Help, mijn honden beginnen plots te vechten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Hey, ik heb een roedeltje van 3 chihuahua's. Gizmo is een gecastreerde reu van 5 jaar en Finley en Bentley zijn 2 niet gecastreerde broertjes van 4 jaar.

Gisteravond is er plots een hevig gevecht ontstaan tussen de 2 broers zonder dat ik weet wat de aanleiding gegeven heeft. We gingen naar bed (honden slapen alledrie bij mij op de kamer, en ja ik weet dat dit niet zo slim is), Bentley zat al op bed en Finley naast het bed en plots hoor ik gegrom en voor ik het wist waren ze aan het vechten (tot bloedens toe voor ik ze uit elkaar gekregen heb). Uiteindelijk zijn ze gekalmeerd en is de nacht rustig verlopen. Toen deze ochtend de wekker ging en ik het licht aan deed begon Finley meteen terug naar Bentley te kijken en te grommen. Ik heb ze toen direct apart gezet, zelfs toen ik Finley oppakte bleef hij grommen. Ik heb geen idee waarom dit plots zo mis loopt... In de loop van de avond waren ze wel al iets ruiger aan het spelen dan ik gewend ben maar nadien zaten ze elkaar weer af te likken en een paar uur later dan plots zo'n gevecht.

Finley is ook enorm bang van vreemde mensen en is onlangs in de buurt een paar keer 'lastig gevallen' door spelende kinderen tijdens de wandeling en hij valt sindsdien ook uit naar iedere mens of hond dat we tegenkomen en ik krijg hem telkens moeilijk gekalmeerd, ze moeten echt uit het zicht zijn voor hij terug rustig is. Misschien heeft dat zijn stress level verhoogd?

Beide broers zijn in huis normaal super lief en rustig. Ook naar elkaar en Gizmo toe.

Helaas is het niet de eerste keer dat ik dit meemaak met Finley... In het verleden hadden ik en mijn partner een roedel van 6 chihuahua's. Cody was de oudste en gecastreerd, dan Gizmo ook gecastreerd, Lexi en Jamie waren 2 gesteriliseerde zusjes en de 2 jongste waren dus de niet gecastreerde broers Finley en Bentley.

Op een gegeven moment is er toen ook zo'n gevecht ontstaan tussen Finley en Cody. Bijna dagelijks gebeurde dit en op den duur zelfs verschillende keren per dag waarna we ze ook uit elkaar gehaald hebben. Een gedragstherapeute kon toen ook niet echt een duidelijke oorzaak of oplossing vinden en gaf ons uiteindelijk de raad om ze beide een muilkorf aan te doen (wat dus voor ons geen optie was). Castratie was volgens haar geen oplossing. We hebben Cody en Finley toen 2 jaar lang apart gehouden in huis. Één enkele blik naar elkaar bleef genoeg om te grommen en meteen aan te vallen.

Ik en mijn partner hebben 6 maand geleden beslist om terug apart te gaan wonen waardoor de stress in huis tussen Finley en Cody dus weg gevallen is. Maar nu zie ik juist hetzelfde gebeuren tussen de 2 broers en ben ik even ten einde raad hoe ik dit moet opgelost krijgen ????

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Finley begint dus met kijken en grommen ?

Zodra of eigenlijk voor hij dat doet moet je al ingrijpen ,Als hij de pik op zijn broer heeft ga je het niet redden met afleiding van een speeltje of zo ,

Optreden  je stem flink gebruiken ,je wilt geen vechtpartijen en moet dat duidelijk laten merken ,

Ligt finley op bed of bank en hij flikt dit weer ? eraf met dat beest ,en ook gelijk je stem gebruiken anders kan je ze de rest van hun leven uit elkaar houden .

Wel als je weggaat ze niet samen laten ,Apart zetten ,kom je thuis dan gelijk naar buiten met ze ,en verder niet teveel gescheiden houden want dan krijg je de ellende steeds als je ze weer bij elkaar moet doen .

Succes ,ik hoop dat het je lukt .

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Volledig eens met Heleen, jij geeft aan wat er  gebeurt in  huis en jij bent degene die de rust moet bewaren. Klaar uit, tot hier en niet verder.

 

Maar heb je finley  al wel eens door een dierenarts laten checken? Hij heeft toch nergens pijn? Denk het niet omdat hij het gedrag ook al eerder vertoojde bij cody.,maar uitsluiten is weten dat het daar niet van komt.

 

En geen oorzaak aan kunnen wijzen van dit gevecht en gebrom. Weet dat  tussen  honden onderling  1 blik , oogopslag genoeg is om de vlam in de pan te laten slaan. . En die blik zou je eigenlijk al moeten voorkomen maar dat is bijna niet te doen,

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Finley is toen de gevechten met Cody begonnen ook helemaal nagekeken en ze hebben toen niets gevonden. Het is inderdaad Finley die steeds begint. Maar het gaat allemaal zo snel... Het is bijna niet te voorkomen. Toen ik thuis kwam van het werk wou ik meteen gaan wandelen en bij het aandoen van de leibanden had ik al één grom gehoord en gecorrigeerd maar het moment dat ik met alledrie door de voordeur ging zijn ze elkaar toch weer terug in de haren gevlogen. Ik heb Finley terug naar binnen moeten brengen en ben achteraf met hem alleen gaan wandelen. Zolang Bentley in huis muisstil blijft liggen dan gaat het. Maar van zodra hij recht komt of begint rond te lopen dan begint Finley direct te kijken en grommen. Hij reageerd dan ook totaal niet op mijn stem. Ik heb zelfs de indruk dat hij nog sneller uitvalt als ik dat probeer te voorkomen ???? Mijn hart breekt echt ????

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

En hoe corrigeer je Finley dan ?

Waren ze met zijn drietjes los toen je thuiskwam?

Finley heeft wel erg de broek aan ,als Bentley niet eens rond mag lopen ,en je moet het toch zelf oplossen ,desnoods met hulp van iemand die met je meekijkt en advies geeft ,

Meerdere honden moeten in harmonie leven met elkaar ,niet dat de een straks doodsbang wordt om zich te bewegen ,dat is geen leven .

 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik heb hem gewoon met een zware stem gecorrigeerd. Ik heb ook een opgerolde krant liggen waar ik mee op tafel of de grond durf slaan als hij niet stopt. Normaal zitten ze met 3 in een grote bench maar nu zit Finley in een aparte bench. Ik had ze dus wel samen losgelaten voor de wandeling. Finley begint nu zelfs te grommen naar Gizmo maar die reageerd er (nog) niet op. Ik reageer dus steeds door met zware stem 'nee' of 'foei' ofzo te roepen.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Grommen corrigeren is niet slim. Waarom niet? Omdat je een waarschuwingssignaal aan het corrigeren bent. Als je uit gaat van de 'ladder van agressie' zal een hond de volgende trede gaan pakken en grommen gaan overslaan. Dat kan ook de reden zijn dat je niets ziet voorafgaand aan het gevecht. Als alle waarachuwings signalen zijn gecorrigeerd, maar dat is gissen van mijn kant.

 

Dit soort dingen moet je niet op een forum vragen. Je zal opnieuw een gedragsdeskundige in de arm moeten nemen en daarmee gaan kijken wat er aan de hand is met Finley.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Het ligt er aan wat voor soort gegrom ,

Niet alleen aan het grommen ,maar aan de hele houding van degene die gromt kan je veel zien ,

Als er hier gegromd wordt voor een vechtpartij  grijp ik echt wel in ,en moet dat stoppen ,maar vaak is er voor het grommen al veel te zien ,

Ik denk dat het je niet gaat lukken zonder hulp van iemand met kijk op hondengedrag ,en dan is het nog de vraag of het goed blijft gaan ,of je moet ze altijd gescheiden gaan houden .

honden page profiel LolaLola

honden foto van Lola

" Ik heb hem gewoon met een zware stem gecorrigeerd. Ik heb ook een opgerolde krant liggen waar ik mee op tafel of de grond durf slaan als hij niet stopt. Normaal zitten ze met 3 in een grote bench maar nu zit Finley in een aparte bench. Ik had ze dus wel samen losgelaten voor de wandeling. Finley begint nu zelfs te grommen naar Gizmo maar die reageerd er (nog) niet op. Ik reageer dus steeds door met zware stem 'nee' of 'foei' ofzo te roepen. "

Wow, waarom 3 honden in 1 bench? Zelfs de grootste bench is nog klein genoeg, ze moeten toch een beetje vrijheid hebben? Vindt het ook gevaarlijk. Als 1 hond wel een keer pijn heeft of schrikt of wat dan ook, kan deze ook een keer van zich af bijten... zeker als ze zo met elkaar opgesloten zitten op een keer 2 m2.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

" Ik heb hem gewoon met een zware stem gecorrigeerd. Ik heb ook een opgerolde krant liggen waar ik mee op tafel of de grond durf slaan als hij niet stopt. Normaal zitten ze met 3 in een grote bench maar nu zit Finley in een aparte bench. Ik had ze dus wel samen losgelaten voor de wandeling. Finley begint nu zelfs te grommen naar Gizmo maar die reageerd er (nog) niet op. Ik reageer dus steeds door met zware stem 'nee' of 'foei' ofzo te roepen. "

Hoelang zitten ze met zn 3en in 1 bench dan? 

honden page profiel floortjefloortje

honden foto van floortje

Wendy, ik heb dit laatst ook een keer mee gemaakt. Mijn twee teven begonnen te vechten uit het niets. Tenminste voor mijn gevoel uit het niets. Ik heb totaal geen signalen gezien, maar mogelijk wel gemist. Het kan zomaar een blik geweest zijn.

Voor mij was het super lastig om ze uit elkaar te krijgen. Mijn honden zijn ook een stuk groter. Er heeft geen bloed gevloeid bij de honden, enkel een klein beetje van mij aan mijn arm, omdat ik ze uit elkaar moest halen.

Mijn honden dragen nu een halsband in huis. Hadden ze toen dus niet aan. Ik heb dan net iets meer te zeggen.

Er is nog wel een tijdje gemopperd hier, maar dan werden ze direct apart gezet voor een poosje.

Nu gaat het weer prima gelukkig!

Als ze nog geen halsbandje dragen, zou ik ze dat zeker aandoen. Met jouw formaat hondjes kan je ze dan echt wel uit elkaar halen. Hopelijk komt het zover niet meer.

Volgende forumvraag: Mijn Bully snuffelt niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^