Blaffen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Onze hond is vorig jaar gebeten. Hij had een flinke bijtwond.

Sindsdien is zijn gedrag erg veranderd wat logisch is natuurlijk.

Vroeger was elke hond zijn vriend, nooit blaffen of trekken, altijd lief en graag willen spelen. Maar nu...

Hij gaat trekken aan de riem en gaat helemaal uit zijn plaat als hij een andere hond ziet. Hij blaft zo ontzettend hard. Ik schaam mezelf behoorlijk want het lijkt alsof ik een vreselijke valse hond heb terwijl hij voor mensen kinderen en onze kat zo lief is. Als ik de kans krijg laat ik hem wel bij de hond die we tegemoet komen en dat gaat altijd wel goed. Ik vertel dan ook wat de reden is en dan snappen ze het maar een hond op afstand is drama. Heeft iemand tips voor mij hoe ik dit het beste aan kan pakken? Ik zit er behoorlijk mee. 

 

Groetjes, Sanne

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Hey Sanne, gaat dit over Luka? Of een andere rakker?

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Dit gaat over Luka inderdaad

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

" Dit gaat over Luka inderdaad "

Oef, ik heb een pup zelf opgevoed ook super sociaal en 1 keer in zijn leven "out of de blue" goed gegrepen. Was ook wat defensiever in gedrag geworden erna. Wij zijn gewoon langzaam doorgegaan in opnieuw vertrouwen te hebben dat niet iedere hond hetzelfde is. Daarbij heb ik heel goed op de signalen van de tegemoed komende hond gelet ipv die van mij. Die van mij was immers al sociaal en van een ander kan je dat niet weten. Nu hebben we een volwassen adopt die defensief gedrag heeft/had en we doen eigenlijk precies hetzelfde. We kijken naar hoe de andere hond het ontvangt maar bouwen ook weer het vertrouwen op dat niet iedere hond hem grijpt. Buiten dat moet je? Je eigen angst overwinnen dat niet iedere hond van "dat" hetzelfde is. Je kunt wel inschatten als een eigenaar meer bezig is met mobiel of een metgezel. Dan moet je het maar even ontwijken.

 

Zie je een leuke vrolijke hond? Dan kijk je even of je hond die gespot heeft en geef je gelijk een beloning. Dat kan middels voedsel, speeltje of stembeloning. Zo reset je het brein dat een andere hond en/of dier zien? Iets fijns is ipv vervelend. En zo ga je steeds een stapje verder.

honden page profiel Nicole, Odin & TexNicole, Odin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Nicole, Odin & Tex

Ik raad aan om te werken aan de reactiviteit doormiddel van BAT. Monique Bladder geeft bijvoorbeeld hierin begeleiding. Zij gebruikt ook vaak de iets makkelijker toepasbare versie 'Ninja BAT'. Waarin je 'in het veld' traint. 

 

Om het gedrag te stoppen is er om te beginnen een ding nodig, en dat is het gedrag nu direct te stoppen. Klinkt gek. Hoe? Zodra je een andere hond ziet en je denkt dat hij gaat reageren ga je een andere kant op/draai je om/je vergroot de afstand. Zorg dat hij niet meer reageert.

 

Succes!

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Dankjewel voor je tip! Sneu hé dat je hond er zo door kan veranderen. Maar gelukkig dat het bij jou al aardig is goedgekomen smile Ik ga het proberen en inderdaad flink belonen hp-thumbsup 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hoi Nicole,

Dankjewel voor je reactie.

Ik draai eigenlijk nooit om maar de afstand vergroot ik wel

Ik ging Luka net uitlaten en er kwam een herder aanlopen naast de fiets van zijn baasje. Ben op een erf gaan staan van iemand zodat er veel afstand was. Maar ik heb Luka nog nooit zo hard horen blaffen.. ik merk dan dat ik mezelf richt op het andere baasje ' wat moet hij wel niet denken'. Zou Luka dit ook voelen?

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Dankjewel voor je tip! Sneu hé dat je hond er zo door kan veranderen. Maar gelukkig dat het bij jou al aardig is goedgekomen  Ik ga het proberen en inderdaad flink belonen   "

Die dingen gebeuren, meestal maar 1 keer mits je echt een sociale hond hebt. Er zijn minder gestoorde honden als mensen zeg altijd maar hp-wink Als ik morgen een klap op mijn smoel krijg uit het niets? Dan benader ik die soortgelijke mensen ook ietsie anders. Meestal begint het bij jezelf en je hebt maar een kleine dwerg. Logisch dat je vijf keer na denkt als je een grotere hond tegenkomt. Wij hebben ook beste moeite gehad in de start nadat incident met onze vorige, terwijl we er daarvoor nooit over nadachten. Daar moet je weer na terug die mindset en je hond ook.

 

Dat doe je in het tempo van je hond, nu ga je helemaal uit de weg dus je kan niet eens zien wat je hond aan kan en je hond denkt direct? "Dit is gevaarlijk" Onthou dat een hond die echt in stress is? Niets aanpakt dus daarop vergroot je de afstand of maakt hem kleiner.

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje) 3 doggies

honden foto van Lineke & Saar(tje)

" Hoi Nicole,
Dankjewel voor je reactie.
Ik draai eigenlijk nooit om maar de afstand vergroot ik wel
Ik ging Luka net uitlaten en er kwam een herder aanlopen naast de fiets van zijn baasje. Ben op een erf gaan staan van iemand zodat er veel afstand was. Maar ik heb Luka nog nooit zo hard horen blaffen.. ik merk dan dat ik mezelf richt op het andere baasje ' wat moet hij wel niet denken'. Zou Luka dit ook voelen? "

Invullen voor een ander doen we allemaal, degene die jou hond ziet blaffen maar jijzelf ook. Ieder baasje is weer anders maar als ik een hond hard zie blaffen terwijl het baasje afstand vergroot en haar best doet om een confrontatie uit de weg te gaan dan denk ik alleen maar: daar zal vast wat zijn gebeurt ooit en baasje doet haar best om ermee te dealen.... Prima.

Dat is ook waar jij mee bezig bent, dealen met gedrag na een vervelende gebeurtenis. Go you en maling aan wat een ander denkt. . 

Heb je een hard blaffende hond die boven op de van mij klapt dan zijn mijn gedachtes een stuk minder vriendelijk laughing. Maar dat doet die van jou niet. 

Ik zou heel eerlijk gezegd zelf wel afstand met je houden, juist omdat je hond reageert op de aanwezigheid van de mijne en er duidelijk stress is.

 

honden page profiel SiaraSiara 3 doggies

honden foto van Siara

Ik ben zeker akkoord met de reactie van anderen hier. Je moet je niets aantrekken van iemand anders. Bekijk het zeker niet als beschamend gedrag van Luka, dit is nu éénmaal zijn huidige reactie en je moet er nu samen aan werken om dit om te buigen naar iets gewenst voor zover mogelijk.

 

Ik heb nog nooit een ander baasje vies bekeken om een trekkende en blaffende hond. Integendeel, ik stoor me meer aan mensen die hun hond gewoon de mijne laten benaderen tijdens het voorbijwandelen. Dan heb ik liever die trekkende blaffer die wel netjes in bedwang wordt gehouden. Ik verkies het om tijdens het wandelen geen interactie met andere honden te hebben. We gaan wandelen, niet spelen.

 

Ik weet niet of je eventueel personen kent met een stabiele hond die je kunnen helpen met trainen. Ik zou Luka geen andere hond laten benaderen tot hij niet meer 'uitvalt' aan de lijn en blaft want dan houd je dit gedrag in stand. Daar Luka niet aggressief is maar graag naar de hond wilt denk ik dat je hem beloont voor fout gedrag als je hem tijdens het trekken en blaffen naar de andere hond laat gaan. Weet niet of het zo gaat trouwens, is maar wat ik uit de tekst afleid.

 

Afstand houden en blijven staan is zeer begrijpelijk en zeker niet fout maar probeer nu te werken aan het verleggen van zijn aandacht en hem te belonen indien dit lukt. Niet simpel maar jullie kunnen het. Hij heeft maar geluk met zo'n baasje die aan z'n noden denkt en hem wil helpen.

honden page profiel BlondieBlondie

" Hoi Nicole,
Dankjewel voor je reactie.
Ik draai eigenlijk nooit om maar de afstand vergroot ik wel
Ik ging Luka net uitlaten en er kwam een herder aanlopen naast de fiets van zijn baasje. Ben op een erf gaan staan van iemand zodat er veel afstand was. Maar ik heb Luka nog nooit zo hard horen blaffen.. ik merk dan dat ik mezelf richt op het andere baasje ' wat moet hij wel niet denken'. Zou Luka dit ook voelen? "

Luka merkt dat jij anders doet op het moment dat er een hond aankomt, het is dus goed mogelijk dat doordat jij iets wilt voorkomen, juist je meer druk en spanning op de hond legt.

Zelf heb ik geleerd situaties in te schatten. Vaak zie ik aan honden al of ze toenadering willen gaan zoeken of dat ze angstig zijn of de kans groot is dat er uitgevallen wordt, dan vergroot ik de afstand. Of ik kies een plek waar er wat meer passeerruimte is om te wachten. Maar tijdens wachten hou ik contact met mijn honden, ze moeten iets doen, een zit of een af. Ik wil niet de focus laten verleggen naar de hond die nog moet komen. 

Als ik weet dat de tegemoetkomende hond onder controle staat, of nul interesse in mijn honden aangeeft, dan loop ik door. Wederom wel met af en toe contact laten maken, maar dan ben je in beweging, de andere hond negeert ook dus is er geen reden tot uitvallen.

 

In jouw geval zou ik op dit moment aan de lijn juist even niet na of tijdens blaffen contact laten maken met andere honden. Ook al gaat het dan wel vaak goed. Leer samen eerst negeren en doorlopen. Hij hoeft niets met die andere honden, en leer hem links of rechts van je lopen afwisselend. Komt een passant rechts van je, dan laat je jouw hond links lopen, slappe lijn maar kort genoeg om hem niet uit te laten vallen tijdens passeren. Zo zou ik het nu doen, in combi met praten en belonen als het goed gaat, afleiden indien nodig met voertje of speel, maar zeker na passeren uitbundig belonen als het goed is gegaan.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Dankjewel allemaal voor jullie reacties! Ben er zeker mee geholpen.

Net onder het lopen heb ik snoepjes meegenomen. Dit ging redelijk goed en had zijn aandacht bij het snoepje totdat de tegemoet komende hond dichterbij kwam. Hij was gelijk afgeleid undecided Maar het is een begin en ik ga mijn uiterste best doen. Ik moet inderdaad mezelf niks van anderen aantrekken. Het is meer dat ik het voor Luka sneu vind, Het is zo een lieve hond. 

Nogmaals bedankt hp-thumbsup

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Mijn herplaatser ken ik niet anders, ze heeft of slechte ervaringen met andere honden of ze houdt gewoon niet van andere honden. Bij haar is het ook nog zo dat ze niet zo goed ziet. Maar daar ben ik pas veel later achter gekomen.

 

Ik heb veel gehad aan het boek BAT van Trisha Stewart en de methode van Turid Rugaas die ze beschrijft in haar boekje Help mijn hond trekt (of valt uit, of blaft). 

Ik maak afstand, en soms loop ik gewoon terug. Het gaat soms wel goed als ze alle tijd krijgt en ik bijv. op flinke afstand praat met het andere baasje, dan loopt ze heel voorzichtig voetje voor voetje richting andere hond, mits deze rustig is. Maar zo'n situatie is er maar zelden. Dus wij houden gewoon afstand. Ben ik soms te dichtbij en kan nergens heen om afstand te maken, dan houdt ik haar riem kort zodat ze naast me loopt, ik tussen haar en de andere hond, riem stevig in twee handen en  loop ritmisch door in flinke pas. Zeg dan zoiets als: goedzo, doorlopen maar...

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Heb het boek opgezocht en lees inderdaad heel veel goede reactie's. Misschien wel slim om dat eens door te nemen!  Ik wil graag weer rustig wandelen.

 

Thanks hp-thumbsup

Volgende forumvraag: Mijn Bully snuffelt niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^