heel veel gevallen om raseigenschappen gaat. 


honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Punt blijft dat je een gezonde hond dus niet zo maar op basis van gedrag mag laten inslapen. Enkel als er sprake is van niet corrigeerbaar gevaarlijk gedrag. Wij laten ze dus niet inslapen zonder dat er een traject is geweest bij een gt omdat wij niet kunnen bepalen of het corrigeerbaar is of niet. Daar kan een goede gt beter advies ingeven. En ik heb het tijdens mijn opleiding zo geleerd. Je mag een hond niet zomaar inslapen op basis van gedrag. Dus gt en als daaruit vervolgens blijkt dat het voor de hond beter is dan pas over gaan tot euthanasie. 
Een hele goede gt is geen dierenarts maar het omgedraaide is in de meeste praktijken ook waar. Heel veel dierenartsen hebben helemaal niet zoveel actuele kennis over het gedrag van honden. 
Ik krijg gewoon te vaak telefoontjes hierover. En het erge is dat het in heel veel gevallen om raseigenschappen gaat.  "

Het is goed dat je er zo in staat, en ik vind dat elke dierenarts dat zou moeten doen maar dat is helaas niet het geval. Sommige dierenartsen doen het gewoon op het verzoek van de eigenaar. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

volgens mij zou het asiel hier ook inspraak in hebben, de meeste asielen en stichtingen maken afspraken hierover, en op eigen houtje een van hun honden laten inslapen bij angst, zullen ze niet snel toestaan en eerder de hond terugnemen en een ander plekje zoeken

https://verhuisdieren.nl/dierenwelzijn/huisdierenbijsluiter/overdracht-van-een-dier/rechten-en-plichten-bij-adoptie-van-hond-of-kat

honden page profiel BlondieBlondie

Is hij voergevoelig, ik bedoel eet hij graag of train je met voerbeloning?

Misschien kun je de buren vragen of op een dag dat er werkzaamheden zijn, maar niet al te heftige geluiden, je wat meer kunt naderen daar en een voerbeloning of zijn maaltijd in de buurt daar geven.

Zodat hij de geluiden hoort en ook kan zien waar het vandaan komt en de positieve associatie eraan koppelen middels een bak voor die op ruime afstand van de bouwwerkzaamheden staat?

En in eigen huis, die tip stond ook gegeven, een plekje maken waar hij zich veilig voelt. Wij hadden een hondje die bij hevige storm en vuurwerk ook in paniek raakte. IN eerste instantie geen contact mogelijk en zij ging zelf ergens naartoe vluchten. Als badkamer boven open was lag ze daar in een krap hoekje, maar trapkast beneden open dan ging ze daar liggen. Uiteindelijk hebben we daar een kleedje ook neergelegd, en als ze de behoefte had om weg te kruipen daar dan lieten we haar daarheen gaan uit zichzelf.

Later wilde ze wel contact maken, ze vond het dan prettig om wel in een hoekje te liggen maar wel contact met mijn voet. Buiten liep ze eigenlijk altijd los, maar merkte ik dat ze het op angstige momenten prettiger vond om een lijn te voelen zodat ze in verbinding met me stond. Ook zelfstandig contact maken van haar uit bleek goed, ze tikte dan regelmatig met haar neus mijn hand aan.

Op momenten dat ze iets echt te eng vond, ging ik daar ook in mee. Dan liet ik haar echt bepalen waar ze dan zelf wilde gaan liggen. In ons geval werkte dat beter. Ze wist dat ze steun kreeg als ze dat nodig had, en dingen bleven eng maar behapbaar.

We hadden voor de pup trouwens ook een bench in huis met een kleed erover, en allerlei kussens en kleedjes erin. De angstige dame maakte daar op een bepaald moment ook graag gebruik van. Ipv in de kast ging ze daar dan liggen, dan was ze er wel bij en konden wij haar zien, maar zelf voelde zij zich ook veiliger in die bench.

honden page profiel Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van Dutch Auti

Ik heb een deel gelezen maar niet alle reacties. 

Overdag in huis muziek aan. Zodat geluid van buiten minder binnen komt. 

 

Of misschien een ruimte of kamer overwegend geluiddicht maken. Daar wat tijd samen door brengen en de hond de ruimte geven dat die zich daar naar behoefte terug kan trekken. 

 

Relax-o-pet staan topics over op dit forum. 

 

Ondersteuning met bach bloesem? Eventueel speciaal afgestemt op de hond door een dieren homeopaat. 

 

Ik begrijo de onrust die het geeft. Helaas is angst iets wazrvoor je net de juiste ondersteuning moet vinden. 

 

En een ruimte om te ontprikkelen. Soms kan dat een stoffen open bench zijn. In dit geval en oldat het overdag nu de hele dag is zou een geluiddichte (veilige) ruimte waar de hond vrij gebruik van mag maken ook een uitkomt kan bieden. Nu loopt het waarschijnlijk gaande weg de dag alleen maar op. 

 

Angst kan echt beteren alleen is het iets dat vervelend lang kan duren. En in dit geval word het door de hele dag door door die verbouwing van de buren en dacht iets vzn jagen gelezen te hebben de hele dag door getriggerd en dan loopt het op en neemt het veiligheids gevoel steeds verder af. 

Ik hoop dat jullie er uit komen om het wat makkelijker te maken. Want opzich wonen jullie eigenlijk ideaal. Alleen is die verbouwing een vervelend ongemak. 

 

Een veilige geluiddichte of geluidarme ruimte zou dan in de jachtperiode sowieso handig blijven en voor wanneer je stappen kunt maken met angstjes aangaan, zou het ook een prettige plek voor herstel en verwerking kunnen zijn. Verwerking kan alleen als er rust is. En dat is voor een angstige hond nog belangrijker. 

 

Dit hoeft natuurlijk niet perse maat het zou een uitkomst kunnen zijn. Uiteindlijk moet je zelf ook een beetje leren aanvoelen wat de hond hierin nodig heeft. 

 

Sorry dat ik een aantal dingen een beetje dubbel heb staan. Dat gebeurd wel eens meer. 

 

 

 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Inslapen Epilepsie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^