Hond dominant

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel isabel hubersisabel hubers

Onze hond van 2,5 jaar werd altijd veel aangevallen in bijvoorbeeld losloop parken.  Ze moesten hem altijd hebben. Dat dacht ik. Nu weet ik dat hij het uitlokt. Hij rent op ze af, wel kwispelend maar met zijn staart recht omhoog. Maakt zich groot en gaat met zijn hoofd boven de andere hond staan. Nou weet ik niet of dit is gekomen door een van de keren dat hij is gebeten of dat hij dit al langer doet. Zolang hij niet bijt vind ik het niet zo erg. Maar nu komt het toch wel in de buurt. Hij gromt zelf nooit als hij losloopt maar wel aan de lijn. Als hij met een pupje speelt en ik trek de riem iets strakker omdat hij wat te lomp speelt wordt hij agressief, als in grommen en echt uitvallen. Bij honden die weten dat hij de baas is heeft hij dit niet. Daar eet hij gewoon mee uit 1 bak. Maar was vanmiddag met de hond aan het trainen in de straal met een speeltje als motivatie. Kwam ineens aan hond los aanrennen. En mijn hond had dat speeltje. Die man vroeg of ik mijn hond los kon doen zodat hij zich niet bedreigt voelde maar dat speeltje lag er. Die hond liep naar zijn speeltje toe wat 5 meter verder lag. En onze begon echt uit te vallen. Was goed dat ik hem vast had want ging echt te ver. Ik weet zeker dat als hij los was en zonder zijn speeltje hij nooit wat zou doen. Dit is echt iets van de laatste paar maanden. Heeft iemand tips hoe ik dit kan verminderen? Dat hij dit bij zijn eigen spullen doet oké maar zelfs als de andere hond een bal heeft is die van hem. Een lang verhaal maar alvast bedankt!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Aan de lijn niet laten spelen en speeltjes thuis laten.

Ook niet uit 1 bak laten eten, dat is vragen om problemen.

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir

honden foto van Puck & Fenrir

Je beschrijft eigenlijk 2 soorten situaties in deze. Het feit dat je hond wordt gegrepen door andere honden omdat hij zo op ze af komt en de situatie met het speeltje.

 

Als je hond op zo'n manier op andere honden afloopt lijkt het mij duidelijk, je hond niet op andere honden laten aflopen. Of aan de lijn of bij je roepen als je een andere hond ziet. Dit is inderdaad een niet sociale manier van een andere hond begroeten en logisch dat een andere hond daarop gaat reageren! Het is wachten op problemen als je dit zo door laat gaan.

 

Dat andere met het speeltje is de fout van de andere persoon die zijn loslopende hond op jou (terwijl je aan het trainen bent) aangelijnde hond. Hij had zijn hond moeten bijhouden en ik vind het niet meer dan logisch dat jouw hond zijn speeltje verdedigd. 

Ik train ook buiten met mijn hond en ik neem ook gewoon speelgoed mee. Ik mag gewoon waar ik wil met mijn hond spelen en trainen. Als ik andere honden zie aankomen pak ik meestal voor de zekerheid speelgoed wel even op om evt iets te voorkomen maar in beginsel is het gewoon zo dat andere hun hond niet zomaar om je hond moeten laten afgaan als je aan het spelen/trainen bent. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Zorgen dat het speeltje weg is tongue-out Hier kun je niets aan doen, er zijn wat honden die bezitting drang hebben over objecten. Honden zijn nu eenmaal niet de beste delers. Heb laatst zelf nog gehad, gelukkig niet heftig maar hondenbezitter was met een balletje bezig met mijn hond in het water. Waarop zijn hond als een soort nijlpaard kwam aandrijven om het balletje te pakken en een eindje verder op te gaan dobberen ermee, haha.

 

De lijn? Kan dat hij daar gefrustreerd van raakt doordat hij beperkt wordt in zijn bewegingsruimte. Hij kan dus niet zelf beslissen om weg te lopen of te gaan ravotten. Dan kun je het beter niet doen dus als hij zo lomp speelt. Gewoon de andere kant oplopen dus, laat hem maar ravotten met een hond van eigen grote hp-wink Of ingrijpen en het spel afbreken. Hier wordt ook weleens ingegrepen als er te lomp gespeeld wordt met mijn mini spierbal bundel lol, die speelt weleens met een Cane en dat is me lomp ding. Gaat het te ver? Grijpen ik zowel als het baasje in en breken we het af.

honden page profiel ChantalChantal

honden foto van Chantal

Ballen, speeltjes etc mee naar losloop- en uitlaatgebieden is hier altijd een middel om gelazer tussen honden te hebben. Ik snap ook niet dat men dat doet. 

honden page profiel SuzeSuze

honden foto van Suze

Hier ook xo’n hondenprobleem

 

maar heb gehoord dat dominante helemaal niet bestaat.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Ballen, speeltjes etc mee naar losloop- en uitlaatgebieden is hier altijd een middel om gelazer tussen honden te hebben. Ik snap ook niet dat men dat doet.  "

2 van mijn honden lopen altijd met een bal los in losloopgebied, omdat ze anders de hele wandeling met stukken hout gaan sjouwen en afpakken van elkaar met alle gevolgen van dien (vechten en stok in verhemelte) Met een bak heb ik dat niet.

En als ik andere met een bal tegen kom dan gaan mn honden ook niet achter de bal van de andere hond aan of een voetbal van een kind omdat ze zelf of ik de bal al hebben.

Plus dat mijn honden alles doen voor hun bal en als ik ze snel bij me wil hebben bv omdat er een fietser aankomt of een paard of een hond die ik niet vertrouw dan staan ze binnen een sec. naast me.

Nooit ruzies om ballen gehad trouwens, mijn honden doen niet moeilijk als een andere hond de bal wil afpakken van hun of van mij meeste honden durven niet eens in de buurt te komen als ik met 7 herders loop en doen ze dat wel dan lopen ze na wat snuffelen altijd door.

honden page profiel Lineke & Saar(tje) Lineke & Saar(tje)

honden foto van Lineke & Saar(tje)

De dominantie theorie, als het gaat om interactie met baasjes en het gezin, is inderdaad achterhaald. Dat gezegd hebbende kunnen honden onderling wel degelijk dominant gedrag vertonen. Maar dominant zijn en agressie tonen is dan weer niet hetzelfde. 

Ik vond dit artikel het mooi verwoorden: https://www.licg.nl/honden/dominantie-en-rangorde-bij-de-hond/#formele-dominantie

Ik heb voor Saar ook altijd een bal bij me maar zij zal hem ook niet grommend gaan verdedigen. Die bal is een gewaardeerde beloning bij de hier en ze draagt hem daarna vaak mee. Denk ik dat de bal problemen op gaat leveren dan stop ik hem weg. En echt spelen met een speeltje of die bal terwijl er andere honden in de buurt zijn doe ik niet. 

Voor Ts denk ik dat je hond aanleren dat ie niet zomaar op andere honden af gaat, ook los, goed is als hij zo'n houding heeft. Goede recall trainen en daarmee vervelende situaties voorkomen is beter dan situaties op te moeten lossen. 

 

 

 

 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

" Hier ook xo’n hondenprobleem
 
maar heb gehoord dat dominante helemaal niet bestaat. "

Tja ik ben van mening dat het zeer zeker wel bestaat. Hier een hond die super goed luistert, heel sociaal is maar als ik flink ziek ben ik moet uitkijken voor hem. 

Dan blokt ie me expres, gaat niet opzij als ik ergens moet zijn. Gaat de roedel ineens zelf lopen te regelen terwijl hij er nooit naar om kijkt. En daagt me uit door als ik op de grond zit door over me heen te gaan hangen en als ik hem wegduw dan terug duwen en grommen. 

Naar honden is het een zeer zelfzekere dominate hond die nooit ruzie heeft, andere intacte reuen die willen patsen druipen altijd af en hebben veel respect voor hem. Angstige honden negeert hij ondanks dat herders die vaak graag opjagen.

Maar dat gezegd hebbende, een rangorde zie ik hier niet. Er zijn regels waar iedereen zich aan moet houden omdat het anders chaos is is huis maar alle volwasse honden eisen gewoon respect van alles boven de 6 maanden en verder vinden ze het wel best. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^